Spring naar bijdragen

Ixinix

Members
  • Aantal bijdragen

    10
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door Ixinix

  1. Quote:

    Nee hoor, maar laten we wel wezen, over de bijbel hebben we ook nog steeds discussies over hoe we het kunnen lezen, opvatten etc. Binnen de gnosis heeft de vrouw recht van spreken. Om aan één tekstplaats te concluderen dat de gnosis vrouw vijandig was, dat is bezijden de waarheid.

    Er was juist een controverse tussen Rome (Petrus)en de vorm van de zich daar ontwikkelende kerk en haar opvattingen en de gnostici. Volgens Rome (Petrus wordt hier opgevoerd als symbool van Rome, in veel gnostische geschriften is het bijna altijd Petrus die vrouwvijandig is) mochten alleen mannen ambten in de kerk uitoefenen. Ook Paulus vermaant vrouwen regelmatig.

    Om maar even een tekst aan te halen:

    "Voor Tertullianus, een fel bestrijder van de gnostiek, was Eva de oorzaak van die zondeval. Hij schreef aan de vrouwen uit zijn gemeente:

    Weten jullie dat elk van jullie een Eva is? De toorn Gods rust op jullie geslacht tot op deze dag; en jullie schuld zal noodzakelijk blijven voortbestaan. Jullie zijn de poorten van de duivel. Jullie hebben zelf de vloek van die boom over je uitgeroepen. Jullie waren de eersten die de wet van Mozes overtraden. En jullie waren het die hem hebben verleid toen de duivel dat zelf niet durfde; jullie hebben Adam, het beeld van God vernietigd. Om wat jullie zelf verdienen, de dood, moest de Zoon van God sterven. (Tertullianus, De Cultu Feminarum, I.I - 2)

    Maar de gnostiek geeft aan Eva een geheel andere rol. Zij is degene die Adam uit de diepe slaap van de onwetendheid wekte en hem daarmee de gnosis bracht. In het Gemeime Boek van Johannes een tekst uit de Nag Hammadi-gechriften, zegt Eva tegen Adam nadat ze van de boom van kennis van Goed en Kwaad gegeten heeft:

    Sta op en herinner jezelf. Volg mij, je eigen wortel.

    In Oorsprong van de Wereld, een andere tekst uit Nag Hammadi, wordt verteld hoe Eva ziet dat Adam slaapt. Ze wordt daardoor met medelijden bewogen en ze zegt:

    Adam, leef! Sta op!

    Adam wordt wakker en als hij Eva ziet zegt hij:

    Jij zult de moeder van de levenden genoemd worden, omdat jij degene bent die mij het leven schonk.

    Hier zien we dus een uiterst positieve waardering voor Eva. Eva wordt in de gnostische teksten zelfs vaak beschreven als superieur aan Adam. De vrouwen speelden een navenant positieve rol in de gnostische gemeenschappen, tot aan de Katharen toe. Zij konden gelijkwaardig aan mannen alle sacramentele functies vervullen.

    De hierboven al geciteerde kerkvader Tertullianus schrijft verontwaardigd over de gelijkwaardige rol van de vrouwen onder de gnostici:

    De ketterse vrouwen zijn zelfs brutaal genoeg - met onbedekt hoofd! - om anderen te onderwijzen, om deel te nemen aan discussies. ((Tertullianus, Recepten tegen ketterij, 41)

    Vrouwen spelen ook een opmerkelijk positieve rol in het gnostische Evangelie van Thomas. Die tekst bestaan uit 114 uitspraken van Jezus gewoonlijk in de vorm van vraag en antwoord. De meeste vragen worden gesteld door ‘de leerlingen’, die verder niet bij naam genoemd worden. Maar in twee logions is het een bij haar naam genoemde vrouw die een vraag aan Jezus stelt, Maria Magdalena in logion 21 en Sakomé in logion 61. Van enige vrouwvijandigheid is hier zeker geen sprake. Anders van toon lijkt logion 114. Daar vraagt Petrus aan Jezus om Maria Magdalena weg te sturen ‘want vrouwen zijn het leven niet waard’. Jezus wijst Petrus echter terecht en zegt dat hij haar ‘tot man zal maken', dat wil zeggen dat hij haar een status zal geven die gelijkwaardig is aan mannen.

    Eenzelf polemiek met Petrus treffen we aan in het gnostische Evangelie van Maria Magdalena. Maria Magdalena vertelt daarin dat ze Jezus ontmoet heeft in een visioen. Petrus zegt daarop:

    'Hij heeft toch niet gesproken met een vrouw, verborgen voor ons en niet in het openbaar, opdat we onszelf omkeren en allemaal naar haar luisteren? Heeft Hij haar verkozen boven ons?'

    Toen huilde Maria, ze zei tot Petrus: 'Mijn broeder Petrus, wat denk je dus? Denk je dat ik, alleen, ze bedacht heb in mijn hart of dat ik de Verlosser bedrieg?

    Levi antwoordde, hij zei tot Petrus: 'Petrus, sinds eeuwigheid ben je driftig. Ik zie je nu terwijl je redeneert tot de vrouw zoals die tegenstanders. Als de Verlosser haar waardig heeft gemaakt, wie ben jij zelf dan om haar te verwerpen? Ongetwijfeld, de Verlosser kent haar grondig. Daarom heeft Hij haar meer liefgehad dan ons.'

    Petrus is in deze teksten de representant van de zich dan vormende kerk van Rome, die vrouwen niet tot het priesterambt toelaat. De rol van de vrouw is bij de institutionalisering van de kerk van Rome een voortdurend twistpunt geweest met de gnostici. Daarin nemen de gnostici en Rome tegengestelde standpunten in.

    Voor gnostici is het lichamelijke verschil tussen mannen en vrouwen van geen betekenis. Het gaat hen om de ziel. En die is voor mannen en vrouwen van dezelfde geestelijke substantie en dus niet alleen gelijkwaardig maar ook gelijk in wezen."

    Maar nogmaals Nunc, is deze wereld een shcijnwereld?

    yes.gif Mooier kan het er niet staan , bedankt Anastasia knipoog_dicht.gif

    Officeel heet deze topic : Is jahweh een schijnwerkelijkheid , maar de moderator heeft de titel veranderd in : Is de wereld een schijnwerkelijkheid.

    Op deze wereld zijn zoveel schijnwerkelijkheden, zoveel waarheden.

    Eigenlijk zou je goede verhalen moeten neerzetten ipv waarheden, en de echte waarheid met je hart gaan zoeken , zonder boeken of iemand die het je influistert, want ook die heeft het tenslotte uit boeken of is het ingefluistert.

  2. Quote:

    Uitmoorden vind ik een beetje overdreven, maar gnosticisme/gnostiek brengt de wereld geen goeds.

    En waarom brengt De Gnostische godsdienst dan niet veels goed? waar uit blijkt dat?

    En hebben de huidige religies dan wel veel goeds voortgebracht in de huidige wereld? denk aan de kruistochen ,in de naam van god mocht er gedood worden?? (heb u naaste lief) of de heilige jihad? of de vele doden die gevallen zijn door Aids en waarbij werd afgeraden door de paus om geen condooms te gebruiken en zo zijn er nog tal van afschuwlijke gebeurtenissen die in de naam van god hebben plaats gevonden.

    Wist je trouwens dat de RKK ook heel veel cristenen heeft gemarteld en vermoord in het verleden?

    Er zijn maar weinig religies die geen bloed aan hun handen hebben met oog op het verleden.

    Bovendien vanuit het Gnostische oogpunt gezien hadden zij iedereen lief , ze leefde toendertijd in hun hoogtepunt dagen in de ideaale multiculturele samenleving, sindsdien is het nooit meer gelukt om zo een goede en geslaagde multiculturele samenleving te vormen.

  3. Quote:

    ik zal een willekeurige' link proberen



    verbaasd.gif

    Aanvankelijk staat het leger onder opperbevel van Arnaud-Amaury, abt van de abdij van Citaux. Onder zijn leiding wordt in juli 1209 de volledige bevolking van Béziers uitgemoord, volgens hemzelf en toenmalige kronieken 20 000 mensen. Aan hem wordt de uitspraak toegeschreven 'Doodt hen allen, God zal de zijnen herkennen'. Dat was zijn antwoord op de vraag voorafgaand aan het bloedbad van Béziers hoe men goede katholieken kon onderscheiden van Katharen. In juli 1210 worden in Minerve 140 Katharen levend verbrand. Het is de eerste massale verbranding van Katharen. Later - en nadat andere edelen uit het kruisvaardersleger geweigerd hadden - neemt Simon de Montfort, een lage edelman uit Noord-Frankrijk, de militaire leiding op zich. Met Simon de Montfort wordt de kruistocht een echte veroveringsoorlog en wordt de inbreng van de Kerk naar het tweede plan verschoven. De godsdienstkwestie verdwijnt hiermee naar de achtergrond. In juni 1215 verovert Simon de Montfort Toulouse en kan hij zich meester van Zuid-Frankrijk noemen. In november 1215 bevestigt het vierde concilie van Lateranen de overwinning van de Montfort; hij krijgt de titel van graaf van Toulouse. Hij sneuvelt echter in 1218. De verdreven edelen, de faidits, komen op aansporen van Raymond VII, de zoon van de verdreven graaf Raymond VI van Toulouse, in opstand en verdrijven de kruisvaarders in 1223. Op 15 januari 1224 verlaat Amaury de Montfort, zoon van Simon de Montfort, met de laatste kruisvaarders Carcassonne.

    De rooms-katholieke kerk beweerde in de tijd van de katharenvervolging dat de katharen manicheeërs waren, aanhangers van Mani. Kerkvader Augustinus, die zelf een tijdje manicheeër was geweest, had een een soort determineertabel van ketterijen opgesteld, met daaronder het manicheïsme. Van alle ketterijen vond Augustinus het manicheïsme het meest verwerpelijk. En alleen van die ketterse stroming moesten volgens hem de aanhangers gedood worden. Daar beriep de RK-kerk zich op bij het vervolgen van de katharen. Het doden van katharen kreeg daardoor binnen de RK-kerk een juridisch geldige status. Daar is aardig wat literatuur over verschenen en de conclusie is duidelijk: van enige relatie tussen de katharen en het manicheïsme is niets gebleken. In wetenschappelijk literatuur wordt die relatie dan ook niet meer aangehangen. Niettemin komt men de bewering van de rooms-katholieke kerk dat de katharen manicheeërs waren nog veelvuldig tegen.

    De Kathaarse leer is gnostisch van oorsprong. Zoals de andere gnostici zijn de Katharen dualisten, ze gaan er van uit dat er "twee scheppingen" bestaan: de goede, geestelijke schepping en de slechte, stoffelijke schepping. Hun visie is dat de wereld zoals wij die kennen slechts een schijnwereld is. Alle stoffelijke zaken zijn vernederend voor het goddelijke dat in iedere mens aanwezig is. De Katharen kennen zowel een goede als een slechte God. De slechte god was JHWH, de god van het Oude Testament, die de wereld geschapen had en de geesten had gevangen in stoffelijke lichamen, ze vulde met ellende en lijden. De goede god was de God van Jezus, die liefde predikte. Voor de Katharen was het volstrekt ondenkbaar dat God zijn eigen zoon naar de aarde zou sturen om door zijn lijden en dood de mensen te verlossen. Het kruis is voor hen een verwerpelijk martelwerktuig waarmee gepoogd werd de missie van Christus te doen mislukken. Zijn missie was de Boodschap brengen. De eucharistie is voor de Katharen geen sacrament. Zij kennen wel de zegening van het brood bij het begin van de maaltijd (als herinnering aan de missie van Christus), maar ze verwerpen zonder meer het idee van de transsubstantiatie waarbij Christus aanwezig zou zijn in de hostie. Het is voor hen ondenkbaar dat God zich in zoiets laags en stoffelijks als een stuk brood zou manifesteren. De Katharen geloofden in reïncarnatie.

    Het Katharisme is te beschouwen niet als een stroming - zeker niet in Occitanië - maar als een (gnostische) godsdienst. Het gnosticisme is een stroming binnen het christendom. In het gnosticisme - dus ook in de Kathaarse godsdienst - was er geen plaats voor de Kerk als plaatsvervanger voor God op Aarde. In tegendeel: een ieder droeg de "goddelijke vonk" in zichzelf en had de plicht om anderen daarvan op de hoogte te brengen. Ook het lijden van Christus aan het kruis en het kruis zelf werd door de Katharen niet gevolgd. Daarmee werd de centrale machtspositie van de Kerk in de samenleving door de katharen op het spel gezet. De Kerk beschouwde dit zowel als een aanval op de na te streven eenheid, en als een bedreiging voor haar overheersende religieuze positie in het geloof van de christenen. Daarom was de vervolging door de Rooms-katholieke Kerk ook zo fel: er werden kruistochten georganiseerd met de opzet om deze godsdienst uit te roeien, en toen dat met geweld niet lukte werd speciaal voor de vervolging van de Katharen de kerkelijke inquisitie opgericht en geïnstitutionaliseerd. Deze inquisitie heeft meer dan honderd jaar lang in Occitanië onderzoeken, verhoren en martelingen uitgevoerd waaraan de vervolgden stierven, langdurig de gevangenis in gingen of gebrandmerkt werden door het dragen van een geel insigne. Hiermee werd bewerkstelligd dat een opkomende gnostische godsdienst werd vernietigd[1].

    big-smile.gif bedankt voor deze tekst , zelf vond ik het te lang om over te typen en hier neer te zetten knipoog_dicht.gif

    Mooi he die Gnostische godsdienst , ik denk dat de wereld er een stuk mooier uit had gezien als zij niet uitgemoord waren en zich volledig o ntwikkeld hadden in deze tijd.

    Gelukkig zijn er nu bepaalde orde`s die de gnostische godsdienst weer levend houden.

  4. Quote:

    [...]Wel als je geloofd dat dit alles schijn is. Een schijnchristus in je schijnhart die schijngekruisigd is.

    Lezen is soms best moeilijk , geen probleem!

    Maar heb je ergens zien staan dat ik geloof dat dit alles schijn is? dacht het niet.

    Nogmaals ik heb gewoon een quote neer gezet wat ooit eens is gezegd door een ketter en wat uit een verslag komt van dat verhoor en door de inquisitie is op geschreven.

    En ik benieuwd was wat mensen er in zagen en of ze er uberhaupt iets in zagen.

  5. Quote:

    [...]

    Waarom dan dit topic? Wat is je eigen mening? Wat geloof je ZELF? Of hangt dat laatste maar net af va welk boek je net gelezen hebt?

    Hahaha.. Nee mijn geloof hangt niet af van welk boek ik net gelezen heb.

    Deze topic heb ik neer gezet omdat ik wilde weten wat andere mensen hier in zagen.

    En mijn geloof is : Christus huist in mij , en meer hoef ik daar over niet te zeggen lijkt mij.

  6. Quote:

    [...]

    Onze wereld een schijnwereld dus? Klinkt als de Matrix.

    Of zou het kunnen dat jij een feit over het hoofd ziet, dat God misschien wel in staat is, om iets uit niets te scheppen?

    Het lijkt er sterk op dat jij nu je een religieus geschrift op je eigen denkbeelden probeert aan te passen. Ik heb daar niet zoveel mee... Als je in God gelooft vind ik dat je nogal klein over God denkt...

    Als je even goed leest ,zie je dat ik dit uit een boek heb!

    Het enige waar ik benieuwd naar was hoe mensen het zouden lezen en het zouden interpreteren.

    En waaruit blijkt dat ik een religieus geschrift op mijn eigen denkbeelden probeer aan te passen?

    De post heet ook niet voor niets ÃŒs jahweh een schijnwerkelijkheid?

    Dus ik vraag daarmee of dat zo is of niet.

    En ik heb er uberhaupt niet eens mijn eigen mening over gegeven

  7. Quote:

    [...]

    leuk heb je bronnen, linkjes, quotes uit boeken (auteur, titel, pagina nr. jaar van uitgave)......zulke beweringen zie ik altijd graag onderbouwd door bronnen

    Ja dat heb ik zeker voor je ,

    Het boek heet `Montsègur, Katharen en de val van Montsègur .

    Geschreven door Bram Moerland.

    Uitgeverij Synthese

    Jaar van uitgave,2003

    En die quote heb ik van pagina 110 t/m 111.

  8. Even voor de duidelijkheid!

    Ik ben een boek aan het lezen waarin er bepaalde gezegde`s staan van bepaalde personen in het verleden, lang geleden.

    Die vrijwel allemaal uitgemoord zijn door de inquisitie.

    Verslagen van de verhoringen door de inquisitie geven het geen weer wat een ketter gezegd zou hebben tijdens een verhoor.

    Nu was ik nieuwsgierig hoe andere mensen dit zouden lezen en wat ze hier uit konden halen.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid