Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

Paus Benedictus XVI zal per 28 februari terugtreden uit zijn functie. Dat meldt het Italiaanse persbureau Ansa.

Benedictus XVI is de 265e paus van de Katholieke Kerk. De Duitse rooms-katholieke geestelijke werd op 19 april 2005 - drie dagen na zijn 78e verjaardag - verkozen tijdens het conclaaf van april 2005, dat werd gehouden na de dood van zijn voorganger, paus Johannes Paulus II. Als paus staat Benedictus XVI aan het hoofd van de Kerk en is hij als het soeverein Staatshoofd van Vaticaanstad.

Wereldwijd geldt de paus als een van de meest invloedrijke wereldleiders.

Benedictus volgde in 2005 zijn voorganger Paus Johannes Paulus II op.

Bron: Trouw (11-2-13, 11.52)

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 160
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Paus Benedictus XVI treedt af.

Dat heeft het Italiaanse persbureau ANSA bekendgemaakt. Het Vaticaan bevestigt tegenover Reuters dat de paus op 28 februari ontslag neemt. De 85-jarige Benedictus XVI treedt af omdat hij door zijn hoge leeftijd niet meer de kracht heeft om de functie van paus uit te oefenen, zo staat in een door het Vaticaan uitgegeven verklaring.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Het zal dan ongetwijfeld om gezondheidsredenen zijn. Laten we bidden voor de gezondheid van paus Benedictus XVI en hopen dat hij nog lang van zijn welverdiende emeritaat mag genieten.

Amen. Aan de ene kant begrijp ik het wel, maar aan de andere kant vind ik het toch heel erg jammer. Hij heeft een aantal briljante theologische verhandelingen nagelaten, in de afgelopen periode... zowel in encyclieken, audienties als zijn Jezus boeken. Hopelijk heeft hij nog wel de kracht om wat gedachten op papier te krijgen. Laten we allemaal voor hem bidden.

Link naar bericht
Deel via andere websites
O jee, dan komt de laatste paus. Snel kijken wat Xandernieuws weer te melden heeft en Hal Lindsey.

Wut? :?

Is die ook meteen de Antichrist? Dan is dat mooi duidelijk. :)

Nee, de antichrist is Obama met z'n anti Israel Islam adviseur en de laatste paus de valse profeet. Je bent weer helemaal niet op de hoogte, zie ik. Maar misschien is het voor mij verstandiger als ik maar op credible blijf.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Dit maakt de paus maandag bekend via een door het Vaticaan uitgegeven verklaring.

De 85-jarige Benedictus XVI zal donderdag 28 februari aftreden om 20.00 uur. Na zijn aftreden wil hij de kerk met zijn gebeden blijven dienen. Het ambt van de paus zal niet tussentijds worden bezet.

Volgens zijn oudere broer Georg Ratzinger (89 zou de arts van Benedictus XVI hebben geadviseerd om geen transatlantische reizen meer te maken. Ook heeft het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk steeds meer moeite met lopen.

'Donderslag'

De boodschap van de paus, die hij in het Latijn uitsprak, komt als een donderslag bij heldere hemel, zei de decaan van het College van Kardinalen, kardinaal Angelo Sodano.

In 2010 meldde Ratzinger al dat hij niet zou uitsluiten om ooit zelfstandig af te treden.

''Als de paus duidelijk merkt dat hij niet langer fysiek, psychologisch en spiritueel in staat is de plichten van zijn ambt te vervullen, dan heeft hij het recht en onder bepaalde omstandigheden ook de plicht om af te treden'', aldus de paus destijds.

Deze uitspraak staat in Licht van de Wereld, een boek met interviews met de kerkvorst.

Het is tot nu toe slechts twee keer eerder voorgekomen dat een paus opstapte. De laatste keer was in 1415, toen Paus Gregorius XII de functie neerlegde.

Belangrijkste denkers

Benedictus XVI werd op 16 april 1927 geboren in Marktl am Inn, Duitsland, en kreeg als naam Joseph Aloisius Ratzinger.

Ratzinger studeerde na het gymnasium theologie en filosofie en werd in 1951 tot priester gewijd. Hij geldt als een van de belangrijkste denkers binnen de moderne katholieke kerk. In 1977 werd Ratzinger aartsbisschop en kardinaal, en in 2002 deken van het college van kardinalen. Na het overlijden van Johannes Paulus II werd hij op 19 april 2005 verkozen tot de 265e paus.

Benedictus XVI geldt, ook gezien de hoge leeftijd waarop hij werd benoemd, van meet af aan als een 'tussenpaus'. Hij staat verder bekend om zijn conservatisme, waarbij vooral zijn opvattingen over homoseksualiteit voor veel opschudding hebben gezorgd.

Bron: NU

Link naar bericht
Deel via andere websites

De verklaring van de paus zoals deze op de site van het Katholiek Nieuwsblad staat:

Beste broeders!

Ik heb jullie niet alleen voor drie heiligverklaringen dit consistorie bijeengeroepen, maar ook om jullie een beslissing van groot belang voor het leven van de Kerk mede te delen. Nadat ik herhaaldelijk mijn geweten voor God getoetst heb, heb ik de zekerheid gekregen dat mijn krachten als gevolg van gevorderde leeftijd niet meer toereikend zijn om het Petrusambt op adequate wijze uit te oefenen.

Ik mij er zeer van bewust, dat deze dienst door zijn geestelijke aard niet alleen door daden en woorden moet worden uitgeoefend, maar niet minder door lijden en door gebed. Maar de wereld, die zo snel verandert, wordt vandaag de dag door vragen, die voor het geloofsleven van groot belang zijn, heen en weer geworpen. Om desondanks het scheepje van Petrus te besturen en het Evangelie te verkondigen is zowel lichaams- als geesteskracht nodig, een kracht, die in de afgelopen maanden in mij dermate is afgenomen, dat ik mijn onvermogen moet erkennen om de aan mij toevertrouwde dienst verder goed uit te voeren.

In het bewustzijn van de ernst van deze daad, verklaar ik daarom met volle vrijheid af te zien van het ambt van bisschop van Rome, van opvolger van Petrus, dat mij door de kardinalen op 19 april 2005 toevertrouwd werd, zodat vanaf 28 februari 2013 om 20.00 uur, de bisschopszetel van Rome, de stoel van de heilige Petrus, vacant zal zijn, en door diegene, wiens verantwoordelijkheid het is, het conclaaf om een nieuwe paus te kiezen samengeroepen moet worden.

Beste broeders, ik dank jullie van ganser harte voor alle liefde en werk waarmee jullie met mij de last van mijn ambt hebben gedragen, en ik vraag jullie om vergeving voor al mijn fouten. Nu willen we de heilige Kerk aanbevelen aan de zorgen van de hoogste Herder, onze Heer Jezus Christus. En vragen wij zijn heilige moeder Maria, dat zij de kardinalen bij de verkiezing van de nieuwe paus met haar moederlijke goedheid bijstaat. Wat mijzelf betreft, ik wil ook in de toekomst de heilige Kerk van God met heel mijn hart dienen door een leven van gebed."

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

Mocht het iemand boeien, het kerkrecht in deze:

Can. 331 - De Bisschop van de Kerk van Rome, in wie het door de Heer alleen aan Petrus, de eerste van de Apostelen, verleende en aan diens opvolgers over te dragen ambt voortbestaat, is het hoofd van het Bisschoppencollege, Plaatsbekleder van Christus en Herder van de gehele Kerk hier op aarde; daarom bezit hij krachtens zijn ambt de hoogste, volledige, onmiddellijke en universele gewone macht in de Kerk, die hij altijd vrij kan uitoefenen.

Can. 332 - § 1 De Paus verkrijgt de volledige en hoogste macht in de Kerk door de door hem aanvaarde wettige verkiezing samen met de bisschopswijding. Daarom verkrijgt een tot het pausschap gekozene, die met het bisschoppelijk merkteken getekend is, deze macht vanaf het ogenblik van de aanvaarding. Indien de gekozene het bisschoppelijk merkteken niet heeft, dient hij onmiddellijk tot Bisschop gewijd te worden.

§ 2 Als het voorkomt dat de Paus afstand doet van zijn ambt, is voor de geldigheid vereist dat de afstand vrij geschiedt en op de juiste wijze kenbaar gemaakt wordt, niet echter dat deze door wie ook aanvaard wordt.

Can. 333 - § 1 De Paus bezit krachtens zijn ambt niet alleen macht over de Kerk als geheel, maar ook over alle particuliere Kerken en groeperingen ervan heeft hij de voorrang van gewone macht, waardoor evenwel tegelijk versterkt en gehandhaafd wordt de eigen, gewone en onmiddellijke macht die de Bisschoppen bezitten over de aan hun zorg toevertrouwde particuliere Kerken.

§ 2 De Paus is in de vervulling van zijn ambt de hoogste Herder van de Kerk altijd in gemeenschap verbonden met de overige Bisschoppen evenals ook met de gehele Kerk; hem komt evenwel het recht toe om, overeenkomstig de noden van de Kerk, de wijze van uitoefening van dit ambt, hetzij persoonlijke hetzij collegiale, te bepalen.

§ 3 Tegen een uitspraak of decreet van de Paus bestaat geen beroep of verhaal.

Can. 334 - Bij de uitoefening van zijn ambt staan de Bisschoppen de Paus bij; zij kunnen met

hem samenwerken op verschillende wijzen, waaronder de Bisschoppensynode. Bovendien staan de Kardinalen hem terzijde, alsook andere personen en eveneens verschillende instituten volgens de noden van de tijd; al deze personen en instituten vervullen in zijn naam en op zijn gezag de hun toevertrouwde taak voor het welzijn van alle Kerken, volgens de normen door het recht bepaald.

Can. 335 - Wanneer de zetel van Rome vacant is of geheel en al verhinderd, mag in het bestuur van de Kerk als geheel niets veranderd worden: dan dienen de bijzondere wetten die voor deze omstandigheden uitgevaardigd zijn, in acht genomen te worden.

Link naar bericht
Deel via andere websites

De Telegraaf heeft een rondje langs Twitter gemaakt om te kijken wat de bekende Nederlanders (BN'ers) er zoal over te melden hadden:

Bn' ers reageren massaal op aftreden paus

van onze redactie

AMSTERDAM -

Het aftreden van paus Benedictus XVI is ook onder de bekende Nederlanders het onderwerp van gesprek. Op Twitter wordt er zeer verschillend, maar vaak ook hilarisch gereageerd door de sterren.

“Paus blijkt van zijn geloof gevallenâ€, schrijft Jeroen Pauw. Britt Dekker is zoals wel vaker niet heel erg genuanceerd. “Gelukkig treed die Paus af hoor het was echt een rare gast met ze dwazige uitspraken. "Had ie maar normaal moeten doen over homo's ! Ei."

Charly Luske kan er wel om lachen. “Paus treed af. Hij vond het ambt te naar...†Ook lolbroek Tijl Beckand improviseert er weer als vanouds op los. “Wil jij de nieuwe Paus worden? Sms Vatic Aan..â€

Presentator Peter van der Vorst is verheugd met het aftreden van de paus. Hij schrijft op Twitter: “Hoera, de homo-onvriendelijke paus treedt af! Benieuwd wie er voor id plaats komt...â€

Musicalacteur Freek Bartels: “Weg ermee ; Paus kondigt terugtreden aan.â€

Andries Knevel begint inmiddels aan zichzelf te twijfelen. “De Koningin stopt ermee, de Paus stopt er mee. Zal ik dan ook maar stoppen?â€

Dolf Jansen laat op cynische wijze weten. “Opvallend... Paus treedt af, terwijl ie in de kracht van z'n leven lijkt en bruist van de goeie ideeën.â€

Cornald Maas: “Blijkt de paus toch een Homo Sapiens te zijn.â€

Nieuwslezer Jan de Hoop. “Aftreden van de Paus. De ene ouwe gek maakt plaats voor de volgende. Geen fan.â€

Bron: http://www.telegraaf.nl/prive/21284076/ ... aus__.html

En door deze mensen worden wij dagelijks beïnvloed in de media...... Wat een arm volk zijn wij toch ook.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Als hij zelf niet meer het gevoel heeft dat hij zijn taken naar behoren kan uitvoeren en hij beslist zelf nog met volle bewustzijn dat hij het stokje wil doorgeven, dan vind ik dat alleen maar zeer verstandig. Meer leiders zouden dat op die manier moeten doen, in plaats van te wachten op de dood.

Link naar bericht
Deel via andere websites
O jee, dan komt de laatste paus. Snel kijken wat Xandernieuws weer te melden heeft en Hal Lindsey.

Wut? :?

Is die ook meteen de Antichrist? Dan is dat mooi duidelijk. :)

Nee, de antichrist is Obama met z'n anti Israel Islam adviseur en de laatste paus de valse profeet. Je bent weer helemaal niet op de hoogte, zie ik. Maar misschien is het voor mij verstandiger als ik maar op credible blijf.

_O- Het verbaast me dat je nog niet aan het rondlopen bent met een hoed van tinfolie :+

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid