Spring naar bijdragen

Roken. Kan dat?


Rook jij?  

1 lid heeft gestemd

  1. 1. Rook jij?

    • Ja
      52
    • Nee
      133
    • Heel soms
      27


Aanbevolen berichten

  • Antwoorden 517
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Quote:
Op woensdag 10 mei 2006 14:03:25 schreef Helena het volgende:

Ja en je kunt ook altijd iets verzinnen om een ander
onderuit
te halen.

Laatst bij soulsurvivor raakte ik aan de praat met een jongen, best wel boeiend gesprek en op een gegeven moment stak ik een peuk op. Het eerste wat hij zei (waarna het me even moeite koste om niet kwaad te reageren en te vergeven): 'Hoe groot is je geloof dan!!'.

Sommige niet-rokers die mij hun mening over roken hebben verteld lijken zichzelf behoorlijk heilig te vinden. Maar goed, ik ben dan liever mezelf die maar niet kan stoppen met roken wetend dat ik één bonk genade ben dan een ander die heilig denkt te leven.

Ik haal niemand onderuit hoor. Misschien kunnen niet-rokers overkomen alsof ze heilig zijn. Maar dat komt denk ik meer omdat ze roken als iets onheiligs zien. En zeker bij Soul-Survivor denk ik. Je kunt ook geesten hebben die je verlaafd laten zijn aan roken, dat geloven sommigen daar bij Soul-Survivor ook. De meesten op dit forum worden eerder kwaad als ik zoiets zeg.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Op woensdag 10 mei 2006 14:39:51 schreef Raido het volgende:

niemand is heilig
smile.gif

Iedere Christen is heilig!

Heilig betekent "apart gezet". Je bent heilig omdat je Christus hebt leren kennen en Hem aangenomen hebt, waardoor deel hebt aan het overwinnende leven. Je bent nog wel in de wereld, maar niet van de wereld.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Dat is weer een andere definitie van heilig, de heilig die ik gebruikte doelde op de volmaaktheid van de mens, de goedheid van de mens. Daarom gebruik ik de term heilig niet in het verband waarin Kate dat wel doet.

Heilig als in geheiligd in Christus, heilig als in gelovig. Voor mij is heilig: perfect goed en volmaakt en dat zijn levende mensen niet.

Link naar bericht
Deel via andere websites

ik ben een christen en ja ik rook als een ketter( beetje foute woordkeuze puh2.gif)

maar wat ik hier lees is dat je god nodig hebt om te stoppen..

ik moet zeggen im heb er om gebeden en dat heeft mij niet geholpen..

en ik vind dat het argument van je lichaam is een tempel half opgaat.. er zijn zoveel andere dingen..en het is niet in die context geschreven..

ik hoop wel dat ik ooit een keer stop...maar of je wel of niet rookt..

ik heb niet het idee dat je een betere of slechtere christen bent..

het gaat om wat jij doet in het leven voor god..met of zonder dat sigaretje in je hand

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op dinsdag 16 mei 2006 13:17:29 schreef badeend het volgende:

het gaat om wat jij doet in het leven voor god..met of zonder dat sigaretje in je hand

Nu moet ik denken aan die keer dat ik bezig was met daklozen evangelisatie met een peuk in mijn hand.

Natuurlijk ben ik zo vrijgevig geweest om mijn peuken met hen te delen engel.gif

Ik heb net als jij (misschien wel tig keer) gebeden of God me wilde helpen met stoppen met roken.

In deze zin:

'Heer, ik wil stoppen, help me ermee.'

'Heer, ik wil niet stoppen, maar misschien wilt U het, help me dan toch.'

'Heer, ik kan niet stoppen, het lukt niet en ik merk niet dat U me helpt, wilt U het wel?'

'Heer, als U me gaat helpen met stoppen laat dan een vogel voor mijn raam verschijnen.'

Die vogel is nooit gekomen knipoog_dicht.gif

Ik weet het ook niet meer hoor. Ik ken twee mensen die tegen God hebben gezegd: 'Jezus, als U wilt dat ik stop dan moet U het doen, want ik kan het niet.'

En die zijn gestopt, terwijl ik toch echt dat dat ze net zo verslaafd als ik waren. Waarom lukt het mij neit??? Is de wilskracht niet genoeg? Ik heb op andere punten ook God's hulp mogen ontvangen zonder mijn eigen kracht, dus dat begrijp ik niet.

En het probleem is, dat als ik een sigaretje op wil steken ik echt niet ga vragen of God me wilt helpen dat ik het niet doe. Ik wil die peuk juist op dat moment puh2.gif. Ingewikkeld hoor. Maar goed.. Life goes on knipoog_dicht.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

wij snappen elkaar volgens mij op dit punt helemaal..

je vrasagt god het en die antwoord niet meteen..en ook als god het echt wil zul je het natuurlijk ook deels moeten doen..dan moet je bedenken dat je geen sigaretten meer koopt en het niet doen..

dat over die evangelisatie..ik heb de beste christelijke evangelisatie gesprekken gevoerd..met sigaretje in de hand..en op zulke momenten mag iemand idd je pakje helemaal leegroken..

maar ik snap jou ingewikelde gedachten..

* badeend loopt naar buiten om een sigaretje te roken

Link naar bericht
Deel via andere websites

@Helena en anderen:

Ik denk dat roken net als de meeste zonden een zwakheid is in het vlees. Voor de meesten is dat gewoon een lichamelijke verslaving, als je stopt doet je lichaam moeilijk. Ik heb iets soortgelijks meer dan eens met koffie moeten meemaken (vast een stuk minder erg, maar toch). Verder is het ook een soort van gewoonte, een houding. Dus je zult altijd op twee punten moeten werken. Lees het boek van Allen Carr eens die afrekent met elk excuus wat je hebt om toch nog te roken (of verslaafd aan iets te zijn).

Ik rook zelf niet maar ik hoor m'n hele leven al verhalen van veroordelingen naar rokers toe: 'als je verslaafd bent dan heb je een afgod' of 'je lichaam is een tempel van de HG, als jij rookt wil Hij daar niet wonen' tot aan verschillende consequenties ('als je rookt mag je je niet laten dopen of een taak doen in de kerk'). Dat soort dingen walg ik van.

Ik vind het al ver gaan als je roken zonde noemt, maar goed. Zelfs al is het zonde dan is het een mooi getuigenis dat je ook genade nodig hebt. En ja, er is zelfs genade voor dingen die je expres doet ('ik wil die peuk juist op dat moment').

Bedenk je dat je niets kunt doen waardoor God meer van je gaat houden. Zelfs niet stoppen met roken.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op dinsdag 16 mei 2006 14:42:15 schreef Mfpower het volgende:

Bedenk je dat je niets kunt doen waardoor God meer van je gaat houden. Zelfs niet stoppen met roken.

Ja, dat heb ik zelf moeten ondervinden voor ik dat realiseerde. Ik wilde een keer stoppen met roken omdat ik anders niet meer bij Jezus zou horen. Ik had inderdaad gehoord van 'Je lichaam is een tempel van God's Geest etc' en ik had in eerste instantie zoiets van 'Nou, daarom blijf ik dus ook maagd tot het huwelijk.' Uiteindelijk werd het vaak genoeg gezegd om mezelf aan te praten dat ik, al breek ik met alle andere dingen die de Bijbel duidelijk zondig noemt (die geboden vind ik overigens niet zo moeilijk als stoppen met roken), ik nog niet bij God kan horen als ik niet kan stoppen met roken. Wat voor kind van God ben je dan, dacht ik? Na die aanklachterij en het feit dat het me weer niet lukte en dat ik me zo schuldig voelde dat ik neit vond dat ik nog met God behoorde te praten (gebedsleven op nul met alle gevolgen) heb ik besloten dat ik dan maar een bonk genade ben en dat alle aanklagers het dak op mogen van me. Ik wil volgens God's wil leven en als ik het niet kan, dan kan ik het niet. Er zijn zat dingen die ik wél kan dankzij God en stoppen met roken is tot nu toe niet gelukt. Als God me daar niet mee helpt gaat het ook nooit lukken. Meer kan ik niet doen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

@mfpower

ik sta achter je wat betreft zwakte..

het is een verslaving en een gewoonte niets meer en niets minder.

ik vind je boek niet echt opgaan ik heb het gelezen en ik was niet geheel onder de indruk.

en als mensen uitspraken doen over roken of andere dingen neem ik volgens mij een vers uit romeinen bij de hand ..

oordeel niet opdat gij niet geoordeeld wordt(sorry ik heb geen bijbel bij de hand en ben niet zo van het uit mijn hoofd leren van bijbel versen)

toch bedankt voor het stukje bemoediging dat ik lees en dat je rokers niet minder vindt als andere christenen

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op dinsdag 16 mei 2006 14:23:48 schreef Helena het volgende:

[...]

Ik weet het ook niet meer hoor. Ik ken twee mensen die tegen God hebben gezegd: 'Jezus, als U wilt dat ik stop dan moet U het doen, want ik kan het niet.'

En die zijn gestopt, terwijl ik toch echt dat dat ze net zo verslaafd als ik waren.

Bij mij werkte het ook zo ja smile.gif

Quote:
Waarom lukt het mij neit??? Is de wilskracht niet genoeg? Ik heb op andere punten ook God's hulp mogen ontvangen zonder mijn eigen kracht, dus dat begrijp ik niet.

En het probleem is, dat als ik een sigaretje op wil steken ik echt niet ga vragen of God me wilt helpen dat ik het niet doe. Ik wil die peuk juist op dat moment
puh2.gif
. Ingewikkeld hoor. Maar goed.. Life goes on
knipoog_dicht.gif

Misschien past het niet in zijn plan... Het kan van alles zijn... Misschien kom je iemand tegen voor wie jij iets kan betekenen die je niet tegen zou komen als je niet rookte. Klinkt misschien zwak, maar ik zie niet in waarom God anders niet zou helpen om te stoppen als je het vraagt. Uiteindelijk denk ik dat je je er van bewust moet zijn dat het niet goed is om te roken, maar dat je er aan de andere kant niet constant mee bezig moet zijn.

Uiteindelijk lukt het je echt wel om te stoppen. Het juiste moment is gewoon nog niet gekomen smile.gif

En dat roken je een slechtere christen maakt vind ik onzin... Zolang je er maar wel bewust van blijft dat het niet goed is en dat je beter af bent zonder sigaretten knipoog_dicht.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op dinsdag 16 mei 2006 14:55:35 schreef hopeloos het volgende:

[...]

Misschien kom je iemand tegen voor wie jij iets kan betekenen die je niet tegen zou komen als je niet rookte.

Heb ik ook wel eens gedacht. Is misschieen een excuus maar toch ook wel weer een beetje waar.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik heb wel eens het gevoel dat van 'roken' een heel nadrukkelijke zonde word gemaakt... het is natuurlijk ook heel zichtbaar, en niet-rokers snappen vaak niet waarom je niet gewoon kunt stoppen. Maar iedereen heeft zonde waar hij/zij mee worstelt, en misschien is het juist nog erger als het niet zo goed te zien is, en is het dan ook moeilijker om ermee te stoppen.

Mijn punt is dusch:

Men loopt altijd over roken te zeuren, terwijl er zoveel zonden zijn.

smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Tis inderdaad ook wel heel zichtbaar/ruikbaar als je rookt tijdens een gesprek. De ander liegt bijvoorbeeld of roddelt over iemand en niemand (behalve God) valt het op, en tegerlijkertijd beoordeelt diegene mij als 'minder gelovige' christen. Terwijl op dit forum je niet kunt zien dat ik rook en dan noemen ze me ineens vervelende radicale. Best vreemd.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid