Spring naar bijdragen

De eerste brief van Petrus


Aanbevolen berichten

Op 6-12-2020 om 17:07 zei Hermanos2:

 

Toen Israël Egypte verliet, gingen er ook bekeerde Egyptenaren mee. Zouden zij mogelijk ook het reddend bloed op hun deurposten aangebracht hebben? Mooie gedachte. 

We lezen later ook dat de wet van Mozes ook gold voor de inwonende vreemdeling. 

Allemaal voortekenen dat de heidenen/natiën dmv de Joden gered worden. 

Bekeerde Egyptenaren? Dat kan niet. De Joden gingen,  en gaan,  er van uit dat ze het uitverkoren volk zijn. Daarin geen plek voor andere volken. 

In elk land geldt dat de wet van toepassing is op  vreemdelingen. 

Geen voortekenen dus. 

Op 2-12-2020 om 22:58 zei Desid:

Het is gewoon algemeen bekend dat het Griekse alfabet is afgeleid van het Fenicische.

Er is heel veel van die mensen afgeleid.  De God El bijvoorbeeld,  door de Joden.

bewerkt door Dat beloof ik
Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 104
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Prachtig boek, heel praktisch ook. Enerzijds is daar vermaning, anderzijds vertroosting en bemoediging. Geschreven in dusdanig Grieks, dat ik me verwonder over het feit dat Petrus zijn leven lang een

In dit topic wil ik een bijbelboek behandelen, namelijk het boek 1Petrus. Ik wil daarin niet teveel sturend zijn. De belangrijkste vraag van mijn kant is: Is dit werkelijkheid in je leven, wat in deze

David zegt over de uitverkiezing van de mens; Heer wat is het toch dat u naar de mens hebt omgezien? Maar voor David was de uitverkiezing ook het meest essentiële om te groeien in geloof door de krach

1 minuut geleden zei Desid:
2 uur geleden zei Dat beloof ik:

Bekeerde Egyptenaren? Dat kan niet. De Joden gingen,  en gaan,  er van uit dat ze het uitverkoren volk zijn. Daarin geen plek voor andere volken. 

Als je er geen verstand van hebt is het niet zo handig dit soort stellige uitspraken te doen.

Je kunt ook gewoon uitleggen hoe het dan wel zit volgens jou, in plaats van te stellen dat ik er geen verstand van heb. Dat komt namelijk over als een gebrek aan argumenten.

Link naar bericht
Deel via andere websites
17 uur geleden zei Desid:

Ja zo gaan die dingen. Het Griekse systeem is efficiënter, omdat je bij 4 niet vier streepjes hoeft te zetten, maar één letter. Het is ongeveer dezelfde reden als waarom we in Europa Arabische ipv Romeinse cijfers zijn gaan gebruiken.

Ja, dit is begrijpelijk. Maar het wordt een beetje ingewikkeld omdat er verschillende vragen door elkaar lopen.

Jouw redenatie is gebaseerd op natuurwetenschappelijke verklaringen en "bewijs". De "moderne" taalwetenschap gaat ervan uit dat taal ontwikkeld is uit oergeluiden van een soort aapachtigen en dan kan er dus geen sprake zijn van harmonie tussen letters en getallen. De volgorde van de letters is dus willekeurig en toevallig. Maar dan heb je volgens mij wel een groot probleem. De meeste mensen denken hier niet over na maar volgens de natuurkunde kan er helemaal geen sprake zijn van toeval. Want na de "oerknal" verloopt alles, maar dan ook alles, volgens vaste en onveranderlijke natuurwetten. Vandaar dan ook dat er wetenschappers zijn die stellen dat vrije wil onmogelijk kan bestaan. Er is dus sprake van een kanjer van een tegenstrijdigheid in die manier van denken. Ik heb dat probleem niet.

De oude rabbijnen daarentegen beschouwen taal als een geschenk, net zoals de rest van de schepping. Bovendien gaan ze ervan uit dat de schepping is ontstaan door Gods woord. De bouwstenen van een woord, of taal, zijn letters. Het is dus logisch dat de letters ook als "van boven gegeven" werden en worden beschouwd en vanuit die gedachte bestudeerd. Volgens die gedachtegang staan de Hebreeuwse letters dus in de enige juiste volgorde en een volgorde impliceert al automatisch getallen/verhoudingen. En nu komt het: Het blijkt ook nog allemaal te kloppen! 

17 uur geleden zei Desid:

Het grappige is dat je dat alleen vindt omdat jij er waarde aan hecht. Als het gaat om vroegchristelijke ontwikkeling wordt door sommigen hier allerlei 'Griekse' en heidense invloeden bespeurt en afgekeurd. Maar de rabbijnen leefden in precies dezelfde wereld, en bij hen is op vele punten in vloed van Griekse scholing te herkennen. Maar dan is het opeens geen probleem.

Het is niet zo dat ik dat vind omdat ik er waarde aan hecht. Je draait het om. Ik weet dat die invloeden er zijn. Maar er waren natuurlijk wel rabbijnen die zich tegen heidense invloeden verzetten. Ik weet echter niet van oude rabbijnen die zich tegen de getalswaarde van de letters verzetten. Het lijkt me gewoon als normaal en logisch te worden beschouwd, niet eens als "mystiek".

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 3 weeks later...
Op 23-11-2020 om 11:07 zei Peter79:

... Christus ...

Ik pak de draad weer op bij 1 Petrus 1: 20-25 (HSV):

Hij is wel van tevoren gekend, vóór de grondlegging van de wereld, maar in de laatste tijden geopenbaard omwille van u. Door Hem gelooft u in God, die Hem opgewekt heeft uit de doden en Hem heerlijkheid gegeven heeft, zodat uw geloof en hoop op God gericht zijn. Nu u dan uw zielen gereinigd hebt in de gehoorzaamheid aan de waarheid, door de Geest, tot ongeveinsde broederliefde, heb elkaar vurig lief uit een rein hart, u, die opnieuw geboren bent, niet uit vergankelijk, maar uit onvergankelijk zaad, door het levende en eeuwig blijvende Woord van God. Want alle vlees is als gras en al de heerlijkheid van de mens is als een bloem in het gras. Het gras is verdord en zijn bloem is afgevallen. Maar het Woord van de Heere blijft tot in eeuwigheid. En dit is het Woord dat onder u verkondigd is.

Dit is ook wat de evangelist Johannes schreef (Johannes 1:1-34 HSV):

In het begin was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. Dit was in het begin bij God. Alle dingen zijn door het Woord gemaakt, en zonder dit Woord is geen ding gemaakt dat gemaakt is. In het Woord was het leven en het leven was het licht van de mensen. En het licht schijnt in de duisternis, en de duisternis heeft het niet begrepen. [...] Dit was het waarachtige licht, dat in de wereld komt en ieder mens verlicht. Hij was in de wereld en de wereld is door Hem ontstaan en de wereld heeft Hem niet gekend. Hij kwam tot het Zijne, maar de Zijnen hebben Hem niet aangenomen. Maar allen die Hem aangenomen hebben, hun heeft Hij macht gegeven kinderen van God te worden, namelijk die in Zijn Naam geloven; die niet uit bloed, niet uit de wil van vlees en ook niet uit de wil van een man, maar uit God geboren zijn. En het Woord is vlees geworden en heeft onder ons gewoond (en wij hebben Zijn heerlijkheid gezien, een heerlijkheid als van de Eniggeborene van de Vader), vol van genade en waarheid. [...] En uit Zijn volheid hebben wij allen ontvangen, en wel genade op genade. Want de wet is door Mozes gegeven, de genade en de waarheid zijn er door Jezus Christus gekomen. Niemand heeft ooit God gezien; de eniggeboren Zoon, die in de schoot van de Vader is, die heeft Hem ons verklaard.

Johannes de Doper die aan het begin van het evangelie preekte, was de stem uit Jesaja 40, de stem die riep: Alle vlees is gras en al zijn goedertierenheid als een bloem op het veld. Het gras verdort, de bloem valt af, als de Geest van de HEERE erover blaast. Voorwaar, het volk is gras. Het gras verdort, de bloem valt af, maar het Woord van onze God bestaat voor eeuwig (Jesaja 40: 6-8 HSV).

Petrus, Johannes, Paulus, hoeveel ze ook verschillen, in de kern is hun boodschap hetzelfde: het Woord was voor de grondlegging van de wereld bij God, maar kwam om ons mensen en om ons behoud naar deze wereld, heeft onder ons gewoond en ons macht gegeven om kinderen van God te worden en deel te hebben aan het leven met Hem: opnieuw geboren te worden niet uit vergankelijk zaad maar uit onvergankelijk zaad. Dit Woord is niet een verzameling van letters op schrift, want het Woord is levend en blijft eeuwig. Profetieën, talen en kennis daarentegen worden door de openbaring van het volmaakte teniet gedaan, omdat ze onvolkomen zijn (1Kor 13).

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid