Spring naar bijdragen

Lay-out Bijbel


Aanbevolen berichten

23 uur geleden zei Bonjour:

Ja. Het heeft te maken met de links-rechts beweging  van je oog. Bij de terugloop aan het eind van de regel wil je één regel naar beneden en niet meer of minder. Met hele lange regels met kleine letters is dat lastiger. Bij korte regels is er een prbleem dat de rechter kantlijn heel rafelig wordt, of dat er juist veel witte ruimte in de regels moeten om een scherpe kantlijn te krijgen. Daarom is er een ideale letteraantal per regel.

http://www.usabilityweb.nl/2005/05/typografie-en-leesbaarheid/

Een paar decennia geleden was er een wiskundige Knuth die gelukkig contact had met een drukker. Zij bespraken dit soort normen. Dat leidde tot een programma waarin je dit soort zaken allemaal goed kon instellen. Dat was TeX, later nog een variant LaTeX. Nadeel van TeX was dat je je tekst min of meer moest programmeren. Er stonden veel extra codes tussen de echte tekst. Vergelijkbaar nu met HTML. Tegenstanders van TeX prezen programma's als Word, met het zogenaamde "What-you-see-is-what-you-get" principe. De beperking daar weer van is dat Word en consorten lijden aan het "What-you-see-is-all-you-get" principe. Vaak kan je zien dat een tekst opgemaakt is door iemand zonder al te veel kennis van drukwerk doordat het niet consequent is e.d. Een deel van de ervaring van de zetters is verloren gegaan.

Ahhh dat is super logisch!!! Dank voor de uitleg!

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid