Spring naar bijdragen

De brede en/of smalle weg (Bergrede)


Aanbevolen berichten

  • Antwoorden 4,5k
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Mijn vrouw en ik waren op een gegeven moment zo moe van het langs elkaar heen praten dat we maar helemaal gestopt zijn met praten…

Dit is echt enorme flauwekul. Ik zie in mijn omgeving veel mensen die elkaar helpen zonder iets terug te verlangen. Helaas zijn er altijd een paar luidruchtige klootzakken die het verzieken voor de an

Posted Images

2 minuten geleden zei TTC:

Het is maar vanuit welk perspectief je kijkt, wees eens een beetje flexibel. 

Jij kiest voor de brede weg?  Leegte wil ook zeggen dat 'niets' mij toebehoort.  De smalle weg is het dienaar-zijn.  Laat de wereldveroveraars maar veroveren, laat de rijken  nog meer geld vergaren.  Niets in deze uiterlijke wereld heeft daadwerkelijk 'zijn', alles is vergankelijk.  (Panta rhei).  Zelfs het lichaam waar ik in woon behoort mij niet toe.

Mensen denken dat de zachtmoedigen nooit wat zullen bereiken in deze wereld.  En dat klopt ook nog.  Maar mij ontgaat ook de wrok en de haat jegens de wereldveroveraars en de rijke mensen.   Laat een ander maar genoegens in deze wereld najagen, ze doen maar.  

Ieder 'willen' op de wereld houdt de menselijke geest in het tijdelijke.  Het onvergankelijke is leeg.  Om een oude vergelijking van stal te halen, wat maakt een vaas, een huis nuttig?  Juist, de lege ruimte.

Link naar bericht
Deel via andere websites
2 minuten geleden zei Hopper:

Jij kiest voor de brede weg?  Leegte wil ook zeggen dat 'niets' mij toebehoort.  De smalle weg is het dienaar-zijn.  Laat de wereldveroveraars maar veroveren, laat de rijken  nog meer geld vergaren.  Niets in deze uiterlijke wereld heeft daadwerkelijk 'zijn', alles is vergankelijk.  (Panta rhei).  Zelfs het lichaam waar ik in woon behoort mij niet toe. Mensen denken dat de zachtmoedigen nooit wat zullen bereiken in deze wereld.  En dat klopt ook nog.  Maar mij ontgaat ook de wrok en de haat jegens de wereldveroveraars en de rijke mensen.   Laat een ander maar genoegens in deze wereld najagen, ze doen maar.  Ieder 'willen' op de wereld houdt de menselijke geest in het tijdelijke.  Het onvergankelijke is leeg.  Om een oude vergelijking van stal te halen, wat maakt een vaas, een huis nuttig?  Juist, de lege ruimte.

Non-lineair is tijdloos, hoe kan je dan van een weg spreken? 

Link naar bericht
Deel via andere websites
2 minuten geleden zei TTC:

Non-lineair is tijdloos, hoe kan je dan van een weg spreken? 

Ik denk dat non-lineair een bedacht begrip is.  Dat wat tijdloos is leeft samen met dat wat in de tijd leeft.  Indachtig de woorden van Paulus: "Nu is mijn kennen nog beperkt, maar straks zal ik volledig kennen, zoals ik zelf gekend ben."   

Maar je kan je natuurlijk ook laven aan de wijsheid van de bakker.

 

Lees ook Romeinen 12:2

" En wordt dezer wereld niet gelijkvormig; maar wordt veranderd door de vernieuwing uws gemoeds, opdat gij moogt beproeven, welke de goede, en welbehagelijke en volmaakte wil van God zij."

 

Er wordt een vernieuwing van het gemoed gevraagd.

Link naar bericht
Deel via andere websites
18 minuten geleden zei TTC:

Non-lineair is tijdloos, hoe kan je dan van een weg spreken? 

Waar de lineaire groei of ontwikkeling met veel moeite of anders met een denkbeeldige balans via een kunstig verzonnen mathematische verbinding, zich als automatisch herstellend voordoet in een tegengestelde richting, daar kun je niet serieus spreken van een situatie zonder weg. Waar een groei of ontwikkeling zich in de tijd verandert, daar kun je niet serieus spreken van tijdloosheid. Want immers: de groei of de ontwikkeling is altijd per tijd, en dat te meer waar je die groei of ontwikkeling probeert binnen afzienbare tijd binnen de perken te houden of te krijgen. 

18 minuten geleden zei TTC:

Non-lineair is tijdloos, hoe kan je dan van een weg spreken? 

Wees concreet. Elke ontwikkeling of groei z'n eigen meug. Als je a/(a+b)=constant  als zichzelf neutraliserende ontwikkeling definieert, heb je prachtige uitkomsten, maar ondertussen heb je wel twee ongelijkheden gelijk gesteld. Dat kan niet zonder een causaal verband en een sluitende verklaring, tenzij dat je gelooft in machten en krachten die boven het causale en wettige uitgaan. Je mist dus nog iets. Dat je gelooft in machten en krachten die meer zijn dan wat je ziet, is nuttig en raadzaam. Maar dat je daarbij gelooft dat dat meerdere zich onwettig en niet causaal gedraagt, dan zit je toch ver af van wat een redelijke of consequente macht vermag. Het begin van alle redelijkheid, is dat je jezelf (verplichting tot) redelijkheid toekent.

bewerkt door Tomega
Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei Hopper:

Ik denk dat non-lineair een bedacht begrip is.  Dat wat tijdloos is leeft samen met dat wat in de tijd leeft.  Indachtig de woorden van Paulus: "Nu is mijn kennen nog beperkt, maar straks zal ik volledig kennen, zoals ik zelf gekend ben."   Maar je kan je natuurlijk ook laven aan de wijsheid van de bakker. Lees ook Romeinen 12:2 " En wordt dezer wereld niet gelijkvormig; maar wordt veranderd door de vernieuwing uws gemoeds, opdat gij moogt beproeven, welke de goede, en welbehagelijke en volmaakte wil van God zij." Er wordt een vernieuwing van het gemoed gevraagd.

Nu is non-lineair weer een bedacht begrip, verder totaal geen cohesie meer te bespeuren. En het gaat nog steeds over de Bergrede, wat principieel simpel is. 

1 uur geleden zei Tomega:

Waar de lineaire groei of ontwikkeling met veel moeite of anders met een denkbeeldige balans via een kunstig verzonnen mathematische verbinding, zich als automatisch herstellend voordoet in een tegengestelde richting, daar kun je niet serieus spreken van een situatie zonder weg. Waar een groei of ontwikkeling zich in de tijd verandert, daar kun je niet serieus spreken van tijdloosheid. Want immers: de groei of de ontwikkeling is altijd per tijd, en dat te meer waar je die groei of ontwikkeling probeert binnen afzienbare tijd binnen de perken te houden of te krijgen. Wees concreet. Elke ontwikkeling of groei z'n eigen meug. Als je a/(a+b)=constant  als zichzelf neutraliserende ontwikkeling definieert, heb je prachtige uitkomsten, maar ondertussen heb je wel twee ongelijkheden gelijk gesteld. Dat kan niet zonder een causaal verband en een sluitende verklaring, tenzij dat je gelooft in machten en krachten die boven het causale en wettige uitgaan. Je mist dus nog iets. Dat je gelooft in machten en krachten die meer zijn dan wat je ziet, is nuttig en raadzaam. Maar dat je daarbij gelooft dat dat meerdere zich onwettig en niet causaal gedraagt, dan zit je toch ver af van wat een redelijke of consequente macht vermag. Het begin van alle redelijkheid, is dat je jezelf (verplichting tot) redelijkheid toekent.

Waar jullie alles gaan zoeken is haast een raadsel, non-lineair is de synthese binnen het tweeluik of de extreme uitwassen these-antithese.

Link naar bericht
Deel via andere websites
3 uur geleden zei TTC:

Nu is non-lineair weer een bedacht begrip, verder totaal geen cohesie meer te bespeuren. En het gaat nog steeds over de Bergrede, wat principieel simpel is. 

 

Je brengt telkens allerlei termen  de discussie in en geeft er een eigen betekenis aan.  Zoek ik op de betekenis van non-lineair dan kom ik op vage psychoanalytische sites.  Wat het met de Bergrede van doen heeft is onbekend.  De Bergrede welke volgens jou simpel is, doch wat ik in 'de wereld' niet terug zie.

bewerkt door Hopper
Link naar bericht
Deel via andere websites
12 uur geleden zei Hopper:

Zolang mensen -gelovig of niet- alles maar opdelen daalt er nooit iets van begrijpen in.   

Als je alles maar gaat opdelen zie je het grote geheel niet meer.   

 

12 uur geleden zei Hopper:

Zie ook de verschillen tussen protestanten en katholieken.  Katholieke kerken staan helemaal vol met beelden.  Dan bouw je een kerk, die helemaal gevuld is met 'leegte' en dan verziek je de 'leegte' door er beelden in te plaatsen.   Beelden zijn er al genoeg.  Net alsof Exodus 20:4-6 er niet toe doet:

Opgedeeld naar ehhh verziekers en ehhh niet-verziekers ? 

De woorden naastenliefde en broederschap zien er in de praktijk  nogal anders uit dan ik al Bijbel lezende zou denken.  -WIJ Christenen- hebben in de praktijk van alledag geen geloofsbestrijders nodig om elkaar flink onderuit te schoppen. Dat krijg je denk ik als je denkt dat de Enige Juiste Ware Weg zo'n smaller dan smalle Smalle Weg is dat alleen de eigen voorkeuren erop passen.

 

 

1 uur geleden zei Hopper:

Je brengt telkens allerlei termen  de discussie in en geeft er een eigen betekenis aan. 

😁 Die TTC toch, wat een gedoe. Als iedereen nou gewoon de Enige Juiste Ware interpretatie zou aanhouden sprak dat een stuk makkelijker.   

bewerkt door Petra.
Link naar bericht
Deel via andere websites

 

 

Op 21-11-2022 om 18:45 zei Hopper:

 Als ik zoek op "zo is de microkosmos, zo is de macrokosmos" dan kom ik al snel terecht bij vage lieden die vooral op een -betaalde- consult uit zijn.

 

15 uur geleden zei Hopper:

https://www.estilona.nl/post/2018/05/15/microkosmos-en-macrokosmos

Laat ik deze als voorbeeld nemen, er komt een heel verhaal over matroesjka poppetjes.  Dan zit je gelijk al op het verkeerde spoor (Ik kreeg dezelfde resultaten als jij).  

Nou ik heb ff op die site gekeken hoor. 

Is me dat wat... een holistische veganistische groene kapster.  Voor je het weet knipt ze je haar en moet je er nog voor betalen ook.

Dat soort vage lieden kunnen we niet genoeg tegen waarschuwen, levensgevaarlijk. 😂

Kom op nou toch, Hopper.   🍀

 

 

Link naar bericht
Deel via andere websites
6 uur geleden zei Hopper:

Je brengt telkens allerlei termen  de discussie in en geeft er een eigen betekenis aan.  Zoek ik op de betekenis van non-lineair dan kom ik op vage psychoanalytische sites.  Wat het met de Bergrede van doen heeft is onbekend.  De Bergrede welke volgens jou simpel is, doch wat ik in 'de wereld' niet terug zie.

Als je alles verduistert, ziet niemand iets. 

Link naar bericht
Deel via andere websites
7 uur geleden zei Petra.:

Dat krijg je denk ik als je denkt dat de Enige Juiste Ware Weg zo'n smaller dan smalle Smalle Weg is dat alleen de eigen voorkeuren erop passen.

Misschien is het wel zo dat net omwille dat alle wegen naar Rome leiden, dat het altijd chaos wordt. Vandaag des te erger, als een vat vol paradoxen en anomalieën die we trachten te ontrafelen. 

9 uur geleden zei Fundamenteel:

De ondraaglijke lichtheid van het bestaan. 

Hoe vederlicht een simpel A4’tje ook mag zijn, het kan ook loodzwaar zijn.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 15-11-2022 om 20:15 zei Hermanos2:

Politiek verander je niet. Zinloos om je daar meer dan nodig aan te ergeren. 

Misschien dat we straks over een brug lopen waarvan we denken dat er geen inspanningen aan vooraf zijn gegaan, en tegen dan misschien zelfs zo vanzelfsprekend dat het haast absurd lijkt om ons hierover vandaag zorgen te maken.

Link naar bericht
Deel via andere websites
9 uur geleden zei Petra.:

1. Als je alles maar gaat opdelen zie je het grote geheel niet meer.   

2. De woorden naastenliefde en broederschap zien er in de praktijk  nogal anders uit dan ik al Bijbel lezende zou denken.  -WIJ Christenen- hebben in de praktijk van alledag geen geloofsbestrijders nodig om elkaar flink onderuit te schoppen. Dat krijg je denk ik als je denkt dat de Enige Juiste Ware Weg zo'n smaller dan smalle Smalle Weg is dat alleen de eigen voorkeuren erop passen.

1. Alleen God ziet het grote geheel.  Mensen hebben per definitie beperkt 'zien'.

2. Dat klopt, op TV is een serie van over rampjaar.  Bommen Berend speelt daar een rol in. Die was sinds 1650 rooms-katholieke bisschop van Münster en in 1663 abt van de Abdij van Corvey. En was een bekend Duits krijgsheer die tweemaal de Nederlanden binnenviel.  Hij hield meer van kruitdampen dan van wierook. 

Maar dat doet niks af aan de Bergrede, het is niet Jezus' schuld dat zijn (alleen in naam) volgelingen de leer aan hun laars lappen.  

7 uur geleden zei Petra.:

Nou ik heb ff op die site gekeken hoor. 

Is me dat wat... een holistische veganistische groene kapster.  Voor je het weet knipt ze je haar en moet je er nog voor betalen ook.

Dat soort vage lieden kunnen we niet genoeg tegen waarschuwen, levensgevaarlijk. 😂

Kom op nou toch, Hopper.   🍀

 

Dat was mijn punt niet.  Wel hadden het over microkosmos/macrokosmos en men maakt er zo her en der een rommeltje van door bepaalde universele begrippen toe te passen om een 'spiritueel sausje' over commerciële doeleinden te gieten.  Wel onschuldiger dan Bommen Berend, dat dan weer wel.

3 uur geleden zei TTC:

Het lastige aan die epistemologische obstakels is dat mensen daar altijd over beginnen, maar ik eigenlijk geen flauw idee heb waar dat precies over gaat.

Die indruk had ik ook.

Link naar bericht
Deel via andere websites
50 minuten geleden zei Hopper:

Wel hadden het over microkosmos/macrokosmos en men maakt er zo her en der een rommeltje van door bepaalde universele begrippen toe te passen om een 'spiritueel sausje' over commerciële doeleinden te gieten.

Misschien dat die mensen ook gewoon hun eten kopen in de supermarkt, om nog niet te spreken van torenhoge energiefacturen. 

Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei TTC:

Zijn ze door toepassing van die non-lineaire katalysator inmiddels al wat duidelijker geworden? Wees er bedachtzaam mee, kan leiden tot heel wat verwarring door geen rekening te houden met de gelaagdheid der dingen. 

Non-lineaire katalysator is een raar woord.  Het begrip tijdloosheid zit vervat in het woord 'leegte' en dat pas je niet toe.  De linguïstische taalverwarring houdt aan.  Maar omdat we op een christelijk forum zitten hou ik Prediker 1:2 aan.  Dat is tenminste helder: Prediker zet de leegte (het zijn) tegenover het Panta rhei (het wordende).  Waarmee Prediker te kennen geeft over volledige kennis te beschikken.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid