Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

Wat doen jullie gewoonlijk met St. Klaas ? 

Niks of Lootjes trekken of alleen cadeautjes voor het kroost of.. ? 

Wij hebben het altijd uitgebreid in familieverband gevierd en toen het kroost wat groter werd gingen we lootjes trekken. Met surprises en gedichten. 

 

Ik las een artikel in het NRC over St. Klaas;  ""Hoe de Sint zijn katholieke karakter verloor, terugkreeg en toen ook voor arbeiders werd"

Heel interessant, op die manier had ik er nog niet over nagedacht; het Sinterklaasfeest als afspiegeling én een aanjager van maatschappelijke veranderingen.

 

"Na de reformatie waren dominees tegen het Sinterklaasfeest begonnen te preken, zij zagen het als rooms bijgeloof.  De Sint is dan ook niet altijd een bisschop, soms een edelman of een boeman, met een zwart gezicht en rammelende kettingen. Door de katholieke emancipatie in de negentiende eeuw komt er weer meer aandacht voor de Sint als bisschop. Anti-papistische en orthodoxe protestanten beginnen dan te pleiten voor afschaffing ervan, ten gunste van het Kerstfeest. Dat had in hun ogen meer betekenis.

Liberalen grepen het feest aan om aan liefdadigheid te doen voor behoeftige kinderen, onder invloed van de sociale kwestie. Socialisten moesten daar niets van hebben, zulke feestjes van de elite hielden de arbeiders maar afhankelijk en bevestigden de sociale orde. ..Tegelijk werd het feest voor hen ook een kans om arbeiders te mobiliseren. Socialistische verenigingen en de Sociaal-Democratische Bond gingen eigen Sinterklaasfeesten organiseren. Domela Nieuwenhuis gebruikte het feest in een brochure om misstanden aan de kaak te stellen. Pas als iedereen het kon meevieren, zou de maatschappij ten goede zijn veranderd.

De ontwikkeling van de ‘zwarte knecht’ is complex. Hij werd niet per se gezien als een slaaf, maar hij staat wel in een koloniale context."

 

Afspiegeling én aanjager

„Er is al veel geschreven over het Sinterklaasfeest, maar niet zozeer in de context van de emancipatie en de veranderende verhoudingen in de negentiende eeuw. Daar gaat het mij om, niet om een volkskundige oorsprong van de gebruiken, of om goed of fout. Dat Zwarte Piet nu aan het verdwijnen is, vind ik onvermijdelijk en ook nodig. Zo gaat het. Het Sinterklaasfeest is altijd een afspiegeling én een aanjager geweest van maatschappelijke veranderingen.”

 

 

 

Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei Fundamenteel:

Chocolade, mandarijntjes, envelopje geld. Dat is al.

Ahhhh jaaaaa!  behalve... envelopje met geld. Dat vind ik helemaal niet bij St.Klaas horen. Meer voor een verjaardag als je echt niks weet. Of iemand spaart voor iets groots. 

Maar.. wat je vergeet.. wat ik het meeste mis hier..pepernoten! 

 

Link naar bericht
Deel via andere websites

https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/speciaal-toekomstgericht-sinterklaascadeau-voor-kinderen-in-staphorst

Citaat

De stichting Nederland Wordt Beter (NLWB), een van de organisaties achter Kick Out Zwarte Piet(KOZP), en het platform Feest voor alle Kinderen (FVAK) sturen ruim 250 inclusieve sinterklaaspakketten naar basisscholen in Staphorst en omgeving. De gigt komt nadat vreedzame antiracistische demonstranten en waarnemers van Amnesty International met grof geweld werden belaagd in de ultraconservatieve plattelandsgemeente. Justitie is inmiddels een onderzoek gestart naar de antidemocratische praktijken maar NLWB zoekt ook andere wegen om de plaatselijke bevolking te overtuigen. Met cadeau's voor de kinderen. De organisatie wil zo de transformatie van de kwetsende Zwarte Piet naar kindvriendelijke Piet stimuleren.

Dat is nog eens een feestelijke verassing!  En ook nog eens geheel conform de boodschap van Jezus: de andere wang toekeren.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid