Spring naar bijdragen

Kierkegaard

Members
  • Aantal bijdragen

    5
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door Kierkegaard

  1. Ondanks dat Bruce Dickinson geen religieus persoon is heeft hij met zijn bewerking van William Blake's gedicht Jerusalem wel mijn meest favoriete nummer ooit gemaakt:

    And did those feet in ancient times

    Walk upon England's mountains green?

    Was the holy lamb of god

    On England's pleasant pastures seen?

    And did the countenance divine

    Shine forth on our clouded hill?

    Was Jerusalem built here

    In England's green and pleasant land?

    Let it rain

    Let it rain

    Wash the scales from my eyes

    Let it rain

    Let it rain

    Let me see again...

    Bring me my bow of burning gold

    Bring me my arrows of desire

    I shall not sleep till the clouds unfold

    Bring me my chariot of fire

    Let it rain

    Let it rain

    Tears of blood fall out of the sky

    Let it rain

    Let it rain

    Wash me clean again...

    From the frozen waters

    The king will rise again

    With two suns in the sky...

    I shall not cease from mental flight

    Nor shall my sword sleep in my hand

    Till we have built Jerusalem

    In England's green and pleasant land

    Let it rain

    Let it rain

    Tears of blood fall out of the sky

    Let it rain

    Let it rain

    Wash me clean again...

    See the gleaming spires of the citadel

    The king and queen will dwell

    In our hearts...

    Can Jerusalem be rebuilded here

    In this trivial time, in this land of fear?

    In Jerusalem, where the grail remains

    Walk into the light and dissolve the chains

    Jerusalem...

    Here is her secret place

    From hence she comes forth on the churches in delight

    Here is her cup, filled with its poisons

    In these horrid veils

    And here, her scarlet veil, woven in pestilence and war

    Here is Jerusalem, bound in chains

    In the dense of Babylon...

  2. Quote:

    Dag mensen.

    Ik zit met een probleem.

    Ik begrijp niet Dat er weldenkende mensen zijn die menen het enige ware geloof te hebben, en dat een ieder die er anders over denkt het fout heeft.

    Durft iemand hier met mij over te discussieren?

    Objectiviteit is voor zowel wetenschap als religie een onbevestigbare zaak. Zoals ik al eerder noemde geloof ik voornamelijk in de subjectieve sprong tot het geloof. Mijn protestante tante zei altijd dat God op een berg zit, en dat alle gelovigen via een ander paadje komen aanlopen. Ik geloof dat God in onze harten zit.

    Vergeet niet dat zaken als wetenschap ook geen objectieve zekerheid kunnen bieden. Slechts het geloof in een wetenschap geeft een theorie waarde, net zoals het geloof in God religie waarde geeft. Dit is een vrije keus die iedereen in zijn leven moet maken, daarvoor hebben we een vrije wil gekregen. Ik wil dan ook voorzichtig oordelen (of liever misschien niet) ten opzichte van anders gelovenden. Christendom biedt voor mij echter een hogere waarheid dan de andere religies bieden, maar ik wil een jood, moslim, hindu of boedhist niet meteen slecht noemen, integendeel.

    Voltaire omschrijft het in Candide als volgt: Candide komt aan in de stad El Dorado waar hij aan een man vraagt of zij daar ook God aanbidden, waarop de man antwoordt dat zij daar absoluut geen zondaars zijn, maar dat iedereen God op zijn eigen manier mag aanbidden. Ik wil niet zeggen dat dit moet leiden tot een complete willekeur van religies, maar dat God door iedereen anders wordt geinterpreteerd. Waar is de waarheid? Voor mijn idee moet iedereen deze voor zichzelf vinden en zullen de waarlijk goede mensen ook intersubjectief hetzelfde vinden.

  3. Grappig gezien ben ik op dit forum beland door een link van een ander forum (het ging over dit topic: http://forum.credible.nl/topic.php?id=2430).

    Mijn naam is Lennert en ik ben een tweedejaars wijsbegeerte student aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ik weet niet hoe de meeste christenen/gelovigen in het algemeen tegenover filosofie staan, ik kan het echter prima combineren met mijn religieuze visie op de wereld. Soren Kierkegaard is mijn favoriete denker, een Deense filosoof die de hypocritie binnen de Deense kerk bekritiseerde en pleitte voor een subjectieve verhouding met God. De sprong naar het geloof (leap of faith - sprong naar het absurde) stond in zijn denken centraal. Hoewel ik het niet op alle punten met hem eens ben, spreekt zijn gedachtegang betreffende religie mij zeer aan.

    Ik ben nooit gedoopt of gelovig opgevoed (openbare basisschool, protestantse vader, katholieke moeder, beiden niet actief gelovig meer), maar heb gedurende mijn leven toch een band opgebouwd met God waar ik zeer blij mee ben. Ik geef toe dat er een tijd was waarin ik tegen religieuze huisjes heb geprobeerd te schoppen, maar het voldeed niet, het was een onzinnige bezigheid waar ik nog steeds spijt van heb. De meeste mensen in mijn omgeving hanteren een harde materialistische visie op het leven: alsof er geen zin zou zijn, geen verlossing en geen hoger doel. Velen van hen raken echter verbitterd en verdrietig naarmate hun leven vordert, een gebeurtenis die mijn beangstigd.

    Ik ben altijd een wat romantischere ziel geweest, het zielsleven staat voor mij ver boven het lichamelijke. Ik vind dat de wetenschap, die ik zeker niet volledig wil afbreken, de laatste eeuw de wereld heeft onttovert, de pracht van God's schepping proberen af te breken en op deze manier voor velen de wereld kil gemaakt. Ik heb de pracht hervonden en kan me als halve wetenschapper toch volledig gelukkig voelen met een theistische wereldvisie; God biedt me extra warmte en steun.

    De natuurwetenschappen zijn voor mij niet geheel onwaar qua methodes, alleen de conclusies die worden getrokken (atheisme) zijn voor mij onzin. Het is geen zonde de schepping te onderzoeken, in mijn opzicht is dit juist eer bewijzen aan God's macht. De schepping echter aanbidden in plaats van de schepper is voor mij niet de weg. Voorts ben ik ook geen voorstander van de paus en sta ik kritisch tegenover vele vormen van autoriteiten binnen de verscheidene kerken. Ik vind, zonder mensen te willen beledigen, dat tussen God en de mens geen tussenpersoon hoort te staan.

    Goed, dit is een bekropte versie van hoe ik tegenover het Geloof sta, ik ben niet altijd zo serieus knipoog_dicht.gif

    In het dagelijks leven speel ik basgitaar in de rockband Underscore, lees ik graag, luister veel muziek (voornamelijk heavy en powermetal, maar ook klassiek, folk en jaren 80 pop) en kijk ik allerlei soorten films.

    Ik hoop genoeg verteld te hebben smile.gif

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid