Spring naar bijdragen

Laatste dagen - Openbaring


Aanbevolen berichten

4 minuten geleden zei Kaasjeskruid:

Broekenman.

Schelden om te volharden in een mogelijke valse getuigenis. Je zou de gemeenschappelijke verklaring over de rechtvaardiging tussen de lutheranen en de rkk eens kunnen lezen, of dezelfde verklaring tussen de calvinisten en rkk. Vele protestanten hebben anno 21e eeuw gelukkig een stuk minder polariserend wereldbeeld. 

Maar nogmaals, open gerust een nieuw topic om je stelling hard te maken. 

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 554
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Ik heb effe een paar andere woorden vet gemaakt ? : Galaten 5: 22. De vrucht van de Geest is echter: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbe

Prachtig. Er staat op YT een mooi commentaar onder: As a youtube comment once said: "Children are afraid of the Dark, Adults are afraid of the Light."

Posted Images

Citaat

Dat we in de eindtijd zitten is wel duidelijk. Kijk naar de natuurrampen, oorlogen, de algehele mentaliteit van mensen. Je ziet profetieën voor je ogen uitkomen. Ook niet kerkelijke mensen zien dat en gaan zich voorbereiden op de 'doomsday', de zogeheten doomsdaypreppers. Ze laten voor tonnen bunkers neerzetten sjokvol wapens, voedsel, water en wat je nog meer nodig denkt te hebben. Jezus was duidelijk dat dit niet de manier om...

Citaat

Het gaat om wat het Koninkrijk nu precies is. Daniël 2 laat zien dat het om een Koninkrijk gaat dat alle andere koninkrijken zal wegvagen. In één klap. Een rots valt uit de hemel en knalt tegen het beeld wat alle andere koninkrijken uit de geschiedenis voorstelt. Het rots vormt een berg dat de hele aarde bedekt. Het zal dus een echte regering zijn met Jezus als Koning en volgens Openbaring 144.000 mederegeerders. Wij zijn de onderdanen, de grote schare die niemand tellen kan. Alles wat Satan heeft bedorven zal weer worden rechtgezet. Jezus maakt alles nieuw. 

Inderdaad Sjako. de boeken openbaring en Daniel zijn een must voor Christenen, ik lees er regelmatig in

voor de rest gaan veel antwoorden alle kanten uit, ook ontopics en filosofie, de goede uitgezonderd, ik kan of wil daar liever niet op antwoorden.

 

Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei Mullog:

Ach, dat is van alle tijden. Het zal zo'n vaart wel niet lopen.

Dit soort reacties is ook voorspeld door Petrus in 2Petrus 3:3: In de eerste plaats moeten jullie weten dat er in de laatste dagen spotters zullen komen, die hun eigen verlangens volgen en spottend zeggen: Hij heeft toch beloofd te komen? Waar blijft hij dan? Vanaf de tijd dat onze voorouders overleden zijn is alles hetzelfde gebleven. Alles blijft zoals bij het begin van de schepping. 

Lees zelf maar verder. Heel tekenend. 

Link naar bericht
Deel via andere websites
5 uur geleden zei antoon:

Inderdaad Sjako. de boeken openbaring en Daniel zijn een must voor Christenen, ik lees er regelmatig in

Daniël en Openbaringen zijn vooral een must voor christelijke eindtijdpredikers, die daar maar al te graag naar believen uit citeren en het vervolgens maar niet met elkaar eens kunnen worden over hoe de eindtijd nu precies zal verlopen, terwijl het allemaal toch zo helder en duidelijk zou zijn voor elke verlichte geest. Op hen kun je dus ook niet echt aan.
Voor christenen in het algemeen zijn echter de vier evangelieën het belangrijkst, daarna de geschriften en brieven uit het Nieuwe Testament en daarna de geschriften uit het Oude Testament. Uiteraard tezamen met de Traditie en het kerkelijk leergezag, maar dat spreekt in elk geval voor de meeste christenen wel voor zich. ;)

Link naar bericht
Deel via andere websites
18 uur geleden zei Kaasjeskruid:

Is het dan mogelijk om Christen te zijn met een valse leer?

Dat is maar te hopen dan he. Want alle christenen hebben een deels "valse" (false = onjuist) leer.   Niet 1 mens kent de gehele waarheid en heeft die in zijn achterzak. Bovendien staat in je eigen Bijbel ook dat Gods Liefde alle kennis, dus ook Bijbelkennis, overstijgt.

Persoonlijk deel ik niet de visie op de hostie die katholieken lijken te hebben en waar je citaat eigenlijk naar verwijst (de katholieken die ik persoonlijk ken hebben die visie overigens helemaal niet en ook nooit geleerd op school bij de nonnen). Maar ik waardeer wel de katholieke wijze van het verstaan van het Evangelie, die zich presenteert in bijvoorbeeld de Eucharistie.  Het is gewoon een andere wijze van leren van dezelfde inhoud als waar jij en andere protestanten met veel woorden over praat.  Persoonlijk heb ik soms moeite met de uitschieters van zowel protestantisme als katholicisme, die in mijn optiek bij het protestantisme cerebraal zijn en bij het katholicisme celebraal.  En anderen hebben soms moeite mijn wijze van geloven (en aangezien die wijze niet denominationeel plaatsbaar is, zijn die moeiten divers).  Hier zullen we mee moeten leven en werken op dit ondermaanse, want deze wereld is gevallen. We leven  in een gebroken wereld. En geen enkel instituut heeft de perfecte uitdrukking van de weg, de waarheid en het leven in zijn achterzak.

 

16 uur geleden zei Lobke:

Grapjas!

 

Ik hoop dat je gelijk hebt dat het een grapje is. 

Link naar bericht
Deel via andere websites
3 minuten geleden zei Dolce Vita:

Dat is maar te hopen dan he. Want alle christenen hebben een deels "valse" (false = onjuist) leer. 

Daar ben ik het mee eens. Althans, ik heb zeer veel verschillende denominaties bezocht en heb overal wel wat kunnen vinden waarvan men zich kan afvragen of dit wel zo door God is bedoeld.

5 minuten geleden zei Dolce Vita:

Ik hoop dat je gelijk hebt dat het een grapje is. 

Momentje hoor, ff de naald uit mijn ader trekken.

Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei Robert Frans:

Daniël en Openbaringen zijn vooral een must voor christelijke eindtijdpredikers

Dus die boeken zijn dus alleen geschreven voor mensen die in de eindtijd geloven? Paulus had het toch over dat de 'gehele Schrift' van belang is voor Christenen. Dat de meeste mensen deze boeken niet begrijpen of niet passen in hun geloof is een ander verhaal.

Link naar bericht
Deel via andere websites
2 uur geleden zei sjako:

Dit soort reacties is ook voorspeld door Petrus

 

3 minuten geleden zei sjako:

Dus die boeken zijn dus alleen geschreven voor mensen die in de eindtijd geloven?

Nee, die boeken maken deel uit van de bijbel die uit veel meer boeken bestaat dat het eindtijd geleuter. Ik den dat @Robert Frans wel een goed onderbouwd punt heeft. Daar komt nog bij dat Daniel als je objectief leest met terugwerkende kracht voorspeld (het boek dateert van ergens rond 150 voor Christus en niet van ergens rond 550 voor Christus, en nee ik ga daar geen discussie over voeren want wij gaan daarin toch geen centimeter dichter bij elkaar komen) en Openbaringen had nooit onderdeel van de bijbel mogen worden zoals bij Henoch gelukkig wel besloten is. 

Dat Petrus er al voor waarschuwde is logisch verklaarbaar. Als lid van de nieuwe christelijke priesterklasse was hij voor zijn onderhoud afhankelijk van de giften van mensen die dat geloof omarmde. Dan is het handig om bij voorbaat bespotters te benoemen, kun je gelijk zeggen van "zie je wel, ik heb het wel voorspeld".

Verder ben ik voorlopig in goed gezelschap, zo rond de 7 miljard, die allemaal nog niks gemerkt hebben van een vergane wereld terwijl dit toch al vanuit het christendom een kleine 2.000 jaar voorspeld wordt (en dat telkens weer uitgesteld blijkt te worden) En er zijn nochthans zat mooie momenten geweest met veel betere voortekenen, 2 wereld oorlogen met een mooie Spaanse griep erbij, verscheidene pestepidemien die in Europa de bevolking decimeerden, opkomende heidense koningkrijken van een omvang waar jullie nu alleen maar kunnen dromen, etc...

Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei Mullog:

het boek dateert van ergens rond 150 voor Christus en niet van ergens rond 550 voor Christus

Alle bronnen die ik ken zeggen dat het boek ergens rond 550 voor Christus is geschreven en bevat veel details over hoe het die tijd toeging. Jezus haalde Daniël vaak aan, en bracht termen zoals Zoon des mensen, wat uit het boek Daniël komt, op zichzelf van toepassing. Dat Openbaring niet in de Bijbel thuishoort vind ik behoorlijk riskante uitspraak en volgens mij nergens op gebaseerd. Aangezien Openbaring is geschreven door Johannes lijkt me dit toch wel betrouwbaar. Trouwens veel zaken uit Openbaring zien we terug in het verleden en in het heden. 

Link naar bericht
Deel via andere websites
8 uur geleden zei antoon:

Inderdaad Sjako. de boeken openbaring en Daniel zijn een must voor Christenen, ik lees er regelmatig in

Flauwekul.

Want wij zien nu door een spiegel in een duistere rede, maar alsdan zullen wij zien aangezicht tot aangezicht; nu ken ik ten dele, maar alsdan zal ik kennen, gelijk ook ik gekend ben. (1Kor.13:12)

Pas dan zal er volledige kennis zijn. Zonder Openbaringen te snappen kan men ook prima geloven i.m.o. Hoewel ook in dit boek met de Waarheid kan worden kennisgemaakt, lijkt het mij belangrijker om de vier evangeliën te begrijpen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
2 uur geleden zei sjako:

Dus die boeken zijn dus alleen geschreven voor mensen die in de eindtijd geloven? Paulus had het toch over dat de 'gehele Schrift' van belang is voor Christenen. Dat de meeste mensen deze boeken niet begrijpen of niet passen in hun geloof is een ander verhaal.

Nee, die boeken wekken vooral interesse bij eindtijdpredikers, waardoor ze vaak meer aandacht aan deze boeken besteden dan aan het Evangelie zelf. De hele Schrift is van belang, maar het ene boek is wel belangrijker dan het andere.

@Mullog Het zou toch spijtig zijn als Daniël en Openbaringen niet in de Schrift zouden voorkomen. Als je dat eindtijdgedoe even loslaat en gewoon onbevangen die boeken leest, dan zijn het toch behoorlijk epische verhalen vol angstaanjagende monsters en beesten, grootse rampen, unieke vergezichten en mysterieuze beelden die hun zin niet meteen prijsgeven. Dat wil je toch niet missen? ;)

Link naar bericht
Deel via andere websites
2 uur geleden zei sjako:

Dus die boeken zijn dus alleen geschreven voor mensen die in de eindtijd geloven? Paulus had het toch over dat de 'gehele Schrift' van belang is voor Christenen. Dat de meeste mensen deze boeken niet begrijpen of niet passen in hun geloof is een ander verhaal.

Dat zegt hij niet... Lees nog eens zijn postings door...

Verder heeft het maar een haartje gescheeld of de apocalyps werd niet eens in de canon opgenomen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
36 minuten geleden zei Robert Frans:

Als je dat eindtijdgedoe even loslaat en gewoon onbevangen die boeken leest, dan zijn het toch behoorlijk epische verhalen vol angstaanjagende monsters en beesten, grootse rampen, unieke vergezichten en mysterieuze beelden die hun zin niet meteen prijsgeven. Dat wil je toch niet missen?

Persoonlijk vind ik dan Tolkien helderder, spannender en leesbaarder met dezelfde ingredienten, als je begrijpt wat ik bedoel ;)

1 uur geleden zei sjako:

Alle bronnen die ik ken zeggen dat het boek ergens rond 550 voor Christus is geschreven en bevat veel details over hoe het die tijd toeging. Jezus haalde Daniël vaak aan, en bracht termen zoals Zoon des mensen, wat uit het boek Daniël komt, op zichzelf van toepassing.

Zoals gezegd, hier gaan wij het niet over eens worden. Dat Jezus Daniël aanhaalde en daaruit teksten overnam is geen enkel argument. Dat het boek "veel details over hoe het die tijd toeging" bevat is wat lastiger als argument maar ik zie echter ook niet in waarom men toen niet zou weten wat we nu weten over de toenmalige gewoonten en gebruiken.

1 uur geleden zei sjako:

Dat Openbaring niet in de Bijbel thuishoort vind ik behoorlijk riskante uitspraak en volgens mij nergens op gebaseerd.

Ik citeer (bron)

Citaat

In de 4e eeuw betwijfelden Johannes Chrysostomus en andere bisschoppen of dit boek in het Nieuwe Testament thuis hoorde, voornamelijk door de problemen die de interpretatie gaf en het gevaar van misbruik. De kerkvader Origenes ging hen voor, hij beschouwde de Openbaring als een verzameling van wilde dromerijen, waaruit niemand wijs kan worden. Christenen in Syrië verwierpen het ook omdat het montanisme zich op dit boek baseerde. Het werd uiteindelijk wel in de nieuwtestamentische canon opgenomen. De oosters-orthodoxe kerk gebruikt het boek niet in de liturgie.

Deze korte samenvatting staat in de Wiki. Als je wat verder googled op openbaringen en canon e.d. kom je meer informatie tegen zo ook in de Engelstalige wiki (er zijn in vroeger tijden ook vraagtekens gezet bij het auteurschap van Johannes). De argumentatie voor het uitsluiten uit de canon klinkt niet onredelijk en het zou een hoop eindtijd gefantaseer voorkomen hebben.

Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei Robert Frans:

maar het ene boek is wel belangrijker dan het andere.

En wie bepaalt welk boek belangrijker is dan het andere? Jezus had het in de evangeliën ook over de eindtijd, dus waarom zou Openbaring die helemaal over de eindtijd gaat niet belangrijk zijn? Ik denk dat het essentieel is dat je er begrip hebt van Daniël en Openbaring. De belangrijkste boodschap van Jezus was de aankondiging van Gods Koninkrijk. Het is één van de eerste dingen genoemd in het modelgebed: Uw Koninkrijk kome.... M.a.w. het was er nog niet, maar we moeten er wel om vragen. En juist in Openbaring wordt haarfijn uitgelegd hoe het Koninkrijk komt en wat het inhoudt. Dus ik ben van mening dat Openbaring en Daniël van levensbelang zijn om te begrijpen. 

1 uur geleden zei ZENODotus:

Verder heeft het maar een haartje gescheeld of de apocalyps

Dan was het Gods voorzienigheid dat het toch is opgenomen en behoort het tot de geïnspireerde geschriften.

6 minuten geleden zei Mullog:

Persoonlijk vind ik dan Tolkien helderder, spannender en leesbaarder met dezelfde ingredienten, als je begrijpt wat ik bedoel

Ik heb ze ook gelezen en gezien. Spannend, maar fictie. Openbaring gaat om reeële zaken.

Vergeet ook niet dat tweeduizend jaar geleden deze boeken ook niet begrepen konden worden omdat daar de tijd nog niet rijp voor was. Daniël zegt ook dat de boekrollen moesten worden gesloten en dat in de eindtijd hierover begrip zou komen. En dat geldt voor Openbaring ook. Alleen met Gods Geest kan je dit begrijpen en wel op het moment wanneer God dat wilt. En blijkbaar is dat nu.

We lezen in Daniël 12 vers 4: Houd de woorden geheim, Daniël, en verzegel het boek tot de tijd van het einde. Velen zullen het grondig onderzoeken en ware kennis zal overvloedig worden. en vers 9 Toen zei hij: 'Ga, Daniël, want de woorden moeten geheim en verzegeld blijven tot de tijd van het einde'.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid