Spring naar bijdragen

PeterThomas

Members
  • Aantal bijdragen

    38
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door PeterThomas

  1. Quote:

    [...]

    Het is geen censuur. Je had van tevoren kunnen weten dat mensen hier op een christelijk forum niet van gediend zijn. Je kunt dan ook een beetje respect opbrengen voor je medemens. Bovendien: het siert de mens om geen schuttingtaal te gebruiken
    smile.gif
    .

    Lees die post alsjeblieft in de context.

    Iemand zei [censuur] tegen me en daar was ik niet van gediend.... (is dat ook een vloek?)

  2. Quote:

    [...]

    Vanwaar dan dit topic? Immers, volgens onze waarheid bestaat God, volgens de jouwe niet en we leven nog lang en gelukkig want al die waarheden zijn waar.

    Dus dan is de wereld door god, allah, vishna (dacht ik) en chronos & gaia geschapen!

    En het vliegende spaghetti monster is ook waar.

    Ik kan mijn kinderen opvoeden met het geloof dat het slecht voor ze zou zijn als ze Oscar Wilde lezen (geen empirisch bewijs, alleen onomstootbaar geloof)... Beter censuur toepassen dan....


    Samengevoegd:

    Quote:

    [...]

    Je beweerde toch dat de wetenschap de juiste methode is om datgene wat is (laten we het de waarheid noemen
    smile.gif
    ) te leren kennen? Wat is er precies wetenschappelijk aan het beweren dat er meerdere waarheden zijn, voor ieder wat wils?


    Samengevoegd:

    [...]

    Kijk, dat is al een heel ander verhaal, ja
    smile.gif
    Feitelijk kun je alleen te weten komen wat níet waar is - nl als iets niet consistent is, kan het niet waar zijn.

    Overigens zie ik het niet als erg beledigend voor moslims om op een christelijk forum te beweren dat Mohammed uit de Thora gekopieerd heeft. Ik voel mijzelf ook niet uitermate beledigd als ik op een islamitisch forum lees dat Jezus een schepsel is en niet God.

    Nu komen we in het uiterst vage gebied van subjectieve waarheid. Ik bedoel te zeggen dat christenen hun geloof als waar zien (of een 'zeker weten & vast vertrouwen' volgens de catechismus van heidelberg), dat moslims hun geloof als waar zien en dat geen van die geloven te bewijzen is.

    Net als het niet bestaan van vampiers niet te bewijzen is...

    Wie gelooft hier in vampiers?

  3. Quote:

    [...]

    Er is maar één waarheid, dat om te beginnen. Als onderdeel daarvan: Mohammed is een Thora-copycat, of hij is dat niet. Volgens de waarheid waar ik in geloof, is hij dat wel. En voor die waarheid zijn heel wat argumenten, ook historische en logische, zie bijv.

    Ik denk dat het wat kort door de bocht is om te zeggen dat er maar één waarheid is.

    Wat voor jou waar is hoeft nog niet waar te zijn voor een moslim.

  4. Quote:
    Samengevoegd:

    [...]

    Dat in ieder geval!
    widegrin.gif

    Ik denk dat menig moslim zich nu beledigd voelt.... Wat maakt jouw overtuiging méér waar?


    Samengevoegd:

    Quote:

    [...]

    Nou, je haalt zó veel van Dawkins' argumenten aan dat het net lijkt alsof je er zelf niet echt over nagedacht hebt. Ik heb dit topic even vluchtig bekeken, en over het algemeen ben ik het wel met je eens, maar dit viel me gewoon op
    smile.gif
    . No offence
    smile.gif
    .

    None taken :-)

  5. Quote:

    [...]Je kind vertellen dat een pan op het fornuis warmte afgeeft en pijn kan doen als je er zomaar aanzit is wel een vreemde manier om het beste voor dat kind te doen....

    Oh wacht, nee. Je kind waarschuwen voor de gevolgen van beslissingen is juist heel verstandig!
    party.gif
    Dat die gevolgen soms niet empirisch is aan te tonen is vervelend, maar ja, dat je beleefd moet zijn, met je mond dicht eten en stil moet zijn tijdens dodenherdenking is dat evenmin.


    Samengevoegd:

    [...]Jij stelt Blake boven een Shakespeare? Boven een Milton?

    Het gevolg van de kookplaat is een blaar. Het gevolg van niet in god geloven is niet per se schadelijk... er zijn genoeg morele en ethisch verantwoorde atheisten.

    Wat Blake en Shakespeare betreft: smaken verschillen.

    Shakespeare's bestaan is overigens ook niet empirisch aan te tonen aangezien het goed mogelijk is dat zijn werken door meerdere personen zijn geschreven (off topic) smile.gif


    Samengevoegd:

    Quote:

    Ik ben ook geen christen (althans niet in de gebruikelijke zin van het woord), maar jij, PeterThomas, bent wel een vreselijke Dawkins-copycat.

    Het klopt dat ik het op veel vlakken met Dawkins eens ben, maar om me nu meteen een copycat te noemen....

    Is Dawkins dan ook een Russel copycat?

    Is Mohammed een Thora copycat?

  6. Quote:

    [...]

    Dat is duidelijk. Weet je, toevallig ook vandaag heb ik een discussie op een ander forum gevolgd, waar een ex-GKv-er net zo hard naar zijn kerk uit zat te halen als jij (alleen hij is dan niet atheïstisch geworden, maar 'christen zonder kerk'). Overeenkomst is dat jullie (jij waarschijnlijk, hij van wat ik kan lezen zeker) best wel rotdingen mee hebben gemaakt in jullie jeugd in de kerk en door de kerk en dat je dat nu gaat afreageren op mensen die je daarmee associeert. Dit levert zo al twee problemen op: 1. reageer je het af op de verkeerde groep (wist je bijv. dat the black Mathematician evenmin in God gelooft
    knipoog_dicht.gif
    ) en 2. heb je er alleen jezelf mee. Je zit alleen maar je woede nog verder op te bouwen i.p.v. één steek verder te komen in je ontwikkeling en verwerken/loslaten van wat er gebeurd is.

    Dank je. Dat is de meest zinnige opmerking die ik tot nu toe heb gelezen.

    Ik zou waarschijnlijk met veel van jullie hele fijne gesprekken kunnen voeren en ik denk eigenlijk dat we het op heel veel vlakken al eens zijn.

    Het spijt me ook als ik dom en onverschillig overkom, maar ik ben erg zoekende naar woorden als het gaat om het gevoel dat ik uit mijn ziel probeer te snijden. Ik heb jarenlang nachtmerries gehad over de hel en toen een (niet christelijke) vriend van me dood ging toen ik 12 was geloofde ik dat hij in de hel zat... ik heb een jaar niet geslapen (voor mijn gevoel)...

    Ik ben zo blij deze angst niet meer te voelen dat ik hals over kop (in mijn jeugdigheid inderdaad) een tegenoffensief wil houden tegen iedereen die dat ook maar zou kunnen voelen. Ik hoop dat jullie hier begrip voor hebben. Je zou dit kunnen zien als spotgoedkope therapie smile.gif

  7. Quote:

    [...]

    Haha, wat een verschrikking moet een studie Engelse Letterkunde zijn... van Chaucer to Shakespeare, van Gerard Manley Hopkins tot Seamus Heaney...zit allemaal bomvol christelijke verwijzingen en symboliek.
    rofl.gif

    Des te waardevoller. Denk niet dat ik christendom wil uitbannen.... ik wil dat mensen niet meer klakkeloos geloven en ik wil dat kinderen niet van wieg af aan geleerd wordt te bidden en bang te zijn voor de hel (het gebeurt echt!)

    Je vergeet trouwens de belangrijkste:

    William Blake


  8. Samengevoegd:

    Quote:

    Ik ook. Ik heb namelijk geleerd om ouderen met respect te behandelen, beleefd te zijn tegen gezagsdragers, mij te houden aan de wet en vriendelijk te zien tegen vreemdelingen. Allemaal bullshit die niet empirisch is aan te tonen. De schoften, hoe hebben ze mij die zaken aan durven leren!?

    Oh wacht, misschien omdat zij er zelf in geloofden en hun kind naar hun beste vermogen wilden opvoeden?

    Maar klaag ze aan.

    Je kind vertellen dat er een hel is waarin je eeuwig kunt branden en pijn lijden is wel een heel vreemde manier om het beste voor dat kind te doen.... nu jij

  9. Natuurlijk gelooft iedereen selectief (lees mijn stukje anders even). Ik wil wat doen tegen mensen die hun kinderen met deze bs indoctrineren.

    Ik ben juist zo verontwaardigd omdat mijn ouders mij feitelijk dwongen hun selectieve versie te geloven. (ware kerk idee)

    Ik weet dat dit nog steeds gebeurt is en daar wil ik iets tegen doen. Ik voel mij namelijk psychisch misbruikt.

  10. Ik hoor lees hier dingen die geschreven lijken door 'selectief gelovigen'.

    Alleen geloven wat je wil geloven is wel gemakkelijk maar dat is geen religie. Ik heb het over mensen die alles doen voor hun geloof... zelfs doden. (zie bijv. 9/11)


    Samengevoegd:

    Quote:

    [...]

    Oh, ben jij één van de weinige overgebleven Batavieren die er nog in Nederland leven? Er waren ook opdringerige Romeinen, Germanen en Fransen hier, en allemaal ook erg geweldadig... Maar die haat je natuurlijk allemaal net zo erg als het christendom.
    flower.gif

    Ik haat ze niet. Het zou alleen beter zijn geweest als ze hun fabeltjes thuis hadden gelaten.

    Mijn vriendin is trouwens heel religieus. Zij gelooft, in het kort, het volgende:

    Ik geloof dat de walrus (uit het Beatles liedje) de aarde schiep met daarop feeën, helicopters, mensen en aardappelschijfjes. Toen kwam Mohammed die met Popeye trouwde en een kind kreeg genaamd Jezus. Jezus besloot op z'n 22 dat hij liever een vrouw was en liet zich ombouwen tot Olijfje. Dit wierp een moreel dillema op voor Popeye omdat hij verliefd werd op zijn zoon/dochter. Vervolgens kwam er een hond van een gelijknamige planeet die twee keer over de wereldbol likte en toen waren we in de bronstijd met een boom en twee naakte mensen. De rest van het verhaal kennen jullie....

  11. Quote:

    Er zitten hier zat historici op dit forum PeterThomas, zat afgestudeerde mensen, en ook genoeg mensen die net zo'n fase in hun leven gehad hebben als waar jij nu in zit. Het is wat denigrerend, maar: toen ik 18 was dacht ik net zoals jij, maar op een gegeven moment kom je er achter dat de wereld groter is dan je dacht, dat dingen genuanceerder liggen en dat al dat gekakel dat je uitbraakte op je 18e eigenlijk vooral gebaseerd was op een groot gebrek aan kennis. Gaat vanzelf over, als je tenminste tot die intelligente atheïsten behoort.

    Voorlopig is wat je hier schrijft vooral propaganda voor het christendom, je bedoelt het niet zo, maar dat is wel de uitwerking.

    Overigens: ik zie dat je één bepaalde kerk héél goed kent (en vermoedelijk het kerkgenootschap waar die kerk bij hoort, ook een beetje), maar hoe kom je erbij dat dit jou een goede visie geeft op het hele christendom? Je komt met allerlei standaard eenzijdige onzin over hoe christelijk allerlei oorlogen waren zonder verder aandacht te hebben voor de complexiteit van het verleden, daar erger ik me als historicus enorm aan. Je gaat bijvoorbeeld voorbij aan de sociaal-economische gronden voor de Ierse strijd, die in feite belangrijker zijn dan de religieuze motieven. Maar als taalkundige kan je dat natuurlijk niet weten. Daarnaast heb je ooit blijkbaar gelezen over missionarissen die meereisden tijdens de Scramble for Africa, en die inderdaad wel eens naar minder fraaie overtuigingsmethoden grepen (vaak ook niet, dat mag ook wel gezegd worden, want de meeste missionarissen waren geen misdadigers!). Het gaat volledig langs je heen dat Afrikanen tegenwoordig eerder
    hierheen
    komen om ons te bekeren, dan andersom. Ik ben in Ghana geweest en dat is zo'n ontzettend religieus land (christelijk en islamitisch), jij zou er gillend wegrennen.

    Niet alleen in Afrika...

    Je zult ook weten dat christendom hier in eerste instantie alleen maar is door het opdringerige (geweldadige) gedrag van bonifatius en vrienden...

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid