Spring naar bijdragen

Emmelien

Members
  • Aantal bijdragen

    5
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Berichten geplaatst door Emmelien

  1. Bedankt voor jullie antwoorden!

    Hoe weet ik dan welke regels uit de Bijbel voor Joden gelden, en welke voor Christenen?

    En verwijst die onreinheid dan naar de zonde, en hoef je daar geen rekening meer mee te houden omdat Jezus nu voor de zonden gestorven is?

    Dingo, ik heb Handelingen 15 opgezocht.

    6 De apostelen en de oudsten kwamen bijeen om nader op deze zaak in te gaan. 7 Toen het tot een hevige woordenstrijd kwam, stond Petrus op en zei: ‘Broeders, u weet dat God mij al in het begin uit uw midden heeft gekozen om de boodschap van het evangelie onder de heidenen te verspreiden en hen tot geloof te brengen. 8 God, die weet wat er in de mensen omgaat, heeft blijk gegeven van zijn vertrouwen in de heidenen door hun de heilige Geest te schenken, zoals hij die ook aan ons geschonken heeft. 9 Hij heeft geen enkel onderscheid gemaakt tussen ons en hen, want hij heeft hen door het geloof innerlijk gereinigd. 10 Waarom wilt u God dan trotseren door op de schouders van deze leerlingen een juk te leggen dat onze voorouders noch wijzelf konden dragen? 11 Nee, we geloven dat we alleen door de genade van de Heer Jezus gered kunnen worden, op dezelfde wijze als zij.’ 12 Daarop zwegen alle aanwezigen, en men luisterde naar Barnabas en Paulus, die vertelden welke grote tekenen en wonderen God door hen onder de heidenen had verricht. 13 Toen ze waren uitgesproken, nam Jakobus het woord. Hij zei: ‘Broeders, luister. 14 Simeon heeft uiteengezet hoe God zelf het plan heeft opgevat om uit de heidenen een volk te vormen dat zijn naam vereert. 15 Dat stemt overeen met de woorden van de profeten; er staat immers geschreven: 16 “Dan keer ik terug op mijn schreden. Ik zal het vervallen huis van David herbouwen, uit het puin zal ik het weer opbouwen. Ik zal dit huis doen herrijzen, 17-18 zodat de mensen die overgebleven zijn de Heer zullen zoeken, evenals alle heidenen over wie mijn naam is uitgeroepen. Zo spreekt de Heer, die dit van oudsher heeft aangekondigd.†18 [17–18]

    19 Daarom ben ik van mening dat we de heidenen die zich tot God bekeren geen al te zware lasten moeten opleggen, 20 maar dat we hun moeten schrijven dat ze zich dienen te onthouden van wat door de afgodendienst bezoedeld is, van ontucht, van vlees waar nog bloed in zit en van het bloed zelf. 21 In haast elke stad wordt de wet van Mozes immers al sinds mensenheugenis verkondigd en op iedere sabbat in de synagogen voorgelezen.’

    Maar Paulus zegt hier (in vers 8 t/m 11) eigenlijk dat ze zich zelf óók niet aan alle regels kunnen houden, en het simpel moeten houden voor de heidenen. Toch? En in vers 21 zegt hij dat de wet toch al elke week wordt voorgelezen. Wat moet ik daar dan mee? Ik maak er eigenlijk uit op dat ze de heidenen met weinig geboden of verboden naar God moeten trekken. Als die mensen dan geinteresseerd zouden zijn en in de synagoge komen, horen ze vanzelf de volledige wet, en kunnen ze zich daar aan gaan houden. Of redeneer ik nu verkeerd?

  2. Ik heb een vraag wat betreft 'onrein' zijn. Ik weet dat in de Bijbel dingen staan dat o.a. een vrouw die ongesteld is, onrein is - evenals degene die naast haar in bed slaapt. Iemand die seks gehad heeft is tot de avond nog onrein. Een dode aanraken maakt je onrein voor een week, en nog veel meer dingen. Onreine Joden mochten niet in de tempel (kerk) komen. Hoe zit dat nu? Waarom wordt daar geen rekening meer mee gehouden?

  3. Michiel: Sorry, dat heb ik verkeerd verwoord. Ik bedoelde meer dat ik daarna de oerknal sowieso niet meer als mogelijke optie zag. Op dat moment was ik er wel van overtuigd dat het dan dus Gods werk moest zijn, omdat ik toen twee mogelijkheden zag (of hooguit nog een combinatie van die twee). Maar later ging ik er verder over nadenken, en zo kwam ik op die gedachte.

    Om eerlijk te zijn kan ik niet echt heel goed met mijn vader praten. Hij weet wel veel over het geloof, we hebben ook wel een goede band (niet denderend, maar wel goed). Maar hij is zó veroordelend over geloofszaken. Veroordelend is eigenlijk niet het goede woord, maar hij neemt alles wat ik zeg zo letterlijk, en daardoor voel ik me snel aangevallen. Anyways, ik denk dat zijn omkeer een beetje kwam op het moment dat mijn opa op sterven lag en ook is overleden (zijn schoonvader).

    Dat laatste wat je noemt vind ik wel een hele mooie gedachte.

    Mosterdzaadje: Dat klinkt mooi, 'jezelf in het diepe gooien'. Maar wat bedoel je er mee? Hoe gooi ik mezelf in het diepe voor God?

    Ik heb net een hele mooie belijdenisdienst achter de rug. Daar liepen de tranen me ook over de wangen. Maar ik heb verschillende preken gehoord waar gewaarschuwd werd dat je uit moet kijken met sfeer en emoties om God heen, omdat je dan niet voor God naar de dienst komt, maar voor die sfeer. Eigenlijk doet me dat juist meer twijfelen. Voel ik dan als het ware de aanwezigheid van God, op dat moment? Of is het gewoon een mooi moment, en huil ik daarom? Raakt God me wel aan, of verbeeld ik het me maar? En als ik het me verbeeld, hoe merk ik dán dat God bestaat? Is dat iets wat ik niet moet voelen, maar alleen maar geloven?

    Aan de ene kant ben ik heel gevoelig, sfeer kan me helemaal inpakken en ik wordt heel snel emotioneel. Maar aan de andere kant houd ik ook van diep nadenken en wil ik graag en rationele bevestiging van die gevoelens (o.a. ook door het bovenstaande).

  4. Ik heb een beetje hetzelfde. Ik kwam ook op dit forum omdat ik antwoorden zocht op mijn vragen. Ik ben wel gelovig opgevoed, maar deed er zelf weinig mee. Een aantal jaar geleden is mijn vader van verplichte kerkganger veranderd in een enthousiaste Christen en ik kan zó jaloers worden als ik dat zie. Ik ga ook (bijna) elke week naar de kerk, bijbel lezen en bidden gaat een beetje in fases, want ik vergeet het vaak. En dan schrik ik van hoe lang het geleden is en lees ik opeens de halve bijbel op één avond.

    Christelijke muziek kan me echt raken en dan huil ik tranen met tuiten, maar dat zijn allemaal teksten over de geloofservaring van ánderen. Zelf heb ik er weinig gevoel bij en ik twijfel soms of God eigenlijk wel bestaat. Maar aan de andere kant, waar is de wereld dan vandaan gekomen? Ik heb Origin of Species (oid?) een tijd terug gezien, en toen was ik er wel van overtuigd dat de aarde door God gemaakt móét zijn. Maar als je kan geloven dat God eeuwig bestaan heeft, waarom zou je dan God niet weg kunnen laten in het verhaal, en er gewoon vanuit gaan dat de aarde altijd heeft bestaan?

    Ik hoop echt dat jullie me kunnen helpen, want ondanks al mijn twijfels heb ik het gevoel dat God toch wel moet bestaan en dat hij aan me blijft trekken (door plotselinge opmerkingen van vrienden of wat dan ook).

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid