Spring naar bijdragen

Stoppen met studie of niet?


Aanbevolen berichten

Hallo allemaal,

Ik ben 21 jaar en ben in september begonnen met HBO Communicatie. Daarvoor heb ik een versnelde MBO-opleiding gedaan en mijn HBO-propedeuse gehaald van een andere opleiding.

De studie Communicatie valt mij enorm tegen, om verschllende redenen. Het is een oppervlakkige, inhoudsloze studie. Erg commercieel ook. Dat past totaal niet bij mij. Ik ben juist geinteresseerd in overheidscommunicatie, maar daar hebben we maar een paar vakken van gehad. Voor de rest is de opleiding sterk commercieel gericht (marketing). Ik heb het gevoel dat ik hier leer hoe ik het beste mensen kan bedriegen, door allerlei verborgen boodschappen te communiceren in reclame-uitingen. En dat roept weerstand op.

De opleiding biedt mij ook weinig uitdaging. Iedereen met een beetje boerenverstand kan deze opleiding doen, voor mijn idee.

Om een lang verhaal kort te houden: ik zou er liever vandaag dan morgen mee stoppen. Was het maar zo makkelijk, want er zijn een aantal problemen.

- Ik heb 2 jaar studiefinanciering verspild

- De langstudeerboete, die op de loer ligt. Als ik een 4-jarige opleiding ga doen, moet ik 1 of 2 jaar langstueerboete betalen.

- Ik ben 21, bijna 22. Best oud om een aan een nieuwe opleiding te beginnen.

- Ik zou in de tussentijd wel willen werken en ben al vanaf december aan het solliciteren. Ik heb namelijk ook een MBO-diploma en dacht dat dat wel van pas zou komen. Niet dus. Ik ben 1 x uitgenodigd op gesprek (en afgewezen) en heb verder alleen maar afwijzingen ontvangen.

Ik weet echt niet wat ik moet!

Ik heb een andere studie op het oog, geen HBO-studie, want ik heb het helemaal gehad met het HBO. De studie die mij interessant lijkt, is Taal & Communicaite aan de UvA.

Consequentie is wel dat ik dan maar 1 jaar recht heb op studiefinanciering en de overige 2 jaar (plus de master) zelf moet betalen en dat ik de langstudeerboete 1 of 2 jaar moet betalen.

Mensen in mijn omgeving adviseren mij om mijn huidige opleiding maar gewoon af te maken, zodat ik in elk geval dat HBO-papiertje hebt. Maar ik merk dat dit mij echt ongelukkig maakt. Bovendien is HBO Communicatie een zeer populaire studie en de kansen op de arbeidsmarkt zijn erg slecht.

Alle tips zijn welkom, alvast bedankt..

Link naar bericht
Deel via andere websites

Goh, moeilijke situatie. Ik ken wel een paar mensen die een opleiding begonnen zijn die hun vervolgens minder interesseerde. Sommigen haakten dan af, anderen zetten door en gingen een totaal ander soort job uitoefenen, soms ook omwille van de lage kansen op werk in die sector.

Eigenlijk, als je het bekijkt zonder die langstudeerboete (totaal belachelijke regel, vind ik persoonlijk) zou het duidelijk zijn. Dan zou je gewoon kunnen stoppen en opnieuw beginnen in iets anders. Maar die boete ligt op de loer. Het is natuurlijk moeilijk om dat geld bij elkaar te krijgen als je geen job kan vinden.

Persoonlijk denk ik dat het het beste is als je zoveel mogelijk opties bekijkt om aan geld te komen en een andere studie gaat doen. Heb je geen familie (ouders?) van wie je eventueel kan lenen? Niks is zo demotiverend als een studie die tegenvalt + weinig jobkansen biedt.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Hej Jellena,

Eerst en vooral: 21/22 jaar is niet te laat.

Ik ben in September (toen was ik net 22) begonnen aan een andere opleiding. Ik heb nog 5jaar voor de boeg.

Maar ik had wel al een studie afgerond, dus ik heb een diploma moest deze nieuwe opleiding falen.

Ik ben veranderd van opleiding, doordat mijn vorige opleiding (wiskunde) me geen leuke jobuitwegen gaf. Nu doe ik burgerlijk ingenieur- architect.

Ik heb voor de keuze steun gekregen van mijn familie en toenmalige vriend. Maar je moet er echt wel achter staan.

Nu beklaag ik het me soms: 5jaar extra studeren is echt wel veel. En je wordt ondertussen ouder, en je toekomstplannen komen steeds dichter en dichter. Je hebt geen inkomen.

Toch geen groot en vast inkomen.

Maar ik zet door, en ik heb een goed vriendje die me nu ook volop steunt.

Dus is 21/22jaar te laat? Op zich niet. Maar je moet er echt wel volledig achter staan en echt alles in rekening houden.

Wat ik me afvraag is of jouw nieuwe opleiding jouw wel gaat interesseren. Er zit nl. opnieuw het woordje communicatie in..

Wat ik me afvraag is hoelang de opleiding (die je nu volgt) duurt. JE bent pas begonnen lees ik. Dan is het best dat je direct veranderd, maar ik ben niet zo goed mee met het nederlands systeem.

(ik ben na een jaar kleuteronderwijs ook veranderd naar wiskunde)

Zoek eventueel een bijbaantje, dat moet ik ook doen aangezien ik alles zelf moet financieren.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Joon, het probleem is denk ik vooral dat met de nieuwe Nederlandse regels studenten na een bepaalde studievertraging een gigantische boete (dacht 3000 euro?) moeten betalen. Dat bovenop studiekosten op zich maakt het natuurlijk een gigantisch bedrag dat opgehoest moet worden. Een bijbaantje kan dat moeilijk oplossen, denk ik. Met een gewone baan is het al niet makkelijk als je 3000 euro moet sparen, of ja, ik vind dat toch niet gemakkelijk :+

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik hoop dat je een manier vind om het financieel voor elkaar te krijgen want stoppen en iets doen waar echt zin in hebt is het allerbeste wat je kunt doen. En 21-22 is niet te oud. Je moet ergens een leuk baantje kunnen krijgen met je HBO propadeuse en MBO diploma. Maar het is natuurlijk wel zwaar om x uren te werken en dan nog te studeren. Maar vaak valt dat wel weer mee als je lekker in je vel zit omdat je weet waarvoor je het doet.

Overleg ook met familie. ik vond het moeilijk om over geld te praten, maar heb veel hulp gekregen van mijn oma in zo'n situatie.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Hallo Jellena, welkom!

Ik vind 21 of 22 jaar niet zo heel oud om te beginnen met een studie hoor! Toen ik in september 2011 met mijn studie begon, had ik toen mensen in mijn klas van 23 of 24 jaar. Dus dat valt nog best mee!

Ik vind het erg lastig om je hierin te adviseren. Heb je iemand, een docent, op je studie met wie je hier over kan praten?

Als ik het goed begrijp zit je dus in je eerste jaar. Je kan dan ook kijken of je iets anders kan doen zodra je je P (propedeuse) haalt. Daarvoor zul je waarschijnlijk alles van het eerste jaar moeten halen/afsluiten. Ik weet verder ook niet of je op andere studies kan overstappen met je P, of welke dat dan zijn. Maar je kunt wel kijken wat de mogelijkheden zijn.

Hoe komt het dan eigenlijk dat je dan twee jaar stufi (studiefinanciering) hebt verspild, als dit je eerste jaar aan een HBO is?

Is geld lenen van ouders/familie of van de studentenlening dan ook geen optie?

Link naar bericht
Deel via andere websites

bedankt voor de reacties tot nu toe.

Heaas zitten mijn ouders erg krap bij kas.. ze hebben behoorlijk financiele zorgen, dus lenen zal geen optie zijn. Mijn opa en oma hebben wel geld, maar ze geven alles zelf uit aan reizen en zo.

@ Joon: ik denk inderdaad dat Taal & communicatie beter bij mij past, omdat in die studie het accent op taal ligt. Ik dacht dat HBO Communicatie ook gericht zou zijn op taal, maar dat is niet zo: het is vooral marketing.

@Chealder: Dit is niet mijn eerste jaar aan het HBO. Ik heb al een jaar HBO achter de rug. VOor mij is het niet zinvol om mijn propedeuse te halen voor deze opleiding, omdat ik al een HBO-propedeuse heb.

En over dat baantje: ik ben eigenlijk vanaf december, toen ik in de gaten kreeg dat de opleiding niet echt "mijn ding" is, actief aan het solliciteren naar een "echte", tijelijke baan t/m september als ik weer ga studeren. Maar dat valt tegen..

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 2 weeks later...

Lenen zou ik zowiezo niet doen. je gaat daar later veel problemen mee krijgen.

Als je echt het gevoel hebt dat je studie bijv. tegen God in gaat, of tegen je eigen principes. Dan zou ik het stoppen.

Je hebt al een diploma, ik ben 22 en ik heb nog geen diploma en ben afgelopen september een opleiding begonnen. dus je leeftijd maakt niet uit hoor, je bent nog hartstikke jong. Je moet enkel beetje kijken wil je al op jezelf wonen etc. etc.

Is bijv.werken en avondschool geen optie ? Zodat je niet meer schulden maakt.

en wat betreft je mbo opleiding, misschien ligt het aan je sollicitatie brief ? dat doet soms ook wel veel.

Ik wil je eventueel wel helpen met solliciteren ? Ik heb wel twee jaar hbo maatschappelijk werk gedaan..

Succes in elk geval met je keuze.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Dat is moeilijk. Uiteindelijk ben jij natuurlijk degene die de beslissing moet nemen, ik en andere Crediblianen kunnen je daar niet goed in adviseren. Maar vanuit mijn eigen ervaringen kan ik misschien een paar dingen mee geven om te overwegen:

* Aan welke school studeer je nu? Want je zou ook kunnen overwegen naar de CHE over te stappen (als je daar nog niet zit), omdat ik weet dat daar ook best veel aandacht is voor beroepsethiek. Ik vermoed dat je daar minder het idee zult krijgen dat je tegen je principes in moet gaan.

* Ik snap volkomen je onvrede over het hbo. Ik had dat namelijk ook: ik vond mijn hbo-opleiding te oppervlakkig en heb enorm zitten twijfelen of ik niet moest stoppen met mijn studie om naar de universiteit te gaan. Uiteindelijk ben ik toch doorgegaan met hbo, en achteraf heb ik daar geen spijt van. Het punt is namelijk dat hoe oppervlakkig hbo ook is, je leert er wel (praktische) dingen die je op de universiteit niet zo snel leert. Ik ben na mijn hbo naar de universiteit gegaan om een master te doen, en ik had het daar veel meer naar mijn zin. Maar toch ben ik blij dat ik hbo heb gedaan, omdat ik daar dingen heb geleerd die goed voor me waren en die ik nooit op de universiteit had geleerd (om maar een voorbeeld te noemen: op het hbo leerde ik vergaderen, samenwerken, initiatief nemen, met kritiek omgaan, enz, terwijl de universiteit veel meer op zelfstandigheid gericht is. Ik heb daar nu veel profijt van: ik sta dankzij hbo steviger in mijn schoenen).

Ik wil daar absoluut niet mee zeggen dat jij dus ook moet doorgaan met hbo. Jij bent een ander persoon dan ik en je hebt een andere opleiding, en misschien is het voor jou wel verstandiger om te stoppen. Wat ik alleen probeer te zeggen is dat het soms ook goed kan zijn door te gaan met een opleiding, ook al ben je er niet echt tevreden over. Kijk niet alleen naar of het leuk is of niet, maar denk ook goed na of hbo jou dingen kan leren die misschien heel goed voor je zijn.

* Het is denk ik in bijna iedere opleiding zo dat je zelf moet proberen je te specialiseren. Een opleiding leidt je (zeker in het begin) heel breed op, aan jou de taak om vervolgens je te richten op het deelgebied dat je interesseert. Dus misschien dat je nu vakken hebt waar je voor je gevoel weinig aan hebt, maar dat je je later zelf meer kunt richten op overheidscommunicatie. Ik denk dat bijvoorbeeld stagekeuze heel belangrijk is.

* Als je echt denkt dat je van je hbo-opleiding ongelukkig wordt en dat die universitaire opleiding veel beter voor je is, ga dan gewoon naar de universiteit. Dat is in financieel opzicht heel vervelend met al die belachelijke maatregelen die het kabinet heeft genomen, maar dan moet je maar gewoon een lening aangaan bij de IB-groep (of hoe dat tegenwoordig ook heet). Als je werkt, kun je dat vanzelf aflossen.

Natuurlijk is dat niet een ideale oplossing. Maar ik ben ervan overtuigd dat je je studiekeuze moet laten bepalen door wat je het liefst wil en wat je denkt dat inhoudelijk gezien het beste voor je is, en niet door financiële overwegingen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Stoppen is moeilijk. Ik ben zelf twee keer gestopt met een studie. Ik ben net begonnen met mijn derde studie. Ik ben nu 24 jaar. Ik heb al een brief gekregen met het vooruitzicht dat ik vanaf volgend jaar 3000 euro extra betaal (langstudeerboete).

De reden dat ik reageer is niet zozeer dat ik je wil adviseren over stoppen of niet. De reden is het stukje dat je schreef over overheidscommunicatie. Bij mijn vorige opleiding, HBO-rechten, ben je actief bezig met de communicatie tussen overheid en burger. Hoe schrijf je een brief die je cliënt ook daadwerkelijk snapt? Hoe schets je een duidelijk beeld van de situatie? Dat soort dingen. Verder is het natuurlijk een juridische opleiding waarbij je ook veel met je neus in het wetboek zit. Het is vrij moeilijk en saai als opleiding maar daarom wel erg uitdagend en er is veel werk in.

Misschien dat je hier wat aan hebt.

PS. Een klein adviesje nog dan: ga je niet door een studie heenwurgen omdat dat op korte termijn de goedkoopste optie is. Kies vooral een studie die je ook leuk vindt.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik sluit me aan bij Skippy. Enkele eigen ervaringen die ik je nog mee kan geven zijn de volgende:

- De eerste twee jaar van een HBO opleiding zijn altijd enorm breed en aan de oppervlakte. De verdieping komt naar pas en je kunt altijd zelf beslissen waar je na je studie solliciteerd. Ik studeer HBO rechten omdat ik verschrikkelijk ben met cijfers. Toch heb ik me door economische en belastingtechnische vakken moeten worstelen, ik vond het vreselijk. Maar nu ik me specialiseer in richting die ik zelf op wil gaan is het weer stukken leuker. Soms is het een kwestie van doorbijten.

- Je kiest je eigen richting naarmate je de opleiding volgt. Heb je al een idee van wat je na je studie wil doen? Wellicht kun je dat ook met deze opleiding. Even relativeren: nog 3 jaar opleiding voor nog ruim 60 jaar werken.

- Bijbaantjes zoeken is een ramp, voor iedereen. Ik ben er ook al even mee bezig en 't lukt voor geen meter. Als er al een reactie komt is het afwijzing, vaak hoor ik gewoon niets. Dat is even de consequentie van in de 20 zijn, het werk dat je wil doen kan vaak goedkoper worden gedaan door 16-jarigen.

Dit zijn mijn ervaringen, wat je ermee doet is verder aan jou. Misschien nog een tip: bekijk de studiegids van jouw opleiding en kijk hoe de komende jaren eruit zien. Wanneer wordt het tijd voor keuzevakken? Op het middelbaar moest je ook even doorbijten bij de vakken die je moeilijk vond, hier is dat ook zo.

Jouw situatie lijkt me erg vervelend, ik hoop dat je snel de knoop door kunt hakken. Of vol vermogen door deze studie heen of alles op alles voor iets anders. Blijven twijfelen geeft meer zorgen dan je nu nodig hebt, lijkt me :)

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid