Spring naar bijdragen

Taizé moet je ervaren!


Aanbevolen berichten

[preview]Taizé komt naar je toe! Eind dit jaar, met een samenkomst met 25.000 jongeren in Rotterdam, maar ook nu. In de maand april kun je in de omgeving van Rotterdam deelnemen aan kleinschalige gebedsbijeenkomsten.[/preview] Drie broeders van de Franse Taizé-gemeenschap komen naar Nederland om aan deze vieringen deel te nemen.

Wat kun je bij zo’n viering verwachten? Het is vooral heel veel zingen, met tussendoor gebeden en lezingen in verschillende talen. Iedereen zit op de grond, er is geen voorganger, iedereen zit met z’n gezicht dezelfde kant op. Er hangt een serene sfeer. In het hart van de viering zit een hele lange stilte, een minuut of tien. Iedere deelnemer vult deze stilte zelf in, bijvoorbeeld met een gebed, of het overdenken van een lezing.

Programma

Voorafgaande aan elke viering (16.30 uur) wordt een informatiebijeenkomst over de Europese Ontmoeting gehouden voor mensen die met jongeren werken. Om 18.00 uur is er een maaltijd, waaraan iedereen die de viering bezoekt deel kan nemen. Om 19.00 begint dan de viering zelf. Na afloop daarvan kan iedereen de broeders ontmoeten. Wie ook een steentje bij wil dragen aan de Europese Ontmoeting in december, krijgt hier ook de gelegenheid om zich daar voor aan te melden.

Europese Ontmoeting

De grote Europese Ontmoeting rond de jaarwisseling wordt ook wel een ‘pelgrimage van vertrouwen’ genoemd. Dat betekent:

[*] vijf dagen samenzijn met tienduizenden jongeren uit heel Europa en verder;

[*] samen bidden met zang en in stilte, openstaan voor de schoonheid van gemeenschap met God;

[*] gastvrij ontvangen worden in gezinnen;

[*] je geloof verdiepen, andere jongeren ontmoeten die het evangelie ook handen en voeten willen geven;

[*] de kerk ervaren als teken van gemeenschap in de mensenfamilie;

[*] werken aan een toekomst van vrede.

De gemeenschap van Taizé

Taizé is een gemeenschap in Frankrijk met een honderdtal broeders, katholiek en protestants, uit bijna dertig verschillende landen. Uit alle werelddelen komen jongeren massaal naar Taizé om deel te nemen aan de wekelijkse ontmoetingen. Een verblijf in Taizé is een mogelijkheid om naar gemeenschap met God te zoeken door gemeenschappelijk gebed, zingen, stilte en persoonlijke bezinning. Eén keer per jaar is er een grote jongerenontmoeting in een Europese stad. Na achtereenvolgens Brussel, Poznan (Polen) is nu Rotterdam aan de beurt!

Bron: Jongkatholiek

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid