Spring naar bijdragen

Andrew

Members
  • Aantal bijdragen

    28
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door Andrew

  1. We zijn er bijna Karel knipoog_dicht.gif

    Nu ben ik benieuwd naar hoe je bidt met je geest. Hoe werkt dat dan??

    Ik snap bidden met mijn verstand. Ik ga er altijd vanuit dat bidden met mijn geest bidden in tongen is. Wat is volgens jou; bidden met je geest.

    Ben (wederom) benieuwd!

  2. Karel,

    Begrijp me niet verkeerd. Ik ben niet op zoek naar een antwoord maar ben benieuwd hoe jij het ziet! Je zegt een aantal dingen over tongentaal, die niet overeen komen met mijn mening hierover. Dat Korinthe een jonge gemeente was en dat ze meegenomen werd door allerlei stromen van leer is niet de essentie van waar het om gaat.

    Wat ik bedoel is het volgende:

    Volgens jou is de letterlijke vertaling van glossa, taal. Mijn vraag is dan, wat is bidden in de geest en wat is bidden met het verstand??? Is bidden met de geest hetzelfde als het spreken in tongen? Als dat zo is, dan zegt paulus dat hij dingen doet die tegen de bijbel ingaan! Die zelfs tegen zijn eigen brieven ingaan!

    Vandaar dat ik in mijn vorige post zei: Wat is dan bidden in de geest? Volgens mij is bidden in de geest namelijk exact hetzelfde als het bidden in tongen.

  3. Quote:
    Op dinsdag 31 augustus 2004 19:54:15 schreef Karel het volgende:

    Af en toe valt het mij best wel moeilijk om de juiste toon te kiezen. Want ik besef terdege dat mijn bijdragen best wel eens over kunnen komen alsof ik alles beter zou weten, of dat hetgeen ik schrijf niet te bediscussiëren valt.

    Dat is zeker niet zo!

    Als iemand betere achtergrond informatie o.b.v. de bijbel heeft: Graag!

    Ik nodig ook iedereen uit om op z'n eigen manier op zoek te gaan naar de bijbelse basis van "Tongentaal" (of welk ritueel of gebruik dan ook wat het stempel 'christelijk' opgedrukt heeft gekregen in de afgelopen eeuwen).

    Ik hecht er ook aan te vermelden dat ik absoluut geen enkele uitspraak wil doen over de religieuze ervaringen die iemand beleven kan, op welke manier dan ook. Dus ik wil beslist geen uitspraken doen over de
    persoonlijke
    religieuze beleving van wie dan ook!

    Ik kan alleen het begrip "Tongentaal" op geen enkele manier in relatie brengen met de bijbelteksten waarop het 'gefundeerd' zou moeten zijn.

    smile.gif Idem & Amen knipoog_dicht.gif

  4. Quote:
    Op woensdag 01 september 2004 01:14:34 schreef gabriël het volgende:

    Paulus moedigd het juist aan om wanneer er in een tong gesproken wordt om een uitleg te bidden.

    Het spreken in tongen is naar mijn mening helemaal niet zo ingewikkeld als dat er vaak over gedaan wordt. Wel zijn er in het verleden grote fouten mee gemaakt. Iemand die niet in tongen sprak was niet geestelijk genoeg, dus deed ie maar wat mee.

    Zoals ik de bijbel lees zijn er twee soorten van het spreken in tongen (bidden in de geest)

    1 Het profeteren tot de gemeente, waarbij het dan wel nodig is dat er een uitlegging volgt. Dit is de gave zoals besproken in 1 Cor 12.

    2. Daarnaast is er het bidden in tongen wat de persoon zelf sticht. Dit is het bidden tot God, waarin de Geest geheimenissen spreekt. Hierbij moedigt Paulus ook aan om om uitleg te bidden, anders blijft het verstand onvruchtbaar.

    Natuurlijk moeten we niet vergeten dat ook heidense culturewn een dergelijke vorm van tongentaal heeft, we moeten hier behoudszaam voor zijn, maar niet jhet kind met het badwater weggooien. ook geloof ik dat er een tongentaal is die hier wel vertaald zal zijn met talen, de gave dat iemand ineens een andere taal spreekt die niet zijn moedertaal is.

    Helaas hebben veel mensen dit als de enige uitleg gezien van het spreken in tongen, maar deze vorm komt bijna niet meer voor, zover ik weet. Alleen demonen kunnen ineens heel goed Nederlands wanneer je ze wilt uitdrijven.

    Gabriël

    Amèn....

  5. Quote:
    Op dinsdag 31 augustus 2004 19:39:52 schreef Karel het volgende:

    [...]

    Andrew,

    Het klinkt misschien een beetje 'lullig', maar: Omdat van het fenomeen, zoals nu bekend staat als "Tongentaal", helemaal geen sprake was in Korinthe. Het was dus totaal niet aan de orde om er überhaupt wat over te schrijven, of zich daarover uit te laten.

    Sorry!
    bloos.gif

    Wat bedoeld Paulus dan met bidden / spreken met mijn geest en bidden / spreken met mijn verstand???

    Wat is dan bidden met de geest??

  6. Quote:
    Op dinsdag 31 augustus 2004 15:38:29 schreef Karel het volgende:

    [...]

    Dan ben ik er blijkbaar niet goed genoeg in geslaagd om aan te geven dat het NIET zo is dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen bidden en preken (het woord voeren) in de samenkomst.

    Ik probeerde aan te geven dat alles wat in de samenkomst gebeurd, in het teken moet staan van die samenkomst. Of meer .. , op een dergelijke manier moet gebeuren dat het voor de meerderheid 'toegankelijk' is, dat zoveel mogelijk mensen 'het' begrijpen, er 'wat' aan kunnen hebben.

    Dát is het doel van een samenkomst, om de gemeente te versterken. Dat is ook volgens mij ( en Paulus) het doel wat 'taal/spraak' moet hebben in de samenkomst.

    Hoe iemand - wanneer hij of zij helemaal in z'n uppie is - met God wil praten, hardop of binnensmonds of in z'n gedachten en in welke taal hij dat dan doet, daar wil Paulus zich niet mee bemoeien.

    Waarom zou Paulus zich er niet mee bemoeien als het, volgens de door jou geschetste vertalingen, niet goed is om te doen. Zelfs als het in deuteronomium gelijkgesteld wordt aan toverij en waarzeggerij??

  7. Respect en dank voor je uitgebreide verklaring!

    Echter, Paulus heeft het over het bidden vanuit de geest en het bidden vanuit het verstand. Je probeert aan het begin van je post aan te geven (die indruk wek je) dat er een verschil is tussen het bidden en spreken vanuit de geest.

    Je verklaring gaat ervan uit dat het spreken in tongen per definitie niet juist is. Wat is dan het belang van het aangeven van het verschil. Je wekt daarmee de indruk dat je voor het bidden in tongen een andere uitlegt hebt. Echter, zoals ik het lees zou je met een andere uitleg je standpunt over het spreken in tongen afzwakken als je argumentatie zelfs al in zijn geheel stand houdt.

    Ik ben benieuwd!

  8. Quote:
    Op maandag 30 augustus 2004 16:44:37 schreef Karel het volgende:

    [...]

    Kijk anders nog eens in een paar andere discussies Andrew. Ook in de discussie
    (ongelukkigerwijs) kwam die fenomeen aan bod.

    A.o.
    en

    Ik snap namelijk niet hoe men zich op het 'verkeerde been' heeft kunnen laten zetten door de vertaling van het Griekse woord wat 'taal/spraak' betekend.

    Hetgeen fenomeen wat benoemd wordt onder de naam 'tongentaal' (mantia in het Grieks) was ten tijde van Paulus bekend (buiten het christendom overigens). Dat feneomeen vinden we ook terug in de bijbel in Deut. 18 : 10, waar het op op hetzelfde niveau gesteld wordt als de waarzeggerij en de tovenarij, en waar het juist verboden wordt.
    verbaasd.gifbloos.gif

    Langzaam maar zeker wordt het steeds interessanter!

    Na even op zoek geweest te zijn moet ik denken aan 1 corinthe 14 vanaf vers 15. Daar staat:

    Wat is het dan? Ik zal wel met den geest bidden, maar ik zal ook met het verstand bidden; ik zal wel met den geest zingen, maar ik zal ook met het verstand zingen.

    16 Anderszins, indien gij dankzegt met den geest, hoe zal degene, die de plaats eens ongeleerden vervult, amen zeggen op uw dankzegging, dewijl hij niet weet, wat gij zegt?

    Ik ben erg benieuwd hoe je het verschil tussen bidden vanuit de geest en bidden vanuit het verstand uitlegt. Met daarbij de kanttekening dat het bidden vanuit de geest niét door de ander begrepen kan worden.

    Hetzelfde stuk nog even uit de NBG:

    Hoe staat het dan? Ik zal bidden met mijn geest, maar ook bidden met mijn verstand; ik zal lofzingen met mijn geest, maar ook lofzingen met mijn verstand. 16 Want anders, indien gij een zegen uitspreekt met uw geest, hoe zal iemand, die als toehoorder aanwezig is, op uw dankzegging zijn amen spreken? Hij weet immers niet, wat gij zegt. 17 Want gij dankt wel goed, doch de ander wordt er niet door gesticht. 18 Ik dank God, dat ik meer dan gij allen in tongen spreek; 19 maar in de gemeente wil ik liever vijf woorden met mijn verstand spreken, om ook anderen te onderwijzen, dan duizenden woorden in een tong.

    Overigens begrijp ik dat het door jou aangehaald mantia ongeveer gelijkgesteld wordt met een mantra. Dit woord komt verder niet voor in de bijbel. In het NT waar het gaat over het spreken in tongen wordt gesproken over 'glossolalie'. Of zit ik er naast?

  9. Quote:
    Weet je dat wel zeker?

    1Kor. 14 : 18 Ik dank mijn God, dat ik
    meer vreemde talen
    spreek, dan gij allen; (Statenvertaling)

    Wellicht is het verstandig om een regel verder te lezen. Hierin staat in de NBG: vs.18 Ik dank God, dat ik meer dan gij allen in tongen spreek. Maar in de gemeente wil ik liever 5 woorden met mijn verstand spreken dan duizend woorden in een tong.

    Volgens mij is het redelijk duidelijk dat het hier over in tongen spreken gaat. Overigens staat in de engelse bijbel die ik hier heb liggen:

    I thank God that i speak in tongues more than all of you.

    Antwoord op je vraag karel:

    Ik weet zeker dat het hier over in tongen spreken gaat.

  10. Quote:
    Op maandag 30 augustus 2004 13:29:46 schreef MikeDJ het volgende:

    Shalom,

    Door het weekeinde heen heb ik eens nagedacht. Zou tongentaal "juist" zijn, waarom kan dan niet iedereen het. Wat is nou het nut van tongentaal, als je:

    1) zelf niet weet wat je zegt;

    2) niemand je begrijpt

    3) iemand het moet vertalen;

    4) hoe kan iemand het vertalen, want niemand begrijpt het
    verbaasd.gif
    .

    In mijn ogen lijkt tongentaal een beetje "look at me" gedrag. Niemand kan het verstaan, dus hoe kan het dan vertaald worden? Mij klinkt het allemaal erg onlogisch in de oren. Want er blijken ook al verschillende soorten tongentaal te bestaan. Maar wie "fluistert" je dan in welke soort er gesproken wordt, zodat het vertaald kan worden?

    Al met al lijkt tongentaal me niet juist, het komt op mij nogal angstwekkend over. Ieder voor zich, maar ik blijf er liever ver vandaan.

    Mike,

    Natuurlijk is in tongen spreken raar. Het is bovennatuurlijk! Omdat het bij God vandaan komt.

    Je zegt een aantal dingen:

    Quote:
    1) zelf niet weet wat je zegt;

    De bijbel zegt dat in tongen spreken je geloof sticht. Met andere woorden: in tongen spreken bouwt je geloof op. Soms weet je gewoon niet wat je moet bidden en is het heerlijk om God te aanbidden op Zijn 'level' van communicatie. Dat is namelijk wat er volgens mij gebeurd. In plaats van dat God naar onze (gebrekkige) manier van spreken moet 'afdalen' geeft Hij ons de mogelijkheid om op te klimmen naar Zijn manier van communicatie. Héél erg gaaf om dat te beseffen.

    Tongentaal is als een soort cadeautje van pappa!

    Quote:
    2) niemand je begrijpt

    Dat is niet in alle gevallen waar. Zoals het spreken in tongen een gave is, zo is er ook de gave van het vertolken van tongen. Beide gaven komen vanuit de Heilige Geest. Aangezien Hij weet wat we bidden als we in tongen bidden, kan Hij ook de vertolking aan iemand geven. Het is heel erg gaaf als iemand tegen je zegt; Joh, je hebt net gebeden voor dat en dat en dat. Supergaaf is dat zelfs!

    Quote:
    3) iemand het moet vertalen;

    Ook dit is niet in alle gevallen waar. Paulus zegt in de brief aan Corinthe dat als er in de gemeente (maw tijdens de samenkomsten) in tongen gesproken wordt iemand het moet vertalen voor de ongelovigen die aanwezig zijn. Hij zegt niets over het vertalen van tongentaal als je alleen bent. (das ook lastig smile.gif)

    Paulus zegt over zichzelf: ik ben er trots op dat ik meer in tongen spreek als jullie allemaal!

    Quote:
    4) hoe kan iemand het vertalen, want niemand begrijpt het
    verbaasd.gif
    .

    Zie vraag 2. Het is de Heilige Geest die de taal geeft, het is de Heilige Geest die de vertolking geeft. Tongentaal of de vertolking ervan is niet iets wat je leert op één of andere school. Het komt uit de Heilige Geest. Het is God die het doet, NIET degene die in tongen bid.

    Wat ik persoonlijk erg belangrijk vindt is om gedegen onderzoek te doen in de bijbel. De bijbel is er erg duidelijk over. De bijbel is voor mij absoluut het vaststaande woord van God. Dat is voor mij 100% het uitgangspunt.

    Overigens ben ik het helemaal met de post van Oogje eens... smile.gif

    [edit] Typo... [/edit]

  11. Mijn favo op dit moment...

    Daarom zing ik (Cd: Dieper, Soul Survivor)

    God sprak en de hemel en de aarde

    Werden door zijn handen voortgebracht

    Hij sprak en blies leven in de mensheid

    En Hij toonde ons zijn grote kracht

    (En) daarom zing ik voor mijn Schepper

    Die alle dingen heeft gemaakt

    'K verlang alleen zijn hart te raken

    Dus ik zing uit het diepste van mijn hart

    Jezus brengt verzoening door het kruis

    Waaraan Hijzelf het offer heeft volbracht

    Hij stierf, gaf Zijn leven voor de mensheid

    En Hij toont aan ons zijn grote kracht

    De hemel geeft U alle eer

    En de aarde buigt zich voor U neer

    De hemel geeft U alle eer

    En de aarde buigt zich voor U neer

  12. Ik kom uit een behoudende gemeente en spreek in tongen. Het is geen openstellen of wat dan ook. Toen ik vervuld werd met de heilige geest was het er gewoon, niks spectaculairs, gewoon toen ik in mn bedje op mn kamer lag....

    De gave van vertaling is alleen nodig op het moment dat tongentaal voor de hele gemeente is. Dus niet voor iedere gelovige persoonlijk. Zodat het ter opbouw is van de hele gemeente (1 cor 12)

  13. Quote:
    Op donderdag 26 augustus 2004 15:33:01 schreef diejana het volgende:

    Andrew, jammer dat je dan niet het voorwoord gelezen hebt waarin de schrijver juist de kracht aan God toeschrijft en uitlegt wat hij ermee bedoeld! Het boek heeft in het engels ook een 'betere' titel, maar is gewoon op deze manier vertaalt...

    MAar goed dit is nogal off topic, laten we BOT gaan... Je kan me er altijd over mailen mocht je het toch nog interessant vinden...

    Het is zeker zo dat we op moeten passen met vanalles... Er zijn denk ik best wat dingen die occult zijn en die we 'over het hoofd' zien. Hoewel tegenwoordig ook wel van veel dingen gezegd wordt: 'ow maar dat is occult hoor'... Het is elkaar ook wel angst toebrengen die niet gegrond is, denk ik. Hoewel ik in dit geval wel denk dat droomvangers niet zo positief zijn...

    Tsja... Zou kunnen hoor.. Ik geef ook mn mening over een boek wat ik totaal niet ken. Maar goed.

    Wat je zegt over elkaar bang maken enzo: helemaal mee eens. Soms heb je gesprekken met mensen die achter iedere boom een demon zien en das ook een beetje overdreven volgens mij..

    Aan de andere kant is het denk ik wel een beetje makkelijk om te zeggen: ik geloof er niet in dus heeft het geen invloed op me..........

  14. Quote:
    Op donderdag 26 augustus 2004 14:05:40 schreef diejana het volgende:

    [...]

    Hoi Andrew,

    Een vraagje: heb je het boek zelf gelezen of heb je het gehoord?

    Ik ben in princiepe geen voorstander van reiki, maar dat boek vind ik zeker het lezen waard!

    greetzzz Diaan

    Hey Diaan,

    Het boek zelf heb ik niet gelezen.... Maar een paar minuutjes rondsnuffelen hier en daar was voor mij voldoende.

    Waarschijnlijk is het boek waanzinnig interessant, alleen de titel al laat een belletje bij me rinkelen. Ik zoek niet de kracht in mezelf, mijn kracht komt uit God, ikzelf ben namelijk niet zo krachtig.

    (hoewel ik natuurlijk wel enorm gespierd ben... puh2.gif)

  15. Quote:
    Op donderdag 26 augustus 2004 13:49:53 schreef Gorthaur het volgende:

    Klopt. Zoals dat met alle afgoden het geval is.

    Maar op het moment dat ik er wèl in geloof verleen ik er kracht aan door middel van 'mijn onbewuste kracht'. Dat zou daarmee direct betekenen dat er iets moet gebeuren. In het voorbeeld van de dromenvanger: er moeten dromen gevangen worden!

    Of zie ik het helemaal fout??

  16. Quote:
    Op donderdag 26 augustus 2004 12:33:27 schreef Gorthaur het volgende:

    [...]

    het altaar van Baal ging niet in de fik maar het altaar van God ging in de fik. Om aan te tonen dat wij wel een machtige God hebben, een bestaande God.

    Dus baäl bestond niet, ondanks dat mensen erin geloofden?

  17. Quote:
    Op donderdag 26 augustus 2004 12:07:05 schreef MikeDJ het volgende:

    Shalom Andrew,

    Het idee is simpel:

    Jij koopt een dromenvanger, omdat het er leuk uitziet verder niet. Maar als jij gaat geloven dat die dromenvanger doet wat zijn naam aangeeft te doen, dan zal het voor jou persoonlijke ervaring ook zo zijn. Jou onderbewuste gaat ervoor zorgen dat het idee dat jij bij de werking van de dromenvanger hebt, ook zal uitkomen. Daarom ligt het aan je denken. Voor de werking van het onderbewuste raad ik het boek "De kracht in Jezelf - Dr. J. Murphy" aan.

    Je voorbeeld van Baäl is onzuiver, want daarbij speelde God ook een rol, om zijn gelijk te bewijzen.

    De kracht in Jezelf vind ik als literatuur die geadviseerd wordt door Reiki scholen e.d. Niet echt verantwoorde literatuur mijns inziens.

    [edit]

  18. Kleine blik zoals ik het zie (tongentaal dan)

    Tongentaal zoals in Handelingen 2:

    Er zijn 120 dicipelen in de bovenzaal, allen werden vervuld met de heilige geest en spreken in vreemde talen.

    Dit noem ik even de 'openbare' gave van in tongen spreken.

    Dan heb je ook nog 1 corinthe 14 vers 4 waarin ongeveer staat: (afhankelijk van je vertaling) Als iemand in een vreemde taal spreekt, bouwt hij zichzelf op. Maar als iemand woorden van God doorgeeft, bouwt hij de gemeente op.

    Dus hier staat dat in tongen spreken jezelf sticht. Dat is totaal iets anders dan het spreken in een andere taal, die je niet geleerd hebt.

    M.a.w. Volgens mij zijn er verschillende tongentalen.

    1. Een openbare tongentaal wat een gave is (lees 1 corinthe 12)

    2. Een algemene tongentaal die voor iedere christen weggelegd is. (God wil dat iedere christen zichzelf sticht. Toch???)

    Now, how about that????

  19. Ik snap je redenatie niet. Een object is van zichzelf krachteloos, maar als je gaat geloven dat er kracht inzit, dan zit er ook kracht in.

    Ik hou ervan om een stelling duidelijk neer te zetten om het idee duidelijk te krijgen.

    Dus:

    Baäl is krachteloos, maar als je erin geloofd gaat het altaar vanzelf in de fik.... Je begrijpt wat ik bedoel.

  20. Help me even, ik volg sommige opmerkingen niet helemaal.

    Een aantal van jullie zeggen: Een dromenvanger wordt pas occult als je erin geloofd.

    Dat moet je dan doortrekken naar alle andere geestelijke dingen. Dus om gelijk even een duidelijk voorbeeld te noemen: God bestaat pas als je in Hem geloofd. Dat is duidelijk onzin, want we geloven wel in God.

    Wat jullie doen is argumenten gebruiken die mensen gebruiken om niet in God te geloven...... Beetje raar of niet????

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid