Spring naar bijdragen

[kletstopic] Frrom RRRussia with Love


Aanbevolen berichten

  • Antwoorden 309
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

En waarom schiet hij je dood dan?

Omdat ik zo vastberaden was om het onderwijs te verlaten en hij steeds bozer werd over het hele Vlaamse systeem voor leerkrachten en ook zag dat er zo geprofiteerd werd... Inmiddels me ook kandidaat gesteld voor één van de drie jobs op de school waar ik ook vorig schooljaar en het jaar daarvoor gewerkt heb. Is een nieuwe directie, dus dat kan wel goed zijn. Dinsdag ga ik op beide scholen me maar eens persoonlijk aanbieden, denk ik. Doet toch altijd meer...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Vlaanderen heeft zover ik er oog op heb een aantal pluspunten die Nederland mist, maar dat neemt niet weg dat het daar ook een knap moeilijk vak is. En daarbij geldt het zowel hier als daar ook dat het nogal uitmaakt of je op een plattelands VWO/ASO school zit of op een praktijkgerichte school in een achterstandsbuurt van een grote stad zit.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Vlaanderen neemt altijd de achterhaalde werkvormen uit NL over :+

Het probleem is hier aan vast werk geraken. En vooral in de basisschool is dat gewoon rampzalig. Je moet binnen een scholengroep (een paar scholen vaak uit dezelfde buurt die samenhoren) in totaal 3 jaar werken om een voorrangspositie te verwerven. Dat moet uiteraard in hetzelfde ambt, je kan dus niet twee jaar als onderwijzer en een jaar als zorgcoördinator samentellen, of buitengewoon onderwijs staat bv. ook apart. Drie jaar is heel veel, omdat je heel vaak vervangingen doet van een paar dagen/weken/maanden en dan moet je ook maar het geluk hebben om te mogen/kunnen terugkeren. Als je in een andere scholengroep bezig bent en men belt van ergens waar je al wat hebt opgebouwd, mag je niet zomaar vertrekken. Als je er dan toch in slaagt om drie jaar in totaal in een scholengroep te werken, krijg je voorrang, maar daar wordt enorm mee valsgespeeld omdat directies geen voorrang of benoeming meer willen geven. Een kennis is nu bv. op één maand van haar voorrang (TADD) en wordt niet meer in de desbetreffende scholengroep teruggevraagd. Daar kan je niks tegen ondernemen, je moet ergens anders van 0 af aan beginnen. Moest het dus wel lukken en er komen echt open uren vrij, dan is men niet eens verplicht om die aan jou te geven (te benoemen). Zo ken ik iemand anders die al jaren haar TADD heeft, en al jaren op een benoeming wacht. Pas als je een benoeming hebt, heb je vast werk. Een lening aangaan bv. is tegenwoordig ook soms enkel mogelijk voor onderwijspersoneel als je benoemd bent, omdat je anders geen enkele inkomensgarantie hebt.

En nog een leuke: elke job in België die geen drie maanden duurt, telt niet mee om je uitkering hoog te houden. Dus als je als onderwijzer een hoop kortere interims doet (uit noodzaak), zakt je uitkering nog steeds. Zo zat ik twee jaar geleden dus op 600 euro/maand.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Ken dat niet, lijkt Halloweenachtig, snoep aan deuren vragen? :+

In België bestaat het in bepaalde gebieden ook. In andere gebieden vieren jullie het met drie koningen.

Maar euh, ja, het heeft overlapping. Kinderen met lampions die om snoep bedelen. Maar wat ze doen is Sint Maarten liedjes zingen. En vervolgens geef je ze snoep.

Bijvoorbeeld:

Sint Maarten Sint Maarten

De koeien hebben staarten

De meisjes hebben rokjes aan

Daar komt Sint Martinus aan

In Nederland is het van oorsprong een katholiek feest (deuh!). Je hebt de symboliek met Martinus van Tours die aan een arm iemand de helft van zijn mantel gaf.

Maar het is de afgelopen eeuw wat groter geworden en hoewel het 'katholiek' is, is mijn ervaring dat in plaatsen waar ook naast katholieken een grote protestantse gemeenschap is, die ook gewoon vrolijk snoep geven. ;)

Sint Maarten is tof en is in tegenstelling tot Halloween geen Angelsaksisch import feest. ;)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik ken het. Als ik een ajuin moet pellen en snijden, ben ik voor de rest van de avond aan het huilen. En als je dan nog per ongeluk met je hand in de buurt van je oog komt, is het helemaal om zeep. Dus ik ben heeeeeel gelukkig met mijn Tupperwarehakmolen :D

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid