Spring naar bijdragen

Religiometer - Hoe scoor jij ?


Aanbevolen berichten

In een "Religiometer" (een instrument om "godsdienstigheid" te meten) betekent de negatieprefix a- in atheist gewoon "zonder God", "los van God" Dubito.

Dat in veel atheïsten het idee aan een god/goden wellicht niet eens opkomt doet hier nu even niet ter zake...

Volgens mij doet het wel ter zake. De religiometer van Provoost meet niet het geloof in God(en) maar is een hulpmiddel om (on)gelovigheid in kaart te brengen. Geloof (of de afwezigheid daarvan) in goden is daar wel een onderdeel van, valt dus ook binnen dat spectrum maar is niet de hele verzameling. Ik citeer nog maar eens: Graad 1 "Je staat in de wereld, maar je hebt op geen enkele manier het gevoel dat je deel uitmaakt van wat je ‘een groter geheel’ zou noemen. "

Jij maakt daarvan: 'los van God' maar daar is geen enkele aanleiding toe.

Want het persoonlijk invullen van die "Religiometer" doet ook de atheïst stil staan hoe hij/zij zich verhoudt tot "een godheid".

En je zal het er mee eens zijn dat (zeker in vergelijking met de personen op graad 5-9 - of met die "graad 10-ers" waar ik het over had, die de mond vol zullen hebben van "hun God"...) de persoon op graad 1 dan "los van God" staat.

Dat hoeft dus niet, iemand kan bij graad 1 beginnen met lezen en bij 1 (of 2) al het gevoel hebben: 'Dat ben ik! Dat is zo als ik het voel.' en dan dus al klaar zijn met het persoonlijk invullen. Dan is het hele concept van 'God' nog niet eens ter sprake gekomen.

(En verder denk ik, dat als je er te sterk een punt van maakt, je wellicht niet zo heel erg "graad 1" bent als je jezelf wenst voor te doen... ;) )

Na het lezen van het hele essay van mevrouw Provoost twijfel ik een beetje tussen 1 en 2 omdat ik nu beter begrijp wat ze precies bedoelt met 2.

Maar goed, laten we hier maar niet verder over gaan kibbelen, ik denk niet dat we er uit gaan komen omdat onze denkwijze zo erg verschilt dat wel elkaar toch niet echt begrijpen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 50
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid