Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

Thanks Moslimah voor al je antwoorden op deze soms lastige vragen! Ik snap alleen niet waarom mensen zo graag wetenschappelijk bewijs van je willen zien. We hebben het hier immers over jouw standpunten en waarop jij (en jouw geloofsgemeenschap) die op baseert. Dat hoeft helemaal niet wetenschappelijk te zijn, en dat is wat mij betreft helemaal niet zo interessant.

on topic:

Hoe is het voor jou om hier in dit land moslima te zijn? Merk je iets van discriminatie?

Weet je nog toen je voor het eerst echt je hoofddoek omdeed? Voelde dat heel normaal of was dat een speciale dag?

(Hoe) kan ik als Christen het beste een keer een viering meemaken in een Moskee zonder mensen te beledigen of uitingen te doen die niet passen bij mijn geloof?

Vrede tijdens deze Ramadan!

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 2 weeks later...
  • Antwoorden 106
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

- Het recht op behoud van de menselijke waardigheid (denk hierbij aan dat moslims rekening moeten houden met de gevoelens van niet-moslims en hun met respect moeten behandelen: "En redetwist niet met de Mensen van het Boek, tenzij op de beste wijze, behalve degene onder hen die onrecht plegen. En zeg: 'Wij geloven in hetgeen wat aan ons is geopenbaard en aan jullie is geopenbaard en onze god en jullie god is Één en aan Hem geven wij ons over". (Koran 29:46) En zo stond Mohammed ook op voor een begrafenisstoet van een Joodse man. Dit deed hij uit respect. Mensen spraken hem daarop aan en zeiden, maar het is een Jood. Waarop Mohammed zei: Is dat geen ziel dan? (sahih Bukhari 1312)En zo zijn er nog meer voorbeelden dat moslims op een respectvolle wijze om moeten gaan met niet-moslims.

- Het recht op vrijheid van geloof: "En als jouw Heer het had gewild, dan zouden degenen die op aarde zijn allen tenzamen geloven. Wil jij de mensen dan dwingen opdat zij gelovigen worden?" (Koran 10:99) Hier wordt duidelijk dat de mens een vrije wil en vrije keus heeft in zijn leven. Allah (God) had er makkelijk voor kunnen zorgen dat iedereen 1 geloof had, maar we hebben de vrije wil om te kiezen voor een geloof. Daarom zegt Allah, wil jij dan de mensen dwingen? Dat kan niet, mensen hebben een eigen keuze, je kan ze niet dwingen iets te geloven. En zo zegt Allah tegen Mohammed: "Vermaan dan; jij bent enkel een vermaner.

Mohammed moordde grote aantallen Joodse mannen uit in de Hidjra, mannen van de stammen in Medina (Yathrib). Ze hadden geen 'Recht op vrijheid van geloof' zoals jij dat zegt. Zij werden gedwongen moslim te worden en dat wilden ze niet. Daarom werden zij gedood of verdreven.Hij ging echter wel goed om met de twee heidense stammen daar. Hoe zie jij dit dan?

Link naar bericht
Deel via andere websites
warningM.pngAdmod note:
De discussie over ISIS werd afgesplitst en tijdelijk gesloten tot overleg met de volledige Crew. Hier in dit topic mag verder worden gegaan in de aard van dit topic: losse vragen stellen over de Islam. Respecteer de antwoorden van onze islamitische medebroeders en zusters: ze bieden ons een unieke kans om hun insteek te laten zien.

Wil je toch discussiëren? Dat mag natuurlijk, maar open daarvoor een apart topic en respecteer de doelstellingen van Credible.
Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 3 weeks later...

Ik weet niet of Muslimah hier nog meeleest. Maar zo dat wel het geval is bij deze nog een vraag.

In de islamitische apologetiek zie ik nog wel eens een hele lijst citaten van 18de en 19de eeuwse oriëntalisten voorbij komen. Deze romantische en dweperige citaten zijn vaak alleen nog terug te vinden op islamitische websites en moeten dan representatief zijn voor "geleerde christenen" in het algemeen.

Mijn vraag is: hoe denken moslims over hedendaagse arabisten en hun werk? Chistoph Luxenberg, Karl Hein Ohlig en Volker Popp? En wat te maken van iemand als Hans Jansen? Daar ben ik wel eens benieuwd naar.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Leuk topic. Ik vind dat Muslimah wel erg in het nauw wordt gedreven soms. Ze geeft antwoord vanuit islamitisch perspectief en dan valt op dat dit een ander perspectief is dan het christelijke of humanistische - maar vergeet niet dat ook ons eigen perspectief gekleurd is! Waarschijnlijk even gekleurd als het hare. De toon bij de mensen die op haar reageren suggereert vaak een wel heel erg groot geloof in de eigen rationaliteit en objectiviteit.

Vragen: hoe denkt de islam over vrouwenemancipatie? En over feminisme? En mensenrechten?

Link naar bericht
Deel via andere websites
Dat klinkt niet echt als een objectieve bron, Muslimah, maar meer als een bron die vijandig staat tegenover het katholicisme. Maria is echter nooit als godin aanbeden en zéker niet als onderdeel van de Triniteit. Die heeft altijd uit Vader, Zoon en heilige Geest bestaan. Misschien dat er hier en daar christenen waren die in hun liefde voor Maria (die toch ook door moslims wordt gedeeld, zo had ik begrepen!) wat te ver gingen, maar het is nooit officiele christelijke leer geweest. In geen enkele kerk.

Google Edward Gibbon eens. Leer je nog eens wat. Wikipedia is nuttig: http://nl.wikipedia.org/wiki/Edward_Gibbon

Niet objectief dus en nogal oud, maar dat betekent niet dat hij ongelijk heeft. Gibbons werk is ook tegenwoordig nog erg lezenswaardig. En in dit geval leerzaam. In de zevende eeuw was het christendom blijkbaar ver heen. Alleen blijft dan wel de vraag staan waarom God Mohammed niet het correcte beeld heeft doorgegeven van de christelijke leer. Misschien kan Muslimah daar nog antwoord op geven. De Koran is immers letterlijk gedicteerd door God. En God wist ook in de zevende eeuw heus wel, dat wat christenen in de omgeving van Mohammed destijds geloofden, niet de essentie van het christendom was. Dus is de Koran dan toch, net als de Bijbel, tijdgebonden en niet letterlijk door God gedicteerd?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Thorgrem, waarom lees je me de les? Jij weet net zo goed als ik waar dit topic voor bedoeld is. Muslimah zegt in de openingspost dat ze in dit topic graag vragen over de islam wil beantwoorden. Dus zijn vragen over de islam ontopic, en haar antwoorden zijn ontopic, maar jouw antwoorden zijn offtopic. Dat is alles waar ik op wilde wijzen. Ik ben bekend met de mores op een openbaar internetforum. En ik weet dat er op dergelijke fora altijd mensen met 0 kennis zijn die door je gesprek met een ander heen komen tetteren omdat ze denken dat ze alles weten. En je hebt helemaal gelijk dat jij je gebrek aan kennis mag etaleren in dit topic, maar ik heb daarin geen interesse.

O en aanvullend: ik weet wel iets van de islam en vrouwenemancipatie, feminisme, mensenrechten enzo, maar ten eerste is mijn kennis daarvan nog niet heel diepgaand (maar wel ruimschoots diepgaand genoeg om te kunnen vaststellen dat wat jij hierover zegt onzin is) en ten tweede heb ik interesse in de mening van Muslimah. Die interesse afdoen als toneelstukje ofzo, vind ik vrij belachelijk.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Wel, wel en wel. Blijkbaar schiet jouw kennis tekort, maar dat geeft niet. Hoofdzaak is dat ik deze vraag stelde aan Muslimah en niet aan jou. Omdat ik graag hoor wat haar antwoord hierop is. Hoe jij over de islam denkt, daar heb ik na het lezen van dit topic al wel een indruk van. :#

Slecht, slecht en slecht dan?

Ik ben geen moslim, maar ik denk ook niet al te positief over feminisme, wel zeer over positief over de andere twee zaken.

Feminisme is streven naar gelijke rechten op basis van geslacht. Aangezien het doorgaans de vrouw is die minderwaardige rechten heeft, moeten die rechten gelijkgesteld worden aan de vrouw. Hoe kan je daar tegen zijn?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Google Edward Gibbon eens. Leer je nog eens wat. Wikipedia is nuttig: http://nl.wikipedia.org/wiki/Edward_Gibbon

Niet objectief dus en nogal oud, maar dat betekent niet dat hij ongelijk heeft.

Vanuit geschiedkundig perspectief is zijn 'decline and fall of the Roman empire' nogal achterhaald. Het boek is vooral boeiend als document van zijn tijd, leuk als je de verlichting intressant vindt.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Feminisme is streven naar gelijke rechten op basis van geslacht. Aangezien het doorgaans de vrouw is die minderwaardige rechten heeft, moeten die rechten gelijkgesteld worden aan de vrouw.

Precies. Feminisme impliceert ook niet dat er enkel naar de rol van vrouwen gekeken moet worden, net zoals een anti-apartheidsbeweging ook niet automatisch tegen gelijke rechten van mannen en vrouwen is. Feminisme is in haar hart een emancipatiebeweging die het opneemt voor een achtergestelde groep.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Feminisme is streven naar gelijke rechten op basis van geslacht. Aangezien het doorgaans de vrouw is die minderwaardige rechten heeft, moeten die rechten gelijkgesteld worden aan de vrouw. Hoe kan je daar tegen zijn?

Ik zie niet in hoe de vrouw minderwaardige rechten heeft. Feminisme is een slachtoffer-houding, gecombineerd met een wonderbaarlijk agressief trekje. Feministen passen de waarheid graag aan, aan wat bij hun wereldbeeld past. Ik zou hier een hele lange post van kunnen maken, maar dat is niet het topic, en eerlijk gezegd was ik een beetje aan het provoceren.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik zie het feminisme als ideologie los van de radicale feministen, die ik nogal eng vind.

Het kan qua gelijkheid nog beter, ook in Nederland:

http://nos.nl/artikel/566768-grotere-on ... vrouw.html

http://content1d.omroep.nl/urishieldv2/ ... t_2013.pdf

Je hebt gelijk, ik beperkte het 'feminisme' tot 'gelijke rechten'. Sociale/economische ongelijkheid kan je hier ook nog bij rekenen m.i.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Ik zie het feminisme als ideologie los van de radicale feministen, die ik nogal eng vind.

Het kan qua gelijkheid nog beter, ook in Nederland:

http://nos.nl/artikel/566768-grotere-on ... vrouw.html

http://content1d.omroep.nl/urishieldv2/ ... t_2013.pdf

Je hebt gelijk, ik beperkte het 'feminisme' tot 'gelijke rechten'. Sociale/economische ongelijkheid kan je hier ook nog bij rekenen m.i.

Ik noem dat meestal emancipatie.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast
Deze discussie is nu afgesloten voor verdere antwoorden.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid