Spring naar bijdragen

Ik weet niet of ik nog wel kan geloven.


Aanbevolen berichten

ja oke dat is wel zo. ik denk ook dat ik me misschien teveel bezighouden met hoe andere mensen geloven en me daar dan aan ga ergeren. Maar ik moet kijken naar wat in de Bijbel staat. Het likt wel alsof sommige mensen zich niet druk maken over deze onderwerpen. En dan vertellen ze heel vrolijk dat ze tijdens de aanbidding zijn 'aangeraakt' door God en zijn liefde voelden en dat ze weer kracht kregen voor deze week, bla bla.
Ik deel je gevoelens hier!!
Het enige wat ik dan denk is: hmm oke en in de Filipijnen zijn er een hoop mensen die helemaal NIKS meer hebben en hun complete familie kwijt zijn. Laat God zich daar dan even zorgen over maken i.p.v. de stomme dingen waar wij Nederlanders ons druk om kunnen maken. Dus God wil die rijke Nederlanders tijdens de aanbidding wel aanraken maar hij bekommert zich niet om dat meisje op de Filipijnen die haar hele familie kwijt is en niks meer heeft? Ik denk dat God daar meer nodig is. Die dingen zijn heel klein vergeleken bij wat daar gebeurt.

En dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan maar op dit moment heb ik het zelf ook niet gemakkelijk, maar op de een of andere manier kan ik niet bidden voor kracht voor mezelf. Dat vindt ik egoïstisch. Ik rooi mijn eigen dingen wel, want ik heb het -ook al heb ik het voor mijn doen heel moeilijk- heel goed vergeleken bij een heel aantal mensen. Ik bid wel tot God. Maar dan probeer ik Hem te aanbidden. Dan probeer ik voor gerechtigheid te bidden.

Eens, wederom. Ik heb zelf ook wel mijn sores, maar ik bid voornamelijk voor mijn directe omgeving, dat God hun harten moge breken voor de dingen die Zijn hart breken, en verder vooral voor de armen, de hongerigen, de slachtoffers van geweld, dieren in laboratoria, dieren in de bontindustrie etc.
Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 62
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Ik deel je gevoelens hier!!

ok ben ik iig niet de enige die zo denkt

Eens, wederom. Ik heb zelf ook wel mijn sores, maar ik bid voornamelijk voor mijn directe omgeving, dat God hun harten moge breken voor de dingen die Zijn hart breken, en verder vooral voor de armen, de hongerigen, de slachtoffers van geweld, dieren in laboratoria, dieren in de bontindustrie etc.

haha ja ik bid ook voor dieren ook bio industrie enzo ben ik ook fel tegen. ik eet ook al 3 jaar vegetarisch

Link naar bericht
Deel via andere websites

Dat doet mij deugd :) :) :) Eigenlijk zou iedere christen geen foute kleding moeten dragen, alleen bij 'groene banken' bankieren, vegetarier moeten zijn, geen bont dragen etc. Raar dat dit soort dingen vaak alleen gebeuren in 'de linkse hoek' waar veel christenen altijd zo argwanennd naar kijken. Dat maakt me best verdrietig.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Eigenlijk zou iedere christen geen foute kleding moeten dragen, alleen bij 'groene banken' bankieren, vegetarier moeten zijn, geen bont dragen etc

wat zijn groene banken of is dit een hele domme vraag?

Nee maar dat vind ik ook. Ik probeer ook altijd zoveel mogelijk fair trade te kopen etc.

En ik draag ook geen bont nee maar dat zou ik sws niet doen aangezien dat belachelijk duur is.

Alhoewel, ik draag weleens leer. Dat is ook gewoon dier.

Link naar bericht
Deel via andere websites

wat zijn groene banken of is dit een hele domme vraag?

Banken die milieu bewust proberen te beleggen en te investeren. (Niet alleen qua milieu trouwens, ook humanitair, in micro krediet voor 3de wereld bijvoorbeeld.)

In Nederland zijn dat ASN en Triodos.

Van die laatste ben ik trouwens lid.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Banken die milieu bewust proberen te beleggen en te investeren. (Niet alleen qua milieu trouwens, ook humanitair, in micro krediet voor 3de wereld bijvoorbeeld.)

In Nederland zijn dat ASN en Triodos.

Van die laatste ben ik trouwens lid.

oke klinkt goed.

Nu je het zegt zeggen die namen mij wel wat.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Deze mensen zijn opgevoed met het islamitische geloof, dan is het toch niet raar dat ze daarin geloven. Je kunt ons toch niet vergelijken met hun.

Is ook helemaal niet raar. En ik denk dat het ook heel inspirerend is als een moslim uit liefde voor God zich inzet voor Hem en zijn/haar medemens.

En waarom is het christendom dan waar en niet de islam, of een andere godsdienst?

Tja. Kan ik je niet uitleggen. Er zijn redenen waarom ik zelf er van overtuigd ben. Maar dat kan ik niet in een paar regels uitleggen. En wat voor mij overtuigend is, hoeft dat niet voor jou te zijn.

Ook bijvoorbeeld het feit dat de duivel bestaat. De duivel is gecreëerd door God. Het is een gevallen engel. Maar God weet toch alles van te voren? Waarom laat hij dat dan gebeuren?

'Tijd' is ook een product van Gods schepping. Ik denk niet dat een begrip als 'vooraf' toepasbaar is op God. Plus dat engelen kennelijk ook een vrije wil hebben, weinig vrije keuze meer als je daar de keuze door laat afhangen.

Ook gewoon puur het feit dat je in Jezus moet geloven om in de Hemel te komen. Als je dus je hele leven goed hebt geleefd, eerlijk bent geweest, altijd mensen hebt geholpen etc., dan kan je dus toch nog in de hel worden gegooid. Is dat een God van liefde?

Als christen geloof ik dat helemaal niet. En ik durf te stellen dat die opvatting van mij een best traditionele orthodoxe christelijke opvatting is.

Ik zou zelfs stellen dat wat je beschrijft maar een kleine minderheid is binnen het christendom die dat gelooft.

Ook nog een ding: Kun je er echt iets aan doen dat je niet gelooft? Als God mensen heeft gemaakt zoals ze zijn, dan zorgt Hij er toch ook voor dat deze mensen harten hebben die God niet kunnen accepteren? Geloven in een God zit ook een beetje in je karakter. Sommige mensen zijn nou eenmaal rationeel en willen keiharde bewijzen, anderen die zijn gemakkelijker. Maar ja, dat is je karakter wat God heeft gemaakt, toch?!

Ik denk dat het 'ja' en 'nee' is. Je kunt er meer aan doen dan je denkt en minder aan doen dan je denkt. ;)

'Geloven' is ook maar een breed begrip trouwens. Ieder mens gelooft wel ergens in.

God en de kerk passen vaak binnen ons christelijke leventje. Maar kijk ook eens naar andere mensen, andere culturen. Zou jij in Jezus geloven als je in een ander land was geboren? Misschien zat je dan wel elke dag in een moskee. Zou jij in Jezus geloven als je in een of andere Afrikaanse stam was geboren waar iedereen 1000 jaar achterloopt op ons?

Geen idee wat ik zou geloven. Maar ik ga er vanuit dat iemand in zo'n stam (waar wij als westerlingen trouwens enorm veel van zouden kunnen leren) die oprecht zijn geweten probeert te volgen, omkijkt naar zijn medemens en zijn god dient (of ja wat het wereldbeeld dan ook is) dat als hij voor de hemelpoort staat Jezus tegen hem zegt van 'je hebt naar mij omgekeken, je hebt mij gediend'.

Dat denk ik en ik herken het ook terug in de woorden van Jezus in de Bijbel.

Vaak hoor ik mensen in mijn gemeente zeggen dat ze tot God hebben gebeden en dat Hij heeft geluisterd en er echt iets mee heeft gedaan. Dan denk ik: 'Oh, dus God trekt zich wel het lot aan van jou, maar niet van andere mensen?'

God trekt zich het lot van iedereen aan. Maar juist in bijvoorbeeld heiligenlevens gaat het over hele gelovige mensen die ziek zijn.... en dood gaan. Ze hebben een hele diepe relatie met God, ze zijn anderen tot een zegen, ze helpen de zwakken, verrichten wonderen, genezen mensen. Maar... ze zijn zelf ziek en gaan uiteindelijk gewoon dood.

En dat zijn traditionele christelijke verhalen.

Ik meen dat er in de bijbel maar één apostel een natuurlijke dood sterft? Ik meen Johannes, die lang in gevangenschap heeft gezeten.

Het is gewoon zo lastig. Aan de ene kant wil ik dolgraag willen geloven in Hem. Ik kan ook niet geloven dat dit alles is ontstaan zónder een machtig maker. Maar als ik naar de wereld kijk en dan de Bijbel lees, kloppen zoveel dingen gewoon niet.

Iemand die mij kan helpen om er toch uit te komen? Waarom geloven jullie het wel?

Ik denk dat mijn geloof een beetje anders is dan dat van jou.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Persoonlijk kan ik weinig liefdevols ontdekken aan de bijbelse God (enin het OT is het helemaal lastig).

Er zijn veel liefdevolle religieuze stromingen. Beste voorbeeld is jaïnisme (zie Engelse wiki), zeker voor dierenliefhebbers. ;)

Waarom is het voor jou trouwens zo obvious dat hindoeïsme is verzonnen? Hindoeïsme heeft opvallende gelijkenissen met christendom.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Persoonlijk kan ik weinig liefdevols ontdekken aan de bijbelse God

Voor degenen die buiten God zijn is God vooral een heersende God die zijn volk geen ruimte geeft om af te wijken.

Voor degenen die in God zijn, is het geloof een totale geestelijk bevrijding tot een geheel nieuwe omgang met schepping en leven en liefde. En concrete kennis van God doet dan ook concreet zoeken en volledig overgeven om Gods wil te doen, om in Gods ontdekte genade te blijven.

En waar "liefdevol" wordt beschouwd als ruimte en tolerantie en vrijheid om eigen wegen en eigen begeerte te volgen, daar is het onmogelijk om liefdevols te ontdekken aan de bijbelse God. Want daar ontdek je vooral liefdeloosheid als engelengezang, dat in werkelijkheid een vorm is van openlijk breken met God. En naast dat zogenaamd liefdevolle dat in werkelijkheid liefdeloosheid is, zul je dan ook nog eens de tucht van God over hen zien komen. Dat is dan een tweede ronde van kennis van God waar je liefdevols mist.

Maar als je spreekt van iets liefdevols van een bijbelse God, dan heb je het over de liefde in de bijbel en dan volstaat om te beginnen met lezen. Als je al lezende niets vindt van een liefde begerende en het goede werkende van de Almachtige God, dan is het je nog niet gegeven om het liefdevolle te zien.

Maar, dan is de vraag aan jou: wat definieert voor jou "liefdevol"?

Wat is de bron om te bepalen wat liefde is?

Welke norm draagt "liefde" ?

Link naar bericht
Deel via andere websites
Persoonlijk kan ik weinig liefdevols ontdekken aan de bijbelse God (enin het OT is het helemaal lastig).

Er zijn veel liefdevolle religieuze stromingen. Beste voorbeeld is jaïnisme (zie Engelse wiki), zeker voor dierenliefhebbers. ;)

Waarom is het voor jou trouwens zo obvious dat hindoeïsme is verzonnen? Hindoeïsme heeft opvallende gelijkenissen met christendom.

Wat raar dat jij geen ex-christen bent, meestal zie ik dit soort atheistische zendingsdrang vooral bij ex-christenen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
'Tijd' is ook een product van Gods schepping. Ik denk niet dat een begrip als 'vooraf' toepasbaar is op God. Plus dat engelen kennelijk ook een vrije wil hebben, weinig vrije keuze meer als je daar de keuze door laat afhangen.

Hij is toch alwetend?

Is ook helemaal niet raar. En ik denk dat het ook heel inspirerend is als een moslim uit liefde voor God zich inzet voor Hem en zijn/haar medemens.

maar hun zetten zich in voor allah dus niet voor God

warningM.pngAdmod note:
Reactie op verwijderd bericht ook verwijderd.
Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid