Spring naar bijdragen

Een eind maken aan valse religie (Openbaring 17:15,16)


Aanbevolen berichten

18 uur geleden zei WdG:
18 uur geleden zei Jurriën Sr.:

Hoe zou een Moslim dit zien? Of een Boeddhist? Of een Jehovah Getuige? Die ontkennen allemaal min of meer de Godheid van Jezus Christus.

Ik heb het niet over personen, maar over een leer. Inderdaad, de leer die bovengenoemde personen voorgeschoteld krijgen, is vals.

Een leer is geen religie. Een religie kun je zien als de reactie van gelovigen op de leer. Het is een gevolg. De Bijbel onderwijst een leer, maar geen religie. Dat komt omdat de religie ontstaat op het moment dat de mensen zich gaan afvragen hoe ze aan de leer kunnen voldoen.

Stel er is een zondaar die vraagt hoe hij van z'n zonde afkomt. Dan zegt de Bijbelse leer dat je je hart aan God moet geven en op Hem kunt vertrouwen; de religie zal je echter allerlei regels en wetten opleggen. Religie is het menselijke dienen van God door het volgen van regels: de wet!

Vertrouwen op genade vraagt geen bewijs; religie is het voortdurend afleggen van een bewijs, dat niet wordt gevraagd.

18 uur geleden zei WdG:

Hoe weet jij dat Parijs de hoofdstad van Frankrijk is? Hoe weet jij dat Balthasar Gerards de moordenaar van Willem van Oranje was? Omdat het in de geschiedenisboekjes staat? ALS Jezus God is, dan is Markus 16 waar, om een voorbeeld te geven. ALS de Bijbel waar is, kan dat onderzocht worden. Kijk naar de resultaten, kijk naar de feiten. Jezus leert ons dat de Heilige Geest in ons leeft. Betekent dat iets?

Wat jij opnoemt zijn feiten, behalve dat wat je zegt over Jezus, dat is je persoonlijke mening. Je geeft dat zelf al aan door te stellen: ALS.

Maar dan vraag ik me wel af, welke religie dan voortvloeit uit het feit, dat Jezus de Zoon van God is? Dat geloof wordt niet bewezen door een religieus handelen (religie), maar door de vrucht die het voortbrengt.

Nogmaals ik zeg niet dat de mens geen religie MAG hebben; ik geloof niet, dat er een objectief juiste religie is, want het zijn allemaal menselijke reacties op een leer.

Het is dus niet correct om elkaar te vervolgen op grond van religieus handelen. En het waar of onwaar zijn van een leer is als zodanig niet veel meer dan een mening. Iedereen is vrij in het hebben van een (afwijkende) mening.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 2,2k
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Religies zijn geneigd hun levensbeschouwing  te associëren met activiteiten als bijbellezen, retraite, kerkgang en gezaghebbende geschriften. In reguliere (exoterische) religies wordt over het algemee

Congruent, het is een weg die we bewust of onbewust allemaal doorlopen, en net omwille van de subtiliteit en verschillende groeisnelheden een perfecte voedingsbodem voor conflict, oordeel en veroordel

Ik verwonder mij, dat gij zo haast wijkende van dengene, die u in de genade van Christus geroepen heeft, overgebracht wordt tot een ander Evangelie, zegt Paulus in een van zijn brieven. Zal dit andere

Posted Images

7 minuten geleden zei Jurriën Sr.:

Een leer is geen religie. Een religie kun je zien als de reactie van gelovigen op de leer. Het is een gevolg. De Bijbel onderwijst een leer, maar geen religie. Dat komt omdat de religie ontstaat op het moment dat de mensen zich gaan afvragen hoe ze aan de leer kunnen voldoen. Stel er is een zondaar die vraagt hoe hij van z'n zonde afkomt. Dan zegt de Bijbelse leer dat je je hart aan God moet geven en op Hem kunt vertrouwen; de religie zal je echter allerlei regels en wetten opleggen. Religie is het menselijke dienen van God door het volgen van regels: de wet! Vertrouwen op genade vraagt geen bewijs; religie is het voortdurend afleggen van een bewijs, dat niet wordt gevraagd. Wat jij opnoemt zijn feiten, behalve dat wat je zegt over Jezus, dat is je persoonlijke mening. Je geeft dat zelf al aan door te stellen: ALS. Maar dan vraag ik me wel af, welke religie dan voortvloeit uit het feit, dat Jezus de Zoon van God is? Dat geloof wordt niet bewezen door een religieus handelen (religie), maar door de vrucht die het voortbrengt. Nogmaals ik zeg niet dat de mens geen religie MAG hebben; ik geloof niet, dat er een objectief juiste religie is, want het zijn allemaal menselijke reacties op een leer. Het is dus niet correct om elkaar te vervolgen op grond van religieus handelen. En het waar of onwaar zijn van een leer is als zodanig niet veel meer dan een mening. Iedereen is vrij in het hebben van een (afwijkende) mening.

Al stamp je een dwaas in een vijzel, tussen de graankorrels met een stamper, zijn dwaasheid zal niet van hem wijken.  In dit topic zoeken we enkel naar lijstjes van religies die in aanmerking komen om vals genoemd te worden, naargelang het inzicht of strekking van wie het lijstje opmaakt, meer niet. Het is op basis daarvan dat we een en ander willen evalueren met betrekking tot de nabije toekomst. 

19 minuten geleden zei Hermanos2:

Niet om te zeuren ofzo. Maar het zijn twee vragen ineen: Welke rituelen moet je uitvoeren? Kun je daardoor God's goedkeuring verdienen? 

Is misschien goed voor een ander topic, gaat voorbij aan de vraag die we niet onbelangrijk vinden met betrekking tot het leven van alle dag. 

bewerkt door TTC
Link naar bericht
Deel via andere websites
4 uur geleden zei TTC:
19 uur geleden zei Jurriën Sr.:

Als er dan mee afgerekend wordt, zoals Openbaring aangeeft, betekent dit, mijn inziens, dat er uiteindelijk géén religie meer overblijft.

Een vingerwijzing is als een handleiding, je kan honderd keer dezelfde tekst lezen en er gebeurt niets, om dan te verklaren dat de handleiding niet klopt en er een nieuwe te bedenken, met hetzelfde resultaat.

Een vingerwijzing is geen handleiding. Een vingerwijzing legt de nadruk op iets dat je voor ogen hebt, maar je (nog) niet opvalt.

Je kunt inderdaad onder keer dezelfde tekst lezen zonder deze te begrijpen. Maar je kunt alleen maar een nieuwe schrijven als je weet wat de tekst bedoelt te zeggen. Beter is het dan om te erkennen dat je inzicht tekort schiet.

Maar om even terug te komen op ons topic; stel dat er een tijd komt, wanneer ieder mens maar één verlangen heeft: God als eerste liefhebben en de naaste, als zichzelf.

Welke religie blijft er dan over? 

Link naar bericht
Deel via andere websites
Zojuist zei Jurriën Sr.:

Een vingerwijzing is geen handleiding. Een vingerwijzing legt de nadruk op iets dat je voor ogen hebt, maar je (nog) niet opvalt. Je kunt inderdaad onder keer dezelfde tekst lezen zonder deze te begrijpen. Maar je kunt alleen maar een nieuwe schrijven als je weet wat de tekst bedoelt te zeggen. Beter is het dan om te erkennen dat je inzicht tekort schiet. Maar om even terug te komen op ons topic; stel dat er een tijd komt, wanneer ieder mens maar één verlangen heeft: God als eerste liefhebben en de naaste, als zichzelf. Welke religie blijft er dan over? 

Nu je het zegt Jurriën Sr, was vergeten dat we met onze vinger ook naar de handleiding kunnen verwijzen, maar los daarvan. 

Link naar bericht
Deel via andere websites
47 minuten geleden zei TTC:

In dit topic zoeken we enkel naar lijstjes van religies die in aanmerking komen om vals genoemd te worden, naargelang het inzicht of strekking van wie het lijstje opmaakt, meer niet.

In dat geval moet ik je teleurstellen. Want bij het identificeren van 'valse' religies, zul je ook een 'ware' religie moeten aanduiden (dat lijkt me overigens véél eenvoudiger!). Een dat kan er maar één zijn. Want het vals zijn, wordt bepaald aan de hand van criteria. En daar ga je de mist in, want die criteria worden bepaald door de religie die zich waar noemt en dat zijn ze allemaal. En dus zijn ze geen van alle waar, maar ook niet onwaar. Er zijn immers nog geen boven alle twijfel verheven criteria geformuleerd?

Dus is het eenvoudiger om alle religies maar gelijkwaardig te laten zijn; menselijke verzinsels om onderscheid te maken met andere religies.

Maar misschien is het hele punt wel, dat de ware God zich niet laat dienen door wat een mens allemaal doet; maar dat het enige wat Hem interesseert, het overgegeven hart is, zodat die God die mens kan dienen en niet andersom. 

38 minuten geleden zei TTC:

Nu je het zegt Jurriën Sr, was vergeten dat we met onze vinger ook naar de handleiding kunnen verwijzen, maar los daarvan. 

Maar het is nog maar de vraag of die handleiding waar jij op doelt, iets zegt over hoe je een religie gestalte moet geven. De handleiding van mijn TV vertelt hoe ik deze moet bedienen, maar vertelt me niet welke programma's ik, wanneer en hoe vaak, moet bekijken om een volleerd TV-kijker te worden.

bewerkt door Jurriën Sr.
Link naar bericht
Deel via andere websites
59 minuten geleden zei TTC:

Al die woorden leveren principieel geen meerwaarde op, er wordt door een aantal beweert dat er valse religies bestaan, dan moet het ook mogelijk zijn om daar een lijst van te geven.  Voor jou bestaan ze niet, dan heb je ook geen lijst van waaruit dat moet blijken. 

Laat ik de vraag eens omdraaien: Weet jij welke religie de ware is? Als je dat weet, dan maak je toch direct een einde aan elke discussie? Als je echter niet geïnteresseerd bent in welke de ware religie is, dan krijg ik het vermoeden dat jouw topic-vraag niet meer is dan een strikvraag en een grote knuppel in het hoenderhok.

Wat moet je anders met een lijstje van 'valse' religies, dan degenen die een religie waarderen die op dat lijstje staat, eens lekker tegen elkaar uitspelen? Je bent dan echt een katalysator, die wel het proces beïnvloedt, maar er geen deel van uitmaakt. Maar misschien is dat wel jouw bedoeling.

Link naar bericht
Deel via andere websites
28 minuten geleden zei Jurriën Sr.:

In dat geval moet ik je teleurstellen. Want bij het identificeren van 'valse' religies, zul je ook een 'ware' religie moeten aanduiden (dat lijkt me overigens véél eenvoudiger!). Een dat kan er maar één zijn. Want het vals zijn, wordt bepaald aan de hand van criteria. En daar ga je de mist in, want die criteria worden bepaald door de religie die zich waar noemt en dat zijn ze allemaal. En dus zijn ze geen van alle waar, maar ook niet onwaar. Er zijn immers nog geen boven alle twijfel verheven criteria geformuleerd? Dus is het eenvoudiger om alle religies maar gelijkwaardig te laten zijn; menselijke verzinsels om onderscheid te maken met andere religies. Maar misschien is het hele punt wel, dat de ware God zich niet laat dienen door wat een mens allemaal doet; maar dat het enige wat Hem interesseert, het overgegeven hart is, zodat die God die mens kan dienen en niet andersom. Maar het is nog maar de vraag of die handleiding waar jij op doelt, iets zegt over hoe je een religie gestalte moet geven. De handleiding van mijn TV vertelt hoe ik deze moet bedienen, maar vertelt me niet welke programma's ik, wanneer en hoe vaak, moet bekijken om een volleerd TV-kijker te worden.

Hypothetisch, stel dat valse religies diegenen zijn die Jubeljaren en Heilige Jaren aan hun laars lappen, aan welke denk je dan dat echt is? 

1 minuut geleden zei Jurriën Sr.:

Laat ik de vraag eens omdraaien: Weet jij welke religie de ware is? Als je dat weet, dan maak je toch direct een einde aan elke discussie? Als je echter niet geïnteresseerd bent in welke de ware religie is, dan krijg ik het vermoeden dat jouw topic-vraag niet meer is dan een strikvraag en een grote knuppel in het hoenderhok. Wat moet je anders met een lijstje van 'valse' religies, dan degenen die een religie waarderen die op dat lijstje staat, eens lekker tegen elkaar uitspelen? Je bent dan echt een katalysator, die wel het proces beïnvloedt, maar er geen deel van uitmaakt. Maar misschien is dat wel jouw bedoeling.

Die non-lineaire katalysatoren hebben we je eerder al gegeven, daar gaat het nu niet om. 

bewerkt door TTC
Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei TTC:

Je bent dan echt een katalysator, die wel het proces beïnvloedt, maar er geen deel van uitmaakt.

Als we dan de zaak dan toch willen omdraaien, Jubeljaren en Heilige Jaren zijn als katalysatoren, wat niets zegt over de effectieve toepassing. 

bewerkt door TTC
Link naar bericht
Deel via andere websites
2 uur geleden zei Jurriën Sr.:

Weet jij welke religie de ware is?

Interessante vraag, bestaat er wel zoiets als een ware religie? 

23 uur geleden zei sjako:

De hoer van Babylon is inderdaad een afbeelding van valse religie.

Als aforismen tijdloos zijn dan worden ze niet verder gedragen doorheen de geschiedenis, maar dan verschijnt tijd en ruimte in een tijdloze dimensie die ze eeuwig laat bestaan, twee verschillende percepties waarvan we niet weten vanuit welke een en ander ten individuele titel beschouwd wordt. 

Link naar bericht
Deel via andere websites
9 minuten geleden zei TTC:

Interessante vraag, bestaat er wel zoiets als een ware religie? 

Nee.

 

9 minuten geleden zei TTC:

Als aforismen tijdloos zijn dan worden ze niet verder gedragen doorheen de geschiedenis, maar dan verschijnt tijd en ruimte in een tijdloze dimensie die ze eeuwig laat bestaan, twee verschillende percepties waarvan we niet weten vanuit welke een en ander ten individuele titel beschouwd wordt. 

Onbegrijpelijk voor normale mensen. Waarom ga je niet eens proberen je zodanig uit te drukken dat de gemiddelde mens er een touw aan vast kan knopen? Je overschat de lezers hier schromelijk.

Link naar bericht
Deel via andere websites
5 minuten geleden zei Willempie:

Nee. Onbegrijpelijk voor normale mensen. Waarom ga je niet eens proberen je zodanig uit te drukken dat de gemiddelde mens er een touw aan vast kan knopen? Je overschat de lezers hier schromelijk.

Misschien onderschat je dat er ook mensen bestaan die er wel iets van begrijpen? Normaal? 

Link naar bericht
Deel via andere websites
2 uur geleden zei TTC:
2 uur geleden zei Jurriën Sr.:

Je gaat er al vanuit, dat het hier om 'valse' religies gaat. En dan stel je mij de vraag welke dan 'echt' is? Aanval op mijn intellect?

Er staat hypothetisch, rekeninghoudend met de gestelde premisse, niet meer, niet minder. 

Ja, dat weet ik wel, maar je hypothese gaat ervan uit, dat Jubeljaren en heilige jaren deel uitmaken van de 'ware' religie en dat het ontbreken daarvan leidt tot het predikaat 'vals'. Daar ga ik echter niet in mee, want dan trap ik in een 'strik' waar ik me niet aan kan ontworstelen en daar heb ik geen zin in. Vandaar mijn opmerking over het stellen van een strikvraag.

Ik vraag je heel oprecht eens na te denken over het volgende: Aan elke religie gaat een leer vooraf. Een religie is onlosmakelijk aan een leer gekoppeld. Dat betekent dat niet een religie vals of waar is, maar de leer. Religie is dom en ontleent kracht (autoriteit) aan de onderliggende leer.

Stel je nu eens voor dat er een leer is, waar geen religie meer aan te hangen valt. Zogezegd een religie-vrije leer. Dat zou per direct elke religie overbodig maken. Maar dat zou tevens betekenen dat dit alleen geldt voor degenen die de leer als enig ware accepteren. Je krijgt dan vervolgens religie-loze gelovigen, die vasthouden aan de enige ware leer.

Zodra die leer er is, wordt elke religie gelijkwaardig, want geen van alle hebben nog enig effect; immers, ze dienen enkel nog maar het religieuze vlees.

Religie, zonde en wet, horen bij elkaar. Iemand die een religie aanhangt, toont daarmee aan onder de zonde te leven. Hij heeft dus voorschriften nodig om te functioneren. Voor de ware leer geldt echter: 

  • Joh. 8:36 (HSV) Als dan de Zoon u vrijgemaakt heeft, zult u werkelijk vrij zijn.

Dan geldt: 

  • Romans 6:17-18 (HSV) Maar God zij dank: u was wel slaaf van de zonde, maar nu bent u van harte gehoorzaam geworden aan het voorbeeld van de leer waaraan u overgegeven bent. En, vrijgemaakt van de zonde, bent u dienstbaar gemaakt aan de gerechtigheid.

En:

  • Romans 8:2 (HSV) Want de wet van de Geest van het leven in Christus Jezus heeft mij vrijgemaakt van de wet (J.Sr. het religieuze handelen) van de zonde en van de dood.

En is derhalve het advies:

  • Galatians 5:1 (HSV) Sta dan vast in de vrijheid waarmee Christus ons vrijgemaakt heeft, en laat u niet weer met een juk van slavernij (J.Sr.: de religie) belasten.

En ziehier, de religie-vrije gelovige. Derhalve is er wel sprake van een ware leer en om die reden niet meer van een ware religie.

NB: De ware religie was er dus wel, maar slechts tot aan het moment dat de ware Leer zich bekend maakte.

Maar nu de ware Leer er dus is, waarom nog terugkeren naar de oude religie?

4 uur geleden zei TTC:

Al stamp je een dwaas in een vijzel, tussen de graankorrels met een stamper, zijn dwaasheid zal niet van hem wijken. 

Ik zal het weer terug wijzigen; blijkbaar voelt zich toch iemand aangesproken ;) 

Link naar bericht
Deel via andere websites
31 minuten geleden zei Willempie:

Op dit forum niet, schat ik.

Fijn topic dan.

21 minuten geleden zei Jurriën Sr.:

Daar ga ik echter niet in mee, want dan trap ik in een 'strik' waar ik me niet aan kan ontworstelen en daar heb ik geen zin in. Vandaar mijn opmerking over het stellen van een strikvraag.

Een vraag over Jubeljaren en Heilige Jaren een strikvraag? Weet je ook wat zoiets betekent? 

24 minuten geleden zei Jurriën Sr.:

Ik zal het weer terug wijzigen; blijkbaar voelt zich toch iemand aangesproken.

Blijkbaar, hebben nog steeds lijstje gezien, misschien dat straks alle partijen in elkaars armen vallen? Zeer benieuwd, op basis van geen informatie is het natuurlijk moeilijk om een inschatting te maken. 

Link naar bericht
Deel via andere websites
7 minuten geleden zei TTC:

Een vraag over Jubeljaren en Heilige Jaren een strikvraag? Weet je ook wat zoiets betekent? 

Alweer een aanval op mijn intellect. Laten we nu wel fatsoenlijk blijven, TTC. Ik had toch echt het idee dat we nu wél echt in gesprek waren.

bewerkt door Jurriën Sr.
Link naar bericht
Deel via andere websites
10 minuten geleden zei Jurriën Sr.:

Alweer een aanval op mijn intellect. Laten we nu wel fatsoenlijk blijven, TTC. Ik had toch echt het idee dat we nu wél echt in gesprek waren.

Dat is misschien wat je denkt, je begint over katalysatoren en je krijgt er prompt twee op je bord, dat is alles. 

Link naar bericht
Deel via andere websites
3 uur geleden zei Jurriën Sr.:

Romans 6:17-18 (HSV) Maar God zij dank: u was wel slaaf van de zonde, maar nu bent u van harte gehoorzaam geworden aan het voorbeeld van de leer waaraan u overgegeven bent. En, vrijgemaakt van de zonde, bent u dienstbaar gemaakt aan de gerechtigheid.

Het ging maar over een lijstje Jurriën, en dan zien hoe we nu best die katalysatoren kunnen laten circuleren via de weg van de minste energie, in die zin dat verschillende religies terug dichter tot elkaar zouden kunnen komen. 

Link naar bericht
Deel via andere websites
4 uur geleden zei Willempie:

Onbegrijpelijk voor normale mensen. Waarom ga je niet eens proberen je zodanig uit te drukken dat de gemiddelde mens er een touw aan vast kan knopen? Je overschat de lezers hier schromelijk.

Wat ik eigenlijk nog steeds niet zo goed begrijp is dat we om iets te herinneren onze ogen en oren kunnen gebruiken, terwijl ik aanvankelijk dacht dat het iets met ons verstand zou te maken hebben, verwarrend is het.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 17-11-2020 om 17:20 zei Jurriën Sr.:

Ik denk dat er dan nog maar één ding overblijft: liefde.

Voor wie zich interesseert in het idee van een paradigmashift ziet gaandeweg dat een fluweelzacht scenario heel realistisch en hartverwarmend is, om vervolgens tot dwaas gepromoveerd te worden omdat experten niet vertrouwd zijn met het idee dat mensen ook een hart en gevoelens zouden kunnen hebben, maar dat is een voetnoot.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 17-11-2020 om 17:29 zei sjako:

De hoer van Babylon is inderdaad een afbeelding van valse religie. Valse religie houdt zich o.a. bezig met politiek. Wij geloven dat de VN zich zal gaan keren tegen religie. Hoe dat precies zal gaan weten we niet. In ieder geval komt er steeds meer weerstand tegen o.a. Islam etc.

Als mensen het hebben over natuurrampen dan denken ze meestal aan aardbevingen, tsunami’s en orkanen, voor anderen bestaat er echter nog een veel grotere ramp, namelijk dat we de mens in het verhaal vergeten zijn, en vragen om er ook aandacht voor te willen hebben ongepast.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid