Spring naar bijdragen

Veel interesse in gevangenissen voor Vrijheidsbijbel


Aanbevolen berichten

"Er is in gevangenissen veel interesse voor de 'Vrijheidsbijbel'," zegt hoofdjustitiepredikant J. D. W. Eerbeek. "Dat komt doordat hen door de evangelie-verhalen een spiegel wordt voorgehouden. Ze zijn op zoek naar een bepaalde vrijheid. Christus roept hen om op te staan, zodat ze weer een stapje verder kunnen." International Bible Society (IBS) heeft ruim 2.000 bijbels beschikbaar gesteld voor het protestants en rooms-katholiek justitiepastoraat.

'Deze Bijbel voor gedetineerden heeft de naam Vrijheidsbijbel, omdat het Woord van God mensen bevrijdt', staat als toelichting in de Bijbel. 'Omgaan met God is bevrijdend. We worden bevrijd van het kwade en van machten die ons leven beheersen. De kern van onze vrijheid is dat wij kinderen van God zijn en Hem toebehoren.' In gevangenissen werd eerder al de 'Bajesbijbel' uitgereikt, waarin behalve het Nieuwe Testament ook tekeningen en gedichten staan. In de Vrijheidsbijbel is ook het Oude Testament te lezen. "Veel gedetineerden willen de gehele bijbel," voegt Eerbeek toe.

Geloofsverdieping

"Ook als mensen vastzitten kunnen ze in hun geloof vrijheid ervaren," zegt Eerbeek die jarenlang actief was als gevangenis-predikant. "Tijdens kerkdiensten wordt er dan gelezen uit de Bijbel en over het desbetreffende Bijbelgedeelte een preek gehouden. Datgene wat in de kerkdienst is besproken, bespreken we vervolgens individueel met gedetineerden, zodat het verhaal beeldend wordt. Ook ontstaan er gesprekken over hun persoonlijke situatie. Je ziet heel veel dat dit tot geloofsverdieping leidt."

Gevangenen worden ook aangemoedigd om nadat ze hun straf hebben uitgezeten zich aan te sluiten bij een geloofsgemeenschap. Zij worden vervolgens doorverwezen naar een van de 54 'Kerken met Stip', die over het hele land zijn verspreid. De Kerk met Stip is speciaal opgericht voor ex-gedetineerden, omdat voor de meesten de drempel naar een onbekende kerk te hoog is. Iedere Kerk met Stip is gekoppeld aan een justitiepastor of -predikant.

Bron: CIP.nl

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid