Spring naar bijdragen

Drie-eenheid voor kinderen


Aanbevolen berichten

  • Antwoorden 163
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Kinderen moet je laten spelen en niet indoctrineren.

Interessant, kwantumverstrengeling, homo ludens.  Ik kijk reikhalzend uit naar het nieuwe tijdperk, of het oude zo je wil.

O ja dat kindvriendelijke en rustgevende stukje uit 2 Koningen 2 was ik even vergeten! Elisa kon blijkbaar niet zoveel hebben. Ik heb zelf ook niet zoveel haar meer op m'n kop maar als iemand daar iet

9 uur geleden zei sjako:

Een kind kan idd begrijpen dat de drieëenheid niet klopt.

<knip...knip>

Jezus erkent hier dus dat er één God bestaat. Keer op keer erkent Hij dat Zijn Vader de enige ware God is.

Tjee, Sjako, dan moeten die kinderen allemaal die teksten gaan lezen

  • Johannes 14:28
  • 1Petrus 1:3
  • 1Kor 8:4-5
  • 1Tim 2:5
  • Johannes 17:3

En ook nog gaan begrijpen in de context waarvan ze geschreven zijn. Dan moeten ze eigenlijk de hele bijbel doornemen. Ik weet niet hoe oud die kinderen zijn maar ik kan mij voorstellen dat die zomaar liever Jip en Janneke lezen, of de Griezelbus, of Harry Potter. Het schijnt al een gedoe te zijn om kinderen überhaupt aan het lezen te krijgen tegenwoordig. Voor de afwisseling ga ik eens met @thom mee.

bewerkt door Mullog
Link naar bericht
Deel via andere websites
11 uur geleden zei Joete:

Bij ons in de kerk hebben we sinds dit jaar de Preek van een Leek. Een lid van de gemeente kan dan een dienst op zijn of haar manier invullen. Ik heb me ook ingeschreven om dit een keer op mij te nemen en ben over een tijdje aan de beurt.

Nu hebben wij verschillende diensten in onze gemeente, waaronder ook familiediensten. Echter komen hier meestal koren of zangers en is er naar mijn idee weinig "familie" aan. Ik wil daarom een dienst gaan doen voor de kinderen: kinderliedjes, korte overdenking met het onderwerp visueel uitgelegd, enz...

Het onderwerp wat ik in gedachten heb is de drie-eenheid, voor een kind natuurlijk best lastig: hoe kunnen 3 verschillende dingen nu één zijn...

Ik wil dit visueel maken, hiervoor heb ik 2 manieren in mijn hoofd (nog kijken welke ik ga gebruiken, of misschien allebei):

  • Door middel van ijs, water en waterdamp
  • En door het ronde-vierkante-driehoekje van Peter Scheele (hiervan wil ik dan kijken of ik deze ook in het klein kan namaken zodat de kinderen deze mee kunnen nemen naar huis)

Zover ben ik er uit, maar dan zit ik met nog een kleine uitdaging.

Ik wil een stukje Schriftlezing doen (met name voor de volwassenen), maar voor de Schriftlezing wil ik eigenlijk een spannend verhaal vertellen waarin het thema terugkomt, maar er niet dik bovenop ligt. Het idee is een spannend verhaal waarin een paar kinderen bijvoorbeeld iets "alledaags" beleven en waarnaar ik in de overdenking kan refereren (bijvoorbeeld: weet je nog van _naam_ in het verhaal net, die dit en dat deed). Alleen stokt even mijn creativiteit...

Mijn vraag aan jullie: hebben jullie tips / thema's / ideeën voor een spannend verhaal waarin dit thema naar voren kan komen? Het verhaal hoeft wat mij betreft direct te gaan over God, maar meer een verhaal wat de kinderen spannend/mooi zouden vinden, waardoor ze goed luisteren en later bij de overdenking door hebben dat er iets diepers achter schuil gaat. Er zullen misschien ook kinderen zijn die nooit naar de kerk gaan, dus ook die wil ik graag kunnen boeien.

Hoop dat jullie mij op weg kunnen helpen. Een (verwijzing naar een) kant en klaar verhaal zou makkelijk zijn, maar liefst zou ik zelf iets schrijven (met wat tips van jullie ?).

Alvast bedankt voor het meedenken!

Je zou een verhaal kunnen maken waarin een jongetje en een meisje (want kinderen moeten zich altijd kunnen identificeren) iets meemaken , en daarin te maken krijgen met hun vader, hun moeder en (pak hem beet) opa, 3 mensen die alledrie iets vinden van wat ze mee maken, en daarin toch eenzelfde visie hebben op wat die kinderen mee maken. 

Gouden tip: begin er alleen aan als je het zelf werkelijk volledig snapt en aan iedereen kunt uitleggen. Ik heb zomaar het idee dat dit laatste een groter issue is dan een verhaaltje voor kinderen maken,

bewerkt door Dat beloof ik
Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei Piebe:

Kinderen zijn juist dol op verhalen, ben je zelf nooit voorgelezen?

Daar heb je hele goede kinderboeken voor. Religieuze indoctrinatie is niet goed voor kinderen. Laat ze gewoon zichzelf zijn en leef de liefde voor in plaats van ze te indoctrineren met bijbelverhalen. Ze prikken er uiteindelijk toch wel doorheen hoor, al dat gepreek.

bewerkt door Zola
Link naar bericht
Deel via andere websites
23 minuten geleden zei Zola:

Daar heb je hele goede kinderboeken voor. Religieuze indoctrinatie is niet goed voor kinderen. Laat ze gewoon zichzelf zijn en leef de liefde voor in plaats van ze te indoctrineren met bijbelverhalen. Ze prikken er uiteindelijk toch wel doorheen hoor, al dat gepreek.

Censuur is ook indoctrinatie. En de Bijbel is meer dan gepreek, ik koester warme herinneringen aan de verhalen over Jezus de me als kind zijn verteld. 

Link naar bericht
Deel via andere websites
3 uur geleden zei Piebe:

Censuur is ook indoctrinatie. En de Bijbel is meer dan gepreek, ik koester warme herinneringen aan de verhalen over Jezus de me als kind zijn verteld. 

Waar zie jij censuur dan? Een mensenkind in een normaal gezin het kruisoffer zoals de meeste christenen  dat opvatten vertellen is een nachtmerrie voor ieder kinderhart. Hetzelfde geldt voor de Genesisverhalen. Vaders die hun kind gaan offeren, of die hun kind met zijn moeder de woestijn in sturen. Of die de tuin uitgezet worden voor het eten van een lekker appeltje. Ieder weldenkend mens kan dat inzien. Jezus zei gewoon maar 1 ding: heb je naaste lief. De gulden regel. En als je een kind liefhebt en ook maar een beetje wijsheid hebt en liefde in je hart dan zadel je het niet op met verhalen over mensenoffers. Dan laat je het kind kind zijn en volg je zijn eigen ontwikkeling en fantasie. Zelf komt zo’n kind niet op zulke afschuwelijke ideeën.

 

bewerkt door Zola
Link naar bericht
Deel via andere websites
7 uur geleden zei Zola:

Waar zie jij censuur dan? 

Je bent er een levend voorbeeld van. Kijk maar:

7 uur geleden zei Zola:

Een mensenkind in een normaal gezin het kruisoffer zoals de meeste christenen  dat opvatten vertellen is een nachtmerrie voor ieder kinderhart. Hetzelfde geldt voor de Genesisverhalen. Vaders die hun kind gaan offeren, of die hun kind met zijn moeder de woestijn in sturen. Of die de tuin uitgezet worden voor het eten van een lekker appeltje. Ieder weldenkend mens kan dat inzien. Jezus zei gewoon maar 1 ding: heb je naaste lief. De gulden regel. En als je een kind liefhebt en ook maar een beetje wijsheid hebt en liefde in je hart dan zadel je het niet op met verhalen over mensenoffers. Dan laat je het kind kind zijn en volg je zijn eigen ontwikkeling en fantasie. Zelf komt zo’n kind niet op zulke afschuwelijke ideeën.

Die Bijbel is een prachtboek waar ik als kind geen enkele angst voor had en graag uit mocht lezen. Er bestaat geen kindvriendelijker en rustgevender boek dan de Bijbel. Naast de Bijbel lag echter ook een sprookjesboek en ook daar werd uit gelezen. De verhalen die daar in staan heb ik regelmatig naar over over gedroomd. Beter praat jij over je eigen ervaringen ipv ze te veralgemeniseren.

bewerkt door Kaasjeskruid
Link naar bericht
Deel via andere websites
23 uur geleden zei Joete:

OK, thnx voor de ondersteunende reacties!

Ik dacht dat we hier graag iets uitdragen van ons geloof en kinderen iets willen leren. Blijkbaar dus niet, want het is indoctrinatie? Hou toch op zeg, zelf nooit naar de kerk geweest? Bij de zwarte kousen kerk kan ik me voorstellen dat het zo voelt, maar als je gelooft in een liefdevolle Jezus?

Sorry, maar ik denk dat jullie een andere God hebben dan ik...

Ik wens jullie sterkte toe!

Hier komt van alles wat. 

Wat drie eenheid betreft. Een dominee bij ons zei eens "Heilige Geest is God in ons."  Jezus en God de Vader is wel te snappen. 

Je kan ook verhalen van Max Lucado zoeken? Zit misschien wel wat tussen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 10-9-2020 om 10:20 zei sjako:

Jezus erkent hier dus dat er één God bestaat. Keer op keer erkent Hij dat Zijn Vader de enige ware God is.

Je begrijpt de relatie in the Godheid niet, dat is jezelf nederig opstellen en de ander grootmaken, Jezus als God eert hemzelf niet daarvoor is hij ook niet gekomen.

Openbaringen 1, is zeeeer duidelijk.

12 En ik keerde mij om, om te zien de stem, die met mij gesproken had; en mij omgekeerd hebbende, zag ik zeven gouden kandelaren;

13 En in het midden van de zeven kandelaren Een, den Zoon des mensen gelijk zijnde, bekleed met een lang kleed tot de voeten, en omgord aan de borsten met een gouden gordel;

14 En Zijn hoofd en haar was wit, gelijk als witte wol, gelijk sneeuw; en Zijn ogen gelijk een vlam vuurs;

15 En Zijn voeten waren blinkend koper gelijk, en gloeiden als in een oven; en Zijn stem als een stem van vele wateren.

16 En Hij had zeven sterren in Zijn rechterhand; en uit Zijn mond ging een tweesnijdend scherp zwaard; en Zijn aangezicht was, gelijk de zon schijnt in haar kracht.

17 En toen ik Hem zag, viel ik als dood aan Zijn voeten; en Hij leide Zijn rechterhand op mij, zeggende tot mij: Vrees niet; Ik ben de Eerste en de Laatste;

18 En Die leef, en Ik ben dood geweest; en zie, Ik ben levend in alle eeuwigheid. Amen. En Ik heb de sleutels der hel en des doods.

Link naar bericht
Deel via andere websites
4 uur geleden zei Kaasjeskruid:

Je bent er een levend voorbeeld van. Kijk maar:

 


Als je dat censuur noemt ben je niet goed wijs en weet je niet waar je het over hebt, wat censuur betekent.  En dan noem je andere mensen jankerds en zo. Zielepietje.

4 uur geleden zei Kaasjeskruid:

 

Die Bijbel is een prachtboek waar ik als kind geen enkele angst voor had en graag uit mocht lezen. Er bestaat geen kindvriendelijker en rustgevender boek dan de Bijbel. Naast de Bijbel lag echter ook een sprookjesboek en ook daar werd uit gelezen. De verhalen die daar in staan heb ik regelmatig naar over over gedroomd. Beter praat jij over je eigen ervaringen ipv ze te veralgemeniseren.


Jij hebt helemaal geen voeling meer met je innerlijke kind, zoveel is duidelijk. Als je de bijbel rustgevend noemt voor een kind, dan ken je je eigen innerlijke kind niet.  Dat is er al vroeg uitgeindoctrineerd. Daarom ontwikkel je je niet meer en blijft mensen veroordelen en verbaal gewelddadig tegenover mensen die anders in het leven staan dan jij, waar jij iets van kunt leren.  En een volwassene die nog een levend innerlijk kind in zich heeft, leest ook geen Sneeuwwitje voor aan kleine kinderen.  Zulke sprookjes lezen kinderen meestal zelf en pas rond hun tiende jaar, als ze al kennisgemaakt hebben met de kwade neigingen van volwassen mensen en van kinderen die ook geen kind hebben mogen zijn. 

bewerkt door Zola
Link naar bericht
Deel via andere websites
4 uur geleden zei Kaasjeskruid:

Er bestaat geen kindvriendelijker en rustgevender boek dan de Bijbel.

Ezechiël 5:

10 Daarom zullen vaders in uw midden hun kinderen opeten, en kinderen zullen hun vaders opeten. Ik zal gerichten aan u voltrekken en al wat er nog van u overblijft, zal Ik naar alle windstreken verstrooien.
...
17 Ik zal honger en verscheurend gedierte over u doen komen, die u van kinderen zullen beroven; pest en bloedvergieten zullen over u komen, en het zwaard zal Ik over u brengen. Ik, de Here, heb het gesproken.

Psalm 137:

Gelukkig hij, die uw kinderen zal grijpen en tegen de rots verpletteren.

Klaagliederen 4:

10 De handen van barmhartige vrouwen hebben hun eigen kinderen gekookt. Zij zijn hun tot voedsel geworden bij de ondergang van de dochter van mijn volk.

Prachtig en kindvriendelijk inderdaad. Heerlijk rustgevend.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 10-9-2020 om 09:00 zei Joete:

Mijn vraag aan jullie: hebben jullie tips / thema's / ideeën voor een spannend verhaal waarin dit thema naar voren kan komen? Het verhaal hoeft wat mij betreft direct te gaan over God, maar meer een verhaal wat de kinderen spannend/mooi zouden vinden, waardoor ze goed luisteren en later bij de overdenking door hebben dat er iets diepers achter schuil gaat. Er zullen misschien ook kinderen zijn die nooit naar de kerk gaan, dus ook die wil ik graag kunnen boeien.

Misschien heb je iets aan De Reis van de Held van Joseph Campbell, werkt perfect voor kinderen. Zo kunnen ze ten volle genieten van hun vrijheid met vaak heel verrassende en vooral hoopvolle resultaten, aan inspiratie en fantasie hebben ze doorgaans geen gebrek. 

Link naar bericht
Deel via andere websites

Mensen, bedankt tot zover!

Ik heb denk ik wel genoeg...dat geldt qua info, maar ook voor hoe hier met elkaar omgegaan wordt.

De bedoeling was om wat ideeën op te doen voor iets voor kinderen, maar dat dit zulke discussies zou veroorzaken die ondertussen heel ergens anders over gaan... Ik bedoel...straks gaan we nog beweren dat zwarte piet niet bestaat en verbannen moet worden...dan hou ik helemaal geen jeugd meer over... ?

Ik kan zelf nergens een knop vinden om dit topic te sluiten, dus aan de moderators de vraag of die dat willen doen. Dan ga ik komende tijd aan de slag met de mooie handreikingen die ik tussen alle ellende door heb kunnen lezen en kijken of ik daar iets moois van kan maken...voor kinderen...

Link naar bericht
Deel via andere websites
5 uur geleden zei Bastiaan73:

Ezechiël 5:

10 Daarom zullen vaders in uw midden hun kinderen opeten, en kinderen zullen hun vaders opeten. Ik zal gerichten aan u voltrekken en al wat er nog van u overblijft, zal Ik naar alle windstreken verstrooien.
...
17 Ik zal honger en verscheurend gedierte over u doen komen, die u van kinderen zullen beroven; pest en bloedvergieten zullen over u komen, en het zwaard zal Ik over u brengen. Ik, de Here, heb het gesproken.

Psalm 137:

Gelukkig hij, die uw kinderen zal grijpen en tegen de rots verpletteren.

Klaagliederen 4:

10 De handen van barmhartige vrouwen hebben hun eigen kinderen gekookt. Zij zijn hun tot voedsel geworden bij de ondergang van de dochter van mijn volk.

Prachtig en kindvriendelijk inderdaad. Heerlijk rustgevend.

Heb je die passage al gevonden waar jongeren verscheurd worden door beren? Begrijp je dat dat volkomen terecht was? 

Link naar bericht
Deel via andere websites
9 minuten geleden zei Hermanos2:

Heb je die passage al gevonden waar jongeren verscheurd worden door beren? Begrijp je dat dat volkomen terecht was? 

O ja dat kindvriendelijke en rustgevende stukje uit 2 Koningen 2 was ik even vergeten! Elisa kon blijkbaar niet zoveel hebben. Ik heb zelf ook niet zoveel haar meer op m'n kop maar als iemand daar iets over zegt zeg ik gewoon dat ik een brede scheiding heb.

Link naar bericht
Deel via andere websites
6 uur geleden zei Zola:

Jij hebt helemaal geen voeling meer met je innerlijke kind, zoveel is duidelijk. Als je de bijbel rustgevend noemt voor een kind, dan ken je je eigen innerlijke kind niet.  Dat is er al vroeg uitgeindoctrineerd. Daarom ontwikkel je je niet meer en blijft mensen veroordelen en verbaal gewelddadig tegenover mensen die anders in het leven staan dan jij, waar jij iets van kunt leren.  En een volwassene die nog een levend innerlijk kind in zich heeft, leest ook geen Sneeuwwitje voor aan kleine kinderen.  Zulke sprookjes lezen kinderen meestal zelf en pas rond hun tiende jaar, als ze al kennisgemaakt hebben met de kwade neigingen van volwassen mensen en van kinderen die ook geen kind hebben mogen zijn. 

Leuk artikeltje:

https://www.quest.nl/mens/gezondheid/a33925573/volwassenen-zouden-wat-meer-moeten-spelen/

Link naar bericht
Deel via andere websites
4 uur geleden zei Joete:

Mensen, bedankt tot zover!

Ik heb denk ik wel genoeg...dat geldt qua info, maar ook voor hoe hier met elkaar omgegaan wordt.

De bedoeling was om wat ideeën op te doen voor iets voor kinderen, maar dat dit zulke discussies zou veroorzaken die ondertussen heel ergens anders over gaan... Ik bedoel...straks gaan we nog beweren dat zwarte piet niet bestaat en verbannen moet worden...dan hou ik helemaal geen jeugd meer over... ?

Ik kan zelf nergens een knop vinden om dit topic te sluiten, dus aan de moderators de vraag of die dat willen doen. Dan ga ik komende tijd aan de slag met de mooie handreikingen die ik tussen alle ellende door heb kunnen lezen en kijken of ik daar iets moois van kan maken...voor kinderen...

Welkom in de wereld die FORUM heet ?

Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei Bastiaan73:

Leuk artikeltje:

Het schijnbaar mysterieuze aan tijdloze concepten is dat verschillende mensen dat op een verschillende manier kunnen interpreteren, met in het verlengde heel wat tumult om iets dat principieel voor iedereen hetzelfde zou kunnen zijn, een kwestie van perceptie en consensus dus, om het pas hierna als vanzelfsprekend te kunnen aanvaarden. Maar hoe dan ook, het start bij aandacht voor wat reeds gegeven is, net omwille van tijdloos.

bewerkt door TTC
Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 11-9-2020 om 00:21 zei Zola:

Waar zie jij censuur dan? Een mensenkind in een normaal gezin het kruisoffer zoals de meeste christenen  dat opvatten vertellen is een nachtmerrie voor ieder kinderhart. Hetzelfde geldt voor de Genesisverhalen. Vaders die hun kind gaan offeren, of die hun kind met zijn moeder de woestijn in sturen. Of die de tuin uitgezet worden voor het eten van een lekker appeltje. Ieder weldenkend mens kan dat inzien. Jezus zei gewoon maar 1 ding: heb je naaste lief. De gulden regel. En als je een kind liefhebt en ook maar een beetje wijsheid hebt en liefde in je hart dan zadel je het niet op met verhalen over mensenoffers. Dan laat je het kind kind zijn en volg je zijn eigen ontwikkeling en fantasie. Zelf komt zo’n kind niet op zulke afschuwelijke ideeën.

 

In sprookjes worden kinderen ook vaak opgegeten, dus sprookjes ook maar verbieden? Ik zeg niet dat kinderen de hele Bijbel voorgelezen moet worden, maar met name uit het NT. Een uitstekend boek dat op nogal wat weerstand stuit, want de waarheid heeft een schel geluid. 

bewerkt door Piebe
Link naar bericht
Deel via andere websites
14 uur geleden zei Bastiaan73:

O ja dat kindvriendelijke en rustgevende stukje uit 2 Koningen 2 was ik even vergeten! Elisa kon blijkbaar niet zoveel hebben. Ik heb zelf ook niet zoveel haar meer op m'n kop maar als iemand daar iets over zegt zeg ik gewoon dat ik een brede scheiding heb.

Als je dit soort taal slaakt en dat doe je geregeld, kom je op mij zeer klein gelovig over. God zelf greep daar immers in en daar mag je wel met veel meer ontzag over spreken. Want je praat over Hem alsof Hij jouw buurjongen is.

bewerkt door Gaitema
Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei Gaitema:
15 uur geleden zei Bastiaan73:

O ja dat kindvriendelijke en rustgevende stukje uit 2 Koningen 2 was ik even vergeten! Elisa kon blijkbaar niet zoveel hebben. Ik heb zelf ook niet zoveel haar meer op m'n kop maar als iemand daar iets over zegt zeg ik gewoon dat ik een brede scheiding heb.

Als je dit soort taal slaakt en dat doe je geregeld, kom je op mij zeer klein gelovig over. God zelf greep daar immers in en daar mag je wel met veel meer ontzag over spreken. Want je praat over Hem alsof Hij jouw buurjongen is.

Beste Gaitema,

Ten eerste bepaal ik zelf wel hoe en wat ik typ. Ten tweede: waar heb ik het woord 'God' gebruikt in mijn tekst? Ten derde: jij neemt blijkbaar klakkeloos aan dat 'God' daar 'ingreep'. Ik niet. Het is een verhaal uit het Oude Testament en nog maar de vraag of a) het echt is gebeurd en b) de Schepper van het gehele onmetelijke universum dat tafereeltje belangrijk genoeg vond om Zich ermee te bemoeien.

Link naar bericht
Deel via andere websites
8 uur geleden zei Piebe:

In sprookjes worden kinderen ook vaak opgegeten, dus sprookjes ook maar verbieden? Ik zeg niet dat kinderen de hele Bijbel voorgelezen moet worden, maar met name uit het NT. Een uitstekend boek dat op nogal wat weerstand stuit, want de waarheid heeft een schel geluid. 

Komt ie weer met zijn sprookjes en zijn verbieden.Lees je ook wat de ander schreef, of dram je gewoon graag door?  Doe wat je niet laten kan met je eigen kinderen. Er zijn nou eenmaal veel christenen die geen voeling meer hebben met hun innerlijke kind. 

Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei Bastiaan73:

Beste Gaitema,

Ten eerste bepaal ik zelf wel hoe en wat ik typ. Ten tweede: waar heb ik het woord 'God' gebruikt in mijn tekst? Ten derde: jij neemt blijkbaar klakkeloos aan dat 'God' daar 'ingreep'. Ik niet. Het is een verhaal uit het Oude Testament en nog maar de vraag of a) het echt is gebeurd en b) de Schepper van het gehele onmetelijke universum dat tafereeltje belangrijk genoeg vond om Zich ermee te bemoeien.

Aha, dus je bent helemaal geen christen. 

Link naar bericht
Deel via andere websites
2 uur geleden zei Gaitema:

Als je dit soort taal slaakt en dat doe je geregeld, kom je op mij zeer klein gelovig over. God zelf greep daar immers in en daar mag je wel met veel meer ontzag over spreken. Want je praat over Hem alsof Hij jouw buurjongen is.

Ik dacht dat er in dat boek waarin jij gelooft staat dat alleen Jezus liet zien wie God is. Die vermoordde geen kinderen, die vermoordde nog geen Romeinse politieagent die hem kwam arresteren. Is Elisa jouw afgod? Vind jij kinderen vermoorden normaal?

bewerkt door Zola
Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid