Spring naar bijdragen

Great = Ur Name

Members
  • Aantal bijdragen

    35
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door Great = Ur Name

  1. Quote:

    [...]Ik kan het zo snel niet vinden, maar zo uit mijn hoofd gezegd was het de heilige paus Pius X die de regelmatige communie voor volwassenen en het veelvuldig vieren van de Eucharistie aanmoedigde. Dat was de directe aanleiding.

    De motivatie erachter lijkt me gelegen in het feit dat de Eucharistie hart en fundament van ons geloof is, dat het de meest intieme omgang met onze Heer is, het moment waarin het kerkvolk herbevestigd wordt in haar eenheid over de gehele wereld en de gehele geschiedenis. Kortom, omdat de Eucharistie gewoon "goed voor ons is"

    [...]

    1. Omdat alleen Christus zichzelf kan geven onder de gedaante van brood en wijn tot heil van de gelovigen (zie Johannes 6)

    2. Omdat Christus alleen de door Hem hiertoe geroepenen gemachtigd heeft Zijn instrument hiertoe te zijn (zie Evangelie over het laatste avondmaal)

    [...]

    een dominee is een leek. En geen katholieke bovendien.

    Bedankt voor je reactie!

    Ik begrijp echter niet hoe je uit de tekst van het Evangelie over het laatste avondmaal haalt dat Christus hen daartoe roept Zijn instrument te zijn, en waarom dat alleen een priester kan zijn. Ik begrijp wel dat Hij de leerlingen oproept "Doe dit, telkens opnieuw, om mij te gedenken.’" (Luc. 22:19b)

    Hoe kom jij tot die gevolgtrekking?

  2. Quote:

    [...]

    Nee dat ben ik niet, maar als iemand met een voorbeeldfunctie dingen zegt waarvan je zeker weet mensen mee kwetst dan is dat fout.

    De kroonprins wilde een huis bouwen waar ook iedereen tegen was. Uiteindelijk heeft die het afgeblazen. Is ongeveer het zelfde, hij heeft ook een voorbeeldfunctie.

    De prins heeft echter een bevolking 'tevreden' te houden.

    De paus heeft het herdersambt ontvangen. Jouw ouders zullen ook wel eens iets tegen je gezegd hebben waar je het niet mee eens was en wat je kwetste, maar zij hebben het wel goed bedoeld. God vraagt ook dingen die moeilijk te aanvaarden zijn, maar ook Hij bedoelt het goed. De intentie van de paus is niet om je te kwetsen. De paus heeft een herdersambt ontvangen, net zoals jouw ouders het ouderschap hebben ontvangen. En tja, soms doet het pijn wat er gezegd wordt. Het zou je kunnen helpen om je te verdiepen in de leer van de RKK zodat je begrijpt waar het standpunt vandaan komt. En dan niet vanuit seculiere bronnen, maar RK bronnen.

    Ik zie dat je je er erg opgelaten door voelt. Toon jij nu naastenliefde terug naar de paus door je gevoel hier te spuien? Ik begrijp dat je het als onrechtvaardig ervaart, maar je zou ook voor hem kunnen bidden, voor je eigen gevoel kunnen bidden en zelf God er Rechter in te kunnen laten zijn. Veroordeel jijzelf met jouw uitspraken nu de paus niet?

  3. Quote:

    ...bij vrienden enzo.

    Stel dat iemand dreigt zichzelf wat aan te doen, of zelfmoord te plegen, hoe ga je daar mee om?

    Ik denk zelf, en dat baseer ik op hoe b.v. borderline stoornissen worden behandeld, dat de reactie ongeveer gebaseert moeten zijn op hoe je met verslaafdem omgaat; heel duidelijke grenzen stellen.

    Tips? Ervaringen?

    Er zijn inderdaad mensen die het om de aandacht doen, maar dat is lang niet altijd het geval. Bij sommigen is het erin gesleten, door pijn die vastzit en geen weg naar buiten kreeg, door een slecht zelfbeeld, door onwetendheid, door het niet goed kunnen verwerken van emoties.

    Soms lijkt er zo weinig te zijn wat je kan doen: Je kan iemand niet stoppen omdat dat de keuze is van de persoon zelf. Voor degene zelf is de drempel om het aan iemand te vertellen vaak hoog, omdat er zo negatief over wordt gedaan.

    Het niet negeren als je het merkt, maar er ook niet op doorgaan dat diegene echt moet stoppen. Als je aan AM begint, is AM niet het probleem, maar iets diepers wat naar buiten moet & dat uiting vindt in pijn/AM. AM wordt later pas een probleem als het een verslaving is geworden, een automatisme of als je in een negatieve spiraal terecht komt. De oplossing van je probleem wordt dan ook een probleem.

    Als je mensen kan laten inzien dat het niet goed is wat ze doen, is dat al een hele stap. Alleen vanaf daar hangt het van de persoon af. Als je stopt zullen emoties een weg naar buiten moeten vinden & moet er niet alleen aan het niet aan AM-doen gewerkt worden, maar ook aan datgene wat de reden was/is dat diegene zichzelf pijn doet/deed.

    Het is een kwestie van een ingekleurde tekening uitgummen, maar tegelijkertijd de vakjes weer inkleuren. Het is niet alleen het weghalen van AM, maar ook het vinden van een andere manier om je te uiten en het werken aan de reden van AM.

  4. Quote:

    Het Dienstboek I&II van de PKN zijn te vinden op
    en daar heb ik dan ook onderstaand formulier vandaan voor belijdenis. Dit staat in Dienstboek II. Copyright behoort toe aan Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer, 2004.

    Echter, de teksten uit het dienstboek zijn aan te passen waar gewenst, zo ook dus met het formulier voor de Belijdenis. (bijv. bij ons in de gemeente is belijdenis geen voorwaarde voor deelname aan het Avondmaal, dus dat wordt eruit weggelaten).

    Formulier voor de

    openbare geloofsbelijdenis1

    Almachtige God, Vader van alle barmhartigheid, wij danken U ootmoedig en van ganser harte voor uw goedheid aan ons en alle mensen bewezen.

    Wij loven U om onze schepping en bewaring en om alle zege-ningen van dit leven, maar bovenal om uw onschatbare liefde, waardoor U de wereld hebt verlost in onze Heere Jezus Chris-tus, om de wegen en middelen van uw genade en de hoop op Uw heerlijkheid.

    Wek in ons hart waarachtige dankbaarheid, dat wij Uw lof mo-gen verkondigen, niet alleen met onze lippen, maar door ons gehele leven, door ons toe te wijden aan Uw dienst en voor U te wandelen in gerechtigheid – door onze Heere Jezus Christus, Uw Zoon, aan wie met U en de Heilige Geest alle eer en heer-lijkheid zij in eeuwigheid. Amen.

    Gemeente des Heeren, enige broeders en zusters verlangen nu in uw midden persoonlijk en openlijk belijdenis van het geloof af te leggen, opdat zij mogen delen in de volle gemeenschap van de kerk. Zij worden hierdoor tot het Heilig Avondmaal toegelaten en dragen medeverantwoordelijkheid voor de opbouw van de gemeen-te van Christus.

          Wij geloven en belijden dat God in Christus Zijn kinderen verga-dert uit alle rassen en volken en hen verenigt tot één lichaam, waarvan Jezus Christus het hoofd is en wij de leden zijn.

          In de Heilige Doop wordt ons betuigd en verzegeld, dat wij in Gods genadeverbond opgenomen zijn. Daarom behoren wij als leden van Christus’ gemeente gedoopt te zijn. Daarmee dragen wij zijn merk- en veldteken2. In het Heilig Avondmaal, waar Christus ons brood en wijn geeft als tekenen en zegelen van Zijn gekruisigd lichaam en Zijn vergoten bloed, verbindt Hij ons telkens opnieuw tot de waarachtige gemeenschap met Zichzelf en met elkaar.

          Zo verenigd met Christus, zijn wij geroepen met woord en daad Hem te belijden als Heere en Heiland, en Gods Koninkrijk te ver-kondigen en te verwachten.

    De kerkenraad heeft, na gevraagd te hebben naar uw geloof en kennis van de waarheid, met vertrouwen en blijdschap in uw voor-nemen toegestemd. Daarom verzoek ik u, broeders en zusters, die nu belijdenis van het geloof wilt afleggen, op te staan en in dankba-re gehoorzaamheid aan de Heilige Schrift en in gemeenschap met de belijdenis van de vaderen3 te antwoorden op de volgende vra-gen:

    Ten eerste: Belijdt u te geloven in God, de Vader, de Almachtige, Schepper van hemel en aarde, en in Jezus Christus, Zijn eniggebo-ren Zoon, onze Heere en in de Heilige Geest?

    Ten tweede: Aanvaardt u de roeping om, als lid van de gemeente, die God Zich in Christus tot het eeuwige leven verkoren heeft, door Zijn genade tegen de zonde en de duivel te strijden, uw Heiland te volgen in leven en sterven, Hem te belijden voor de mensen en met blijdschap te arbeiden in Zijn Koninkrijk?

    Ten derde: Wilt u, in de gemeenschap van de Protestantse Kerk in Nederland en onder haar opzicht, getrouw zijn onder de bediening van het Woord en de sacramenten, volharden in het gebed en het lezen van de Heilige Schrift, en wilt u met de u geschonken gaven meewerken aan de opbouw van de gemeente van Christus?

    Wat is daarop uw antwoord, N.?

    Antwoord:

    Ja.

    De predikant spreekt vervolgens een woord uit de Heilige Schrift: 1 Timotheüs 6:12-16 of Hebreeën 13:20-21.

    Nu wordt de Heilige Doop bediend aan hen die niet als kind ten doop zijn gehouden.

    N. Ik doop u in de Naam des Vaders en des Zoons en des Heiligen Geestes. (Amen.)

    Of:

    N. Ik doop u in de Naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest. (Amen.)

    Uit kracht van uw doop en als gevolg van uw persoonlijke belijdenis van het geloof, verklaren wij u, in de gemeenschap van de Kerk van Christus, tot belijdende leden van de Protestantse Kerk in Nederland en nodigen u tot de tafel des Heeren.

          De God van alle genade, die u in Christus geroepen heeft tot zijn eeuwige heerlijkheid, Hij zal u volmaken, bevestigen, sterken en grondvesten. Hem zij de kracht in alle eeuwigheid. Amen [1 Pe. 5:10,11].

    Geliefde broeders en zusters in de Heere, nu u door uw belijdenis in alle voorrechten van het lidmaatschap van de Kerk van Christus delen mag, bedenkt te allen tijde dat u medeburgers van de heili-gen bent en huisgenoten van God, gebouwd op het fundament van de apostelen en profeten, terwijl Jezus Christus Zelf de hoeksteen is; in Hem wordt ook u mede gebouwd tot een woonstede van God in de Geest [Éf. 2:19-22].

          Gemeente van Jezus Christus, nu u de belijdenis van deze broeders en zusters hebt gehoord (en getuige geweest bent van de doop) en hun toelating tot het Heilig Avondmaal hebt vernomen, bevelen wij hen aan in uw liefde en zorg, als leden, die met ons één zijn in de Heere. Gedenk de woorden van onze Heere Jezus Chris-tus: Een nieuw gebod geef ik u dat u elkander liefhebt, gelijk Ik u liefgehad heb, dat u ook elkander liefhebt. Hieraan zullen allen weten, dat u discipelen van Mij zijt, indien u liefde hebt onder el-kander [Joh. 13:34,45].

    Belijden wij ons christelijk geloof:

    Ik geloof in God de Vader, de Almachtige, Schepper des he-mels en der aarde.

    En in Jezus Christus, Zijn eniggeboren Zoon, onze Heere; die ontvangen is van de Heilige Geest, geboren uit de maagd Ma-ria; die geleden heeft onder Pontius Pilatus, is gekruisigd, ge-storven en begraven, nedergedaald ter helle; ten derden dage wederom opgestaan van de doden; opgevaren ten hemel, zit-tende ter rechterhand Gods, des almachtigen Vaders; van waar Hij komen zal om te oordelen de levenden en de doden.

    Ik geloof in de Heilige Geest. Ik geloof een heilige, algemene christelijke Kerk, de gemeenschap der heiligen; vergeving der zonden; wederopstanding des vleses; en een eeuwig leven. Amen.

    Laat ons bidden:

    Almachtige en getrouwe God, die beloofd hebt Uw kerk op aar-de in stand te zullen houden en die in Uw liefde ook deze broe-ders en zusters hebt geroepen U te belijden en te dienen, wij bidden U: vermeerder in hen de genade van de Heilige Geest, opdat zij mogen toenemen in het geloof en trouw mogen blijven in de liefde tot U.

    Heere Jezus, grote Herder, wil ook deze schapen van Uw kud-de veilig leiden en, als zij ooit verschrikt mochten worden door verzoeking en vervolging, hun zwakke krachten sterken en hen bewaren, dat zij niet afdwalen.

    Behoed hen en ons allen, opdat wij eenmaal na volbrachte strijd mogen ingaan in de vreugde van Uw Koninkrijk, om met allen die Uw Naam belijden, U te loven en te dienen in heerlijkheid.

    Onze Vader, Die in de hemelen zijt!

    Uw Naam worde geheiligd.

    Uw Koninkrijk kome.

    Uw wil geschiede, gelijk in de hemel, alzo ook op de aarde.

    Geef ons heden ons dagelijks brood.

    En vergeef ons onze schulden,

    gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren.

    En leid ons niet in verzoeking,

    maar verlos ons van de boze.

    Want Uw is het Koninkrijk,

    en de kracht,

    en de heerlijkheid,

    in eeuwigheid. Amen.

    1       Deze orde biedt tevens de mogelijkheid voor het dopen van volwassenen. In het formulier om de Heilige Doop te bedienen aan volwassen personen wordt echter meer expliciet op de volwassenendoop ingegaan.

    2      Veldteken = banier.

    3       Zie voor dit punt ook de Verantwoording.

    Dit formulier wordt inderdaad voor de PKN gebruikt. De specifieke woorden zijn soms nog wel eens anders: Vb. 'Kennis van de waarheid' wordt soms vervangen door 'kennis van het evangelie' etc. Taalgebruik wordt soms wat moderner gezet en sommige punten worden aan de insteek van kerken aangepast.

  5. Lijden kan je inderdaad dichter bij God brengen. Behalve dat het soms een enorme strijd en onbegrip met zich mee kan brengen, kan het ook enorme genade met zich meebrengen.

    Hoe lastig het soms ook is om te beseffen dat God alles mee laat werken ten goede & dat Hij ons niet los zal laten, het is naar mijn idee wel zo. Juist door het lijden kunnen wij gevormd en geslepen worden. Het kan je naar God toe laten groeien en je standvastigheid beproeven. Lijden kan zuiverend werken omdat je even stil wordt gezet en haast wordt gedwongen om de dingen die je als vanzelfsprekend zag weer te heroverwegen.

    Ook kan het lijden dat je zelf moet ondergaan, je laten beseffen wat Jezus voor jou heeft gedaan door zich te laten kruisigen voor ons. Je kan en mag je verenigen met de lijdende Christus en daar kracht, troost en leiding uit halen. En ook daar schuilt een enorme genade in: Door Zijn liefde krijgt het lijden betekenis.

  6. Quote:

    Contact opnemen met de pastoor/ priester van de parochie.

    Quote:

    Inderdaad. In principe mag je me wel aanspreken in m'n profiel als je een adres in de buurt wil hebben.

    Oke bedankt.

    Enig idee hoe de voorbereiding op het vormsel in zijn gang gaat en wat deel uit maakt van die voorbereiding?

    @ Pius: Bedankt voor het aanbod. Een adres heb ik al gevonden, maar de stap ook echt maken is meer het punt bloos.gif

  7. De Godslamp is een kaars of olielamp die altijd brand als in de tabernakel Jezus aanwezig is in de vorm van een geconsacreerde hostie. De Godslamp staat symbool voor de aanwezigheid van Jezus.

    Op goede vrijdag is de tabernakel leeg omdat Jezus is gekruisigd. De Godslamp brandt dan niet omdat de tabernakel leeg is.

    Meestal is de Godslamp rood, maar waarom weet ik niet.

  8. Ik ben op zoek naar een kamer in Wageningen met het liefst Christelijke huisgenoten. Dit voor aankomend studiejaar 2008/2009.

    Zit iemand toevallig in die richting of heb je enig idee hoe ik zo'n kamer zou kunnen vinden, dan houd ik me graag aanbevolen!

  9. Ik denk dat we juist niet naar de verschillen moeten kijken, maar naar de overeenkomsten. Eigenlijk geloven we allemaal hetzelfde: Dat Jezus voor onze zonden is gestorven.

    Maar nu on-topic: Mensen verschillen van mening, ze kijken allemaal anders tegen iets aan. God is niet voor niets een Persoonlijke God.

    liefs,

    Great = Ur Name

  10. Hoi Allemaal!

    Is het voor een vrouw *als zij er natuurlijk voor heeft geleerd* ook mogelijk om voorganger/dominee van een gemeente te worden? Ikzelf ga naar een Hervormde Kerk waar het niet erg op prijs wordt gesteld. Zijn er meer "richtingen" die dit vinden? Welke richtingen juist niet?

    mvg,

    Great = Ur Name

    PS - kon geen topic vinden wat hier op leek --> als het toch bestaat graag de link!

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid