Spring naar bijdragen

Jonge volwassenen VS weinig betrokken bij kerk


Aanbevolen berichten

WASHINGTON – Jongvolwassenen in Amerika kennen weinig betrokkenheid bij de kerk. Driekwart van hen gelooft wel in een hiernamaals.

Dat blijkt uit een deze week gepubliceerd rapport van onderzoeksbureau Pew Forum on Religion & Public Life. Pew Forum doet vergelijkend onderzoek naar verschillende generaties. Het nu gepubliceerde onderzoek bekijkt de zogeheten millenniumgeneratie: personen in de leeftijd van 20 tot 29 jaar.

Terwijl 13 procent van de babyboomgeneratie (geboren tussen 1946 en 1964) en 20 procent van generatie X (1965-1980) aangeeft niet religieus betrokken te zijn, is dat onder de millenniumgeneratie opgelopen tot 26 procent. Het percentage respondenten dat gelooft in hemel en hel blijft intussen echter vrijwel gelijk.

De conclusie van het rapport is dat minder jongeren geloven en dat ze minder intensief gebruikmaken van instituties en rituelen binnen het geloof, zoals kerkdiensten. Jongeren die wel geloven, zijn vaak net zo uitgesproken in hun geloof als ouderen toen die jong waren. Ze bidden vaker en geloven sterker in een hiernamaals.

De opvatting dat de Bijbel het Woord van God is, wordt het vaakst onderschreven door evangelicalen en zwarte protestanten. Het literair lezen van de Bijbel maakt ook opgang.

De onderzoekers concluderen verder dat de jongste generatie minder vaak bidt dan de oudere generaties. De helft van de twintigers bidt dagelijks, tegen 56 procent van de dertigers en veertigers, 61 procent van de vijftigers en zestigers en 68 procent van de 65-plussers. De generatieverschillen zijn het grootst bij protestantse zwarte kerken en rooms-katholieken.

Toch is dit verschil geen bewijs van secularisering, zeggen de onderzoekers. Het aantal jongvolwassenen dat zegt te bidden komt namelijk dicht bij het aantal dat in vroegere onderzoeken op dezelfde leeftijd aangaf te bidden.

Ook verschilt de inhoud van het geloof van jongvolwassenen niet van dat van vorige generaties. „Dat laat zien dat religieuze accenten tussen jonge en oude Amerikanen niet het gevolg zijn van bepaalde generatiekenmerkenâ€, concluderen de onderzoekers. „Mensen hechten meer waarde aan religie naarmate hun leeftijd toeneemt.â€

Jongvolwassenen hebben verder ruimere opvattingen over homoseksualiteit, denken vaker dat evolutie het ontstaan van de wereld goed verklaart en zijn minder overtuigd van de slechte invloeden van Hollywood. Paradoxaal genoeg geloven ze net als oudere generaties wel in een absolute standaard van goed en fout. Ook vertrouwen ze vaker dan ouderen op de regering als hoeder van de moraal en hebben ze minder moeite met politieke betrokkenheid van kerken en religieuze organisaties.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid