Spring naar bijdragen

Gandalf the White

Members
  • Aantal bijdragen

    6
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Berichten geplaatst door Gandalf the White

  1. Op 6-12-2020 om 20:19 zei Victor1:

    Religies zijn geneigd hun levensbeschouwing  te associëren met activiteiten als bijbellezen, retraite, kerkgang en gezaghebbende geschriften. In reguliere (exoterische) religies wordt over het algemeen de religieuze dimensie buiten en boven de mens gesitueerd. Volgelingen van formele religies proberen dikwijls het gedrag of beslissingen van een God te beïnvloeden, Hem gunstig te stemmen, te behagen en zijn hulp in te roepen. Vele gebeurtenissen, ten goede of ten kwade,  worden aan Hem toegeschreven. Door externe praktijken pogen zij toegang te verkrijgen tot een hemelrijk. 

    De mens met een spirituele en filosofische levenshouding daarentegen benadrukt steeds dat de religieuze dimensie esoterisch (van binnenuit en de binnenkant van de religie) benaderd moet worden. De poort naar het hemelrijk is ten diepste verbonden met het ervaringsweten en wijsheidkennis (gnosis). Dat ervaringsweten wordt mogelijk gemaakt door zich, in een voortdurend zoekproces, open te stellen voor wat ons soms op bepaalde momenten aan diepere ervaring en inzicht ten deel valt. 

    Hoewel de mens met een spirituele levenshouding binnen een religieuze context opereert, heeft de religieus/filosofische traditie zich altijd onderscheiden van godsdienstige handelingen, het ritueel en de dogmatiek. De spirituele mens is er aan ontgroeid. Hij is geneigd de godsdienstige cultus,  hoewel voor sommige nog noodzakelijk, te beschouwen als een vorm van sociaal samenzijn, volksreligie en infantiel gedrag. 

    Bij het rechtsproces en veroordeling van Jezus van Nazareth speelde de vergelijking: 'Tat Tvam Asi' (het Goddelijke dat ben jij), een belangrijke rol. Ook de wijze gaat uit van die vergelijking. Dit uitgangspunt is voor een groot aantal orthodoxe, exoterische religies zeer godslasterlijk. Daar stond vroeger de doodstraf op. 

    Men stenigde iemand als hij godslasterlijke woorden spreekt. Jezus moet iets dergelijks gezegd hebben wat een exoterische religie als godslasterlijk zou bestempelen.

    Jezus van Nazarth was een bijzonder mens, een Wijze en een zoon van God zoals alle mensen.  

    In een conversatie met de apostel Thomas nam Jezus hem apart en zei hem drie woorden. Toen Thomas terugkwam bij zijn vrienden vroegen zij hem:

    "Wat heeft Jezus gezegd?". 

    Thomas antwoordde: "Als ik u één van de woorden zei, die Hij mij gezegd heeft, dan zoudt u stenen nemen en mij stenigen". 

    We kunnen ons voorstellen dat Jezus heeft gezegd: 'Jij bent Goddelijk'. Waarop Thomas in stilte de betekenis van die woorden laat bezinken. In het licht van de tekst van Psalm 82: 6-7: "Gij zijt goden (...) nochthans zult gij sterven als mensen", zou deze uitspraak niet onwaarschijnlijk zijn.  

    Van het Koninkrijk Gods (Lucas 17) kan men niet zeggen: "Kijk, hier is het, of daar". Het is verborgen. Het komt op aarde in mensen die God behagen. Jezus zegt: "Het Koninkrijk van God is in u" . Grieks: entos binnenin


    “Jezus’ antwoord maakt duidelijk dat je niet op uiterlijke tekens moet letten (zoals allerlei verschijnselen zoals oproer, oorlog, wonderen, wapengeweld, die je met het blote oog kunt zien). Op een verborgen wijze is dat koninkrijk van God al aanwezig. Heel letterlijk: in de persoon van Jezus is het koninkrijk van God op dat moment tussen (te midden van, onder) de farizeeën aanwezig! Ze kunnen niet om hem heen: hij is binnen hun bereik. Maar is het rijk daarmee ook ‘in het binnenste’ van de farizeeën? Zij staan toch juist vijandig tegenover Gods rijk? Jezus spreekt hier ook niet over een feit, maar over een principe: als je het koninkrijk van God wilt ontdekken, kijk dan niet in de toekomst, kijk niet naar uiterlijke tekens, maar kijk dan bij jezelf naar binnen. Dat is niet de plek waar je het koninkrijk direct zou verwachten!”

    [....]
     

    “Thomas a Kempis over Gods koninkrijk: ‘Leer de uiterlijke dingen versmaden en u wijden aan de dingen van binnen: dan zult u het rijk van God in u zien komen. Want dat rijk van God is vrede en vreugde in de Heilige Geest (vgl. Rom. 14:17).’ ‘Veelvuldig bezoekt Christus de innerlijke mens, en zoet zijn dan de gesprekken met Hem, aangenaam zijn vertroosting, overvloedig zijn vrede, bovenmate wonderlijk zijn gemeenzaamheid.’”

    Bron

     

    Het Koninkrijk der hemelen is niet van deze wereld. Daar zijn geen oude ordenende wetten en regels nodig. Daar gelden de hogere wetten van de Geest. En bij ieder, die zich steeds weer opnieuw richt op het "oude", op de tien geboden en de wet van Mozes, op leerregels van Paulus, van kerkvaders of van wie dan ook, blijft er wat het nieuwe betreft nog een bedekking over zijn hart liggen. Zie ook: dit 
     

  2. 1 uur geleden zei Chiel Fernig:

    Hoe zie jij dat dan, kun je het nader uitleggen?

    De oude mens moet sterven. Als iemand volhardt in die overgave (maar naar mijn ondervinding zijn een hoop christenen onderweg afgehaakt met sterven en zijn zelf terugaangewassen) dan staat de Christus in hem op. En is de oude mens dood.   
     

    Zoals TTC goed uitlegt, A-dvaita, niet-twee.  Geen twee heren dienend, het egovlees en Christus.

  3. 16 uur geleden zei Hermanos2:

    Mooi. Deel gerust wat je gelezen hebt. 

     

    Misschien doe ik dat nog wel. De biografie van Gordon, waar Lord Java het over heeft, heb ik anderhalf of twee jaar geleden (meteen toen ie uitkwam) ook gelezen. Die sluit goed aan op de theologie van Rahner zoals die in De Geest in schepping en verlossing wordt besproken.

  4. 20 uur geleden zei Chiel Fernig:

    De spirituele mens is de mens die zich aan Jezus Christus gegeven heeft. Dan wordt hij geestelijk geboren uit de Heilige Geest. Wat uit de Geest voorkomt is geest. Zo is dan De Christen heilig en een zoon van God.

    De Christus, niet “de christen”.  Joh.17. Ik in hen, en Gij in Mij; opdat zij volmaakt zijn in een.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid