Spring naar bijdragen

Het ondergeschoven kindje


Aanbevolen berichten

Filippenzen 2:5-11:
5 Laat onder u de gezindheid heersen die Christus Jezus had. 6 Hij die de gestalte van God had, hield zijn gelijkheid aan God niet vast, 7 maar deed er afstand van. Hij nam de gestalte aan van een slaaf en werd gelijk aan een mens. En als mens verschenen, 8 heeft hij zich vernederd en werd gehoorzaam tot in de dood – de dood aan het kruis. 9 Daarom heeft God hem hoog verheven en hem de naam geschonken die elke naam te boven gaat, 10 opdat in de naam van Jezus elke knie zich zal buigen, in de hemel, op de aarde en onder de aarde, 11 en elke tong zal belijden: ‘Jezus Christus is Heer,’ tot eer van God, de Vader

Hemelvaart is toch een beetje het ondergeschoven kindje van de christelijke feestdagen. Tussen al die hoogtijdagen is het toch een beetje een vreemde eend in de bijt. Want ga maar eens na: Kerst is een prachtig hoogtepunt, een feest van sfeer en gezelligheid. Als mensen één keer per jaar naar de kerk gaan is het met kerst als we vieren dat Jezus naar de aarde is gekomen als mens. De almachtige God legde Zijn heerlijkheid af om onder ons te wonen.

Of Pasen, waarmee we vorige maand de opstanding van Jezus Christus uit de dood hebben gevierd. De absolute kern van ons geloof. Jezus heeft ons van zonden gereinigd, de weg naar de Vader vrijgemaakt. Jezus heeft de dood overwonnen en door Hem mogen we leven met God!

En neem nou Pinksteren wat we 10 dagen later vieren. De uitstorting van de Heilige Geest is in feite het belangrijkste feest voor het dagelijks leven van een christen omdat we nu de Heilige Geest hebben die ons leidt, steeds meer wil veranderen naar hoe Jezus is en daarmee heiliging in ons bewerkt. Stuk voor stuk prachtige feestdagen waar we wel iets mee kunnen.

En in dat rijtje lijkt hemelvaart dan toch een beetje uit de toon te vallen. Wat moeten we daar nou weer mee? Jezus ging van ons weg, moeten we daar nou blij om zijn? Vaak benoemen we een klein lichtpuntje in al die narigheid. Want als Jezus niet naar de hemel was gegaan, kon de Heilige Geest niet komen. En Jezus kon maar op één plek tegelijk zijn, terwijl de Heilige Geest in ons allemaal kan leven. Dus uiteindelijk gaan we er met de Heilige Geest toch wel op vooruit ten opzichte van de aanwezigheid van de mens Jezus.

Dat het beter is dat de Heilige Geest in ons woont dan dat Jezus op aarde zou zijn klopt helemaal. Maar in die uitleg heeft hemelvaart op zichzelf geen enkele waarde en is het eigenlijk een “noodzakelijk kwaad†dat moest gebeuren zodat Pinksteren kon komen. Hemelvaart is dan alleen maar een feest in het licht van Pinksteren. Ik denk dat we daar hemelvaart mee tekort doen, dat we dan maar gedeeltelijk hebben begrepen hoe mooi ook dit feest is en dat het zeker niet misstaat tussen die andere grote feesten.

Wat me opvalt bij het denken op die manier over de christelijke feestdagen is dat we vooral kijken wat wij er aan hebben, wat het ons oplevert. What’s in it for us?  Met kerst horen we de troostvolle boodschap dat God mens wilde worden uit liefde voor ons en het levert ons een gezellig sfeerfeest op, Pasen betekent onze redding en met Pinksteren vieren we dat de Heilige Geest in ons leeft. Maar hemelvaart levert ons niks op. Hemelvaart neemt alleen Jezus van ons weg. Dat was dan noodzakelijk, dus dat moet dan maar. Maar op zich hebben we niet echt iets te vieren met hemelvaart als we er zo naar kijken. Hoezo feestdag?

Maar volgens mij missen we dan het belangrijkste punt van hemelvaart. Bij hemelvaart staat namelijk niet centraal wat het ons oplevert, maar wat het Jezus oplevert. Na alles wat Hij voor ons heeft overgehad, mogen we ook echt blij zijn en het feest met Hem meevieren. Of draait onze relatie met God toch eigenlijk alleen om onszelf wat het ons oplevert?

Timon

Dit is deel 1 van een tweeluik over Hemelvaart, volgende week wordt deel 2 gepubliceerd.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Lastig is ook dat Hemelvaartsdag niet is geënt op een Bijbels feest. Bijvoorbeeld het pinksterfeest / de pinksterdag staat in de Bijbel. Zelfs het (onbeduidende) Chanoeka vindt z'n wortels ietwat in de Bijbel. Het pasen / pascha staat ook duidelijk in de Bijbel. Het kerstfeest en de hemelvaartsdag staan niet expliciet in de Bijbel vermeld als feesten voor de geloigen. Ze zijn wel afgeleid van gebeurtenissen in de Bijbel. Het kerstfeest is uiteindelijk erg belangrijk geworden voor velen, omdat het de komst van Jezus op aarde inluidde.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Dank voor jullie reacties. Ursa, ik ben wel benieuwd wat je er verder over wil zeggen, maar waarschijnlijk komt dat wel als deel 2 online komt. :)

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid