Spring naar bijdragen

Onbewust leven


Aanbevolen berichten

De duizendpoot kon zo mooi dansen, dat alle dieren in het bos toekeken als hij zijn dansen liet zien. De mol was echter zo jaloers op zijn prachtige dans, dat hij een list verzon. Hij vroeg op een dag aan de duizendpoot hoe hij nu precies danste, hoe de passen nu exact gingen. De duizendpoot begon daar vervolgens over na te denken. Hij nam in zijn hoofd de dans voor zich en probeerde elke beweging en elke pas die hij maakte te reconstrueren.

Je wordt geacht om bewust je keuzes te maken, waarbij je de voordelen en nadelen afweegt en zo diep nadenkt over wat je wil. Het blijkt echter dat wij een systeem in onze hersenen hebben, waarbij ons bewuste denken slechts een krakkemikkig rekenmachientje lijkt te zijn. Het onderbewustzijn denkt namelijk ook voortdurend met je mee en is ook vele miljoenen jaren ouder en daardoor vele malen efficiënter en intelligenter dan het bewustzijn.

Je hoeft dus niet steeds over elke keuze na te denken. Verdiep je eenmaal grondig in de mogelijkheden, ga daarna wat anders doen, slaap er letterlijk een nachtje over en na enige tijd geeft het onderbewustzijn je zomaar het antwoord. Want dat werkt constant door, ook als je moe of hongerig bent. In feite leven veel mensen al deels onbewust. Wie heel intensief werkt of zich laat meevoeren door muziek, denkt ook niet steeds bewust na.

Als het inderdaad mogelijk is om zo te profiteren van het onbewuste, dan kan dat veel rust en vrijheid geven. Het dagelijks lezen van de Schrift kan dan bijvoorbeeld veel laagdrempeliger worden. Gewoon rustig steeds een kort stuk lezen en daarna het onderbewuste laten werken, zonder uitgebreide meditaties. Nadenken wordt dan misschien veel meer luisteren, vooral omdat je het onderbewuste niet zelf kunt sturen. Je kunt haar enkel voeden.

Hoe ging die dans nu ook alweer? Zette hij eerst pootje 665 over pootje 667, of eerst pootje 332 naast pootje 333, of was het nu andersom? Uiteindelijk moest hij met een diepe zucht erkennen dat hij de mol geen fatsoenlijk antwoord kon geven. Deze vond dat gelukkig niet zo erg. Maar de volgende dag, toen de duizendpoot weer wilde dansen, wist hij niet meer hoe het moest. Wat hij ook probeerde, het lukte niet meer. De mol was in zijn list geslaagd.

Robert

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid