Spring naar bijdragen

Theologiestudent doet aangifte tegen pastoor Buyens


Aanbevolen berichten

Christian Ouwens uit Gemert en Robèrt Cooijmans uit Cuijk doen vanmiddag bij de politie in Cuijk aangifte tegen pastoor Luc Buyens uit Reusel wegens discriminatie. Dat heeft de politie in de regio Brabant-Noord bevestigd.

De 31-jarige Ouwens werd zondag 21 februari tijdens de mis van 11.00 uur in de Reuselse kerk gearresteerd door een agent in burger omdat hij via de microfoon de kerkgangers wilde toespreken. Hij werd geboeid naar het bureau in Eersel vervoerd en kreeg een proces-verbaal wegens 'baldadigheid', zo bericht het Eindhovens Dagblad.

Ouwens (31) is homoseksueel en student theologie. Cooijmans is eveneens rooms-katholiek en homoseksueel. Beiden vinden dat pastoor Buyens zich schuldig heeft gemaakt aan discriminatie toen hij de communie weigerde aan Gijs Vermeulen (foto), de openlijk homoseksuele prins carnaval van Reusel. Volgens de pastoor is het praktiseren van homoseksualiteit een zware zonde.

Ouwens zegt in een open brief aan bisschop Hurkmans van Den Bosch en pastoor Buyens dat de communieweigering geen kerkrechtelijke basis heeft. In canon 915 van de Codex staat dat zij “die halsstarrig volharden in een zware zonde die bekend is†niet tot de heilige communie mogen worden toegelaten. Ouwens zegt dat er onder canonisten verschil van mening bestaat over de interpretatie van deze canon.

Volgens Ouwens moet canon 915 strikt worden geïnterpreteerd. “Het is dan alleen toegestaan de communie te weigeren, wanneer met ondubbelzinnige zekerheid vaststaat dat volgens c. 915 de communie moet worden geweigerd! Bij iedere twijfel moet de voordeelregel worden toegepast, en de communie worden uitgereikt! Te meer, daar het zieleheil van de mens de hoogste wet van de kerk isâ€, aldus Ouwens.

Bron: katholieknederland.nl

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid