Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

9 minuten geleden zei violist:

 

Wanneer God kenbaar zou maken waarom zijn besluit anders is dan door ons gewenst dan zou het makkerijker te accepteren zijn. Nu moet degene die ergens om gebeden heeft zelf maar bedenken waarom God een minder prettige oplossing beter vindt. En natuurlijk zijn daar talloze bijbelteksten voor te vinden. En alleen al de gedachte dat God zich persoonlijk heeft bezig gehouden met wat het beste voor de betreffende persoon is geeft menigeen al moed. Vroeger kreeg je te horen dat je er nog 15 jaar bij kreeg als het leven je nog te lief was, daar hoor je nu nooit meer van. Ook werden mensen na beproeving dubbel gezegend, nu moeten we daar doorgaans op wachten tot na onze dood. Het hele ergens om bidden zeg mij dus niet zoveel, hooguit dat het misschien wat makkelijker acceptatie van alle narigheid geeft dan bij een ongelovige.

Wat God volgens mij het liefste wil is dat we Hem vertrouwen en aanvaarden dat Hij het toch wel het beste zal weten en toch wel het beste met ons voor zal hebben. Indien alles openbaar zou zijn, zou het voor ons ook niet langer mogelijk zijn om God "om niet" lief te hebben en te vertrouwen. Dan zou het alleen maar mogelijk zijn om utilistisch te denken en te handelen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 638
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Je argumenten onderbouw je slecht, je negeert elke andere visie, je doet eigenlijk wat elke JG doet die ik tot nu toe ben tegengekomen: alles wat afwijkt van jouw visie negeren en eindeloos je eigen g

Jij stelt dat het een exclusief menselijke term is, en ik stel de vraag waarom dat zo zou zijn ? Kan het geen betrekking hebben op het goddelijke, de Bron ? Ik geloof niet in het christeli

De kans is groot dat zo iemand ziek wordt.....lees de verpakking.

12 minuten geleden zei Willempie:

Ik weet dat ze nu thuis is en dat al haar tranen zijn afgewist. Al haar leed is nu vergeten en goedgemaakt.

Dat is niet het punt en dat weet je.

Een vader geeft wat het kind vraagt tenzij het niet goed is voor het kind.

Dat was je stelling en volgens mij blijkt uit de praktijk dat dat niet correct is, tenzij God wat aparte gedachten heeft.

Link naar bericht
Deel via andere websites
45 minuten geleden zei HJW:

Dat is niet het punt en dat weet je.

Een vader geeft wat het kind vraagt tenzij het niet goed is voor het kind.

Dat was je stelling en volgens mij blijkt uit de praktijk dat dat niet correct is, tenzij God wat aparte gedachten heeft.

Je gelooft niet in de Bijbel, zoals ik erin geloof. Je gelooft ook niet in God, zoals ik erin geloof. We zullen dus langs elkaar heen praten. Toch probeer ik het uit te leggen:

 

Waarom hebben sommige Christenen (voortdurend) te kampen met ziekten, gebreken en ellende als Gods belofte is: "Elk wapentuig dat tegen u wordt vervaardigd, zal niets uitrichten" (Jesaja 54:17)? Deze belofte is volkomen waar! Maar, deze belofte wordt geleverd met een voorwaarde; de belofte wordt in gerechtigheid gevestigd.
Het is een relatief gemakkelijke voorwaarde. Om te beginnen, heb je al de gerechtigheid! Als je Jezus als je Redder ontvangen, is gerechtigheid een geschenk, die je in staat stelt te regeren (Romeinen 5:17) !


Want als door de overtreding van de ene de dood geregeerd heeft door de ene, veel meer zullen zij die de overvloed van de genade en van de gave van de gerechtigheid ontvangen, in het leven regeren door de Ene, namelijk Jezus Christus .

Deze gerechtigheid komt niet van jezelf, maar van Jezus (Jesaja 54:17), En als je in Zijn gerechtigheid bent gevestigd, zal niets je kunnen raken!

Maar wat betekent "in Zijn gerechtigheid gevestigd te zijn"? God wil dat je zeker weet, dat je er zeker van bent en dat je door geloof (vertrouwen) er meer en meer van overtuigd raakt dat je rechtvaardig bent door het bloed van Jezus, door Zijn volmaakte offer aan het kruis. Je kunt het niet zelf verdienen, je kunt er niet aan werken, je kunt het slechts aannemen! Jezus wil niets liever dan geven, HIJ wil dat we het aannemen. Proberen we het zelf, dan stellen we ons onder de vloek van de wet. Veel Christenen doen dit onbewust!

Als je het gevoelens van zorgen en angst ervaart, herinner jezelf er dan aan wie je bent in Christus. De gerechtigheid van God in Christus en je hebt Zijn gerechtigheid!

Als je dit doet, zal je merken dat zorgen en angst verdwijnen. Als je met deze houding bidt, zal je vrij zijn van angst, van onderdrukking, ziekte en terreur.

Houd vast aan de overtuiging dat je de gerechtigheid van God in Christus bent. Als je dit blijft geloven en belijden, zullen openbaringen aanbreken en je zal de Gods wonderlijke voorziening, Goddelijke bescherming en zegeningen ervaren in je leven! Gerechtigheid is een geschenk.

Jakobus leert ons dat velen niet ontvangen, omdat ze niet bidden, of omdat ze kwalijk bidden. Velen bidden kwalijk, zonder het door te hebben, vooral veroorzaakt door Calvinistisch denken, door doemdenken, door leer.

Link naar bericht
Deel via andere websites
10 minuten geleden zei WdG:

Je gelooft niet in de Bijbel, zoals ik erin geloof. Je gelooft ook niet in God, zoals ik erin geloof. We zullen dus langs elkaar heen praten. Toch probeer ik het uit te leggen:

 

Je hebt gelijk......wij praten volledig langs elkaar heen.

De gedachten die jij ventileert heb ik allemaal achter mij gelaten.

Link naar bericht
Deel via andere websites
23 minuten geleden zei HJW:

Je hebt gelijk......wij praten volledig langs elkaar heen.

De gedachten die jij ventileert heb ik allemaal achter mij gelaten.

Dat mag, HJW, met alle respect. Ik ervaar exact hetgeen ik omschreven heb. Ik ervaar alle beloften die God gedaan heeft, niet omdat ik ook maar iets verdiend heb, maar, omdat HIJ het beloofd heeft. Wat ik geloof en ervaar? 90% van de Christenen zien slechts de problemen, de gebreken, maar niet de oplossing, de bovennatuurlijke voorziening. Mensen geloven er niet in, en dan houdt het op.

GOD HEEFT VEEL MEER DAN WIJ KUNNEN VRAGEN 

Word je geconfronteerd met één of meerdere gebreken, gebrek in financiën, aan gezondheid, in relaties of wat dan ook? Besef dan dat God in alle opzichten overvloedig voorziet! 

In Johannes 6 ontmoette Jezus een grote menigte, die honger had. Het probleem was toen een gebrek aan voedsel. Maar Jezus wist dat waar sprake is van een gebrek, er een overvloedig aanbod in het Koninkrijk van Zijn Vader is, om ruim in het gebrek te voorzien. 

Zijn discipelen wisten het echer niet. Ze dachten niet op dezelfde manier zoals Jezus. Ze vertelden Hem dat er een jongen was met vijf broden en twee kleine vissen, maar ze dachten niet dat dat tot iets zou leiden. Ze zeiden (in Johannes 6: 9): 

Hier is een jongetje dat vijf gerstebroden en twee visjes heeft, maar wat betekenen die voor zovelen?

De discipelen zagen alleen het probleem, het gebrek. Maar Jezus nam de kleine jongen, tilde hem op, toen Hij naar de hemel keek en dankte Zijn Vader, Die veel meer levert dan we ooit kunnen vragen. 

Toen Jezus het weinige dat in Zijn handen was begon uit te delen, gebeurde een wonder. Vijfduizend mannen (plus een onbekend aantal vrouwen en kinderen!), aten zoveel als ze wilden! Het aanbod bleef stromen zolang het nodig was. En nadat de menigte vol en voldaan was, waren er twaalf manden eten over! Dat is God's overvloedige aanbod en voorziening! In Gods Koninkrijk is er geen sprake van een Vader die niet genoeg heeft of niet overvloedig wil geven aan Zijn kinderen. Nee, Hij belooft dat Hij in al onze behoeften zal voorzien, in Christus Jezus! 

God wil dat wij altijd bewust zijn van Zijn overvloedige genade in alle opzichten. Dus laten wij, net als Jezus, God's overvloedige aanbod erkennen door Hem te danken en Hem te danken voor wat er in onze handen is. Laten we geloven dat Zijn overvloedige aanbod zal vloeien en dat Hij het weinige dat we hebben vermenigvuldigt, en ons overvloedig voorziet! 

GOD HEEFT VEEL MEER DAN WIJ KUNNEN VRAGEN

Link naar bericht
Deel via andere websites
3 uur geleden zei Willempie:

De Bijbel houdt niet van beelden maken om die te aanbidden en daarom moeten we dus voor onszelf geen beeld van God maken om dan vervolgens dat beeld te aanbidden.

Ik vindt het grappig dat je dit zegt en vervolgens zo ongeveer het beeld neerzet van de vader die ik voor mijn kinderen zou willen zijn in de rest van je verhaal.
Wanneer ik een voorstelling van God zou proberen te maken, zou ik het waarschijnlijk op een zelfde manier doen als jou, echter ben ik me ervan bewust dat ik mijn referentiekader gebruik met  wat ik begrijp van wat vader betekent. Dat ik naar menselijke eigenschappen ga refereren in wat voor mij een goede vader zijn inhoudt, wat dan dus maakt dat ik een beeltenis van God schep. Dit zeggende is het niet bedoeld als het is verkeerd wat je doet, maar gewoon een constatering dat je het doet.
Voor mij gelden de 10 geboden niet als regels die je niet mag overtreden maar meer als feiten.
Een van die 10 geboden is "ge zult van mij geen beeltenis snijden" De reden waarom ik het niet doe is omdat ik weet dat het onmogelijk is. Hoewel  ik in het bestaan van God geloof, weet ik niet wat God is. Ik kan God niet bevatten. Wat ik dan zou beweren wat God is, komt van iets anders en dat is mijn referentiekader, die ik gebruik om een voorstelling te maken van wat God is. En zoals ik het ook bij jou zie , was het begrip God bij mij ook vaak, gehuld in menselijke gedaante. Het is een beperking die we hebben en tevens een gave.

Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei WdG:

je met deze houding bidt, zal je vrij zijn van angst, van onderdrukking, ziekte en terreur

Ik ken toch best wat christenen die zo geloven en bidden, maar toch na een lange, nare lijdensweg sterven. Of in een kamp dagelijks verkracht, uitgehongerd, vernederd en mishandeld worden.... bidden ze toch niet goed genoeg?

Link naar bericht
Deel via andere websites
49 minuten geleden zei WdG:

Ik ervaar exact hetgeen ik omschreven heb.
 

Tja...als je maar genoeg andere ervaringen negeert......

55 minuten geleden zei WdG:

Word je geconfronteerd met één of meerdere gebreken, gebrek in financiën, aan gezondheid, in relaties of wat dan ook? Besef dan dat God in alle opzichten overvloedig voorziet!

En daar zit het probleem: iedereen die een gebrek heeft, gelooft niet genoeg. Eigen schuld, dikke bult.

Het is mij allemaal te primitief en middeleeuws.

 

Link naar bericht
Deel via andere websites
2 uur geleden zei WdG:

Als je met deze houding bidt, zal je vrij zijn van angst, van onderdrukking, ziekte en terreur.

Jij zegt hiermee dat God elk gebed weegt en dat Hij je bij de juiste houding vrij van o.a. ziekte houdt. Wie dus na gebed evengoed ziek wordt of blijft had volgens God de verkeerde houding. Volgens jou is ziekte dus niet omdat God dat het beste voor die persoon vindt maar omdat die persoon de verkeerde houding heeft oftewel omdat hij de gerechtigheid van Jezus niet heeft. Dit heb ik nog nooit zo gehoord. Heb jij de juiste houding? Dan wordt je dus nooit ziek. Of heeft niemand de juiste houding? Dan is het wel heel erg makkelijk van je om te zeggen dat je met de juiste houding bij het bidden niet ziek wordt als dat binnen niemands bereik ligt. Een dooddoener waar niemand wat mee kan.

 

Link naar bericht
Deel via andere websites
3 uur geleden zei WdG:

Jakobus leert ons dat velen niet ontvangen, omdat ze niet bidden, of omdat ze kwalijk bidden. Velen bidden kwalijk, zonder het door te hebben, vooral veroorzaakt door Calvinistisch denken, door doemdenken, door leer.

@WdG,

Ik begrijp dat er mensen niet genezen hoe graag ze ook willen/geloven en bidden. Maar ik heb moeite met mensen die haar fijn weten dat deze mensen dan vast "kwalijk bidden'' en vaak Calvinistisch zijn.

Link naar bericht
Deel via andere websites
4 uur geleden zei HJW:

Natuurlijk begrijpen de joden het niet. Sterven voor de zonden van een ander kan niet, een mensenoffer is God een gruwel.

Jezus is niet door mensen geofferd. Hij heeft zichzelf gegeven om de mensheid te verlossen. Zie het als een vader die zich opoffert voor zijn kind door bijv een kind dat bijna onder een auto komt een duw te geven waardoor dat kind overleefd maar zelf onder die auto terecht komt. Hij heeft Zijn eigen leven gegeven voor een ander. Denk dat God daar niet van gruwt. 

Link naar bericht
Deel via andere websites
6 uur geleden zei sjako:

Jezus is niet door mensen geofferd. Hij heeft zichzelf gegeven om de mensheid te verlossen. Zie het als een vader die zich opoffert voor zijn kind door bijv een kind dat bijna onder een auto komt een duw te geven waardoor dat kind overleefd maar zelf onder die auto terecht komt. Hij heeft Zijn eigen leven gegeven voor een ander. Denk dat God daar niet van gruwt.

De eerste zin is een rare. Wie stelt dit dan en weet je wat de betekenis van een mensenoffer is ?

Je vergelijking mist doel. Het is een niet opgaande vergelijking. Een kind dat onder een auto komt is hooguit onoplettend, maar niet schuldig aan iets. Je probeert er een mooi verhaal van te maken, maar het gaat in de bijbel over straf en in jouw verhaal is niets van straf terug te vinden. Dus gaat het gewoonweg niet op. Het is vergelijkbaar met het krijgen van een gevangenisstraf, die iemand anders van je overneemt.

En daar is de tenach glashelder over: dat mag dus niet. Iedereen zal zijn eigen gevangenisstraf moeten uitzitten. Ook als er sprake is van een doodstraf: een ander kan jouw doodstraf niet overnemen,.

God geeft aan dat Hij zo niet werkt. Helder en duidelijk.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op ‎4‎-‎3‎-‎2017 om 12:57 zei Gaitema:

Laten we gedachten delen van het beeld dat we van God hebben, of je nu geloofd of niet, zoals God zou moeten "zijn" kwa "Persoon".

Dit topic is een goed voorbeeld hoe mensen een god scheppen, en niet andersom.

- het gaat om het beeld dat een individu (mens) heeft
- het gaat om een god (zonder dat nader omschreven is wat dit dan is)
- het gaat om hoe ie god 'zou moeten' zijn. Het 'moeten' is hierbij vanuit het menselijk oogpunt. Maar: het moet. Dus onvoorwaardelijk. Het beeld moet aan voorwaarden voldoen en anders aceepteren we dit beeld niet als god.
- het gaat om een persoon. Vanzelf, de mens schept god volgens zijn beeld. God moet dus wel een persoon zijn, andere opties zijn onbespreekbaar.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Zojuist zei Dat beloof ik:

Dit topic is een goed voorbeeld hoe mensen een god scheppen, en niet andersom.

- het gaat om het beeld dat een individu (mens) heeft

Tsja, de OP verklaptde dat al een beetje he? 'zou moeten "zijn" kwa "Persoon".' Vanwaar je behoefte dat nog eens te herhalen?

 

1 minuut geleden zei Dat beloof ik:

 het gaat om een god (zonder dat nader omschreven is wat dit dan is)

Het staat geplaatst op een christelijk forum. Wellicht heb jij moeite de gemene deler binnen alle stromingen te zien qua Godsbeeld, maar ik denk de meesten hier niet. Je zou zeggen dat je her lang genoeg rondwaart om inmiddels ook een beeld te hebben van de definitie van de christelijke God, zeker ook je verleden meetellende.

3 minuten geleden zei Dat beloof ik:

- het gaat om hoe ie god 'zou moeten' zijn. Het 'moeten' is hierbij vanuit het menselijk oogpunt. Maar: het moet. Dus onvoorwaardelijk. Het beeld moet aan voorwaarden voldoen en anders aceepteren we dit beeld niet als god.

Ja, het staat er al 'zou moeten zijn'. Wederom, waarom herhaal je de OP? En vul je het aan met allerlei dingen die er niet staan, die zich blijkbaar in jouw hoofd afspeken? Rare manier van commentaar leveren niet?

 

4 minuten geleden zei Dat beloof ik:

het gaat om een persoon. Vanzelf, de mens schept god volgens zijn beeld. God moet dus wel een persoon zijn, andere opties zijn onbespreekbaar.

Zit jij wel dezelfde OP te lezen als de rest van de forummers? Je haalt er anders iig van alles bij. 

Link naar bericht
Deel via andere websites
19 minuten geleden zei MysticNetherlands:

Tsja, de OP verklaptde dat al een beetje he? 'zou moeten "zijn" kwa "Persoon".' Vanwaar je behoefte dat nog eens te herhalen?

Ik weet niet waarom @Dat beloof ik deze behoefte heeft maar ik wil wel een parallel trekken waarom het naar mijn mening een vreemd topic is. Vervang god door "huis" en dan wordt het zoiets als ik wil dat mijn huis 5 slaapkamers heeft, 3 badkamers een woonkamer van 120 m^2 met een open haard, vrijstaand, met een zwembad en 2 hectare grond, etc....

Dat huis bestaat wel, ergens, maar is niet het huis van de gemiddelde gelovige, denk ik zo. het wordt een beeld van wat je graag zou willen en niet van wat de werkelijkheid is.

Als je dan terug gaat naar god zelf en allerlei eigenschappen toedicht dan kun je dat wel willen maar dan creer je een eigen beeld. En dat botst met de realiteit. Op de bijbel gebaseerd kun je een rijtje minder leuke opnoemen:

  • De wrede
  • De wraaklustige
  • De narcist
  • De onrechtvaardige
  • De onverschillige

En ga zo maar door. Het is dus niets anders dan dat iedereen zijn eigen beeld creert (wat al door een paar mensen in dit topic is gezegd). Wat is de waarde daarvan?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Romeinen 5: Want als door de overtreding van de ene de dood geregeerd heeft door de ene, veel meer zullen zij die de overvloed van de genade en van de gave van de gerechtigheid ontvangen, in het leven regeren door de Ene, namelijk Jezus Christus.

LEEF HET "VEEL MEER" LEVEN 

Toen God de mens schiep, had Hij niet het plan dat de mens gebrekkig oud, zwak, ziek en machteloos zou worden om vervolgens sterven; eerst de lichamelijke dood, dan de tweede of eeuwige dood. 

Het is nooit de bedoeling geweest dat de mens door al dit lijden moest gaan en dat de dood zou regeren. Maar als gevolg van de misdaad door de mens ( Adam) heerst de dood. 

De uiteindelijke dood is de tweede of eeuwige dood in de poel van vuur. Voor deze dood komt de fysieke dood en voor de fysieke dood zijn er ziekten en aandoeningen. Niet alle ziekten leiden tot de dood, maar ze zijn voortekenen van de dood. Een stap voor ziekten en aandoeningen is vermoeidheid, zwakte en machteloosheid, die tekenen en symptomen van de dood zijn, ofwel: de dood regeert!

Je kunt je erbij neerleggen dat de dood - in welke vorm dan ook ieder moment kan toeslaan en ook jou kan treffen. Je kunt je er dus bij neerleggen dat je een ernstige ziekte kunt krijgen, dat je zwak en vermoeid wordt, dat je gebrekkig wordt, op wat voor gebied dan ook. Sta je toe de dood te laten regeren in je leven en in het leven van je dierbaren? Of sta je het Woord van God toe de waarheid over de dood te vertellen? 

Want als door de overtreding van de ene de dood geregeerd heeft door de ene, veel meer.......

God zij dank voor de "veel meer"!

Wat Jezus, de laatste Adam, deed is veel en veel meer en veel en veel groter dan wat de eerste Adam deed! Wij zijn degenen die de "overvloed van genade en van de gave der gerechtigheid" hebben ontvangen. Daarom is onze "veel meer" dat we in het leven heersen door Jezus Christus!

God beschouwt de dood als een vijand. Hij (Jezus!) kwam om de dood te vernietigen en ons het eeuwige leven te geven. En hoe meer we wandelen in de genade van God en Zijn gerechtigheid, des te meer zullen wij regeren in het leven. Hoe meer wij geloven in Zijn genade of onverdiende gunst, en hoe meer we weten dat we rechtvaardig zijn gemaakt door Zijn bloed en niet onze goede gedrag, hoe meer we zullen regeren over alle vormen van de dood! Ziekte, gebrek, vermoeidheid zijn vormen van de dood!
 

Link naar bericht
Deel via andere websites
21 minuten geleden zei Mullog:

Ik weet niet waarom @Dat beloof ik deze behoefte heeft maar ik wil wel een parallel trekken waarom het naar mijn mening een vreemd topic is. Vervang god door "huis" en dan wordt het zoiets als ik wil dat mijn huis 5 slaapkamers heeft, 3 badkamers een woonkamer van 120 m^2 met een open haard, vrijstaand, met een zwembad en 2 hectare grond, etc....

Dat huis bestaat wel, ergens, maar is niet het huis van de gemiddelde gelovige, denk ik zo. het wordt een beeld van wat je graag zou willen en niet van wat de werkelijkheid is.

Als je dan terug gaat naar god zelf en allerlei eigenschappen toedicht dan kun je dat wel willen maar dan creer je een eigen beeld. En dat botst met de realiteit. Op de bijbel gebaseerd kun je een rijtje minder leuke opnoemen:

  • De wrede
  • De wraaklustige
  • De narcist
  • De onrechtvaardige
  • De onverschillige

En ga zo maar door. Het is dus niets anders dan dat iedereen zijn eigen beeld creert (wat al door een paar mensen in dit topic is gezegd). Wat is de waarde daarvan?

 

Het is maar de vraag of dat huis ergens bestaat. Maar het gaat hier inderdaad om het scheppen van een ideaalbeeld, dat moeten we niet verwarren met de realiteit. Als we die realiteit zelf niet kennen, moeten we niet de fout maken om het beeld van anderen als realiteit te zien.

Link naar bericht
Deel via andere websites
40 minuten geleden zei Mullog:

Ik weet niet waarom @Dat beloof ik deze behoefte heeft maar ik wil wel een parallel trekken waarom het naar mijn mening een vreemd topic is. Vervang god door "huis" en dan wordt het zoiets als ik wil dat mijn huis 5 slaapkamers heeft, 3 badkamers een woonkamer van 120 m^2 met een open haard, vrijstaand, met een zwembad en 2 hectare grond, etc....

Dat huis bestaat wel, ergens, maar is niet het huis van de gemiddelde gelovige, denk ik zo. het wordt een beeld van wat je graag zou willen en niet van wat de werkelijkheid is.

Als je dan terug gaat naar god zelf en allerlei eigenschappen toedicht dan kun je dat wel willen maar dan creer je een eigen beeld. En dat botst met de realiteit. Op de bijbel gebaseerd kun je een rijtje minder leuke opnoemen:

  • De wrede
  • De wraaklustige
  • De narcist
  • De onrechtvaardige
  • De onverschillige

En ga zo maar door. Het is dus niets anders dan dat iedereen zijn eigen beeld creert (wat al door een paar mensen in dit topic is gezegd). Wat is de waarde daarvan?

Prima, ik ga niet steeds de moeite nemen waarom je analogie niet correct is, maar staat los van het feit dat er in de praktijk dus wel een gemeenschappelijke deler is qua definitie van God, ondanks jouw suggesties en ondanks jouw mening. Om je enigzins gammele analogie aan te houden: een fundering, deuren, ramen, kamers, muren, een dak etc. 

Link naar bericht
Deel via andere websites
57 minuten geleden zei Mullog:

Ik weet niet waarom @Dat beloof ik deze behoefte heeft maar ik wil wel een parallel trekken waarom het naar mijn mening een vreemd topic is. Vervang god door "huis" en dan wordt het zoiets als ik wil dat mijn huis 5 slaapkamers heeft, 3 badkamers een woonkamer van 120 m^2 met een open haard, vrijstaand, met een zwembad en 2 hectare grond, etc....

Dat huis bestaat wel, ergens, maar is niet het huis van de gemiddelde gelovige, denk ik zo. het wordt een beeld van wat je graag zou willen en niet van wat de werkelijkheid is.

Als je dan terug gaat naar god zelf en allerlei eigenschappen toedicht dan kun je dat wel willen maar dan creer je een eigen beeld. En dat botst met de realiteit. Op de bijbel gebaseerd kun je een rijtje minder leuke opnoemen:

  • De wrede
  • De wraaklustige
  • De narcist
  • De onrechtvaardige
  • De onverschillige

En ga zo maar door. Het is dus niets anders dan dat iedereen zijn eigen beeld creert (wat al door een paar mensen in dit topic is gezegd). Wat is de waarde daarvan?

Het is een beetje als met de Phantom of the Opera. Het Spook is ook manipulatief, wreed, hardvochtig en bepaald niet subtiel in zijn pogingen Christine voor zich te winnen. Maar toch vinden veel fans hem bijzonder, vinden ze zijn liefdesverklaringen over overgave aan de music of the night buitengewoon mooi en passievol en zijn ze van mening dat het Spook en Christine bij elkaar horen. Ook bij andere verhalen over dergelijke intense verhoudingen wordt de romantiek ervan veel liever benadrukt dan het potentieel destructieve, ook als de auteur ervan dat nadrukkelijk afwijst.

Blijkbaar zit er iets in de mens dat moeiteloos een verbinding weet te maken tussen liefde en lijden, passie en wreedheid, in al haar kunstuitingen en mystiek. Zoals Herman Finkers in zijn show Na de pauze over de Dood zegt:

Hij is je uiteindelijke minnaar, die het laatste bed met je deelt.
Soms is hij in zijn liefkozingen wat onbeholpen en daardoor onbedoeld wreed. Vooral wanneer iemand zo prachtig is dat de Dood zich niet meer kan beheersen en te vroeg komt.
Maar hij heeft dat niet zo gewild en lijdt zelf ook. Hij lijdt zelf ook.
Ga daarom stijlvol met hem om. Als je losjes met hem danst, verandert elke dag in kunst.

Waarschijnlijk is dat ook omdat het leven zelf zowel ontroerend mooi als ontstellend wreed kan zijn, maar we toch een soort ingeboren liefde voor het leven blijven aanhouden. Zelfs in de meest vreselijke omstandigheden blijven mensen zich toch aan het leven vastklampen en maken die omstandigheden hen soms zelfs sterker en zachtmoediger.
Als God dan zelf de Schepper van het leven is en zelf de meest pure, volmaakte vorm van liefde, dan kan het niet anders dan dat ook Hij het lijden ten volle kent en ook Hij woede, gramschap en die intense passie in zijn Hart heeft branden.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Er was een tijd dat de Chinese keizer in de verboden stad woonde en niemand die hem ooit zag.

Toch was het voor een statisticus heel gemakkelijk om een eigenschap, van de keizer te bepalen, zoals de lengte van de neus.   Zelfs met hoge nauwkeurigheid. Je vraagt gewoon heel veel Chinezen wat ze denken hoe lang de neus is van de keizer. En doordat je heel veel mensen vraagt krijg je een waarde met hoge nauwkeurigheid.

Waarom moet ik nu opeens aan dit verhaal uit een boek over statistiek denken?

 

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid