Spring naar bijdragen

Pier

Members
  • Aantal bijdragen

    420
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door Pier

  1. Quote:

    [...]

    Als God werkelijk Alomtegenwoordig is, dan kun je God ook vinden in een zonnebloem.

    Als God werkelijk Alomtegenwoordig is, dan kun je God ook vinden in massamoordenaar als hitler.

    Als God werkelijk Alomtegenwoordig is, dan kun je God ook vinden in een hoop stront.

    Als God werkelijk Alomtegenwoordig is, dan kun je God ook vinden in zandkorrel.

    Als God werkelijk Alomtegenwoordig is, dan kun je God ook vinden in de paashaas.

    Ik geloof ook dat G’d Alomtegenwoordig is, alleen niet op een directe manier, maar meestal door middel van. Alles wat er is, is een uiting van G’d: de mens, dieren, planten, materie, noem maar op.

    En wat G’d gemaakt heeft, daar is Hij ook op de een of andere manier bij betrokken. G’ds Geest bijvoorbeeld bemoeit Zich maximaal 120 jaren met ALLE mensen. ( Gen 6:3 ) .

    Dus ook met Hitler… , maar die heeft zich liever laten leiden hoe de Kerk in voorafgaande eeuwen met joodse mensen is omgegaan en Hitler heeft zich ook laten leiden door negatieve uitspraken over joodse mensen in het Nieuwe Testament. Zou hij daarentegen opgevoed zijn met de gedachte dat elk mens een kostbare creatie van G’d is, dan waren zijn handelingen wellicht ook anders geworden.

    Materie speelt ook een rol, in het lied van Mozes spreekt Mozes zelfs tegen de hemel en de aarde:

    Deut 32

    1 ‘Leen mij uw oor, hemel, nu ik ga spreken,

    luister, aarde, naar wat ik zeggen zal.

    2 Moge mijn onderricht neerdalen als regen,

    mogen mijn woorden zijn als milde dauw,

    als regen die de grond doordrenkt,

    lenteregen die het groen in bloei zet.

    3 Want de naam van de HEER roep ik uit:

    de HEER is onze God, laat iedereen hem prijzen!

    4 Hij is een rots, hij staat voor recht;

    alles wat hij doet is volmaakt.

    Trouw is God, rechtvaardig en zuiver,

    in hem is geen spoor van kwaad.

    En wat zegt Jozua?

    Jozua 24: 25 Zo legde Jozua het volk die dag in Sichem deze verplichting op en hij gaf het wetten en regels, 26 die hij in het wetboek van God opschreef.

    Ook richtte hij een grote steen op onder de terebint bij het heiligdom van de HEER. 27 ‘Deze steen,’ zei hij tegen het volk, ‘is getuige, want hij heeft alles gehoord wat de HEER tegen ons heeft gezegd. Hij is dus getuige opdat u uw God niet afvallig wordt.’

    Hier is een steen getuige, dus ook materie verzamelt en bewaart kennis ( voor G’d ) … smile.gif

    Quote:
    … Maar toch verbood Hij om geschapen objecten te aanbidden.

    Dat lijkt me niet helemaal waar:

    Deut 4: 19 En als u omhoog kijkt en de zon, de maan en de sterren ziet, al die lichten aan de hemel, laat u er dan niet toe verleiden daarvoor neer te knielen en te vereren wat de HEER, uw God, voor de andere volken op aarde heeft bestemd.

    Het vereren van iets uit de schepping heeft G’d aan Zijn volk ( het joodse volk ) verboden, dat is bestemd voor andere volken, die dat dan ook veelal doen of gedaan hebben. G’ds volk mag bijvoorbeeld ook geen varkensvlees eten, maar andere volken ( uitgezonderd moslims? ) doen dat volop.

    Quote:
    Dat God
    erbij of erin
    aanwezig is, omdat Hij bij Zijn schepping aanwezig is, betekent nog niet dat je dan ipv Hem iets uit de schepping kan aanbidden.

    Zoals Aimee al aangaf, zeer velen aanbidden iets uit de schepping: Maria, Jezus, heiligen en ga zo maar door. Maar er is maar 1 G’d en alleen die mag je aanbidden. Al die andere ‘ goden ’ moeten, net als wij, door één en hetzelfde proces:

    Psalm 82

    God staat op in de hemelse raad,

    hij spreekt recht in de kring van de goden:

    2 ‘Hoe lang nog oordeelt u onrechtvaardig

    en kiest u partij voor wie kwaad doen? sela

    3 Doe recht aan weerlozen en wezen,

    kom op voor verdrukten en zwakken,

    4 bevrijd wie weerloos zijn en arm,

    red hen uit de greep van wie kwaad wil.

    5 U toont geen inzicht, geen begrip,

    en doolt in duisternis rond,

    de aarde wankelt op haar grondvesten.

    6 Ooit heb ik gezegd: “U bent goden,

    zonen van de Allerhoogste, allemaal.â€

    7 Toch zult u sterven als mensen,

    ten val komen als aardse vorsten.’

    8 Verhef u, God, spreek recht op aarde,

    alle volken behoren u toe.

    En dat nu ook de Allerhoogste Zelf zou moeten sterven, dat lijkt me inlegkunde. G’d weet wie Hij is en wat Hij gemaakt heeft.

    Jes 40: 18 Met wie dan wilt gij God vergelijken en welke vergelijking op Hem toepassen?

    25 Met wie dan wilt gij Mij vergelijken, dat Ik hem zou gelijk zijn? zegt de Heilige.

    Jes 46: 5 Met wie wilt gij Mij vergelijken en gelijkstellen, aan wie Mij gelijk achten, dat wij elkander zouden gelijk zijn?

    Niemand is aan G’d gelijk, dus ook de Hoofdpersoon uit het Nieuwe Testament niet. En Hij weet dat maar al te goed:

    Marcus 10: En Jezus zeide tot hem: Waarom noemt gij Mij goed? Niemand is goed dan God alleen.

    Lucas 18: 19 Jezus zeide tot hem: Waarom noemt gij Mij goed? Niemand is goed dan God alleen.

    Alleen G’d is goed en AL HET ANDERE is aan Hem onderworpen, niets en niemand uitgezonderd. En de wrange vruchten van het niet respecteren van dat er maar 1 G’d is, die liggen in de eeuwen achter ons. Ook heeft G’d Zich aan maar 1 volk geopenbaard: het joodse volk. Wie hun pennenvruchten eet, moet dan ook het volk en de G’d omarmen die daar bij horen.

    Je medemens liefhebben, staat op dezelfde hoogte als G’d liefhebben, dit stijgt dus boven alle ‘heilige’ boeken uit. flower.gif

    En voor wie het niet opgevallen is, ook de Koran kiest ( net als het Oude Testament ) vóór het joodse volk:

    2: 40. "O kinderen Israëls! Gedenkt Mijn gunsten, welke Ik u bewees en weest getrouw aan Mijn verbond. Ik zal Mijn verbond met u houden en Mij alleen zult gij vrezen.

    2: 53. En toen gaven Wij Mozes het Boek en het oordeel des onderscheids, opdat gij recht geleid zoudt worden.

    Allah en G’d lijken hier dus 1 en dezelfde. Maar onthoud hierbij wel dat het Oude Testament door G’d aan het joodse volk geopenbaard is. In het Nieuwe Testament alsook de Koran speelt daarentegen de engel Gabriël een hoofdrol. En als er niemand goed is dan G’d alleen, dan moge duidelijk zijn welk boek de meeste credit’s verdient. De personen in het Nieuwe Testament, niemand uitgezonderd, verwijzen alvast allemaal naar datzelfde Schrift: de TeNaCH, het Oude Testament. party.gif

    Denkt u hier maar eens over na, ik ben er zelf dag en nacht mee bezig, vandaar deze lange uitleg, recht uit mijn hart.

    En ik maak hem nog maar iets langer, want mij is ook opgevallen dat het resultaat van de diverse boeken steeds grimmiger en bitterder wordt. In het Oude Testament is overlijden: te ruste gaan bij je voorouders. Maar in het Nieuwe Testament staat al als voorbeeld dat je na je overlijden ook wakker kunt worden onder pijnigingen met een onoverbrugbare kloof. Nog een stap verder ( in de Koran ) , daar staan vele afschuwelijke details beschreven over eeuwige pijnigingen die mensen ten deel zullen vallen.

    Dus ook dit is een extra reden dat ik steeds vaker schuilplaats zoek in het Oude Testament, de joodse TeNaCH.

    Shalom, Pier.

  2. Quote:

    Iets wat ik toch met enige regelmaat tegenkom in studies, preken, gesprekken zijn modellen van het innerlijk van een mens, je weet wel, van die cirkels met verschillende lagen die het antwoord moeten geven van ingewikkelde kwesties.

    G’d heeft Zelf model gestaan toen Hij de mens ontwierp en samenvoegde ( we zijn immers geschapen naar Zijn beeld en gelijkenis ) , dus het uiteindelijke antwoord op ingewikkelde kwesties vind je het beste in jezelf. Ieder mens is voorzien van G’ds Geest ( Genesis 6:3 ). Daarom is er altijd wel een kern van waarheid te vinden in wat mensen zeggen of schrijven. Het is dan aan jou om die parel er uit te vissen en te bewaren.

    Modellen en voorgekauwde antwoorden ontaarden meestal in cirkels waar je je niet buiten mag begeven, maar een vrij mens kiest het luchtruim en laat zich dragen op de wind van G’ds Geest. Ik heb net het boek “ Tao onderweg†van Osho gelezen, zeer leerzaam. Dit gaat dan over neergeschreven Chinese gedachten die dateren van enkele eeuwen voor het begin van onze jaartelling.

    De 81 teksten van Tao vind je hier: link

    Citaat:

    “ Waar een leger voorbij is getrokken, schieten doornenstruiken op.

    Na een grote oorlog volgen magere jaren.

    Geweld leidt altijd tot een verlies aan kracht.

    Geweld is niet de weg van de Tao.

    Wat tegen de Tao ingaat, komt vroegtijdig aan zijn eind. “

    Einde citaat.

    Waar wij G’d zeggen, hebben vele Chinezen het dus over Tao. Mogen we nog veel van leren. In het boek van drs. Bioloog Ben Hobrink kun je dan ook nog lezen dat er in de Chinese taal ( tekens ) OudTestamentische feiten verscholen zitten. Voorbeeld: het Chinese woord voor ‘ boot ’ is opgebouwd uit drie tekens die staan voor: vaartuig + acht + monden.

    Dit stemt overeen met: de ark van Noach, zijn vrouw, en zijn drie zonen met hun vrouwen.

    Wees dus flexibel in je denken, onderzoek alles en behoud het goede. Wat mijzelf betreft keer ik steeds weer terug naar het Oude Testament, want ik heb nog nooit een mooie hartveroverende waarheid gehoord die ik niet op de een of andere manier terugvind in ons Oude Testament. Het joodse volk stond dus vooraan toen de gaven van G’d uitgedeeld werden en ook alle personen in het Nieuwe Testament BEVESTIGEN dat de Schriften ( TeNaCH c.q. Oude Testament ) uitzonderlijk zijn. flower.gif

    Quote:
    Zijn deze modellen eigenlijk wel bijbels? Maakt de bijbel wel onderscheid tussen die drie en zo ja welk model is dan het beste?

    Is een model wel menselijk, met een hart en compassie? Dat lijkt mij een veel juister en waarachtiger criterium, want er zijn al velen geweest die met de bijbel in de hand de meest gruwelijke daden tegen de medemenselijkheid begaan hebben, dus is ‘ bijbels’ of ‘ christelijk ’ voor mij allang geen betrouwbaar criterium meer.

    In Genesis 17 sluit G’d een eeuwig verbond met Abraham en de besnijdenis staat hier model voor. Wie kan dit ongedaan maken? Niemand. Maar de brieven van Paulus halen dit volledig onderuit: de besnijdenis heeft voor niemand meer enig nut. In mijn ogen pertinent onwaar dus, maar dit soort dingen durf je pas te zeggen als je tot het besef komt dat G’ds Geest ook in jou woont en dat jouw mening bij G’d dus wel degelijk meetelt, minstens net zoveel als die van Paulus, want die is al te ruste gegaan bij zijn voorvaderen. Maar wij leven en mogen ons eigen geluid nu laten horen. smile.gif

    In de joodse Talmoed schijnt te staan: een rabbijn debatteert met God en verslaat Hem. God geeft toe dat de rabbijn het debat won.

    Dit getuigt van lef i.p.v. steeds als een geslagen hond naar G’d toe kruipen.

    Maar persoonlijk kies ik liever voor: Vader G’d, U weet het natuurlijk het beste, maar mag ik nu eens een poging wagen?

    Shalom, Pier.

    Spreuk van de dag: In G’ds Huis kan een kind de was doen.

  3. Zoveel mensen, zoveel meningen en daarom ga ik nu echt stoppen met discussie want deze wereld verkeert in dusdanige nood, dat alleen G’d uitkomst kan brengen.

    Zacharia 4

    6 Hij antwoordde mij: Dit is het woord des HEREN tot Zerubbabel: niet door kracht noch geweld, maar door mijn Geest! zegt de HERE der heerscharen.

    Shalom, Pier. flower.gif

  4. Quote:

    Op maandag 05 februari 2007 13:41:12 schreef RobertF het volgende:

    Leuk hoor Pier: als de Schrift duidelijk spreekt over een zondig Israël, dan moeten we dat symbolisch zien, maar als de Schrift spreekt over de goede dingen van Israël, dan moeten we dat weer wél historisch zien? Je bent me er eentje.

    Dat maak jij er nu van Robert, zoiets heb ik volgens mij niet gezegd.

    Israël heeft in de bijbel niet 1 vaste betekenis, maar meerdere:

    Gen 32

    29 Daarop zei hij: ‘Voortaan zal je naam niet Jakob zijn maar Israël, want je hebt met God en mensen gestreden en je hebt gewonnen.

    Israël = G’d prevails: G’d zal de overhand krijgen, zegevieren, iedereen overreden c.q. overhalen. En volgens het vers zelf betekent Israël: iemand die met G’d en mensen gestreden en overwonnen heeft.

    Exodus 12

    47 Ieder die tot de gemeenschap van Israël behoort, is verplicht dit maal te bereiden.

    Exodus 14

    5 Toen aan de farao, de koning van Egypte, bericht werd dat het volk gevlucht was, kregen hij en zijn hovelingen spijt. ‘Hoe konden we Israël zomaar laten vertrekken!’ zeiden ze. ‘Nu zijn we onze slaven kwijt.’

    Hier wordt een complete gemeenschap ( een volk ) bedoeld.

    Exodus 4

    2 En dan moet jij tegen de farao zeggen: “Dit zegt de HEER: Israël is mijn zoon, mijn eerstgeboren zoon. 23 Ik heb je bevolen mijn zoon te laten gaan om mij te vereren, maar dat heb je geweigerd. Daarom zal ik je eerstgeboren zoon doden.â€â€™

    Hier verklaard G’d dat het volk Israël zijn eerstgeboren zoon is.

    Maar de RKK zegt: nee, wij zijn Israël.

    Wel, ik stel G’d boven de RKK, dus kan ik niet mee met die uitleg. smile.gif

    Nog een extra reden: de paus heeft al excuses aan moeten bieden voor het verleden van de RKK. En als dit soort zaken even in beeld komt dat mag jij blijven betitelen als: laster, maar daar kijkt elk verstandig mens doorheen.

    Shalom, Pier.

  5. Quote:

    Op zaterdag 03 februari 2007 17:58:22 schreef Harm-Jan het volgende:

    [...]

    Hoevaak werd het volk Israël wel niet gestraft door God? Best vaak toch wel. En waarom? Omdat ze de geboden (het Woord van de Heere) niet hielden. Ze gingen offeren aan Baäl of aan andere goden, ze trouwende met heidense vrouwen, ze luisterden niet naar God).

    Lees bijvoorbeeld het boek Richteren eens, als het volk afweek van de wetten van God was God in toorn ontstoken (woede uit liefde) dan stuurde hij een straf (bijvoorbeeld de Filistijnen) om zijn volk zo tot Hem terug te brengen.

    Beste Harm,

    Is dit historisch bewijsbaar of slechts een Joods verhaal uit het Oude Testament?

    Want de pogroms en shoa zijn wél echt gebeurd, niet als straf van G’d, maar als gevolg van verkeerde bijbelinterpretatie, het steeds maar naar het joodse volk wijzen als ‘’schuldige’.

    Neem nu bijvoorbeeld Adam: kan ook mensheid betekenen, dus dan waren we er allemaal bij in de hof van Eden.

    Israël: kan ook een staat van zijn betekenen, dan wordt de bijbel een boek voor je innerlijk en uitsluitend bedoeld voor jezelf, niet om anderen mee te veroordelen, laat staan uit te moorden.

    Mat 5

    1 Toen hij de mensenmassa zag, ging hij de berg op. Daar ging hij zitten met zijn leerlingen om zich heen. 2 Hij nam het woord en onderrichtte hen:

    3 ‘Gelukkig wie nederig van hart zijn,

    want voor hen is het koninkrijk van de hemel.

    4 Gelukkig de treurenden,

    want zij zullen getroost worden.

    5 Gelukkig de zachtmoedigen,

    want zij zullen het land bezitten.

    6 Gelukkig wie hongeren en dorsten naar gerechtigheid,

    want zij zullen verzadigd worden.

    7 Gelukkig de barmhartigen,

    want zij zullen barmhartigheid ondervinden.

    8 Gelukkig wie zuiver van hart zijn,

    want zij zullen God zien.

    9 Gelukkig de vredestichters,

    want zij zullen kinderen van God genoemd worden.

    Gaat allemaal over een staat van zijn, hoe je innerlijk bent of zou kunnen worden, en dan ben je voor G’d goed genoeg, Zijn Zoon zegt het hier Zelf. flower.gif

    En het Oude Testament zegt hetzelfde: wat je moet doen en behoort te zijn, het ligt allemaal binnen het directe bereik van een mens:

    Deut 30

    11 De code van wijsheid ( mitsvah ) die ik u vandaag heb gegeven, zijn niet te zwaar voor u en liggen niet buiten uw bereik. 12 Ze zijn niet in de hemel, dus u hoeft niet te zeggen: “Wie stijgt voor ons op naar de hemel om ze daar te halen en ze ons bekend te maken, zodat wij ernaar kunnen handelen?†13 Ook zijn ze niet aan de overkant van de zee, dus u hoeft niet te zeggen: “Wie steekt de zee voor ons over om ze daar te halen en ze ons bekend te maken, zodat wij ernaar kunnen handelen?†14 Nee, die code van wijsheid is heel dichtbij, u kunt ze in u opnemen en ze u eigen maken; u kunt ze volbrengen.

    Wie goed doet, goed ontmoet: de kinderen van de wereld begrijpen het vaak dus beter dan de kinderen van het licht…

    Deut 11:18

    Maar gij zult deze mijn woorden in uw hart en in uw ziel leggen; gij zult ze tot een teken op uw hand binden en zij zullen een voorhoofdsband tussen uw ogen zijn.

    En Jezus zegt feitelijk hetzelfde:

    Joh 12

    48 Wie Mij verwerpt en mijn woorden niet aanneemt, heeft een, die hem oordeelt: het woord, dat Ik heb gesproken, dat zal hem oordelen ten jongsten dage.

    Niet de woorden van Paulus ( of iemand anders ) maar wat Jezus gezegd heeft, daar gaat het om en Hij leefde zelf volgens en vanuit het Oude Testament, dus bedenk eens heel goed wie en wat je als waarheid wilt aannemen.

    Joh 5:43

    Ik ben gekomen in de naam mijns Vaders en gij neemt Mij niet aan; indien een ander komt in zijn eigen naam, die zult gij aannemen.

    Het christendom volgt al eeuwenlang in hoofdzaak de uitleg van Paulus: hij die schrijft en komt in zijn eigen naam, maar wat Paulus zegt, staat vaak haaks op wat Jezus of het Oude Testament zegt, gaat in TEGEN de belangen van het joodse volk, en in onze historie ligt eigenlijk aleen maar ellende: je moet wel blind zijn om dit te kunnen negeren.

    Zelf kies ik dus steeds meer voor het Oude Testament en de woorden van Jezus, in die volgorde…

    Shalom, Pier.

  6. Helena,

    In mijn bericht heb ik het niet over ons ( de heidenen ) maar over het joodse volk, en voor Zijn Joodse volk heeft Jezus de wet van Mozes niet afgeschaft.

    En in Handelingen 21 kun je zelf lezen dat ook Jakobus en alle oudsten er op staan dat de wet voor Joodse mensen gehandhaafd blijft en ook Paulus krijgt opdracht om zich hier aan te onderwerpen, en hij doet dat.

    Dus geldt de wet van Mozes ( wat het Joodse volk aangaat ) voor altijd en eeuwig. En dat lees je ook al van bepaalde gebruiken die G’d in het Oude Testament aan hen voorschrijft: als altoosdurende instellingen ( sabbat, besnijdenis enz. ) voor het joodse volk.

    Maar de RKK en/of ‘kerk’ zegt, als ik het goed begrijp: de wet van Mozes is tijdelijk en wat Paulus in zijn eigen brieven voorschrijft, dat is eeuwig en daar moet ook het joodse volk zich aan onderwerpen.

    Een tegengestelde redenering dus.

    Shalom, Pier.

  7. Quote:
    Op donderdag 01 februari 2007 13:30:51 schreef Pius_XII het volgende:

    [...]

    Wij hebben daarentegen een goed onderbouwde reden, nl. het verschil tussen de eeuwige wet en tijdelijke wetgeving, veel van die OT wetten gelden niet voor ex-heidenen en hebben dat ook nooit gedaan.

    Beste Pius, ik wil je deze reactie toch niet onthouden.

    Van de link die jij gaf:

    > The Law of Moses was always and only meant to be observed by the Jewish people

    En schaft Jezus deze Wet van Mozes af voor het joodse volk?

    Nee, Hij betoogt juist het omgekeerde:

    Mat 5

    17 Meent niet, dat Ik gekomen ben, om de wet of de profeten te ontbinden; Ik ben niet gekomen, om die te ontbinden, maar te vervullen.

    18 Want voorwaar zeg Ik u: Totdat de hemel en de aarde voorbijgaan, zal er niet één jota noch één tittel van de wet voorbijgaan, totdat het alles zal zijn geschied.

    19 Zo wie dan een van deze minste geboden zal ontbonden, en de mensen alzo zal geleerd hebben, die zal de minste genaamd worden in het Koninkrijk der hemelen; maar zo wie dezelve zal gedaan en geleerd hebben, die zal groot genaamd worden in het Koninkrijk der hemelen.

    Voor het joodse volk is er dus, wat Jezus betreft, niets aan de wetten van Mozes veranderd, voor hen geldt nog steeds datgene wat je in ons Oude Testament kunt vinden.

    Nu gaan we naar Handelingen 21 :

    18 De volgende dag ging Paulus met ons naar Jakobus, bij wie alle oudsten waren samengekomen. 19 Nadat Paulus hen begroet had, vertelde hij tot in bijzonderheden wat God door zijn verkondigingswerk onder de heidenen tot stand had gebracht. 20 Toen ze dat hoorden, prezen en eerden ze God en zeiden: ‘Je hebt kunnen zien, broeder, dat ook vele duizenden Joden het geloof hebben aanvaard, en allen leven vol overtuiging volgens de wet.

    21 Nu is hun verteld dat jij de Joden die onder de heidenen wonen aanspoort tot ontrouw aan Mozes; je zou beweren dat ze hun kinderen niet hoeven te besnijden en dat ze zich niet aan de voorschriften hoeven te houden. 22 Hoe weerleggen we dit? Ze zullen ongetwijfeld horen van je komst. 23 Doe daarom wat wij je zeggen. Er zijn bij ons vier mannen die een gelofte hebben afgelegd. 24 Neem hen met je mee, laat je samen met hen reinigen en betaal voor hen de kosten van de offers, waarna ze hun haar kunnen laten afscheren. Dan zal iedereen inzien dat de verhalen die over jou worden verteld onwaar zijn, en dat ook jij doet wat de wet voorschrijft. 25 Wat betreft de heidenen die het geloof hebben aanvaard, hen hebben we schriftelijk op de hoogte gesteld van onze beslissing dat ze zich in acht moeten nemen voor vlees dat bij de afgodendienst is gebruikt, voor bloed, voor vlees waar nog bloed in zit, en voor ontucht.’ 26 Daarop nam Paulus de vier mannen met zich mee. De volgende dag liet hij zich samen met hen reinigen en ging de tempel binnen, waar hij bekendmaakte wanneer de reinigingsperiode zou aflopen, zodat daarna voor ieder van hen het offer gebracht kon worden. <>

    In vers 21 heerst het wantrouwen dat Paulus de Joodse mensen ( onder de heidenen ) van de wet van Mozes af wil brengen, maar Paulus accepteert hun gelofte-voorstel om dit te gaan weerleggen.

    Belangrijke conclusies zijn nu:

    1. Na bekering tot Jezus verandert er voor Joodse mensen niets: ze kunnen gewoon de wet van Mozes ( besnijdenis, geen varkensvlees , koosjere vis enz. ) blijven volgen, zoals altijd. Jezus heeft het niet afgeschaft en ook Paulus is het hier ( in Handelingen ) mee eens. Jakobus en alle oudsten zijn hier eveneens getuigen.

    2. Volgens o.a. de site van de Statenvertaling zijn de Evangeliën en Handelingen van latere datum dan de brieven van Paulus: dus nadat Paulus zijn ideeën over de leer van Jezus uiteen had gezet en nadat hij al christelijke gemeenten had gesticht.

    3. Paulus komt ook niet voor in het veel later geschreven Openbaringen:

    Openbaringen 21

    14 En de muur der stad had twaalf fundamenten en daarop de twaalf namen van de twaalf apostelen des Lams.

    Geen fundament voor Paulus, de 13e apostel?

    Rom 1

    1 Paulus, een dienstknecht van Christus Jezus, een geroepen apostel, afgezonderd tot verkondiging van het evangelie van God,

    4. Paulus komt ook niet voor in de Koran.

    Alles wat na Paulus is geschreven, daarin wordt hij óf niet genoemd, óf zijn mening ( tegen de wet van Mozes ) wordt niet ondersteund.

    En dat geeft toch zeer te denken, want ‘ the Law of Christ (1 Cor. 9:21, Gal. 6:2) ‘ zoals jouw site dit noemt, is nu juist gebaseerd op de brieven van Paulus…

    Shalom, Pier.

  8. Quote:
    Op vrijdag 02 februari 2007 00:34:52 schreef Pius_XII het volgende:

    [...]

    Nog los van dat je nu al weer een parabel reduceert tot soundbite (zie ver
    ) wat heb jij nou helemaal met Jezus te maken? Jij accepteert Hem niet, lastert Zijn Kerk? En inderdaad, ik wijs je op je inconsequent gedrag, jij baseert je alleen op de Tenach zeg je, maar als er iets in staat wat je niet uitkomt, dan negeer je het.

    Ik heb ook mijn leven aan Jezus gegeven, ben gedoopt door onderdompeling, en gebruik steeds meer de Tenach als leidraad, net als Jezus, dus wat doe ik dan verkeerd?

    Maar om steeds zo scheldend met elkaar om te gaan, daar voel ik niets voor.

    Daarom groet ik jullie en wens iedereen alle goeds toe! flower.gif

    En mocht ik iemand gekwetst hebben, dan spijt mij dat oprecht.

    Shalom, Pier.

  9. Quote:

    Op donderdag 01 februari 2007 13:30:51 schreef Pius_XII het volgende:

    [...]

    Bovendien ben jij degene die selectief met teksten omgaat, jij hebt zelf aangegeven niet achter het stenigen te staan van overspelige vrouwen, dat staat ook in het OT, maar dat lap je aan je laars.

    Jezus heeft jou en mij voorgeleefd dat je altijd je gezond verstand en hart moet gebruiken, vandaar dat Hij ook zei: wie zonder zonde is, werpe de eerste steen. Maar volgens jou valt dit nu onder: teksten aan je laars lappen?

    Shalom, Pier.

  10. Quote:
    Op donderdag 01 februari 2007 17:47:38 schreef Thorgrem het volgende:

    [...]

    Schijnbaar wel he. Ben je nu teleurgesteld dat je je stokpaardje niet meer kunt gebruiken?

    Van nature zou ik zoiets ( dode lichamen ten toon stellen ) al niet doen, maar voor anderen zijn zelfs richtlijnen in de bijbel nog niet toereikend…

    Shalom, Pier.

  11. Quote:
    Op donderdag 01 februari 2007 16:45:10 schreef Pius_XII het volgende:

    [...]

    Je uitgangspunt is verkeerd, de Wet van Mozes goldt alleen voor Joden, je kan dat ook terugvinden in het OT, mensen zoals Melchisedek, Jethro, Balaam de Pethoriet en Naaman de Syriër waren aanbidders van God, maar geen Joden en de Wet van Mozes goldt niet voor hun.

    En zo rechtvaardig jij het ten toon stellen van dode lichamen?

    Shalom, Pier.

  12. Quote:

    Op donderdag 01 februari 2007 13:30:51 schreef Pius_XII het volgende:

    [...]

    Ik zie dat jij het verschil niet kent tussen de Schriften en het OT. Dat is namelijk niet per definitie hetzelfde.

    Onderbouw dan eens uit ‘jouw’ Schriften dat je wél dode lichamen mag ten toon stellen?

    Shalom, Pier.

  13. Quote:
    Op donderdag 01 februari 2007 12:09:16 schreef Thorgrem het volgende:

    De reden waarom ik het niet meer allemaal nalees Diana is dat het mij gewoon weer erg veel werk kost. En zoals je nu ziet staat er een zin later in welke kontekst het ongeveer gezegd wordt.

    Ik heb er een broertje dood aan dat mensen zo onrespectvol met de Bijbel omgaan en er losse zinnen uithalen om anderen meer neer te sabelen. Daar stoor ik me echt mateloos aan.

    Ga het Nieuwe Testament eens lezen Thorgrem, ook daar heel vaak kleine stukjes tekst uit het Oude Testament, gevolgd door een uitleg. smile.gif

    Marcus 12

    24 En Jezus, antwoordende, zeide tot hen: Dwaalt gij niet, daarom, dat gij de Schriften niet weet, noch de kracht Gods?

    En in welke context dit nu staat maakt helemaal niet uit Thorgrem, deze zin is een statement op zich: mensen dwalen omdat ze het Oude Testament niet kennen, er geen inzicht aan willen ontlenen.

    In het Oude Testament staat bijvoorbeeld dat een dood lichaam onrein is.

    Numeri 19

    11 Wie een dode, enig dood lichaam van een mens, aanroert, die zal zeven dagen onrein zijn.

    14 Dit is de wet, wanneer een mens zal gestorven zijn in een tent: al wie in die tent ingaat, en al wie in die tent is, zal zeven dagen onrein zijn.

    In de RKK zijn er nu plaatsen waar men dode lichamen in een doorzichtige ‘tent’ tentoon stelt.

    link

    Ik zie dit als gebrek aan kennis van het Oude Testament, en jij?

    Shalom, Pier.

  14. Quote:
    Op woensdag 31 januari 2007 09:30:00 schreef Thorgrem het volgende:

    En er staat natuurlijk helemaal nergens in de Bijbel dat de Bijbel de enige gezaghebbende bron is. Laat staan dat er in staat welke boeken er in de Bijbel horen.

    Beste Thorgrem,

    Wat denk je van het volgende:

    Johannes 10

    35 Indien de wet die goden genaamd heeft, tot welke het woord Gods geschied is, en de Schrift niet kan gebroken worden;

    De Schrift = Oude Testament , die kan niet ‘gebroken’ worden.

    ‘gebroken’ : luo 3089

    d) to do away with, to deprive of authority, whether by precept or act

    e) to declare unlawful

    f) to loose what is compacted or built together, to break up, demolish, destroy

    g) to dissolve something coherent into parts, to destroy

    h) metaph., to overthrow, to do away with

    NIEMAND mag dus het Oude Testament ongeldig verklaren of overrulen. flower.gif

    Jezus heeft ook Zijn leven gegeven aan de hand van de Schrift: het Oude Testament, de TeNaCH.

    De enige gezaghebbende bron is dus: het Oude Testament, daar behoort alles aan getoetst te worden. party.gif

    Marcus 12

    24 Jezus sprak tot hen: Dwaalt gij niet daarom, dat gij het Oude Testament niet kent noch de kracht Gods?

    Wie oren heeft, die hore!

    Shalom, Pier.

  15. Quote:

    Op dinsdag 30 januari 2007 21:29:22 schreef HenkG het volgende:

    @Pier

    Breng jij nog je dagelijkse offers?

    Bloedvergieten is niet meer nodig door het bloedvergieten op Golgotha.

    Het gaat hier nu even niet om jou en mij Henk, maar om het joodse volk.

    Genesis 17 spreekt van een eeuwig verbond van G’d met Abraham, en de enige daad die daarvoor van Abraham en zijn nakomelingen gevraagd wordt is: besnijdenis.

    9 Voorts zeide God tot Abraham: Gij nu zult Mijn verbond houden, gij, en uw zaad na u, in hun geslachten.

    10 Dit is Mijn verbond, dat gijlieden houden zult tussen Mij, en tussen u, en tussen uw zaad na u: dat al wat mannelijk is, u besneden worde.

    11 En gij zult het vlees uwer voorhuid besnijden; en dat zal tot een teken zijn van het verbond tussen Mij en tussen u.

    12 Een zoontje dan van acht dagen zal u besneden worden, al wat mannelijk is in uw geslachten: de ingeborene van het huis, en de gekochte met geld van allen vreemde, welke niet is van uw zaad;

    13 De ingeborene van uw huis, en de gekochte met uw geld zal zekerlijk besneden worden; en Mijn verbond zal zijn in ulieder vlees, tot een eeuwig verbond.

    Als nu iemand anders ( Paulus ) zegt: alleen de besnijdenis, dat stelt niets voor.

    Dat is toch in tegenspraak met wat hier net in Genesis 17 betoogd wordt?

    En ik wil verder niet meer aandringen, dus is dit mijn laatste opmerking in dit topic.

    Shalom, Pier.

  16. Quote:
    Op maandag 29 januari 2007 22:49:15 schreef Pius_XII het volgende:

    [...]

    Ingewikkelde woordspelletjes? Hij wijst je er op dat dat wat jij doet vrij pijnlijk kan zijn voor Joden, en wijst op de gebeurtenissen rond Croiset. Het minste wat je kan doen, is er op ingaan.

    De gebeurtenissen rond Croiset ( mij onbekend ) moet ik op ingaan, maar de ( zeer vaak gruwelijke ) historie van de Kerk mag ik hier niet voor het voetlicht brengen: is te pijnlijk voor het joodse volk…

    Op mij komt dit over als meten met door elkaar gehusselde maten en daar doe ik niet aan mee.

    Wajiekra ( Leviticus ) 19

    36 Gij zult een rechte wage hebben, rechte weegstenen, een rechte efa, en een rechte hin; Ik ben de HEERE, uw God, die u uit Egypteland uitgevoerd heb!

    Shalom, Pier.

    Samengevoegde post 30-1-2007 20:10:30:

    Quote:
    Op dinsdag 30 januari 2007 13:07:30 schreef diakio het volgende:

    [...]

    Niet helemaal waar. Je haalt wat uit geschriften en doet alsof jouw selectie en jouw interpretatie enig gezag heeft. Aangezien je uitermate expliciet bent in je afwijzing van de grondslag van dit forum (zie de faq) lijkt het me minimaal een kwestie van fatsoen om helder te maken waar je staat. Zo niet, dan ben jij met woordspelletjes bezig, beste Pier.

    Over het omgaan met woorden gesproken:

    De zeer nare gevolgen van de selectie en interpretatie van de RKK liggen als bewijs in onze historie, want de buitenbijbelse geloofsbelijdenis (grondslag voor velen) mist al vele eeuwen tenminste één belangrijke gedachte:

    <> Ik geloof in mijn naaste als betrof het mijzelf.

    Deze gedachte had al onnoemelijk veel leed kunnen schelen, of niet?

    En in de Nieuwe Bijbelvertaling komt het woord ‘hel’ óók niet meer voor, is misschien eveneens een vingerwijzing om buitenbijbelse grondslagen eens grondig te gaan herzien?

    Psalm 1

    1 Welgelukzalig is de man, die niet wandelt in den raad der goddelozen, noch staat op den weg der zondaren, noch zit in het gestoelte der spotters;

    2 Maar zijn lust is in des HEEREN wet, en hij overdenkt Zijn wet dag en nacht.

    Dag en nacht over de dingen van G’d blijven nadenken.

    Dit is dus onmogelijk als er al heel veel voor je wordt geformuleerd in allerlei extra geschriften die NIET tot de bijbel behoren, maar wél met zodanige autoriteit gepresenteerd worden.

    Shalom, Pier.

  17. Quote:

    Op maandag 29 januari 2007 22:58:05 schreef HenkG het volgende:

    Rom 2

    25 Want besneden te zijn heeft wel betekenis, indien gij de wet volbrengt, maar indien gij een overtreder van de wet zijt, is uw besnijdenis tot onbesnedenheid geworden.

    Wat Paulus nu juist probeert duidelijk te maken is dat de besnijdenis op zich nog geen waarde heeft.

    Beste Henk,

    Paulus probeert duidelijk te maken dat de besnijdenis op zich geen enkele waarde heeft.

    Maar dit is in tegenspraak met Beresjiet ( Genesis ) 17:

    7 Ik zal mijn verbond oprichten tussen Mij en u en uw nageslacht in hun geslachten, tot een eeuwig verbond, om u en uw nageslacht tot een God te zijn. 8 Ik zal aan u en uw nageslacht het land, waarin gij als vreemdeling vertoeft, het ganse land Kanaän, tot een altoosdurende bezitting geven, en Ik zal hun tot een God zijn. 9 Voorts zeide God tot Abraham: En wat u aangaat, gij zult mijn verbond houden, gij en uw nageslacht, in hun geslachten.

    10 Dit is mijn verbond, dat gij zult houden tussen Mij en u en uw nageslacht: dat bij u al wat mannelijk is besneden worde; 11 gij zult het vlees van uw voorhuid laten besnijden, en dat zal tot een teken van het verbond zijn tussen Mij en u.

    Besnijdenis als teken aan je lichaam van een eeuwig verbond tussen G’d en Abraham en zijn ( gekochte ) nageslacht. Geen verdere voorwaarden of gedragsregels. flower.gif

    Lees nu ook eens met mij Sjemot ( Exodus ) 12:

    43 De HERE zeide tot Mozes en Aäron: Dit is de inzetting van het Pesach: geen enkele vreemdeling mag ervan eten. 44 Iedere slaaf, die door iemand voor geld is gekocht, mag er eerst van eten, wanneer gij hem besneden hebt.

    45 Een bijwoner en een dagloner mogen er niet van eten. 46 In één huis zal het gegeten worden; gij zult van het vlees niets uit het huis naar buiten brengen; geen been zult gij ervan breken. 47 De gehele vergadering van Israël zal dit vieren.

    48 Maar wanneer een vreemdeling bij u vertoeft en de HERE het Pesach wil vieren, dan zal ieder van het mannelijk geslacht, die bij hem behoort, besneden worden; eerst dan mag hij naderen om het te vieren; hij zal gelden als in het land geboren. Maar geen enkele onbesnedene mag ervan eten. 49 Eénzelfde wet zal gelden voor de geboren Israëliet en voor de vreemdeling, die in uw midden vertoeft.

    Wil een mannelijke vreemdeling aan het Pesach deelnemen, dan moet hij zich eerst laten besnijden. Opnieuw alleen de besnijdenis als noodzakelijke voorwaarde, zonder verdere bepalingen, sterker nog: wat het Pesach aangaat is de vreemdeling dan gelijk aan een geboren Israëliet! smile.gif

    Quote:
    Het gaat om de doorwerking van dit teken in het leven van de mensen. En Paulus ageert daarbij tegen de erg op het volbrengen van regeltjes gerichte samenleving Joodse samenleving van dat moment. Hij wijst erop dat je met een dergelijke krampachtige wijze van leven je besnijdenis teniet doet, aangezien je het hart van de zaak, waarbij het verbond met Abraham voor hem als leidend gezien wordt, dreigt te vergeten.

    Paulus heeft het mis Henk:

    1. G’d heeft een eeuwigdurend verbond met Abraham en zijn ( gekochte ) nageslacht gesloten: besnijdenis, zonder enig andere voorwaarde van goed gedrag of wat dan ook.

    2. Wil een vreemdeling aan het Pesach deelnemen, dan is opnieuw besnijdenis de enige voorwaarde, je verdere gedrag heeft hier niets mee te maken.

    Je besnijdenis ( net als iemands Joodse komaf ) kun je door je gedrag niet teniet doen, ook al zegt Paulus honderd keer van wel.

    Quote:
    Daarom roept hij elders ook op tot de zgn besnijdenis van het hart.

    Ook die uitspraak staat al in het Oude Testament:

    Devariem ( deuteronomium ) 10

    16 Besnijdt dan de voorhuid uws harten, en verhardt uw nek niet meer.

    Maar dit maakt, voor een joods iemand, de fysieke besnijdenis natuurlijk niet ongedaan. Paulus doet het echter voorkomen alsof dit de vervanging voor de Joodse besnijdenis is.

    Dit spoort dus niet met wat we net in het Oude Testament gelezen hebben, maar ik verneem graag jouw mening Henk.

    Shalom, Pier.

  18. Quote:

    Op maandag 29 januari 2007 12:51:49 schreef Pier het volgende:

    Admod note:
    Laster jegens RKK verwijderd. Pier pas geleden heb je een ban ontvangen en die was niet zonder reden. Let op hoe en wat je post.

    [...]

    Ok, ik zal hier wat beter op gaan letten. smile.gif

    Quote:

    Op maandag 29 januari 2007 01:53:25 schreef eentje het volgende:

    Beste Pier,

    Dus als ik het goed begrijp modder je maar wat aan... koppel je de Thora Sheba'al Peh los van de Thora Shebiktav en laat je het gehele NT buiten beschouwing...

    heb ik het nu goed samengevat?

    Beste eentje,

    Samenvatten wordt steeds minder mijn manier van geloven, dus nee.

    Ik probeer om te leren uit alle geschriften die ik onder ogen krijg, en waar ze elkaar tegen ( lijken te ) spreken, laat ik wat van me horen.

    Zoals nu bij Paulus in Romeinen 2: besnijdenis betekent alleen iets als je de wet volbrengt.

    Dit wordt dus tegengesproken door Genesis 17 en ook door Exodus 12. smile.gif

    Quote:

    Op maandag 29 januari 2007 12:59:28 schreef diakio het volgende:

    [...]

    Nee, maar waar Pier vooral omheen draait is het antwoord op de vraag waar zijn gekokketeer met het lijden van het joodse volk vandaan komt.

    Beste diakio,

    Wie niet bewogen is over dit ( of ander ) leed heeft naar mijn mening een hart van steen.

    Dat jij dit dan gekokketeer kunt noemen vind ik onbegrijpelijk.

    Shalom, Pier.

  19. Quote:
    Op zondag 28 januari 2007 23:34:54 schreef TimonK het volgende:

    @ Pier

    Zo je de aangehaalde Engelse tekst van een Nederlandse vertaling kunnen voorzien? Dit aangezien we een Nederlands forum zijn waar niet iedereen de Engelse taal even goed machtig is.

    Bij voorbaat dank,

    Timon

    Het bericht wijzigen lukt me niet Timon, dus dan zo maar even in het Nederlands:

    Devariem ( deuteronomium ) 30

    11 Want ditzelve gebod, hetwelk ik u heden gebiede, dat is van u niet verborgen, en dat is niet verre.

    12 Het is niet in den hemel, om te zeggen: Wie zal voor ons ten hemel varen, dat hij het voor ons hale, en ons hetzelve horen late, dat wij het doen?

    13 Het is ook niet op gene zijde der zee, om te zeggen: Wie zal voor ons overvaren aan gene zijde der zee, dat hij het voor ons hale, en ons hetzelve horen late, dat wij het doen?

    14 Want dit woord is zeer nabij u, in uw mond, en in uw hart, om dat te doen.

    'gebod' kan volgens de grondtekst dus ook betekenen: code van wijsheid flower.gif

    Shalom, Pier.

  20. Admod note: Laster jegens RKK verwijderd. Pier pas geleden heb je een ban ontvangen en die was niet zonder reden. Let op hoe en wat je post.


    Quote:
    Verder vind ik het nogal aanmatigend om de Joden af te doen als een slachtoffervolk. Ik als katholiek, ben ook geregeld het mikpunt van spot, maar als iets me wel verschrikkelijk lijkt, dan is het wel om als slachtoffer te worden afgeschilderd. Ook aan Joodse kant vind je de nodige Christenhaat, al net zolang als het Christendom bestaat, alleen zijn er nou eenmaal minder Joden dan Christenen, waardoor de tweede meer opvalt dan de eerste.


    Het joodse volk moest in de periode 717 – 1586 = ruim acht eeuwen lang, een jodenhoed en een gele ster dragen, vele pogroms zijn er tegen hen geweest.

    Waarom deze waarheden zo hardnekkig recht proberen te praten?


    En Paulus heeft hier, naar mijn stellige overtuiging, mee de basis voor gelegd: door zijn felle aanvallen op het joodse geloof.

    Stenen tafelen: een bediening des doods, en veel meer van dit soort vernietigende opmerkingen richting het joodse volk.



    Wat zegt Paulus bijvoorbeeld over de besnijdenis?

    De besnijdenis baat de Joden niet

    Rom 2
    25 Want besneden te zijn heeft wel betekenis, indien gij de wet volbrengt, maar indien gij een overtreder van de wet zijt, is uw besnijdenis tot onbesnedenheid geworden.

    Laat nu zelf Genesis 17 aan het woord en ontdek dat G’d hier een eeuwig verbond met Abraham sluit, en de besnijdenis is het ENIGE teken hiervan, er is geen enkele andere voorwaarde! smile.gif

    Beresjiet 17

    10 Dit is Mijn verbond, dat gijlieden houden zult tussen Mij, en tussen u, en tussen uw zaad na u: dat al wat mannelijk is, u besneden worde.
    11 En gij zult het vlees uwer voorhuid besnijden; en dat zal tot een teken zijn van het verbond tussen Mij en tussen u.

    12 Een zoontje dan van acht dagen zal u besneden worden, al wat mannelijk is in uw geslachten: de ingeborene van het huis, en de gekochte met geld van allen vreemde, welke niet is van uw zaad;
    13 De ingeborene van uw huis, en de gekochte met uw geld zal zekerlijk besneden worden; en Mijn verbond zal zijn in ulieder vlees, tot een eeuwig verbond.

    G’d sluit hier een eeuwig verbond met Abraham en zijn (gekochte) nakomelingen, en de ENIGE VOORWAARDE IS: de mannelijke besnijdenis, zo treedt je binnen in dit verbond, het kan op geen enkele andere manier.

    Zoals G’d de regenboog als een teken aan de hemel heeft gesteld, zo moeten de (gekochte) nakomelingen van Abraham het teken van de besnijdenis aan zichzelf laten voltrekken. flower.gif

    Paulus die in zijn betoog de wet erbij gaat betrekken, zit dus fout, en niet zo’n beetje ook!

    Shalom, Pier.

  21. Quote:
    Op zondag 21 januari 2007 14:39:00 schreef eentje het volgende:

    Beste Pier,

    Ik kan nog steeds het antwoord niet vinden op de vraag of je een Jood bent of niet. Het enige dat ik kan opmerken uit je'n woorden is dat je het judaisme aanhangt, als ik het zo mag noemen.

    Beste eentje,

    Mijn moeder was niet van joodse afkomst, volgens de joodse traditie kan ik dan nooit een jood zijn. smile.gif

    Wat ik aanhang is vrij eenvoudig: de ( vaak zeer rake ) teksten van de TeNaCH.

    Quote:
    Verder, als ik het opmerken mag, zie ik je nergens quoten uit de Thora Sheba'al Peh alleen maar uit de Thora Shebiktav dit terwijl de Thora Sheba'al Peh toch veel uitgebreider en gedetaileerder is. Hoe kan je deze twee los van elkaar zien?

    Als dit voor mij geldt, hoeveel temeer dan voor ( Geestvervulde mensen van ) het christendom? smile.gif

    Ik citeer nu een stukje uit een andere discussie:

    >

    Bij de geschreven Tora (haTora shebichtav), had je de mondelinge Tora. Deze mocht niet opgeschreven worden vanaf de eerste dag, en ging over van generatie tot generatie, tot ongeveer het jaar 220 bc, toen rabbi Jehuda hanassi besloot dat ondanks het verbod de dingen op te schrijven, er eigenlijk geen keus meer is omdat het anders verloren zou gaan (dat was de periode dat de Joden uit Babylon vertrokken, uit elkaar gingen, enz.). Hij nam dus de mondelinge Tora (haTora sheba'al peh), en schreef die op in 6 boeken, de mishna genoemt. Nog een paar honderden jaren later, werdt de Talmud geschreven, wat bestaat uit discussies tussen de geleerden over wat er in de mishna staat. Let wel op, dat de Talmud nooit de mishna kan veranderen, hij legt haar alleen uit (met verschillende opinies), precies zoals de mishna nooit de Tora zal kunnen veranderen.

    <

    Deze boeken ( mishna en Talmoed ) heb en ken ik dus niet, vandaar geen quotes daaruit.

    Bovendien: zoveel mensen zoveel meningen, de echte waarheid vind ik in mijzelf en nergens anders: flower.gif

    Devariem ( deu ) 30

    11 For this commandment which I command thee this day, it [is] not hidden from thee, neither [is] it far off.

    12 It [is] not in heaven, that thou shouldest say, Who shall go up for us to heaven, and bring it unto us, that we may hear it, and do it?

    13 Neither [is] it beyond the sea, that thou shouldest say, Who shall go over the sea for us, and bring it unto us, that we may hear it, and do it?

    But the word [is] very nigh unto thee, in thy mouth, and in thy heart, that thou mayest do it.

    Quote:
    Ook snap ik de vergelijking niet tussen Talmud en een forum mss kan je dat nog even duidelijker uitleggen.

    De Talmoed is tot stand gekomen door discussies van vele joodse deskundigen: een joods forum.

    Christenen hadden wellicht ook mee kunnen doen, maar hebben nooit willen inloggen bij het joodse volk, joodse mensen zijn daarentegen eeuwenlang geband, vervloekt en vervolgd…

    Shalom, Pier.

  22. Quote:
    Op zondag 21 januari 2007 08:54:37 schreef Mr. Emilio het volgende:

    Dat is een vooroordeel. Maar uit hetgeen wat je nu al gezegd hebt, maak ik iig op dat jij jezelf volgens je eigen definities Joods noemt.

    Kun je een mens definiëren: in woorden omschrijven?

    Nee.

    Is dus levensgevaarlijk, in ons verleden liggen de gruwelijke bewijzen:

    Wat het joodse volk overkomt, is een straf van G’d…

    Die en die is een heks: op de brandstapel ermee…

    De ‘kerk’ die haarzelf als Israël ziet ( vervangingsleer ) wat betreft de zegeningen, maar de vloek blijft op Israël… verbaasd.gif

    Allemaal hersenspinsels van verblinde mensen…

    Shalom, Pier.

    Prediker 9:7

    Dus eet je brood met vreugde, les met een vrolijk hart je dorst. G’d ziet alles wat je doet allang met welbehagen aan. party.gif

    Samengevoegde post 21-1-2007 11:09:02:

    Quote:
    Op zondag 21 januari 2007 00:17:07 schreef Pius_XII het volgende:

    [...]

    Dat staat anders wel in de Schrift:

    Lev. 10:20 Wie overspel pleegt met een getrouwde vrouw, een vrouw die een ander toebehoort, moet ter dood gebracht worden. Beide echtbrekers moeten worden gedood.

    En aangezien je jezelf alleen op de Tenach beroept, ben je hier wel aan gehouden lijkt me.

    Beste Pius,

    Het joodse volk heeft o.a. de Talmoed: een zeer oude traditie. smile.gif

    Wikipedia geeft hier wel een mooie omschrijving van:

    De manier waarop in de Talmoed wordt gediscussieerd is kenmerkend voor het jodendom: leren door discussie. In de synagogen en leerscholen van vooral orthodoxe joden kan men nog altijd felle discussies waarnemen over de vele mogelijke interpretaties van de Talmoed.

    Leren door discussie.

    Een gigantisch verschil dus met het christendom, waar men alles in dogma’s probeert vast te leggen, zodanig iets omschrijven dat er geen speld tussen lijkt te krijgen.

    Maar hier zeg je een mens dus zijn spirituele dood mee aan.

    En in die Talmoed komt, voor zover ik weet, geen enkele daadwerkelijke uitvoering van een steniging voor, waarvan akte! party.gif

    Opnieuw een wereld van verschil met het christendom: in hun Boeken staan zeer duidelijke aanwijzingen om je medemens lief te hebben.

    Is helaas nooit in praktijk gebracht, integendeel: men is een discipel van het Geweld gaan worden.

    En nog steeds.

    Probeer hier ( zoals Piet ) eens een andere invalshoek van de bijbel te geven, je wordt gehoond en bespot en verbanning van een forum is dan niet ver meer: de moderne manier van een mening verbranden.

    Een inhoudelijke reactie is dan ook zeldzaam.

    Afijn, we discussiëren nog maar even lekker door. Toch? flower.gif

    Shalom, Pier.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid