Spring naar bijdragen

Christenen bereiden zich met palmtakken voor op Pasen


Aanbevolen berichten

Sinds Palmzondag staan christenen wereldwijd stil bij hun jaarlijkse naleving van de Goede Week. Afgelopen zondag werden de gelovigen herinnerd aan de intocht van Jezus Christus in Jeruzalem, bijna 2.000 jaar geleden. Miljoenen rooms-katholieke en sommige protestantse christenen deden dit door middel van palmbladeren. Met gezang en het zwaaien van palmtakken werd naar de intocht gelinkt.

In sommige lutherse kerken liepen kinderen met palmtakken door het kerkgebouw, terwijl de volwassenen bleven zitten. Deze palmen, die door de Rooms-Katholieke Kerk wordt beschouwt als sacramentaliën, worden in veel kerken bewaard en volgend jaar verbrand (als bron van as) verbrandt in Aswoensdag-diensten. In de joodse traditie worden palmtakken gebruikt als teken van triomf en overwinning.

Feest en kruis opnemen

"Palmzondag leidt tot Goede Vrijdag. Palmzondag is het begin van de Goede Week, van het lijden en dood van Christus en Zijn opstanding," zegt pater Michael Sliney, een priester uit Washington en lid van de Legionairs van Christus. "Wij geloven dat Palmzondag bij het christendom hoort. Het christendom bestaat uit feest, succes, vrede, vreugde, plezier, liederen en muziek. Maar Christus zei ook: 'Wie een volgeling van Mij wil zijn neemt iedere dag Zijn kruis op en volgt mij'. Iedere dag."

Paus Benedictus XVI zei zondag tijdens zijn preek dat een christen een pelgrim is die "wandelt met Jezus Christus, een beweging in de de richting die hij heeft laten zien en laat zien. De mens kan kiezen ontberingen te vermijden. Hij kan ook afdalen en zinken in het moeras van leugens en oneerlijkheid." De paus liet weten dat "Jezus ons leidt naar iets wat groter en zuiver is". "Onze reis om Christus te volgen leidt niet naar een aardse stad, maar de nieuwe Stad van God die in het midden van deze wereld groeiende is," aldus de paus.

Palmzondag valt op de eerste zondag vóór Pasen en is de zesde en laatste zondag van de Vastentijd.

Bron: CIP

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid