Spring naar bijdragen

VeDaNa

Members
  • Aantal bijdragen

    1
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Berichten geplaatst door VeDaNa

  1. Goedendag,

    Al een tijdje zit ik met het vraagstuk over de twee verschillende geslachtsregisters van Jezus in Matteus en Lucas. Inmiddels heb ik al een aantal theorieën gevonden die dit verschil verklaren (nog los van het feit dat Lucas tweemaal Kainan noemt);

    Zo is er o.a. de verklaring:

    Het geslachtsregister van Maria. Hier wordt teruggegrepen op een traditie uit de 5e eeuw. Matteüs geeft het geslachtsregister van Jozef weer: de lijn van de vader voor de wet, dus de juridische lijn. Jozef was niet de vader biologische vader van Jezus, omdat Maria zwanger was geworden door Heilige Geest. Lucas brengt Jezus zijn natuurlijke afstamming van Maria naar voren. Jozef wordt bij hem dan opgevat als de schoonzoon van Eli (Eli zou dus de vader van Maria zijn). Ik zelf heb ik best wel moeite mee, omdat ik geen enkele verwijzing in de Bijbel kan vinden voor deze theorie. Tevens denk ik dat onze Almachtige weet dat deze verschillende geslachtsregisters zullen opvallen en vragen zullen oproepen. En waarom noemt Lucas niet gewoon Eli als vader van Maria, dan was er geen onduidelijkheid geweest. Ik mis de onderbouwing/argumentatie hoe tot de conclusie is gekomen dat de in Lucas genoemde geslachtsregister die van Maria is. Er wordt hier wel het argument genoemd dat het in de oudheid gebruikelijk was indien een grootvader geen zonen heeft de dochters niet te noemen en gelijk van kleinzoon over te gaan tot de grootvader. Dan vraag ik me nog steeds af waarom Eli de vader van Jozef wordt genoemd.

    Een andere theorie is de theorie van de twee Jesuskinderen. Zie hiervoor http://users.telenet.be/antroposofie/diabasis/b37a.htm. Dit lijkt mij ook zeer onwaarschijnlijk, omdat deze theorie de christelijke leer onderuit haalt.

    De biologische vader van Jozef is overleden waardoor één geslachtsregister de biologische lijn van Jozef weergeeft en de andere geslachtsregister de lijn van de nieuwe stiefvader van Jozef. Ook mis ik bij deze theorie enige onderbouwing waarop dit gebaseerd is.

    Iemand hier meer theorieën/verklaringen hierover?

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid