Spring naar bijdragen

Esperanza

Members
  • Aantal bijdragen

    16
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door Esperanza

  1. Quote:

    [...]

    Het schijnt dat Joden vroeger de term "dagen" gebruikten voor bepaalde periodes.

    Net zoals eeuwig niet eeuwig is, alles maar een gedeelte is.

    Quote:

    Daarnaast denk ik dat de tijd, geschapen met het universum, de Ontwerper is van de soorten. En tijd is weer ontworpen door God.
    smile.gif

    Interessant smile.gif. Je eerste uitspraak is in principe wel logisch, dat tijd de ontwerper is (in ieder geval kunnen soorten ontstaan zijn dankzij tijd).

  2. Quote:

    Omdat evolutie binnen een soort nog wel te verenigen is met een letterlijke interpretatie van genesis 1. Met macro evolutie wordt dat wat lastiger.

    Waarom zou je alleen genesis 1 letterlijk nemen? Niemand heeft er problemen mee dat Jezus het volk vertelde dat het mosterdzaadje de kleinste is van alle zaden, terwijl dat niet zo is.

    Waarom heb je er dan wel problemen mee dat God niet de dieren geschapen heeft zoals het letterlijk in de bijbel staat? Terwijl er allerlei bewijzen voor macro-evolutie zijn.


    Samengevoegd:

    Quote:

    Het enige wat ik weet is dat God de aarde in 6 dagen gemaakt heeft zoals beschreven in Genesis, en er is geen wetenschapper die me van dat geloof kan afbrengen. God is almachtig, en alhoewel dat ook kan opgaan bij een schepping die geperfectioneerd wordt over miljoenen jaren denk ik niet dat God zoveel tijd nodig heeft gehad. Wetenschap is een erg beperkt middel en kan lang niet alles verklaren. God staat er sowieso boven, en alhoewel Hij ook regelmatig gebruikt maakt van wetenschap wil dat niet zeggen dat alles is ontstaan door wetenschappelijk verklaarbare processen. Alles is ontstaan door God, en God is zoveel meer dan wetenschap.

    weet je dat net zo zeker als dat de zon om de aarde draait (volgens de bijbel dan)?

  3. Quote:

    Waarom? Tja.. ik denk dat mensen het er niet mee eens zijn omdat het vaak als 'verklaring' wordt gebruikt van het ontstaat van de aarde door degenen die niet geloven.

    Ik geloof er wel in. Want hierdoor hebben ze nog altijd niet verklaard hoe de aarde is ontstaan en waar dat dan weer vandaan komt. Ik denk dat dat van God komt.

    Met andere woorden: ik denk dat de macro-evolutie het werk van God is.

    Een gezonde visie smile.gif

  4. Quote:

    Dit soort verzen laten zien dat Jezus (als Woord van God) ondergeschikt is aan de Vader, meer niet.

    Hooguit geeft een vers zoals je dat aandroeg, aanleiding om nog eens goed na te denken over ons begrip "God", en het is (hopelijk) voor trinitariers een aanleiding om met uitspraken als "Jezus = God" uit te kijken, omdat andersom "God = Jezus" bv. al niet kan, maar wel door "Jezus = God" gesuggereerd wordt.

    Oke, dus jij gelooft niet in de drieeenheid? Dan is die tekst inderdaad geen probleem voor jou.

    Hoe zie jij het dan wel? Zijn er meerdere goden?

  5. Quote:

    [...]

    Dat is hard agnosticisme.

    Soft argnosticisme stelt dat de persoon het niet weet of er een god bestaat.

    Een subtiel verschil.

    Tegenwoordig wordt het agnosticisme dan ook vaak ingedeeld met theistisch - en atheistisch agnosticisme (resp. 'soft' en 'hard' dus)

    Quote:

    [...]

    Nee, atheïsme is het verwerpen van het bestaan van een god.

    Tja, dat is jouw christelijke uitleg ja big-smile.gif.

  6. Quote:

    [...]Kan ik daaruit dan opmaken dat je nog niet weet waar je staat. Een agnost gaat uit van een godsbestaan als een opperwezen en een atheïst gaat er vanuit dat er geen god bestaat.

    Nee, dat kun je daar niet uit opmaken. Een agnost zegt alleen maar dat je niet kunt weten of er een god is.

    Ook al ben ik het daarmee eens dat je dat niet zeker kunt weten, weet ik wel zeker dat ik persoonlijk niet in een god geloof. Atheistisch = het afwezig zijn van geloof in een god.

  7. Quote:

    [...]Is dat niet een contradictie?

    Dat denkt men vaak big-smile.gif. Ik zal het even uitleggen

    Agnost omdat ik denk dat we (nog) niet kunnen aantonen of er wel of geen god bestaat. Je kunt hoogstens aannemelijk maken dat een god niet meer noodzakelijk is (of wel, volgens de Intelligent Design).

    Atheistisch omdat ik er van uit ga dat er geen god(en) is/zijn, maar ik beweer dus niet dat ik daar echte bewijzen voor heb.

  8. Een vis die z'n hele leven in een kleine kom heeft geleefd, zal zich niet opgesloten voelen omdat hij niet anders weet. Pas als hij in een vijver of rivier wordt gezet, ziet hij in hoe benauwend zo'n vissenkom was.

    Toen ik nog christen was, had ik totaal geen probleem met het christendom. Ik heb er nu nog steeds geen negatieve gevoelens bij, maar toch had ik exact hetzelfde bevrijdende gevoel zoals bekeerden' het vaak beschrijven.

  9. Dat is lekker makkelijk. Zodra er iets niet klopt in de bijbel of je kunt het niet rijmen met de rest van de inhoud, is het 'dat moet je niet letterlijk nemen'.

    Maar een paar verzen wordt opnieuw gezegd dat God afdaalt:

    7Laten wij naar hen toe gaan en spraakverwarring onder hen teweegbrengen, zodat ze elkaar niet meer verstaan. 8 De HEER verspreidde hen van daar over de hele aarde, en de bouw van de stad werd gestaakt.

    Dit kun je moeilijk uitleggen dat het betekent dat hij de zaak aandachtig bekeek.

  10. Quote:

    [...]

    Als je God (of een vervleselijking daarvan) zelf bent is het in iedergeval geen zonde, zoals jij aangaf.. ergo: geen probleem.

    Wel goed lezen lieve schat.

    Wat is er dan zo bijzonder aan geweest dat Jezus in zijn hele leven niet gezondigd heeft? Blijkbaar was dat dan toch niet zo'n opgave voor hem.

    Ook als Jezus wel satan had aanbeden tijdens zijn beproeving, was dat geen zonde geweest volgens jouw redenering, 'want dat zou God wel gewild hebben...'


    Samengevoegd:

    Quote:

    ja, dat zou gekund hebben ja. Maar over het algemeen is dat niet de manier waarop je beeldspraak en beelden gebruikt.

    Waar baseer je dat op?

    Quote:

    ja, misschien zat er wel één botanist tussen al die mensen, die kennis had van zaadjes van bloemen die verder niet gebruikt werden voor het levensonderhoud. Het lijkt me echter heel onwaarschijnlijk, want de kennis in die tijd was met name gericht op het in stand houden van leven.

    Uit de (christelijke) bron bleek dat ze wel werden gebruikt, alleen nog niet zo veel als in latere periodes.

    Quote:

    Wat bv. de Amaranthus die vooral in zuid amerika voorkomt, met het levensonderhoud van een eerste eeuwse jood in palestina te maken heeft, weet ik niet.

    Dat stond ook al op die site ja, omdat dat er niets mee te maken had, heb ik dat niet bij het citaat gedaan.

    Quote:

    Maar ik snap wel waarom Jezus het wegliet, en niet de moeite nam om een college biologie te geven. Dat zou Hij ook gedaan hebben, als Hij had gezegd dat het om één van de kleinste ging, want dan was Hij tegen de gangbare kennis dat mosterdzaad het kleinste zaad was (of iig het kleinste zaad wat praktisch gebruikt werd - wie interesseert zich in onkruid?) ingegaan.

    De nummer 1 van de rijkste mensen ter wereld, is toch echt 'één van de rijkste mensen ter wereld'. Dat is geen leugen.

    Quote:

    Verder staat er over de basilicum, dat het 'nearly as small' is als mosterdzaad, wat betekent dat het dus groter (maar wel bijna even klein) is.

    Daar heb je gelijk in.

    Quote:

    Mag God rekening houden met een dom publiek? Lijkt mij van wel, want dat is wat we ook gewoon accepteren van ouders, schoolmeesters en juffen, leraren, etc. Aan een kind leg je dingen op ander niveau uit dan aan volwassenen. Dat noemen we niet 'liegen' maar 'rekening houden met je publiek'.

    Dat is informatie achterhouden. Maar niet de waarheid verdraaien, zoals Jezus' geval.

    Quote:

    Verder staat deze discussie los van of Jezus God is of niet, maar is het een discussie over of de bijbel fouten bevat of niet en het is een discussie over hoe het zit met de 'inspiratie' van de bijbelschrijvers. Want óók als Jezus geen God is, kan precies deze zelfde vraag opgeworpen worden, want hoe kan een profeet van God nou zoiets zeggen?

    Als Jezus heeft gelogen, kan hij niet God zijn. Als hij geen God was, dan kun je inderdaad een ander topic starten met de vraag, hoe kan een profeet (of een ander geinspireerde persoon die een bijbelboek schreef) fouten maken. Maar zover gaan we dan ook niet. Toch is de vraag dus wel van toepassing op dit onderwerp, omdat God alles hoort te weten.

    Verder vergeten jullie voor het gemak het volgende:

    Quote:

    In matteus 24 geeft Jezus zelf toe dat hij niet alles weet: Als hij vertelt over zijn terugkomst, zegt hij dat hij niet weet wanneer dat zal gebeuren.

  11. RobertF, als ik het zo lees heeft hij het over god uit het oude testament en 'god de vader' uit het nieuwe.

    In Johannes wordt hij beschreven als geest. Maar in het oude testament zie je dat hij gebreken heeft. Bijvoorbeeld geneisis 11:5

    'Maar toen daalde de HEER af om te kijken naar de stad en de toren die de mensen aan het bouwen waren.'

    God moest dus naar beneden komen om te de mensen te zien, volgens de bijbel. Zo zijn er nog andere voorbeelden hierover te noemen.

    Dat is dan ook een aanwijzing dat de Joden precies hetzelfde beeld van een god hadden als de andere volken, wat nooit zo was geweest als hij zich echt had geopenbaard aan verschillende personen.

  12. Quote:

    Als Jezus had gesproken op een symposium voor biologen uit de hele wereld, hadden we Zijn uitspraak inderdaad in twijfel kunnen trekken. Hij sprak hier echter met de lokale bevolking. Voor hen was het mosterdzaad wel het kleinste zaadje dat ze kenden.

    Natuurlijk had Jezus geen biologieles hoeven te houden, maar hij moet zich wel aan de feiten, dus de waarheid, moeten houden. Hij had net zo goed kunnen zeggen 'één van de kleinste zaden' o.i.d.

    Bovendien is het maar de vraag of er toen nog geen kleinere zaden bekend waren.

    Op een christen die Jezus verdedigt zegt het volgende:

    There are various weeds and wild flowers belonging to the

    mustard, amaranth, pigweed, and chickweed families with seeds as small or smaller than mustard itself, but they would not have been particularly known or noticed by the inhabitants. Mustard occurs both wild and planted. The seeds of basil (Ocium basilicum, in the mint family) are nearly as small as those of mustard, and the plant was used in ancient times, though not so much as in later periods (medieval and modern).

    link

    Hoezo 'particularly'? Er waren dus wel een aantal mensen die dit konden weten. Sommige hadden erg veel kennis van planten en zaden.

    En de zaden van 'basil' werden dan misschien nog niet zo heel veel gebruikt, maar blijkbaar al wel wat.


    Samengevoegd:

    Quote:

    [...]

    Een zonde is toch gewoonweg ongehoorzaamheid aan God?

    Je vergelijking loopt dan mank aangezien, als Jezus werkelijk God was hij natuurlijk niet ongehoorzaam zou kunnen zijn aan zichzelf..

    Als het niet de gehele waarheid was en hij, in jouw woorden, een leugen had verteld dan was dit dus niet tegen de wil van God in en dus geen zonde.

    Denk ik..
    puh2.gif

    Ja ja, dus tegenwoordig staat God toe dat je mag liegen? Dat is nieuw.


    Samengevoegd:

    Quote:

    [...]

    Jezus doelde waarschijnlijk op het zaadje van de zwarte mosterd (Brassica nigra of Sinapis nigra), dat een diameter heeft van slechts 1 tot 1,6 millimeter.

    Hoewel er inderdaad kleinere zaadjes zijn, zoals de zaadjes van de orchidee zoals Raido al aangaf ;die net zo fijn zijn als poeder, sprak Jezus niet tot orchideeënkwekers.

    De Galilese joden waar tegen hij sprak wisten dat het mosterdzaadje het kleinste was van de verscheidene soorten zaden die door de plaatselijke boeren gezaaid werden.

    Jezus sprak over het Koninkrijk, hij gaf geen les in plantkunde.

    De Galilese Joden wisten inderdaad niet beter, maar als Jezus echt god was, dan hij wel. Bovendien stond dus in het artikeltje dat ik al in een post eerder gaf dat basil kleiner was, zo lijkt het.

    En nogmaals, Jezus had net zo duidelijk zijn motto kunnen vertellen als hij zich wel aan de waarheid hield, namelijk door te zeggen dat het één van de kleinste zaden was.

  13. Hoe kan Jezus god zijn als hij niet alles weet?

    In de gelijkenis van het mosterdzaadje (mat. 13) zegt hij namelijk dat deze het kleinste is van alle zaden. Maar er zijn vele zaden die kleiner zijn, zoals die van de orchideeën. Als Jezus echt god was, dan wist hij dit en heeft hij de mensen voorgelogen. Maar dat is een zonde, terwijl god zonder zonde zou zijn.

    In matteus 24 geeft Jezus zelf toe dat hij niet alles weet: Als hij vertelt over zijn terugkomst, zegt hij dat hij niet weet wanneer dat zal gebeuren.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid