Spring naar bijdragen

Dans_le_doute

Members
  • Aantal bijdragen

    28
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door Dans_le_doute

  1. Je hebt natuurlijk een punt dat we allemaal mensen zijn :-) maar ik maak gewoon liever mijn eigen keuzes (met de daarbijhorende verantwoordelijkheid) dan dat ik iemand anders over zoiets belangrijks als anticonceptie laat beslissen.

    Cornelius, bedankt voor je inzicht wat betreft kerkvisie: kerk als een lichaam van Christus versus kerk als een verzameling van mensen. Verhelderend.

  2. Olorin, ik ben eigenlijk op dit forum omdat ik oprecht op zoek ben naar "de waarheid". Ik ben hier niet om jou aan te vallen ofzoiets, ik ben gewoon op zoek naar antwoorden. Daarom is voor mij een reactie zoals "Omdat die laatste geen gelijk hebben en het christenen wel" niet echt een antwoord. Ik ben op zoek naar het verhaal achter het geloof en gelijk van christenen. Misschien kun je mij daarmee helpen? smile.gif

    Ik zou het echt waarderen om wat antwoorden te vinden. Ik heb verder weinig christenen om mij heen op dit moment, dus mijn enige link op dit moment is een forum zoals deze smile.gif ik blijf hier graag komen om dingen op te steken, maar dan moet het wel een beetje gezellig blijven.

    Maar goed, terug naar het onderwerp. De theorie over de jonge aarde werd hier al eens even genoemd. Ik hoef er wat mij betreft niet helemaal op in te gaan, maar ik ben wel benieuwd of jullie in deze theorie geloven of niet.

    Overigens, wetenschap geeft inderdaad niet altijd 100% waarheid, maar komt er wel erg dichtbij. Geloven is wat mij betreft subjectief en daarom niet voor iedereen 100% waarheid. In de wetenschap kun je experimenten doen en als de theorie correct is, levert hetzelfde experiment dezelfde uitkomst op, ook al doe je het duizend keer. Het resultaat is meetbaar. Geloven is mijn inziens niet objectief. Bovendien, als niks 100% waar is, waarom is het christelijk geloof dat dan wel?

    Robby, je kunt quoten door te klikken op de aanhalingstekens die in de rechterbovenhoek staan. Als je bijvoorbeeld iets wilt quoten uit dit bericht, kun je rechtsboven in dit bericht klikken op de aanhalingstekens. Ik ben ook nog niet zo gevorderd hier, dus misschien kunnen anderen je verder instructies geven.

  3. Robby, ik sluit me bij jou aan. Ik vind het ook niet voor de hand liggen dat christenen de waarheid in handen hebben. Waarom zou het verhaal van een andere levensbeschouwing niet de waarheid zijn?

    Voorheen was dat anders voor mij. Omdat ik christelijk ben opgevoed, lag het voor mij altijd voor de hand dat het scheppingsverhaal uit de Bijbel de waarheid was. Ik vond dat logisch. Dingen worden al snel logisch als ze dag in dag uit herhaald worden.

    Maar ivm mijn studie, dingen die ik lees/zie/hoor en door de mensen die ik de afgelopen jaren heb ontmoet, ben ik gaan nadenken over de logica hiervan. Ik geloof dat er een god is. Als ik om me heen kijk, dan geloof ik ook wel dat god de sturende macht achter de schepping en de wereld is (alles is zo machtig mooi). Maar als ik dan logisch nadenk, dan kom ik ook bij Robby's vraag terecht... Is het misschien niet zo dat alle geloven zijn ontstaan omdat de mens een antwoord wil hebben van wat er gebeurd na de dood?

    En Olorin, dat voorbeeld dat je aanhaalt met de zon en warmte, dat is iets wetenschappelijks, terwijl we praten over het christelijk geloof. De christelijke waarheden zijn niet 100% te bewijzen.

    AlphaMale, ik had begrepen dat er maar weinig christenen zijn die geloven in de theorie van de jonge aarde. Christenen (misschien was het zelfs hier op het forum) vertelden mij de meeste christenen geloven dat de aarde wel heel oud is.

    Ik probeer dingen te leren, uit te zoeken wat voor mij de waarheid is, dus ik kijk uit naar reacties in deze discussie!

  4. Voor mij voelt het vreemd om de kerk te laten beslissen over anticonceptie. Dit is zo een belangrijk onderwerp dat ik het wel/niet/wat te gebruiken niet zou laten afhangen van het beleid van een kerk. Het voelt passief en helemaal niet goed. We hebben zelf hersenen, gevoel en geweten gekregen om beslissingen te maken.

    Ik geloof ook niet dat de kerk per se precies leert wat God tegen mensen zegt. De kerk bestaat en wordt geleid door mensen. Mensen maken fouten, zijn soms doof of slechthorend voor God's woorden, streven naar macht, enzovoorts.

    Bovendien zijn we toch uiteindelijk individueel verantwoordelijk voor onze daden?

    Ik sluit me aan bij Liset, ik kan niet begrijpen waarom je beslissingen omtrent anticonceptie zou laten afhangen van een kerk.

    Al met al is het een interessant issue, anticonceptie en de maatschappij. Maar moeten we per se meer kinderen krijgen, zoals Carl Djerassi betoogt? De aarde raakt uitgeput (niet alleen door de hoeveelheid mensen, maar vooral door de impact van mensen op de aarde). Ik weet dat er grootschalige problemen zijn met vergrijzing, maar dat hoeft mijn inziens niet negatief uit te pakken. Voor de aarde is het beter dat er minder mensen zijn.

    Een actief immigratiebeleid zou het probleem voor een deel oplossen.

  5. Natuurlijk stranden er veel relaties, maar zelf blijf ik toch in het huwelijk geloven, waarbij het mij vooral gaat om de belofte "tot de dood ons scheidt". Die belofte vind ik heel powerful en heel erg mooi. Binnen mijn relatie ((nog) niet getrouwd) zal ik er alles aan doen om die belofte waar te maken. Ik denk dat dit ook kan, mits je hier regelmatig (zo niet dagelijks) bij stilstaat. Je kunt je huwelijk, je partner niet zomaar verwaarlozen. Want dat is denk ik een belangrijke oorzaak voor het mislopen van huwelijken: verwaarlozing, geen aandacht voor elkaar, geen (goede) communicatie.

  6. Quote:
    Daarom zou ik het leuk vinden als ze met Kerst meegaat, om eens te laten zien hoe het er bij ons aan toe gaat, dat bij ons de sfeer veel warmer is en de preken anders zijn. Hoe doe jij dat? Gaat je vriend/vriendin weleens mee en hoe gaat dat? En naar welke kerk ga je dan?

    In het begin van onze relatie ging mijn partner regelmatig mee naar de kerk, soms bijna elke week. De eerste keer dat vond ik dat heel spannend. Ik hoopte en bad voor bekering... dat is niet gebeurd, maar partner is na die eerste keer regelmatig met mij meegeweest. Soms lazen we samen uit de bijbel of lazen we een christelijk boek.

    Nu wonen we ver bij elkaar vandaan, zien we elkaar maar weinig en ga ik zelf ook niet meer naar de kerk. Met kerst zijn we samen en zijn we van plan om naar een kerstdienst te gaan.

    Hongerige Wolf, is er niet een speciale kerst samenkomst van je kerk? Misschien op kerstavond, of bijvoorbeeld iets met zang en muziek? Misschien maakt dat de drempel wat lager voor je vriendin. Je zou ook een compromis kunnen maken tussen jouw en haar wensen voor kerst. Misschien is er iets dat zij graag zou willen doen op kerst, misschien een uitgebreid kerstontbijt ofzo en kunnen jullie elkaar zo tegemoet komen. Wellicht vindt je vriendin het vervelend dat je naar de kerk gaat omdat dit meestal op dagen is dat je andere leuke dingen zou doen met haar. Met een soort compromis kun je dit probleem misschien uit de weg gaan.

    Hier is het verschil in religie ook een belangrijk punt. We praten er regelmatig over en staan open voor elkaars ideeën. Het is uitdagend, niet altijd even makkelijk. Maar ik zou de relatie niet verbreken vanwege dit.

  7. Quote:

    Inderdaad. Het is niet altijd even makkelijk. Mijn vriendin heeft er grote moeite mee dat ik nu weer elke zondag naar de kerk ga en met gemeenteleden contact leg, dat de dominee op bezoek komt, enz. Terwijl er aan mijn manier van geloven eigenlijk niet zoveel veranderd is, ik heb nu alleen een plek waar ik er over kan praten (naast Credible.nl, wat ook een welkome aanvulling is). Waar ik onderdeel van de gemeente kan zijn. Waar ik kan groeien.

    Begrijp ik dat je recentelijk christen bent geworden? Of heb je je pas recentelijk aangesloten bij een kerk? Is je vriendin wel eens meegeweest?

    Quote:

    Maar daar staat tegenover dat ze me nooit iets zal verbieden, mij respecteert en niet belachelijk maakt, wat ik van andere kerkgangers-met-atheïstische-partner soms wel hoor. Onze relatie blijft er dus goed onder.

    Wederzijds respect is inderdaad een sleutelwoord, met de nadruk op wederzijds. In het begin van mijn relatie denk ik dat dit soms miste van mijn kant, omdat ik zo graag wilde dat mijn partner ook christen zou worden. Nu is er een betere balans. Mijn partner zou mij ook nooit iets verbieden, en andersom is dat hetzelfde.

    Quote:

    Het lijkt me dat dat voor een stel waarbij beide partners wel gelovig zijn, zij het niet een specifiek geloof deen, alleen maar eenvoudiger is. Je gelooft dan wel niet hetzelfde, hoort bij een andere kliek, maar je kunt je dan tenminste iets voorstellen bij wat geloven betekent.

    Mee eens.

  8. Waarschijnlijk ga je jezelf heel wat moeilijkheden uit de weg als je een relatie hebt met iemand van precies dezelfde religieuze stroming als jijzelf.

    Net als Hongerige Wolf heb ik een atheïstische partner. Dat is niet altijd even makkelijk. Soms botst het gewoon.

    Maar... ik ben ontzettend blij met mijn partner, dus zou de relatie niet verbreken vanwege het verschil in geloof. Onze relatie is heel goed, en wat niet is kan nog komen.

    Bovendien (zoals iemand op een ander topic al noemde) kan het zo zijn dat je nu een relatie krijgt met een christen, maar dat de christen later van zijn geloof afstapt. Ook lijkt het zo dat zelfs binnen de christelijke gemeenschap bepaalde geloofstromingen moeilijk te combineren zijn (ik herinner me een topic over een relatie tussen een hervormd en een gereformeerd persoon o.i.d.).

    Zelf heb ik me ook al eens verdiept in het fenomeen 'ongelijk span', maar er zijn zoveel verschillende interpretaties van diverse relevante bijbel teksten, dat ik me hier niet langer mee bezig houdt. De bijbel wordt geïnterpreteerd door mensen, maar mensen verzinnen vaak ook hun eigen interpretaties en/of worden beïnvloed door allerlei vooroordelen, etc.

    Dus kortom, als het joodse meisje en de christelijke jongen elkaars droompartner zijn, en beide niet vies zijn van wat uitdaging binnen de relatie, dan is er mijns inziens niks op tegen.

  9. Ja daar zit inderdaad wat in, bepaalde dingen zijn misschien meer typische mannen criminaliteit (het voorbeeld van de verkrachting) en andere dingen weer typische vrouwen criminaliteit (fraude?).

    Wat betreft mijn opmerking over mannen vs vrouwen qua kwetsbaarheid, vraag ik me af of je kunt zeggen dat vrouwen per definitie kwetsbaarder zijn dan mannen. E.e.a. hangt misschien af van lengte, gewicht, snelheid, etc.etc. Maar eigenlijk doet het er ook niet echt toe in deze discussie, gezien we het hadden over internetdaten.

    Maar hee, Marlizza, ik ben eigenlijk wel benieuwd of je al aan het internet daten bent. Hoe gaat het?

  10. Redenen voor mij om niet te internetdaten:

    1. Ik breng al zoveel tijd per dag door op het internet, zou liever meer dan minder tijd achter de computer zitten.

    2. Heb nooit helemaal begrepen waarom je actief op zoek zou gaan naar een partner. Het werkt mijns inziens beter om gewoon happy te zijn met jezelf en leuke dingen te doen, dan kom je vanzelf de man/vrouw van je dromen tegen.

    3. Je kunt nooit zeker zijn of het in realiteit wel klikt met je date. Bovendien riskeer je dat je heel eigen ideeën creëert over je date, maar vervolgens is dat beeld ver van de realiteit en valt de date erg tegen.

    Quote:

    meisjes zijn lichamelijk kwetsbaarder, minder sterke enzo. Daarnaast denk ik ook dat mannen meer de neiging hebben tot "slechte" dingen, maar dat kan ik niet met cijfers onderbouwen
    smile.gif

    Ik denk dat deze stelling onzin is.

    De sterkte (als in spierkracht?) van man/vrouw varieert per persoon.

    Waarom zouden mannen de neiging hebben tot slechte dingen? Wat bedoel je trouwens met slechte dingen?

  11. Zelf heb ik bijzonder weinig met alle kerstgadgets. Een kerstboom is in principe wel een gezellig iets, maar al die kerstballen en andere commerciële rommel vind ik een ware verspilling van geld en materiaal.

    Dit jaar breng ik de kerstdagen door met een paar van de mensen die me dierbaar zijn in een hele mooie stad in het midden van Europa. :-) Het plan is om op kerstavond naar de kerk te gaan. Voor de kerstdagen zelf staan een diner, (orgel)concert, wandelen en gewoon gezellig "thuis" eten en drinken.

    Wat voor mij belangrijk is met kerst, is dat ik ergens ben waar geen ruzie is en/of negatieve sfeer heerst, maar gezelligheid, vrolijkheid en een beetje liefde.

  12. Quote:

    [...]

    Volgens mij heeft alles te maken met 'moederliefde' die velen tot het vereren en aanbidden van Maria trekt.

    Maar bewonderen (ww vereren (vereerde enk ovt; heeft vereerd volt deelw) [v?r?er?(n)] grote bewondering hebben (voor iemand), eren) is volgens mij iets anders dan aanbidden.

    Anastasia, wordt er onderscheid gemaakt tussen deze dingen? tussen aanbidden en bewonderen? Soms lijkt Maria voor sommige mensen zo belangrijk, dat ze voor mijn gevoel de plaats van Jezus/God inneemt. Dat doet mij dan weer denken aan het verhaal van "U zult geen beelden maken".

    Quote:
    Ik denk geen moederliefde, maar wel het kunnen begrijpen van moederliefde, terwijl de liefde van God zo ontzagwekkend lijkt, zo superieur, dat het je te machtig wordt. God laat zich immers ook nergens direct zien. Dat is te veel voor ons mensen. Hij laat zich zien in een brandend braambos, zelfs in Jezus, die één met Zijn Vader is, maar nooit helemaal direct in zijn totaliteit.

    Begrijpelijk. En mooi. Maria als weerspiegeling van de liefde van God.

  13. Interessant. Beelden worden in sommige kerken inderdaad direct als afgoden beschouwd. Maar inderdaad, waarom zou een beeld niet bepaalde legitieme doelen kunnen hebben, zoals hulp bij concentratie.

    Maar wat ik me nu tijdens het schrijven van deze reactie afvraag... Maria is inderdaad een bewonderenswaardig persoon, maar waarom concentreren op haar? Of helpt een beeld van Maria met de concentratie op God?

  14. Quote:

    [...]"Heel veel" is prettig vaag. Hoeveel van de 2 miljard christenen geloven in die 6000-jaar theorie?

    Beetje flauw om te vragen naar cijfers. Ik zou de vraag ook kunnen omdraaien en aan jou kunnen vragen hoeveel procent van de 2 miljard christenen (waar heb je dat nummer eigenlijk vandaan?) niet in die theorie gelooft.

    Maar daar gaat het me uiteindelijk helemaal niet om smile.gif Ik kom hier om wat helderheid te krijgen over wat andere mensen en ikzelf geloven en niet zozeer om ellenlange discussies te voeren over een kleine opmerking van mijzelf. Ik blijf meelezen.

  15. Dan is dit issue in ieder geval mijn wereld weer uit.

    Al denk ik nog steeds dat er heel veel christenen zijn die in de zesduizend jaar theorie geloven. Zeker in de internationale context.

    Maarre Olorin en Cornelius -nu we toch in discussie zijn- wat geloven jullie qua ontstaan van de wereld? Hoe is volgens jullie de wereld ontstaan? Daar ben ik wel benieuwd naar.

  16. Quote:

    [...]

    Verreweg de meeste christenen (waaronder ik) geloven dat de aarde zo'n 4,57 miljard jaar oud is.

    [...]

    Is ook maar een heel klein groepje christenen die dat geloven.

    Is dat zo? Ik heb het gevoel dat wereldwijd (inclusief Nederland) een heel groot deel van de christenen gelooft dat de wereld veel jonger is dan 4,57 miljard jaar.

    In ieder geval ben zelf opgegroeid in een omgeving waarin mensen geloven dat de wereld maar zo'n zesduizend jaar oud is. Zelfs op school werd dit volgehouden. Ook recentelijk ben ik nog heel wat christenen tegengekomen die deze theorie vasthouden.

    Na jarenlang de theorie van de zesduizend jaar aan te horen en doordat men niet echt openstond voor andere theorien, was het voor mij best lastig om open te staan voor het idee dat de aarde veel ouder is.

  17. Interessant onderwerp!

    Zelf heb ik een christelijke opvoeding gehad en heb eigenlijk altijd in God gelooft. Ik me altijd verbonden gevoeld met God, en ben altijd overtuigd christen geweest. De laatste maanden is er echter een fundamentele twijfel toegeslagen. Een van de vele twijfels is op het gebied van het ontstaan en de leeftijd van de aarde.

    Daarom heb ik me hier aangemeld, hopelijk vind ik via dit forum wat antwoorden op de vele vragen die ik heb. Want ik wil wel heel graag in God geloven, maar het lijkt alsof de stevige basis die ik altijd had, weg is.

    Ik ben heel benieuwd naar jullie opinies op het gebied van het ontstaan van de wereld.

    Zelf heb ik in ieder geval problemen met de theorie dat de aarde maar zo'n zesduizend jaar oud is.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid