Spring naar bijdragen

Christelijke informatiedag seksueel misbruik


Aanbevolen berichten

4 minuten geleden zei WdG:

Als ouders dat niet doen, dan moet iemand anders dat maar doen. Kindermisbruik of moord zijn twee misdaden die naar mijn mening even zwaar zijn. Bij moord ga je ook niet iemand informeren dat er aangifte gedaan kan of moet worden. Je MOET aangifte doen. Als ik zie dat een kind misbruikt wordt, grijp ik in, en ik bel de politie, of een andere bevoegde instantie/organisatie, of de ouders aangifte willen doen of niet. Er is sprake van een MISDAAD.

Ja, maar is dat aan de ouderlingen? Is dat hun taak? Daar kan je over van mening verschillen. Ik vind dat bij de ouders een grotere verantwoording ligt. Zo denk ik erover. Ik vind kinderen trouwens goed beschermd in het algemeen. Ze zitten altijd naast de ouders, ze moeten begeleidt worden naar het toilet enz. 

12 minuten geleden zei Mullog:

Nogmaals, haal je neus eens uit de bijbel

Dat is nou net wat JG's niet doen.

2 minuten geleden zei WdG:

Nee. Als jij ergens ziet dat een kind misbruikt wordt, grijp je dan niet in? Jou kennende zou je dat toch wel doen? Je lijkt me een plezierig en redelijk mens, met een goed werkend hersenstel en een geweten. Ik denk dat jij het niet zou kunnen aanzien, en niet gaat afwachten tot de "ouders iets doen". Ik weet eigenlijk wel zeker dat je gaat ingrijpen.

Ik zou aangifte doen ja, maar ik ben dan ook geen ouderling. Ouderlingen hebben een vertrouwensfunctie. Alles wat bij hun komt moet veilig zijn. Als dat niet zo is dat ga je niet meer naar ze toe. Ik vind dat lastig.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 363
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Ik denk dat je de term klerikalisme niet helemaal juist begrijpt. Met klerikalisme wordt bedoeld dat de cleris, ofwel de priesters en bisschoppen, een zodanig gezag genieten onder de bevolking, opgele

En zo is het. Een ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen zonden. En dat organisaties soms iets wel of niet doen, ook daar zijn de leden die daar geen inspraak in hebben gehad ook niet voor verantwo

Ik denk dat we elkaar nu wel gevonden hebben. Ik hoop van harte dat vergeving voorop komt te staan. En als het slachtoffer alsnog de aangifte wil doorzetten, dan zal een berouwvolle dader daar geen pr

9 minuten geleden zei sjako:

Ouderlingen hebben een vertrouwensfunctie. Alles wat bij hun komt moet veilig zijn. Als dat niet zo is dat ga je niet meer naar ze toe.

Voor wie moet wat veilig zijn? Voor de daders of voor de slachtoffers. Als slachtoffer zou ik weinig vertrouwen hebben in ouderlingen. Als dader des te meer, want die beschermen ze.

 

12 minuten geleden zei sjako:

 

24 minuten geleden zei Mullog:

Nogmaals, haal je neus eens uit de bijbel

Dat is nou net wat JG's niet doen.

Nee, en daarmee begint de ellende...

Link naar bericht
Deel via andere websites
2 uur geleden zei sjako:

Ik zeg niet dat er niets is gebeurd. In elke organisatie zal het helaas gebeuren. Ook bij de JG. Ik twijfel ook over hoe het bestuur hier mee omgaat, maar ik ken dus niet goed de achtergronden. Maar zoals jij er mee omgaat is ook niet bepaald chique, of laat ik het voorzichtig zeggen, je bent niet neutraal. En waarom kom je er nu pas mee en niet jaren geleden? Meeliften om de Me-too hype? 

Ik vind dus dat ook de andere kant moet worden belicht. Het is nu heel eenzijdig tegen de Getuigen, aangezwengeld door ex-JG's die in eerste instantie niks met misbruik van doen hebben gehad, volgens mij om zoveel mogelijk schade aan te brengen.

Als je uitlatingen van ons volgt, dan zijn die wel kritisch maar nooit gedreven door sensatie, of door motieven om de organisatie kapot te maken. Die is altijd geweest om een vorm van erkenning voor slachtoffers van misbruik te vinden en het scheppen van een kindveilige omgeving ook in een religieuze context.

Je zou eens moeten stoppen met het insinueren dat je hier met kwaadwillende afvalligen te maken hebt, die handig meeliften op hypes zoals metoo. Vergeet niet dat door dagblad Trouw vorige zomer een reeks artikelen gepubliceerd is door zorgvuldige onderzoeksjournalistiek te bedrijven. Dat was nog voor de metoo-beweging.

ook suggereer je dat ik er niet over zou mogen beginnen omdat ik er nu pas meekom. Het is door de artikelen in Trouw ineens actueel geworden en onder de aandacht van de politiek gekomen. Bovendien kende ik jaren geleden nog niet zoveel verhalen over misbruik en was ik daarnaast veel meer bezig met het hervinden van mezelf buiten de JG.

Ook je bewering dat het hele gebeuren wordt aangezwengeld wordt door ex_G die in eerste instantie niets met misbruik van doen hebben gehad is onjuist. Minstens één persoon in het bestuur van Reclaimed Voices heeft zelf ervaringen van jarenlang misbruik. En het doel is NIET zoveel mogelijk schade aan een organsiatie toe brengen. Het doel is een KINDVEILIGE omgeving.

1 uur geleden zei sjako:

En wie heeft dat aangezwengeld en waarom?

Als een organisatie ajrenlang het probleem niet adresseert. Zeker al vanwege halverwege jaren 90. Als er in rechtzaken in de VS grote sommen zwijggeld zijn betaald. ALs  een onderzoek in Australië door een Royal Commission aantoont dat 1006 plegers nooit bij de autoriteiten gemeld zijn. ALs de JG in Australië op de brei hebben heengedraaid (zoals je in de verhoren op youtube zelf kunt zien), viel er dan te evrwachten dat JG bereid zouden zijn tot gesprek?

Op onze handreiking om met elkaar in gesprek te gaan is men niet ingegaan. Er zijn egsprekken met het ministerie gevoerd door JG en door ons. Maar JG geven niet thuis. 
Elke normale organisatie zou elke klacht (terecht of onterecht) die nu naar buiten komt serieus moeten nemen. Meewerken aan een onafhankelijk onderozek zou de beste manier zijn geweest om aan te tonen dat er wellicht niets aan de hand is.

Maar nee we hebben hier een halstarrige organisatie die liever zwijggeld betaald, die nog steeds niet bereid is om dit probleem openlijk aan te pakken en transparantie te geven. Sterker nog ze laat individuele leden zoals jij de kastanjes uit het vuur halen doordat die steeds hierop bevraagd worden
 

55 minuten geleden zei sjako:

Toevallig heb ik net een ouderling gesproken en heb gevraagd hoe ze hier nu mee omgaan. In een geval van kindermisbruik is een ouderling verplicht te zeggen dat de ouders of wie dan ook, aangifte kunnen (moeten) doen bij de politie. Dat het ontraden wordt omdat dit smaad op Jehovah's Naam zou zijn is in ieder geval nu niet van toepassing. Dat geldt bijv wel voor zakelijke conflicten, maar niet voor misdaden.

Deze  situatie geldt pas vanaf de brief aan alle ouderlingen van 1 september 2017. Voorheen was dat niet zo geformuleerd in de isntructies aan de ouderlingen. Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom die instructie zo recent pas is aangepast? ER was na een brief uit 2012 een nieuwe instructiebrief gekomen in augustus 2016. Maar toch moest er in 2017 weer een nieuwe brief geschreven worden.

Blijkbaar hebben de juristen nav alle recente ontwikkeleningen (met name die in Australië) een aantal minimale aanpassingen gedaan in de richtlijnenn voor ouderlingen.

Dit neemt dus niet weg dat de feitelijke praktijk zoals inmiddels door honderden verhalen onderbouwd wordt al die tijd anders is geweest. Waarom wordt dit niet egwoon OPENLIJK toegegeven? Dat kan toch mooi via JW Broadcasting? dan ebreik je meteen de hele JG gemeenschap over de hele wereld. Maar nee, men kiest liever om te spreken van "apostate driven lies" zoals STephen Lett in één van de uitzendingen doet.
 

27 minuten geleden zei sjako:

Dat is aan de ouders of aangevers. 

Volgens de wet (artikel 160 WvSv) is iedereen die op de hoogte is van een ernstig misdrijf (waaronder verkrachting) verplicht dat aan te geven. Het is dus NIET alleen aan de ouders of aangevers

23 minuten geleden zei sjako:

Ja, maar is dat aan de ouderlingen? Is dat hun taak? Daar kan je over van mening verschillen. Ik vind dat bij de ouders een grotere verantwoording ligt. Zo denk ik erover. Ik vind kinderen trouwens goed beschermd in het algemeen. Ze zitten altijd naast de ouders, ze moeten begeleidt worden naar het toilet enz. 

Ja ouderlingen hebben de taak de kudde te beschermen. Niet alleen als er 'geestelijk' gevaar dreigt, maar ook als er letterlijk gevaar dreigt. Zoals maar al te vaak is gebleken zijn de meeste ouderlingen onvoldoende bekwaam om zaken van kindermisbruik goed af te handelen. Daarvoor zijn ze niet geschoold. 

Kinderen zijn vaak niet goed beschermd, omdat ouders te goed van vertrouwen zijn. Kinderen krijgen Bibelstudie van die 'aardige' pionier, of ze worden opgeleid in de velddienst door die aardige broeder. Misbruik vindt in de meeste gevallen plaats door naaste familie of vrienden. Personen van wie je het juist niet verwacht.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 2 weeks later...

De volgende stap: het O.M gaat een strafrechtelijk onderzoek instellen:

https://nos.nl/artikel/2246303-openbaar-ministerie-doet-onderzoek-naar-misbruik-jehovah-s.html

Inmiddels zijn er 9 aangiftes, 5 via reclamed voices en 4 anderen. Ik hoop dat men ook naar de samenhang en de rol van de WTG kijkt.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Helaas het misbruik binnen de kerk weer volop in het nieuws deze week.  Het lijkt me dat het voor christenen best wel frustrerend is dat deze zaken alleen kunnen worden gestopt door mensen van buiten de betreffende gemeenschappen. Het geeft de indruk dat geloofsgemeenschappen vanuit zichzelf niet (meer?) in staat zijn om dit misbruik te stoppen.
Er móet volgens mij welhaast sprake zijn van een zwijgende meerderheid, je maakt mij niet wijs dat kindermisbruik de meeste christenen koud laat. Waarom zien we die meerderheid niet? Is dit binnen de kerken hiërarchisch niet mogelijk?   

Link naar bericht
Deel via andere websites
5 uur geleden zei Lobke:

Zulke christelijke informatie dagen zijn hard nodig. Afschuw voor hen die kwetsbaren veiligheid moesten bieden.

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/15/ook-in-pennsylvania-dekte-de-kerk-misbruik-toe-a1613220

Dat ze deze 300 daders mogen achterhalen en indien ze nog leven voor het gerecht mogen slepen. Ook degene die dit geweten hebben en er geen melding van hebben gemaakt bij de autoriteiten zouden voor het gerecht moeten verschijnen. Aan de hoogste boom met dit uitschot.

bewerkt door Thorgrem
Link naar bericht
Deel via andere websites

@Dat beloof ik,

Ik lees de pijn die gelovigen hebben, de plaatsvervangende schaamte.

Dit schreef ds. Veerman erover. Zijn vrouw is ook slachtoffer van seksueel misbruik; ze ervaren nog dagelijks de gevolgen hiervan.

 https://alexanderveerman.wordpress.com/2018/08/16/zwijg-niet-langer/

Ds Sybrand van Dijk.

 

bewerkt door Lobke
Link naar bericht
Deel via andere websites
3 uur geleden zei Dat beloof ik:

Helaas het misbruik binnen de kerk weer volop in het nieuws deze week.  Het lijkt me dat het voor christenen best wel frustrerend is dat deze zaken alleen kunnen worden gestopt door mensen van buiten de betreffende gemeenschappen. Het geeft de indruk dat geloofsgemeenschappen vanuit zichzelf niet (meer?) in staat zijn om dit misbruik te stoppen.
Er móet volgens mij welhaast sprake zijn van een zwijgende meerderheid, je maakt mij niet wijs dat kindermisbruik de meeste christenen koud laat. Waarom zien we die meerderheid niet? Is dit binnen de kerken hiërarchisch niet mogelijk?   

Het is vooral frustrerend, zacht gezegd, dat zoveel mensen slachtoffer zijn geworden van een verschrikkelijke vorm van misbruik, dat hun herders het gekregen vertrouwen op zo'n verschrikkelijke wijze hebben beschaamd.
Veel gelovigen laten hun ongenoegen vooral merken door simpelweg de kerk te verlaten. Maar er zijn ook veel gelovigen die dit verschrikkelijk vinden, maar toch bij de kerk blijven, omdat zij het katholieke geloof los van deze wandaden wensen te zien en te belijden en er wellicht op vertrouwen dat de kerk ook hiervan weer zal leren. Zij laten zich volgens mij wel degelijk horen, maar hebben misschien niet de harde, ongenuanceerde toon die het meest opgepikt wordt.
Het is dan ook heel mogelijk dat ook búíten de kerk er een "zwijgende meerderheid" is, die er dus evenals niet zo openlijk en luid op reageert, maar het daarom nog wel heel erg vindt.

Hiërarchisch is er binnen de kerk veel mogelijk, hoewel in sommige culturen de kerk veel (informele) macht heeft en men dus niet zomaar tegen de geestelijkheid ingaat. Ook de paus lijkt nu (eindelijk) een hardere lijn in te zetten in de omgang met zulke misbruikers.
Maar misschien is het ook wel een beetje zo dat sommige gelovigen zich niet zo hard willen uiten, omdat ze geen zin hebben in tegenaanvallen van niet-gelovigen, in de trant van "wat doe je daar dan nog, ben je zelf dan ook niet medeschuldig?"
Of omdat ze bang zijn dat elke redelijke nuance meteen afgebrand wordt als goedpraterij, of zoiets. Zij zullen immers misschien níét meteen willen roepen dat alle kerken zouden moeten worden gesloten of dat alle priesters pedo's zouden zijn.
We kunnen toch wel vaststellen dat het internet de meest gebruikte en meest laagdrempelige plaats is om je openlijk te uiten, maar ook de meest giftige als het om dit soort discussies gaat.
Niet iedereen kan of wil met dat gif omgaan.
Het kan ook zijn dat zij dezelfde gevoelens jegens de kerk hebben als familieleden jegens hun familie als daar misbruik plaatsvindt: dat is ook heel erg, maar je wil toch niet zomaar openlijk je familie afbranden. Het blijft toch je familie.
Of dat ze domweg overrompeld zijn door de vele schandalen en simpelweg nog niet weten hoe ze zich nu daartoe moeten verhouden.

Kortom, er kunnen vele redenen zijn waarom niet iedereen meteen (op het internet) diens woede laat horen, de ene reden legitiemer dan de ander.
Gelukkig kunnen we er voor kiezen om er vanuit te gaan dat ook de zwijgers, katholiek of niet katholiek, dit net zo verschrikkelijk vinden, tenzij anders bewezen is. Dat scheelt denk ik al een hoop frustratie en onredelijkheid.

Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei Lobke:

@Dat beloof ik,

Ik lees de pijn die gelovigen hebben, de plaatsvervangende schaamte.

Dit schreef ds. Veerman erover. Zijn vrouw is ook slachtoffer van seksueel misbruik; ze ervaren nog dagelijks de gevolgen hiervan.

 https://alexanderveerman.wordpress.com/2018/08/16/zwijg-niet-langer/

Ds Sybrand van Dijk.

En hoe schuldig voelt de mevrouw die achterin de kerk op de bank zit zich over deze kwestie?

Link naar bericht
Deel via andere websites
6 minuten geleden zei Kaasjeskruid:

En hoe schuldig voelt de mevrouw die achterin de kerk op de bank zit zich over deze kwestie?

Ik zit zo nu en dan achter in de kerk. Waarom zou ik mij schuldig moeten voelen over de misdaden van anderen. Anderen die ik ook nog niet eens ken, nooit invloed op heb gehad? Ik voel me niet schuldig. Ben alleen behoorlijk pissed off dat deze kanker niet effectief uitgesneden wordt.

Link naar bericht
Deel via andere websites
2 minuten geleden zei Thorgrem:

Ik zit zo nu en dan achter in de kerk. Waarom zou ik mij schuldig moeten voelen over de misdaden van anderen. Anderen die ik ook nog niet eens ken, nooit invloed op heb gehad? Ik voel me niet schuldig. Ben alleen behoorlijk pissed off dat deze kanker niet effectief uitgesneden wordt.

Wellicht is dat een oorzaak: te weinig in de gaten houden van je broeders en zusters en ze durven aan te spreken op hun gedrag.

Link naar bericht
Deel via andere websites
6 minuten geleden zei Kaasjeskruid:

Wellicht is dat een oorzaak: te weinig in de gaten houden van je broeders en zusters en ze durven aan te spreken op hun gedrag.

Hoe had ik dat in godsnaam moeten doen dan? Hoe spreek jij je broeders en zusters aan op iets waarvan je niet weet dat het plaats heeft gevonden? Hoe spreek je mensen aan die je niet kent, nooit gezien hebt, ook nooit wat van gehoord hebt over misdaden die in het verborgene plaatsvinden? Hebben ze bij jou in de kerk een soort Stasi waar leden elkaar 24/7 in de gaten houden?

bewerkt door Thorgrem
Link naar bericht
Deel via andere websites
1 minuut geleden zei Thorgrem:

Hoe had ik dat in godsnaam moeten doen dan? Hoe spreek jij je broeders en zusters aan op iets waarvan je niet weet dat het plaats heeft gevonden? Hoe spreek je mensen aan die je niet kent, nooit gezien hebt, ook nooit wat van gehoord hebt over misdaden die in het verborgene plaatsvinden? Hebben ze bij jou in de kerk een soort Stasi waar leden elkaar 24/7 in de gaten houden?

Vindt jij je broeder of zuster die jou aanspreekt op je gedrag een stasi?

Link naar bericht
Deel via andere websites
4 minuten geleden zei Kaasjeskruid:

Wellicht is dat een oorzaak: te weinig in de gaten houden van je broeders en zusters en ze durven aan te spreken op hun gedrag.

Liefde zonder rechtvaardigheid werkt niet. God's oordeel begint bij onszelf. Zoals ik als Nederlander diep beschaamd ben over hoe het joodse volk hier tijdens en na de oorlog is behandeld en in de steek gelaten, zo ben ik ook diep beschaamd over de misdaden van de christelijke kerken. Dit is tijd voor berouw en inkeer. Op blote voeten naar de kerk. Misschien hebben we de afgelopen decennia wel veel te veel de nadruk gelegd op de liefde van God waardoor de rechtvaardigheid een beetje op de achtergrond is geraakt. Ik persoonlijk ga diep door het stof, voor mijn eigen zonden en die van de christelijke Kerk. Moge God ons genadig zijn. Dit is ongelooflijk ernstig!

Link naar bericht
Deel via andere websites
Zojuist zei Willempie:

Liefde zonder rechtvaardigheid werkt niet. God's oordeel begint bij onszelf. Zoals ik als Nederlander diep beschaamd ben over hoe het joodse volk hier tijdens en na de oorlog is behandeld en in de steek gelaten, zo ben ik ook diep beschaamd over de misdaden van de christelijke kerken. Dit is tijd voor berouw en inkeer. Op blote voeten naar de kerk. Misschien hebben we de afgelopen decennia wel veel te veel de nadruk gelegd op de liefde van God waardoor de rechtvaardigheid een beetje op de achtergrond is geraakt. Ik persoonlijk ga diep door het stof, voor mijn eigen zonden en die van de christelijke Kerk. Moge God ons genadig zijn. Dit is ongelooflijk ernstig!

Aangezien jij onderdeel bent van die kerk, spreek jij jezelf dus ook aan?

Link naar bericht
Deel via andere websites
Zojuist zei Kaasjeskruid:

Door plaatsvervangend boete te doen? Ik verzeker je dat de misbruiker daar maling aan heeft.

Ik doe plaatsvervangend boete, spreekwoordelijk in stof en as, voor ons allemaal. Tegelijkertijd zal ik, als ik iets ernstigs waarneem, daar met al mijn kracht een einde aan proberen te maken. Gelukkig heb ik in mijn omgeving nog nooit met dit soort verschrikkelijke zaken te maken gehad. 

Link naar bericht
Deel via andere websites
2 minuten geleden zei Willempie:

Gelukkig heb ik in mijn omgeving nog nooit met dit soort verschrikkelijke zaken te maken gehad. 

Dan let je niet goed op:

https://www.nrc.nl/nieuws/2014/05/27/een-op-drie-nederlandse-kinderen-maakt-seksueel-geweld-mee-a1424730

Link naar bericht
Deel via andere websites
20 minuten geleden zei Kaasjeskruid:

Wellicht is dat een oorzaak: te weinig in de gaten houden van je broeders en zusters en ze durven aan te spreken op hun gedrag.

Alleen als je weet dat iemand echt kwaad gedaan heeft en vervolgens er niets mee doet, terwijl je er redelijkerwijs wel wat mee had kunnen doen, ben je schuldig. Ook als je het redelijkerwijs had kunnen weten gezien de omstandigheden, maar bewust ervoor kiest onwetend te blijven, ben je schuldig onwetend.
Zou je bijvoorbeeld een verslag krijgen over misstanden, maar je kiest ervoor het verslag niet te lezen of de aantijgingen bij voorbaat niet te geloven, terwijl ze wel degelijk nader onderzoek behoeven, of zou je überhaupt niet openstaan voor het aanhoren van aanklachten terwijl dat wel bij jouw functie of roeping behoort, dan ben je schuldig onwetend.
Als je iets echter niet weet en ook niet had kunnen weten, kun je ook iemand er niet op aanspreken. En als je werkelijk niet iemand ergens op aan kan of durft te spreken, ben je niet schuldig.

Het oordeel over de schuldvraag ligt in het strafrecht bij de rechter en in het goddelijk recht bij God zelf. Inzake strafrecht kun je daarom aangifte doen, wanneer je meent dat iemand medeplichtig is aan een misstand. Inzake goddelijk recht is het niet jouw plaats om daarover een oordeel te vellen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
4 minuten geleden zei Kaasjeskruid:

Ja, ik ben niet blind voor de verschrikkelijke zaken die in deze wereld plaatsvinden. Daarom ben ik dankbaar voor alle mensen die hier tegen durven strijden, vaak met gevaar voor verlies van hun maatschappelijke posities, bezittingen en zelfs hun leven. Want zo erg is het inmiddels. Binnen de Kerk moet en zal dit soort satanische zaken worden uitgeroeid. Ik denk dat er al een zuivering plaatsvind momenteel. De dingen moeten eerst aan het licht komen voordat we wakker worden!  

Link naar bericht
Deel via andere websites
9 minuten geleden zei Robert Frans:

Het oordeel over de schuldvraag ligt in het strafrecht bij de rechter en in het goddelijk recht bij God zelf. Inzake strafrecht kun je daarom aangifte doen, wanneer je meent dat iemand medeplichtig is aan een misstand. Inzake goddelijk recht is het niet jouw plaats om daarover een oordeel te vellen.

Als men maling heeft aan de terechtwijzing, kunnen ze van mij maat 48 onder de bips krijgen richting uitgang kerk. In de hoop dat het PV tot terechtwijzing leidt.

bewerkt door Kaasjeskruid
Link naar bericht
Deel via andere websites
3 minuten geleden zei Robert Frans:

Inzake goddelijk recht is het niet jouw plaats om daarover een oordeel te vellen.

In mijn optiek gaat het hier niet over een oordeel vellen maar over rechtvaardig handelen. Ik denk Kaasjeskruid wel te begrijpen als hij bedoelt dat we niet alleen maar lief moeten zijn voor elkaar. Ik wens binnen de christelijke gemeenschap ook te worden aangesproken op ongewenst gedrag. Dat wens ik trouwens zelfs binnen mijn werkkring.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast
Deze discussie is nu afgesloten voor verdere antwoorden.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid