Spring naar bijdragen

Drie-eenheid en het debat


Aanbevolen berichten

2 uur geleden zei Desid:

Dat is een keuze, maar niet per se de beste.

Als je de context in acht neemt is dat wel een goede keuze lijkt me.

2 uur geleden zei Desid:

Zoals ik al gezegd heeft ondersteund dit niet het specifieke punt van het WTG.

Daar ben ik helemaal niet van overtuigd.

Op 22-10-2020 om 13:51 zei WdG:

En alles in Jan en Jippeke taal willen uitdrukken biedt dan niets.

Het hoeft niet in Jip en Janneketaal, maar dat je voor een antwoord je woordenboek erbij moet halen is niet de bedoeling.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 855
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Bestaat er een grotere liefde dan jezelf opofferen voor het leven van een ander? Elke andere vorm van opofferen, bijvoorbeeld door het aanwijzen van een schepsel als offer, zou een goedkoop alternatie

Dat we niet ten volle kunnen begrijpen betekent niet dat het niet waar is, wij begrijpen zoveel niet ten volle hoe denk je een eeuwig God boven alles verheven te begrijpen? Er blijft een mysterie maar

Voor de zoveelste keer: Je gaat er niet van uit wat er staat maar wat het WTG denkt wat er staat. En dat neem je dan klakkeloos over. Daarmee geef jij jouw eigen verantwoordelijkheid uit handen. Wel z

14 minuten geleden zei Desid:

Nee, juist niet, want in het Evangelie volgens Johannes is er sprake van maar één God. Er kan niet nog een andere god zijn naast God.

Zegt Johannes ook niet. Met goddelijk hoeft niet perse de almachtige God bedoelt zijn. Johannes bedoelt machtig, met autoriteit, van goddelijke afkomst. Een rechter wordt ook een ‘god ‘ genoemd.

Link naar bericht
Deel via andere websites

@sjako kun je mij alsjeblieft uitleggen waar jouw onzinnige modbreak op slaat die je aan mijn eerdere bericht hebt toegevoegd? Ik reageerde op Jurriën met zijn eigen eerdere bericht (die onder jouw misplaatste modbreak staat), met de bedoeling dat hij zou stoppen met zijn 'automatisch gegenereerde reactie'. Volgens mij lees je gewoon niet goed. Ik heb hier overigens helemaal geen notificatie van gekregen dus je weet blijkbaar niet eens hoe je een modbreak onder de aandacht van de plaatser moet brengen, als de plaatser niet zelf terugleest zoals ik nu heb gedaan. Je mist naast het inhoudelijke inzicht dus ook het benodigde technische inzicht om een goede moderator te kunnen zijn. Ik heb in de eerste zin een hyperlink ingevoegd (in de onderstreepte woorden waar je op kunt klikken). Ben jij überhaupt op de hoogte van deze functionaliteit?

@Trajecto ik wil jou hier ook van op de hoogte brengen en je de vraag stellen of jij dezelfde modbreak zou hebben geplaatst. Zo ja dan moeten jullie mij maar gewoon permanent bannen want dan kan ik mij niet (meer) vinden in jullie 'beleid'. Als dat 'beleid' namelijk neerkomt op de zeer gebrekkige moderatorcapaciteiten van sjako dan geloof ik het hier verder wel.

Ter illustratie nog een voorbeeld van de niet al te beste leescapaciteiten van sjako: dit bericht.

Voor jullie beiden een screenshot van de modbreak van sjako, aangezien ik een modbreak niet kan citeren zonder dat de betreffende tekst mijn eigen tekst lijkt te zijn:

mod-sjako.jpg

bewerkt door Bastiaan73
Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 15-10-2020 om 14:25 zei sjako:

Hier nog wat interessante informatie over 1Joh 5:20

Toch hechten veel kerkgangers een andere betekenis aan de uitdrukking. De woorden in de titel komen uit 1 Johannes 5:20, waar onder meer staat: „Wij zijn in eendracht met de waarachtige, door bemiddeling van zijn Zoon Jezus Christus. Dit is de waarachtige God en het eeuwige leven.”

Op 16-10-2020 om 14:53 zei sjako:
Op 16-10-2020 om 14:32 zei Jurriën Sr.:

Want Jezus Christus (de Zoon) en de Vader zijn één.

Ja, in doel, karakter etc, niet in wezen. Lees maar eens een eindje verder. Johannes 17:20 Ik doe niet alleen voor hen een verzoek, maar ook voor iedereen die door hun woord in mij gelooft,  21 zodat ze allemaal één zullen zijn, net zoals u, Vader, in eendracht met mij bent en ik in eendracht met u ben, dat ook zij in eendracht met ons zijn, zodat de wereld gelooft dat u mij hebt gestuurd.  22 Ik heb ze de eer gegeven die u mij hebt gegeven, zodat ze één zullen zijn net zoals wij één zijn.  23 Ik ben in eendracht met hen en u bent in eendracht met mij, zodat ze volmaakt één worden gemaakt. Daardoor zal de wereld weten dat u mij hebt gestuurd en dat u van hen houdt net zoals u van mij houdt.

Vergelijk Galaten 3:28 Er zijn geen Joden of Grieken, geen slaven of vrije mensen, geen mannen of vrouwen, want in eendracht met Christus Jezus zijn jullie allemaal één

Het woord 'eendracht' slaat sowieso nergens op, het staat in geen enkele Griekse grondtekst. Het WTG/de NWV heeft dit er zelf bij verzonnen c.q. aan toegevoegd. Ik heb je hier al eerder op gewezen maar je blijft met die WTG-oogkleppen op lopen. Hieronder de door jou geciteerde verzen in de Griekse grondtekst. Nergens staat dat WTG-woord 'eendracht'.

1 Johannes 5:20:

1-Johannes5-20.png

Bron: https://www.scripture4all.org/pdf_interlinear/gnt_nl.php?cs=393476dcafa07b0860a8b2d1aef34ab4&t=445422&b=1jo&c=5

Johannes 17:20-23:

Johannes17-20-21.png

Johannes17-22-23.png

Bron: https://www.scripture4all.org/pdf_interlinear/gnt_nl.php?cs=6cfb576987706c0b908d438290a1b031&t=445422&b=joh&c=17

Galaten 3:28:

Galaten3-28.png

Bron: https://www.scripture4all.org/pdf_interlinear/gnt_nl.php?cs=d5ba800d9cae77a133f3dd694e7f5745&t=445422&b=gal&c=3

Link naar bericht
Deel via andere websites
12 uur geleden zei TTC:

Ik denk dat waarheid steeds lastiger wordt wanneer het ook menselijker wordt, zo kijkt God ons recht in de ogen. 

Je bedoelt het vinden van de waarheid? Er is immers slechts één Waarheid.

Want al wat uit God geboren is, overwint de wereld; en dit is de overwinning, die de wereld overwint, namelijk ons geloof. Wie is het, die de wereld overwint, dan die gelooft, dat Jezus is de Zoon van God? Deze is het, Die gekomen is door water en bloed, namelijk Jezus, de Christus; niet door het water alleen, maar door het water en het bloed. En de Geest is het, Die getuigt, dat de Geest de waarheid is. Want Drie zijn er, Die getuigen in den hemel, de Vader, het Woord en de Heilige Geest; en deze Drie zijn Een. En drie zijn er, die getuigen op de aarde, de Geest, en het water, en het bloed; en die drie zijn tot een.

Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei WdG:

Je bedoelt het vinden van de waarheid? Er is immers slechts één Waarheid.

Want al wat uit God geboren is, overwint de wereld; en dit is de overwinning, die de wereld overwint, namelijk ons geloof. Wie is het, die de wereld overwint, dan die gelooft, dat Jezus is de Zoon van God? Deze is het, Die gekomen is door water en bloed, namelijk Jezus, de Christus; niet door het water alleen, maar door het water en het bloed. En de Geest is het, Die getuigt, dat de Geest de waarheid is. Want Drie zijn er, Die getuigen in den hemel, de Vader, het Woord en de Heilige Geest; en deze Drie zijn Een. En drie zijn er, die getuigen op de aarde, de Geest, en het water, en het bloed; en die drie zijn tot een.

Wanneer de mens de reiniging van water heeft ondergaan, en het bloed het Leven heeft van de Zoon, zal de Geest Hem tonen.

Hem belijden met het hart dat het geloof heeft.

Daarom; wat uit God geboren is, zal eens tot openbaring komen; de Heere uit de Hemel. Dat is het werk van de Verlosser, door Geest. De drie-eenheid aan het werk in de mens; de verandering van mens tot Mens. 

De weg daarnaar toe, is het innerlijke pad van reiniging en heiliging, en de weg recht maken voor de uit God geborene.

En uiteindelijk zal het Leven zich tonen, geest toont Geest, doorheen de gekende Zoon, en wordt de Waarheid gesproken; wordt het Woord verkondigd. De ''144.000'' aan het werk. Dezen zijn het die God dienen, doorheen Zichzelf, doorheen van dat uit God is; het Zijne. Tot het Zijne.

1Joh.3

5 Jezus antwoordde: Voorwaar, voorwaar zeg Ik u: Zo iemand niet geboren wordt uit water en Geest, hij kan in het Koninkrijk Gods niet ingaan.

6 Hetgeen uit het vlees geboren is, dat is vlees; en hetgeen uit den Geest geboren is, dat is geest.

7 Verwonder u niet, dat Ik u gezegd heb: Gijlieden moet wederom geboren worden.

1 Joh. 4

23 Maar de ure komt, en is nu, wanneer de ware aanbidders den Vader aanbidden zullen in geest en waarheid; want de Vader zoekt ook dezulken, die Hem alzo aanbidden.

24 God is een Geest, en die Hem aanbidden, moeten Hem aanbidden in geest en waarheid.

1 Joh.2

7 Jezus zeide tot hen: Vult de watervaten met water. En zij vulden ze tot boven toe.

8 En Hij zeide tot hen: Schept nu, en draagt het tot den hofmeester; en zij droegen het.

9 Als nu de hofmeester het water, dat wijn geworden was, geproefd had (en hij wist niet, van waar de wijn was; maar de dienaren, die het water geschept hadden, wisten het), zo riep de hofmeester den bruidegom.

10 En zeide tot hem: Alle man zet eerst den goeden wijn op, en wanneer men wel gedronken heeft, alsdan den minderen; maar gij hebt den goeden wijn tot nu toe bewaard.

1 Joh. 4

2 Hieraan kent gij den Geest van God: alle geest, die belijdt, dat Jezus Christus in het vlees gekomen is, die is uit God;

bewerkt door thom
Link naar bericht
Deel via andere websites
39 minuten geleden zei WdG:

Je bedoelt het vinden van de waarheid? Er is immers slechts één Waarheid. Want al wat uit God geboren is, overwint de wereld; en dit is de overwinning, die de wereld overwint, namelijk ons geloof. Wie is het, die de wereld overwint, dan die gelooft, dat Jezus is de Zoon van God? Deze is het, Die gekomen is door water en bloed, namelijk Jezus, de Christus; niet door het water alleen, maar door het water en het bloed. En de Geest is het, Die getuigt, dat de Geest de waarheid is. Want Drie zijn er, Die getuigen in den hemel, de Vader, het Woord en de Heilige Geest; en deze Drie zijn Een. En drie zijn er, die getuigen op de aarde, de Geest, en het water, en het bloed; en die drie zijn tot een.

Over God maakt ik me eerlijk gezegd weinig zorgen, die trekt z'n plan wel.  Maar z'n kinderen lijken de weg kwijt, ondanks alles EEN blijkt te zijn, verwarrend. 

bewerkt door TTC
Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei TTC:

Over God maakt ik me eerlijk gezegd weinig zorgen, die trekt z'n plan wel.  Maar z'n kinderen lijken de weg kwijt, ondanks alles EEN blijkt te zijn, verwarrend. 

En aangezien Jezus, Die God is, Zijn plan heeft, hoeft diegene die Hem aanvaardt als God en Verlosser zich ook geen zorgen te maken. Degenen die van de wereld zijn, zijn inderdaad de weg kwijt. Het wordt steeds duidelijker. Diegenen die Hem als God en Verlosser aanvaarden, wandelen in het Koninkrijk, en hebben geen enkele reden tot zorg, immers, Jezus Christus, Die de Waarheid is, en God is, is gisteren en heden dezelfde en in der eeuwigheid.

bewerkt door WdG
Link naar bericht
Deel via andere websites
16 minuten geleden zei WdG:

Diegenen die Hem als God en Verlosser aanvaarden, wandelen in het Koninkrijk, en hebben geen enkele reden tot zorg, immers, Jezus Christus, Die de Waarheid is, en God is, is gisteren en heden dezelfde en in der eeuwigheid.

 Wat wandelt in het Koninkrijk, moet Daaruit gekomen zijn. En dat is de uit God geborene.

Wat wandelt in het Koninkrijk, is de Verlosser zelf, Die in het vlees gekomen is.

Wat meent te wandelen in het Koninkrijk, moet zich bewust worden van zichzelf dat hij het Licht niet is, maar spreekt over het Licht,

Hoe kan het vlees en bloed het Koninkrijk beërven. Niet.

Hem aanvaarden als Verlosser, is jezelf overgeven aan Hem. Hij moet groeien, en ik kleiner worden, oplossen in Hem. Men kan geen 2 heren dienen.

bewerkt door thom
Link naar bericht
Deel via andere websites
2 uur geleden zei Bastiaan73:

Het woord 'eendracht' slaat sowieso nergens op, het staat in geen enkele Griekse grondtekst. Het WTG/de NWV heeft dit er zelf bij verzonnen c.q. aan toegevoegd. Ik heb je hier al eerder op gewezen maar je blijft met die WTG-oogkleppen op lopen. Hieronder de door jou geciteerde verzen in de Griekse grondtekst. Nergens staat dat WTG-woord 'eendracht'.

1 Johannes 5:20:

1-Johannes5-20.png

Bron: https://www.scripture4all.org/pdf_interlinear/gnt_nl.php?cs=393476dcafa07b0860a8b2d1aef34ab4&t=445422&b=1jo&c=5

Johannes 17:20-23:

Johannes17-20-21.png

Johannes17-22-23.png

Bron: https://www.scripture4all.org/pdf_interlinear/gnt_nl.php?cs=6cfb576987706c0b908d438290a1b031&t=445422&b=joh&c=17

Galaten 3:28:

Galaten3-28.png

Bron: https://www.scripture4all.org/pdf_interlinear/gnt_nl.php?cs=d5ba800d9cae77a133f3dd694e7f5745&t=445422&b=gal&c=3

Goed geobserveerd, al denk ik dat je woorden in een vertaling niet per se moet hoeven kunnen te herleiden tot één woordje in de brontaal. Maar wat het WTG doet met de NWV is hun eigen ideeën per se in de tekst proppen. Vandaar dat de NWV alleen geschikt is voor mensen die al door het WTG zijn gehersenspoeld.

Link naar bericht
Deel via andere websites
37 minuten geleden zei WdG:

En aangezien Jezus, Die God is, Zijn plan heeft, hoeft diegene die Hem aanvaardt als God en Verlosser zich ook geen zorgen te maken. Degenen die in de wereld zijn, zijn inderdaad de weg kwijt. Het wordt steeds duidelijker. Diegenen die Hem als God en Verlosser aanvaarden, wandelen in het Koninkrijk, en hebben geen enkele reden tot zorg, immers, Jezus Christus, Die de Waarheid is, en God is, is gisteren en heden dezelfde en in der eeuwigheid.

Waarom zou een aantal wachten op Jezus als gisteren, heden en toekomst hetzelfde zijn? Of is het gewoon ieder om beurt om vervolgens te reïncarneren en dat weer te vergeten? Wonderbaarlijk is het, behalve dat menselijke lijden, op die manier lijkt het op een tijdloos plan, niet? 

Link naar bericht
Deel via andere websites
5 minuten geleden zei TTC:
46 minuten geleden zei WdG:

 immers, Jezus Christus, Die de Waarheid is, en God is, is gisteren en heden dezelfde en in der eeuwigheid.

Waarom zou een aantal wachten op Jezus als gisteren, heden en toekomst hetzelfde zijn?

Volgens Openbaring, klopt Hij al eeuwen op de deur. En is het een kwestie van opendoen.

bewerkt door thom
Link naar bericht
Deel via andere websites
12 minuten geleden zei Desid:

Goed geobserveerd, al denk ik dat je woorden in een vertaling niet per se moet hoeven kunnen te herleiden tot één woordje in de brontaal.

Wel als de vertaling een afzwakking is van wat er in de brontaal staat of als de vertaling iets anders gaat suggereren dan de brontaal. 1 Johannes 5: 20 in verschillende vertalingen:

NBG51:

Doch wij weten, dat de Zoon van God gekomen is en ons inzicht gegeven heeft om de Waarachtige te kennen; en wij zijn in de Waarachtige, in zijn Zoon Jezus Christus. Dit is de waarachtige God en het eeuwige leven.

SV:

Doch wij weten, dat de Zoon van God gekomen is, en heeft ons het verstand gegeven, dat wij den Waarachtige kennen; en wij zijn in den Waarachtige, [namelijk] in Zijn Zoon Jezus Christus. Deze is de waarachtige God, en het eeuwige Leven.

HSV:

Maar wij weten dat de Zoon van God gekomen is en ons het verstand heeft gegeven om de Waarachtige te mogen kennen; en wij zijn in de Waarachtige, namelijk in Zijn Zoon, Jezus Christus. Die is de waarachtige God en het eeuwige leven.

NBV:

We weten ook dat de Zoon van God gekomen is en ons inzicht heeft gegeven om de Waarachtige te kennen. En wij zijn in de Waarachtige, omdat we in zijn Zoon Jezus Christus zijn. Hij is de ware God, hij is het eeuwige leven.

NCV:

Maar wij hebben waargenomen dat de Zoon van God arriveert en aan ons een denkwijze heeft gegeven, opdat wij de Waarachtige kennen. En wij zijn in de Waarachtige, in Zijn Zoon, Jezus Christus. Deze is de waarachtige God en het aionische leven.

WV75/95:

Wij weten dat de Zoon van God gekomen is, en ons inzicht gegeven heeft om de waarachtige God te kennen, en wij zijn in de waarachtige God, want wij zijn in Jezus Christus, zijn Zoon. Dit is de ware God, dit is eeuwig leven!

NB:

we weten ook dat Gods Zoon gekomen is en ons verstand gegeven heeft om hem te kennen die de waarachtige is, en wij zijn geworteld in de waarachtige, in zijn Zoon Jezus Christus; hij is de waarachtige God en het eeuwig leven;

En dan komt de NWV met:

Wij weten dat de Zoon van God is gekomen, en hij heeft ons inzicht gegeven zodat we de kennis kunnen krijgen van de waarachtige. En door zijn Zoon Jezus Christus zijn we in eendracht met de waarachtige. Dit is de ware God en het eeuwige leven.

7 minuten geleden zei thom:

Volgens Openbaring, klopt Hij al eeuwen op de deur.

Hoe zouden Zijn knokkels er uit zien?

Link naar bericht
Deel via andere websites
3 minuten geleden zei TTC:
24 minuten geleden zei thom:

Volgens Openbaring, klopt Hij al eeuwen op de deur. En is het een kwestie van opendoen.

Dat zeggen alle christenen, vandaar dat een aantal ook zegt dat de sleutels gewoon in de schuif liggen, nu de deur nog zoeken. :)

Ja klopt, het is een uitspraak uit Openbaring die de kern raakt van dit fenomeen. Het is in wezen hetzelfde als tot geloof komen.

Wanneer men tot geloof komt, is daar de toon ontvangen van het Koninkrijk.

Pas dan ontstaat er heimwee. Of noem het begeerte naar wat uit God is.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Zojuist zei thom:

Ja klopt, het is een uitspraak uit Openbaring die de kern raakt van dit fenomeen. Het is in wezen hetzelfde als tot geloof komen. Wanneer men tot geloof komt, is daar de toon ontvangen van het Koninkrijk. Pas dan ontstaat er heimwee. Of noem het begeerte naar wat uit God is.

Vandaag meer dan ooit, het staat te boek als het AB-perspectief, of dat metaforische verhaal van die berg, heel bijzonder. Er zijn mensen die van B naar A kunnen kijken, maar van A naar B lukt niet altijd om goed onderbouwde redenen die, zoals je eerder ergens stelde, maar al te vaak weggeredeneerd worden. In die zin klopt het verhaal van die deur wonderwel, niet enkel als vage metaforen die de verbeeldingskracht aanwakkeren maar ook concreet operationeel, wetenschappelijk en voor iedereen toegankelijk in mensentaal. 

Link naar bericht
Deel via andere websites

Een voorbeeld waarmee aangetoond kan worden dat de toevoeging 'eendracht met' de oorspronkelijke betekenis van een vers afzwakt/anders maakt.

De ark van Noach kan beschouwd worden als type van Christus. Mee eens?

Hier een aantal verzen zoals ze dan eigenlijk in de NWV zouden moeten staan, als het WTG consequent zou zijn:

Gen. 6:18 Maar met u zal Ik Mijn verbond oprichten; en gij zult in eendracht met de ark gaan, gij en uw zonen en uw huisvrouw en de vrouwen uwer zonen met u.

Gen. 6:19 En gij zult van al wat leeft, van alle vlees, twee van elk doen in eendracht met de ark komen, om met u in het leven te behouden: mannetje en wijfje zullen zij zijn;

Gen. 7:1 DAARNA zeide de HEERE tot Noach: Ga gij en uw ganse huis in eendracht met de ark; want u heb Ik gezien rechtvaardig voor Mijn aangezicht in dit geslacht.

Gen. 7:7 Zo ging Noach en zijn zonen en zijn huisvrouw en de vrouwen zijner zonen met hem in eendracht met de ark, vanwege de wateren des vloeds.

Gen. 7:9 Kwamen er twee en twee tot Noach in eendracht met de ark, het mannetje en het wijfje, gelijk als God Noach geboden had.

Gen. 7:13 Even op dienzelven dag ging Noach, en Sem en Cham en Jafeth, Noachs zonen, desgelijks Noachs huisvrouw en de drie vrouwen zijner zonen met hen in eendracht met de ark;

Gen. 7:15 En van alle vlees, waarin een geest des levens was, kwamen er twee en twee tot Noach in eendracht met de ark.

Gen. 7:23 Alzo werd verdelgd al wat bestond, dat op den aardbodem was, van den mens af tot het vee, tot het kruipend gedierte en tot het gevogelte des hemels, en zij werden verdelgd van de aarde. Doch Noach alleen bleef over, en wat met hem in eendracht met de ark was.

Gen. 8:1 EN God gedacht aan Noach, en aan al het gedierte en aan al het vee dat met hem in eendracht met de ark was; en God deed een wind over de aarde doorgaan en de wateren werden stil.

Gen. 8:9 Maar de duif vond geen rust voor het hol van haar voet; zo keerde zij weder tot hem in eendracht met de ark, want de wateren waren op de ganse aarde; en hij stak zijn hand uit en nam haar en bracht haar tot zich in eendracht met de ark.

Matth. 24:38 Want gelijk zij waren in de dagen voor den zondvloed, etende en drinkende, trouwende en ten huwelijk uitgevende, tot den dag toe in welken Noach in eendracht met de ark ging;

Luk. 17:27 Zij aten, zij dronken, zij namen ten huwelijk, zij werden ten huwelijk gegeven, tot den dag op welken Noach in eendracht met de ark ging, en de zondvloed kwam en verdierf hen allen.

bewerkt door Bastiaan73
Link naar bericht
Deel via andere websites

Eendracht

1) Concordia 2) Eendrachtigheid 3) Eenheid 4) Eensgezindheid 5) Gelijkgestemdheid 6) Harmonie 7) Kanaal in Noord-Brabant 😎 Kanaal in Zeeland 9) Overeenstemming 10) Rivier in de Benelux 11) Rivier in nederland 12) Samenwerking 13) Teamwerk 14) Unitas 15) Uniteit 16) Vrede 17) Water in Nederland

Eigenlijk bedoelt het WTG gewoon; in drie-eenheid.

:-) 

45 minuten geleden zei Bastiaan73:

SV:

Doch wij weten, dat de Zoon van God gekomen is, en heeft ons het verstand gegeven, dat wij den Waarachtige kennen; en wij zijn in den Waarachtige, [namelijk] in Zijn Zoon Jezus Christus. Deze is de waarachtige God, en het eeuwige Leven.

 

bewerkt door thom
Link naar bericht
Deel via andere websites
3 uur geleden zei thom:

Wanneer de mens de reiniging van water heeft ondergaan, en het bloed het Leven heeft van de Zoon, zal de Geest Hem tonen.

Waarom zou het mensenbloed het leven hebben van de Zoon? Waarom grijpen naar het vlees? 
Hoe toont de Geest van God aan ons (die in het vlees zijn), Hem (Christus, die niet in het vlees is)?
Waarom zo onnodig pseudo diepzinnig? Christus doopt met vuur; dat is gewoon met de geest van geloof.

- En dit is de wil Desgenen, Die Mij gezonden heeft, dat een iegelijk, die den Zoon aanschouwt, en in Hem
   gelooft, het eeuwige leven hebbe; en Ik zal hem opwekken ten uitersten dage.
- Om Zijn volk kennis der zaligheid te geven, in vergeving hunner zonden, door de innerlijke bewegingen der
   barmhartigheid onzes Gods, met welke ons bezocht heeft de Opgang uit de hoogte; Om te verschijnen dengenen,
   die gezeten zijn in duisternis en schaduw des doods; om onze voeten te richten op den weg des vredes.
- De Geest is het, Die levend maakt; het vlees is niet nut. De woorden, die Ik tot u spreek, zijn geest en zijn leven.
- En gelijk Mozes de slang in de woestijn verhoogd heeft, alzo moet de Zoon des mensen verhoogd worden;
   Opdat een iegelijk, die in Hem gelooft, niet verderve, maar het eeuwige leven hebbe.
- Maar die de waarheid doet, komt tot het licht, opdat zijn werken openbaar worden, dat zij in God gedaan zijn.
- Die in Hem gelooft, wordt niet veroordeeld, maar die niet gelooft, is alrede veroordeeld, dewijl hij niet heeft geloofd 
   in den Naam des eniggeboren Zoons van God. En dit is het oordeel, dat het licht in de wereld gekomen is,
   en de mensen hebben de duisternis liever gehad dan het licht; want hun werken waren boos.

3 uur geleden zei thom:

Hem belijden met het hart dat het geloof heeft.

Dat ja; inderdaad.

Als je het goed beschouwt, is dus heel het mystieke gedoe overbodig: Christus verkondigt de waarheid en bevestigt deze, en is voor wie Hem aanneemt en gelooft, hetzelfde als de slang van Mozes in de woestijn: verlossing door geloof, en de blik erop gericht houden.
En het wonder komt dan tot stand door de Geest, en de doop door het vuur: de kracht van God doet alles. En die kracht wordt niet gewerkt door het licht, want dat is onvoldoende begrepen, maar door het woord, dat wordt aangenomen. Daar zijn dus twee elementen: ten eerste het Woord, Christus dat hooggehouden wordt, en alleen wie dat aanneemt en de blik daarop houdt, wordt gered (want ze waren al veroordeeld omdat het Licht was verworpen). En ten tweede is het Woord, de verkondiging van de waarheid, dat is geest en dat is leven. De Geest wordt gewerkt door het vuur in geloof, en Christus zal dan de ziel opwekken op de laatste dag. Hoe lang je ook over de overeenkomsten en verschillen praat; ze bevestigen elkaar.

Christus identificeert zich met het door God gegeven woord: het is de waarheid die Hij bevestigt en die Hem, Christus, bevestigt en die de eenheid van God met zichzelf bevestigt. In waarheid en nuchterheid.
En dat woord identificeert zich ook met Christus: elk woord van God ziet (slaat) op Christus.

Wat missen we dan nog? Dat Christus ondertussen de zonde van de mens wegneemt; en de mens in de gelegenheid stelt om heilig te zijn voor God (dus gewoon geloof van de eigen ellende, en wegneming van alle schuld) doordat hij onze zonden op zich genomen heeft, en de schuld en de straf ervan draagt, en daarom ook waardig is en geschikt om ons Hoofd en onze meerdere te zijn.

3 uur geleden zei thom:

De drie-eenheid aan het werk in de mens; de verandering van mens tot Mens. 

De weg daarnaar toe, is het innerlijke pad van reiniging en heiliging, en de weg recht maken voor de uit God geborene.

En uiteindelijk zal het Leven zich tonen, geest toont Geest, doorheen de gekende Zoon, en wordt de Waarheid gesproken; wordt het Woord verkondigd. De ''144.000'' aan het werk. Dezen zijn het die God dienen, doorheen Zichzelf, doorheen van dat uit God is; het Zijne. Tot het Zijne.

 

De mens heeft de heilige Geest waardoor hij als mens Christus zoekt te volgen, die hem zodanig heeft geheiligd dat hij genade en gehoor vindt bij God. De drie-eenheid is dus vooral één enige God, die zich openbaart en doet kenmerken in verschillende geledingen van gezag: God de Geest als Geest te onderscheiden van het verterende vuur en van Gods Scheppende Kracht, het Woord; en ten tweede God de Koning als Gods Geest en scheppende kracht in de mens, te onderscheiden van de mens; en ten derde Gods heilige Geest, als Geest te onderscheiden van de mens in wie Hij zoekt te wonen. Gezag betekent hier het inhoud geven van liefde, namelijk doordat er ruimte wordt gegeven om af te wijken: Christus kan afwijken van God, zoals de mens die al afwijkt van God, ook kan afwijken van Christus, zoals de heilige Geest kan wijken van de mens. Steeds vraagt God liefde, en uiteindelijk is het God die de liefde bevestigt tot verheerlijking en opstanding op een nieuwe aarde, of zijn gelaat afwendt en de kandelaar wegneemt tot oordeel en verschrikking. 

3 uur geleden zei thom:

1 Joh. 4

2 Hieraan kent gij den Geest van God: alle geest, die belijdt, dat Jezus Christus in het vlees gekomen is, die is uit God;

Het is bijzonder, dat je hierin legt dat Christus wordt geboren in het vlees van de wedergeboren mens,
waardoor je mist dat er wordt gewoon staat dat Christus op aarde geboren is in Maria, terwijl je de ook mist dat niet de daadwerkelijke opstanding van Christus in de mens in het vlees hier en nu (dus in het verleden voor de gelovigen), het resultaat is, maar wel de opstanding van de mens door Christus op de jongste dag; dat is in de toekomst. Het wordt daardoor zo warrig, dat je mij rommeligheid verwijt. Maar de eenvoud is, dat de mens die Christus belijdt, wedergeboren wordt door het geloof in het woord. Dat is een eenvoudige zaak van de heilige Geest. De mens krijgt kracht van God. En alles over in Christus, van Christus, door Christus, kan een plek krijgen, maar is niet bedoeld om de zinnen te verduisteren en de geesten te doen dwalen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid