Spring naar bijdragen

Broeder Hugo

Members
  • Aantal bijdragen

    16
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door Broeder Hugo

  1. Gebenedijd zijt gij!

    En onder al de vrouwen, 't zij wie of waar dat 't zij,

    Eerbiedig aan te schouwen; Gebenedijd zijt gij!

    O Moedermaagd, die Jezus draagt,

    Eerbiedig aan te schouwen, Gebenedijd zijt gij!

    Gebenedijd zijt gij!

    Vóór eeuwen uitverkoren, gij Moeder, ook van mij,

    Daar God is uit geboren; Gebenedijd zijt gij!

    O Moedermaagd, die Jezus draagt,

    Daar God is uit geboren; Gebenedijd zijt gij!

    Gebenedijd zijt gij!

    Naast u en is er gene, van zond' en schulden vrij,

    O onbevlekt' allene, Gebenedijd zijt gij!

    O Moedermaagd, die Jezus draagt,

    O onbevlekt' allene, Gebenedijd zijt gij!

    Gebenedijd zijt gij!

    En boven u geprezen moet God alleen, moet Hij,

    De vrucht uws lichaams wezen; Gebenedijd zijt gij!

    O Moedermaagd, die Jezus draagt,

    De vrucht uws lichaams wezen, Gebenedijd zijt gij!

    Gebenedijd zijt gij!

    O toevlucht van ons allen, in zond' en slavernij

    En laat ons niet hervallen; Gebenedijd zijt gij!

    O Moedermaagd, die Jezus draagt,

    En laat ons niet hervallen, Gebenedijd zijt gij!

    Gebenedijd zijt gij!

    De dood komt aangedreven; o Moeder, maak ons blij,

    Na dit, in 't ander leven! Gebenedijd zijt gij!

    O Moedermaagd, die Jezus draagt,

    Na dit, in 't ander leven! Gebenedijd zijt gij!

    Van Guido Gezelle, lekker Belgisch

  2. Beste en gewaardeerde protestanten, lieve medechristenen,

    Als we even uitgaan van die vreemde, zestiende-eeuwse (!) premisse dat de Bijbel alleen de openbaring bevat: In diezelfde Bijbel staat geschreven dat de Heer zich, bij zijn verheerlijking op de berg Thabor, onderhield met de (reeds lang overleden) Mozes en Elia.

    Was Hij zodoende ondeugend? Nee? Ik denk het ook niet, want ondeugend zijn was zo ongeveer het enige waar Hij niet zo goed in was.

    Mogen wij Jezus' voorbeeld volgen? Natuurlijk!

    Het zou raar zijn wanneer de overleden gelovigen niet meer tot de Kerk zouden worden gerekend. Dat is immers in tegenspraak met het eeuwig leven en het Koninkrijk Gods. En natuurlijk zijn alle leden van de Kerk (hier en daarginds) met elkaar verbonden: dat is de essentie van Kerk-zijn: in verbondenheid het Lichaam van Christus vormen.

    In mijn ogen liggen de meeste protestanten niet zozeer op de knieën voor de Bijbel als wel voor hun eigen interpretatie daarvan, dus eigenlijk voor hun eigen verstand. Zodoende is het protestantisme in feite niets anders dan het begin van de zogenaamde verlichting, en het huidige individualisme.

    In Luther kunnen de meeste katholieken zich van tijd tot tijd best wel eens herkennen. Maar toen Luther zich in zijn eentje beter voelde dan de 'twee of drie die in mijn Naam verenigd zijn' zondigde hij op dezelfde manier als Ananias en Saphira, namelijk door niet op de gemeenschap van de christenen te vertrouwen. Hij onthield de Kerk een gedeelte van zijn 'kapitaal,' namelijk het vertrouwen dat Christus zijn Kerk leidt. Had hij zich beter verdiept in de kerkgeschiedenis en de levens van de heiligen, dan had hij er wel op vertrouwd dat de toenmalige misstanden op den duur niet bestand zouden zij tegen Gods Genade. De ondeugd van het ongeduld had hem echter in zijn greep.

    Toen Calvijn zich liet meeslepen door een onbegrensd vertrouwen in zijn eigen gelijk vestigde hij in Zwitserland een schrikbewind. Met andere woorden liet hij de zegeningen van de Rooms-katholieke Kerk achter zich, maar nam de zonden van de toenmalige katholieke wereldlijke en kerkelijke heersers (inquisitie en wreedheid) over. Daarbij ontwikkelde Hij een donker godsbeeld dat hij niet baseerde op de Bijbel, maar op een verwrongen versie van de genadeleer van de heilige (sic!) Augustinus. Had hij in gemeenschap met de heiligen geleefd, dan zou de Heilige Geest hem waarschijnlijk, op voorspraak van de heilige Augustinus, een beter inzicht in diens geschriften hebben geschonken. Hij zou een gelukkiger mens (en met zijn gedrevenheid waarschijnlijk een grote heilige) zijn geworden en de geschiedenis veel ellende hebben bespaard.

  3. Dat is misschien niet voor hier, in zo'n voorsteltopic. Laat ik me beperken tot te zeggen dat het geen pas geeft tegen mij op te zien: ik ben geen spatje heiliger dan de gemiddelde groenteboer. Wel ben ik erg gelukkig waar ik ben! Natuurlijk heb ik ook zo mijn ups en mijn downs, maar die heeft iedereen. Ik heb het gevoel dat ik helemaal op mijn plaats ben.

  4. Wij hebben zelfs in de Rooms-katholieke Kerk een eigen 'Pinkster' achtige beweging, de zogenaamde charismatische vernieuwing. Hoewel ik daar zelf geen lid van ben, zijn wel veel Mariabedevaarders in Warfhuizen dat. Heel actieve mensen, moet ik zeggen.

  5. Ik ben broeder Hugo, bijna 32, en ben de huidige kluizenaar van de kluis in Warfhuizen, voluit de Kluis van Onze Lieve Vrouwe van de Besloten Tuin. Een kluizenaar (synoniemen: heremiet, anachoreet, kluisbroeder) is een monnik alleen woont, in Nederland van oudsher in een cel met een kapel eraan. Warfhuizen ligt in de gemeente de Marne op de Nederlandse Noordpool (boven in Groningen.) Mijn leven bestaat vooral uit het bidden van het Latijnse getijdengebed (8x per dag), schilderen, schrijven, vertalen en vooral ook schoonmaken (De kluiskerk van Warfhuizen is absurd groot voor een kluis, met veel banken en zo...) De kluis van Warfhuizen staat vooral bekend vanwege de levendige Mariaverering, is met andere woorden een bedevaartsoord. Dat levert vooral van Mei tot Oktober veel werk op.

    Wie meer wil weten: link

    Ik heb maar beperkt toegang tot internet, dus ik reageer niet altijd onmiddelijk.

    Ik sta erom bekend dat ik dol ben op protestanten, maar een pesthekel heb aan het protestantisme. Dat komt omdat ik een protestantse achtergrond heb, en echt herboren ben toen ik op 14-jarige leeftijd Rooms-katholiek geworden ben. Gelieve een beetje geduld te hebben met deze karaktertrek van mij. Ik probeer het allemaal een beetje diplomatiek te houden, echt... Daarentegen ben ik de beste vrienden met de meeste merken oosters-orthodox. Dat is ook oecumenisch, zullen we maar zeggen...

  6. In de Rooms-Katholieke Kerk kennen wij het verschijnsel bezetenheid al sinds het begin van onze traditie, die immers gelegen is in het Evangelie. Daarom heeft ook elk bisdom een vaste exorcist, ook al komt het maar zelden voor dat het om echte bezetenheid gaat.

    Wat engelen betreft: die zullen nooit proberen iemands vrijheid aan banden te leggen door hem of haar te 'bewonen.' Wel kennen wij de leerstelling dat iedereen een bewaarengele heeft die zeer nauw met die persoon verbonden is.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid