Spring naar bijdragen

Vraag over Erfzonde en 3 eenheid


Aanbevolen berichten

  • Antwoorden 122
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Beste broeder, Mulsimonline,

Ik noem je mijn broeder omdat wij allen één zijn, welk geloof iemand ook heeft.

Allereerst wil ik je verwelkomen op dit forum. Ik ben nog niet lang lid van dit forum, maar vind dat wij als kinderen van onze Vader elkaar moeten respecteren en geduld moeten tonen, welk geloof dan ook. Het is eenmaal een openbaar forum, iedereen heeft recht om een vraag te stellen en zo heeft ook iedereen recht om wel of niet te antwoorden.

Ik heb het stuk hierboven globaal doorgelezen en zie dat een aantal vragen nog niet beantwoord zijn. Ik zal proberen een zo duidelijk mogelijk antwoord te geven en hoop je hiermee verder te kunnen helpen. De vraag of je oprecht interesse hebt in de Bijbel of dat je ons ergens van wilt overtuigen maakt voor mij niet uit, het woord van God bespreken is in welke situatie dan ook positief.

Allereerst wil ik wel verduidelijken dat veel vragen die je stelt te maken hebben met interpretatie. Geloof is een persoonlijke kwestie samen met God, waardoor we helaas niet allemaal op 1 lijn kunnen zitten (dat zou mooi zijn!), maargoed als dat zo was waren we ook niet hier op aarde beland.

De wet

De wet (de 10 geboden) is een weerspiegeling van jezelf, een lijdraad om een leven volgens Gods wil te leiden. Jezus is gekomen om de gevallen mensheid te redden van hun zondes. Voordat Jezus op aarde kwam moesten de mensen offeren voor hun zondes, Jezus is gekomen als offer voor ieder z’n zonde en heeft hiermee de ceremoniële wetten (o.a. offeren van dieren) aan het kruis genageld. Helaas denken velen dat hiermee de 10 geboden teniet is gedaan, door de teksten van bv. Paulus is het soms ook moeilijk te begrijpen dat de wet nog steeds geldt. Maar Gods woord, de Bijbel, is nou eenmaal geen doorleesboek, je moet het goed bestuderen waardoor je bepaalde teksten beter gaat begrijpen en dingen kunt plaatsen. Het klopt inderdaad dat wij worden geleid door de Heilige Geest, maar we hebben nog steeds de keus om onze eigen wil te volgen. Wil je je eigen wil blijven volgen of wil je Jezus volgen? God is niet gek, hij kent onze gedachtes en weet of we uit liefde en geloof zijn wet naleven of dat we dat doen omandere redenen, en dit is wat Paulus ons duidelijk wilt maken. Wij kunnen zelf geen ticket naar de hemel regelen, we moeten begrijpen dat wij deze kracht niet hebben en dat Jezus voor onze zondes is gestorven. Sowieso, als onze minnetjes en plusjes worden opgeteld over hoe wij ons gedragen op aarde krijgen de minnetjes toch hun overmacht, wij zijn een gevallen mensheid. Maar God kent ons hart en weet wanneer wij bewust zondigen.

Galaten 2:21: Ik verwerp Gods genade niet; als we door de wet rechtvaardig zouden kunnen worden, zou Christus voor niets gestorven zijn.

Galaten 3:19: Waarom dan toch de wet? De wet is later ingevoerd om ons bewust te maken van de zonde, in de tijd dat de nakomeling aan wie de belofte was gedaan nog komen moest. Ze werd door engelen aan een bemiddelaar gegeven.

Matteüs 5:17: Denk niet dat ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.

De 3-eenheid

De 3-eenheid vormt samen God, net zoals ons lichaam & geest ook ons als persoon vormt, een mens is geen mens zonder één van beide. Het is iets wat boven de wijsheid van de mens gaat, God heeft ons niet voor niks nog niet alles geopenbaard. Wij mensen zijn zo beperkt in ons denken. Jezus is de Zoon van de Vader, zie Johannes 1:14 dat het om zijn enige zoon gaat. Dit is voor de mensheid het meest passende begrip voor de intense band die hen samen vormt als God, samen met de Heilige Geest.

Matteüs 28:19

Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest.

De Heilige Geest is God:

Handelingen 5:3-4: 3 Maar Petrus zei: ‘Ananias, waarom heb je je door Satan laten misleiden en heb je de heilige Geest bedrogen door een deel van de opbrengst van het stuk grond achter te houden? 4 Je had het immers niet hoeven te verkopen, en nu je het wel verkocht hebt, had je met de opbrengst toch kunnen doen wat je wilde? Wat heeft je bezield om je zo te gedragen? Niet de mensen heb je bedrogen, maar God zelf.’

Johannes 6:63: De Geest maakt levend, het lichaam dient tot niets. Wat ik gezegd heb is geest en leven.

Job 33:4: De geest van God heeft mij gemaakt, de adem van de Ontzagwekkende doet mij leven.

Jezus is God:

Johannes 1:1: In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes 1:14:Het Woord is mens geworden en heeft bij ons gewoond, vol van goedheid en waarheid, en wij hebben zijn grootheid gezien, de grootheid van.

Matteus 9:6: Ik zal u laten zien dat de Mensenzoon volmacht heeft om op aarde zonden te vergeven.’ Toen zei hij tegen de verlamde: ‘Sta op, pak uw bed en ga naar huis.’

Lucas 1:35: De engel antwoordde: ‘De heilige Geest zal over je komen en de kracht van de Allerhoogste zal je als een schaduw bedekken. Daarom zal het kind dat geboren wordt, heilig worden genoemd en Zoon van God.

Hebreeën 1:8: Maar tegen de Zoon zegt hij: 'God, uw troon houdt stand tot in alle eeuwigheid.. (God noemt Jezus hier zelf God, bewijs van gelijken, zie Hebr. 1 vanaf het begin voor verduidelijking).

Hebben de Vader, Zoon en de Heilige Geest dezelfde kennis en machtspositie?

Ze hebben dezelfde machtspositie, maar verschillende functies. Zoals hierboven staat aangegeven zie je ook bepaalde posities van Jezus en de Heilige Geest, welke alleen God kunnen zijn/doen.

De 3-eenheid heeft allen de bevoegdheid van God:

Matteüs 28:19: Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest.

Heb je nog verlossing als je gelooft in Jezus maar toch bewust zondigt?

Zoals ik al zei, God kent ons hart. Iemand die oprecht gelooft in Jezus die zondigt niet bewust. En de vraag of zo een persoon toch verlost is kan ik niet beantwoorden, dit is iets wat alleen God weet.

Wel is het zo dat er zoveel antwoorden kunnen worden gegeven op je vragen, maar als jijzelf niet overtuigd bent dat de Bijbel God´s woord is dan zullen deze woorden niet veel voor je betekenen.

God's kracht en zegen gewenst in alle stappen die je neemt.

Link naar bericht
Deel via andere websites
.

PUNT I

Toen de schepping niet bestond, bestond God alleen of was hij onderdeel van 3?

1 In den beginne schiep God den hemel en de aarde.

2 De aarde nu was woest en ledig, en duisternis was op den afgrond; en de Geest Gods zweefde op de wateren.

Wat? Zie ik daar de Geest voorbij komen nog voor de schepping? Dus we hebben nu al God en Gods Geest. Even verder lezen, zodra de mens geschapen wordt zien we naast Elohim opeens JHWH tevoorschijn komen in de bijbel, dat allemaal al in genesis. En zegt de bijbel niet in vers 26:

26 En God zeide: Laat Ons mensen maken, naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis

Wie zijn die ons hier? God is toch maar alleen? Spreekt God zichzelf hier tegen of zien we hier al een stukje van de 3-eenheid naar voren komen?

Link naar bericht
Deel via andere websites
Ook al lees ik de Drie-Eenheid terug in Genesis, er zijn ook andere antwoorden te formuleren. Zo kan de vorm 'ons' ook een eervolle manier van schrijven zijn. Zoals bij ons de koningin spreekt over 'wij de koningin der Nederlanden'.

Maar zover ik weet is dat alleen in het Nederlands zo(majesteitsmeervoud) maar kent het hebreeuws dit niet.

De meervoudsvorm is: 'Elohim.'

Voor God in het enkelvorm gebruikt men namelijk: 'El' of 'Eloah'

Link naar bericht
Deel via andere websites
Ook al lees ik de Drie-Eenheid terug in Genesis, er zijn ook andere antwoorden te formuleren. Zo kan de vorm 'ons' ook een eervolle manier van schrijven zijn. Zoals bij ons de koningin spreekt over 'wij de koningin der Nederlanden'.

Maar zover ik weet is dat alleen in het Nederlands zo(majesteitsmeervoud) maar kent het hebreeuws dit niet.

De meervoudsvorm is: 'Elohim.'

Voor God in het enkelvorm gebruikt men namelijk: 'El' of 'Eloah'

De term Eloha werd echter praktisch nooit gebruikt in de Bijbel. Hoe dan ook, de -im uitgang werd wel eens gebruikt om de grootsheid van iets uit te drukken.

'De geest God was op de wateren' als voorbeeld ;)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Elohim betekent letterlijk: Goden.

een meer eerlijke vertaling van vers 1 zou zijn geweest: In het begin schiepen de Goden de hemel en de aarde, en in vers 26: 'De Goden zeiden:....

de vroege Hebreeërs hingen het polytheïsme aan.

niet alleen de Bijbel beschrijft het polytheïsme van de Hebreeën, ook archeologische vondsten bewijzen het geloof van deze mensen in meerdere goden, of meer accuraat, goden en godinnen.

er zijn veel beeldjes van godinnen gevonden in hun woonplaatsen.

Eloha betekent nl. godin.

slaat dus in geen enkel opzicht op de christelijke drie-eenheid.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Elohim betekent gewoon God, en wordt met *enkelvoudige* woordvervoegingen gebruikt. Als er in de context duidelijk over goden wordt gesproken, zie je opeens ook dat er meervoudige woordvervoegingen gebruikt worden. Jouw claim heerst idd hardnekkig op t internet, net zoals de hilarische Horus parallelen en andere onzin etc. Maar goed, ik zeg verder overigens niet dat sommige Joden in meerdere goden geloofden. Zegt de Bijbel overigens ook niet, duidelijk verhalen over de Joden die andere goden aanbidden, en idd af en toe archeologische vondsten die dat potentieel onderschrijven.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Elohim betekent letterlijk: Goden.

een meer eerlijke vertaling van vers 1 zou zijn geweest: In het begin schiepen de Goden de hemel en de aarde, en in vers 26: De Goden zeiden:....

de vroege Hebreeërs hingen het polytheïsme aan.

niet alleen de Bijbel beschrijft het polytheïsme van de Hebreeën, ook archeologische vondsten bewijzen het geloof van deze mensen in meerdere goden, of meer accuraat, goden en godinnen.

er zijn veel beeldjes van godinnen gevonden in hun woonplaatsen.

Eloha betekent nl. godin.

slaat dus in geen enkel opzicht op de christelijke drie-eenheid.

Ware het niet dat er in het Hebreeuws staat:

בְּרֵ×שִ×ית ×‘Ö¸Ö¼×¨Ö¸× ×ֱלֹהִי×

(bereshiet bara elohiem)

en "bara" een werkwoordsvorm in de derde persoon enkelvoud schijnt te zijn...

Een meer "eerlijke" vertaling van vers 1 zou dan zijn geweest: In het begin schiep "de Goden" de hemel en de aarde...

Link naar bericht
Deel via andere websites

dank voor de link ;)

nog even dit:

over de afkomst van El[ohim]-polytheïstische achtergrond.

een van hun godfiguren was de Semitische ‘El’

zijn zoon Baal was een god van de vruchtbaarheid die ook door de joden vereerd werd.

na verloop van tijd werden El en de locale stamgod Yahweh/Jehova samengevoegd tot één god.

de God van de bijbel, de monotheïstische God.

dan komt Elohim ook niet meer voor in de bijbel.

de Hebreeën vereerden trouwens ook hemellichamen, natuurgoden, huisgoden, dierlijke goden (kalf, slang), heilige bomen, heilige bronnen en rotsen.

doet sterk denken aan het paganisme.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Verder (voor ik mijn welverdiende uiltje ga knappen): ik zeg overigens nergens dat de door jouw aangehaalde theorien niet waarheid zouden kunnen bevatten. Maar iets meer objectiveit en een slag om de arm zou je sieren. Verder doet het weinig af van t feit dat in t Jodendom het henotheisme en later de eerste vormn van monotheisme zich hebben geopenbaard.

Link naar bericht
Deel via andere websites

des te meer wellicht een reden om zelf op onderzoek uit te gaan om te kijken of mijn beweringen eventueel zouden kunnen kloppen. :Y

ik dacht trouwens dat dit gegeven wel min of meer bekend zou zijn...

maar goed: ik wens je oprecht je welverdiende rust toe.... :Z

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ehm... ik weet minstens net zo veel over deze theorien, die onderzoeken heb ik allang achter de rug zeg maar. Ik snap niet zo goed wat je nu wilt. En jouw beweringen (zijn t nu wel weer beweringen?) zijn me niet nieuw; het zijn en blijven theorien. Ik kan gewoon niet zo goed tegen je toon waarin je lijkt te spreken over feiten ipv theorien. Voeg daar bij toe dat ik nadrukkelijk aangeef dat ik op zich nergens beweer dat de theorien (op sommige gebieden zeker) onwaar zouden zijn, en dan de Bijbel er vol mee staat.... dan snap ik je punt niet zo.

Link naar bericht
Deel via andere websites

mijn punt is misschien, of een van mijn punten, dat veel christenen met Elohim de christelijke drie-eenheid proberen te verklaren en dat is een concept [dogma] wat pas ontwikkeld is in de christologie en het jodendom [OT] vreemd is; zelfs blasfemisch.

ik geef aan dat er ook andere mogelijkheden zijn.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Ook al lees ik de Drie-Eenheid terug in Genesis, er zijn ook andere antwoorden te formuleren. Zo kan de vorm 'ons' ook een eervolle manier van schrijven zijn. Zoals bij ons de koningin spreekt over 'wij de koningin der Nederlanden'.

dan is dus de vraag: hoe staat het in de context en heeft die taal ook een eervolle manier van spreken zoals bij koninklijk meervoud enzovoort...

Link naar bericht
Deel via andere websites
De term Eloha werd echter praktisch nooit gebruikt in de Bijbel.;)

Beide vormen: 'El' of 'Eloah' komen 280 keer voor in het OT

Hoe dan ook, de -im uitgang werd wel eens gebruikt om de grootsheid van iets uit te drukken.

'De geest God was op de wateren' als voorbeeld ;)

In het Nederlands bestaat dat, maar ik vraag me af of het in het Hebreeuws ook als majesteitsmeervoud wordt gebruikt. Naar mijn weten kent het hebreeuws geen majesteitsmeervoud zoals wij in het Nederlands kennen.

Verbeter me als ik het mis heb! ;)

Link naar bericht
Deel via andere websites
Ook al lees ik de Drie-Eenheid terug in Genesis, er zijn ook andere antwoorden te formuleren. Zo kan de vorm 'ons' ook een eervolle manier van schrijven zijn. Zoals bij ons de koningin spreekt over 'wij de koningin der Nederlanden'.

dan is dus de vraag: hoe staat het in de context en heeft die taal ook een eervolle manier van spreken zoals bij koninklijk meervoud enzovoort...

Majesteitsmeervoud bestaat in het hebreeuws niet. Dus die kunnen we al afschrijven ;)

Link naar bericht
Deel via andere websites
mijn punt is misschien, of een van mijn punten, dat veel christenen met Elohim de christelijke drie-eenheid proberen te verklaren en dat is een concept [dogma] wat pas ontwikkeld is in de christologie en het jodendom [OT] vreemd is; zelfs blasfemisch.

ik geef aan dat er ook andere mogelijkheden zijn.

aha, als je nou direct deze post had gepost, had ik niet hoeven reagere, had weer wat bandbreedte gescheeld ;) Anyway, het is nog steeds mogelijk dat de Heilige Drieeenheid in t OT staat: er staat immers wel degelijk grammaticaal: en God(en - Elohim dus) sprak (enkelvoud) laat ONS (meervoud) de mens maken in ONS (meervoud) evenbeeld. Who knows. Ik pretendeer iig niet de waarheid in pacht te hebben. Ik geloof alleen dat God die heeft, en is. En de Weg er naar toe is.
Link naar bericht
Deel via andere websites
Ook al lees ik de Drie-Eenheid terug in Genesis, er zijn ook andere antwoorden te formuleren. Zo kan de vorm 'ons' ook een eervolle manier van schrijven zijn. Zoals bij ons de koningin spreekt over 'wij de koningin der Nederlanden'.

dan is dus de vraag: hoe staat het in de context en heeft die taal ook een eervolle manier van spreken zoals bij koninklijk meervoud enzovoort...

Majesteitsmeervoud bestaat in het hebreeuws niet. Dus die kunnen we al afschrijven ;)

Nee, maar er bestaan wel herhalingen van voorgaande woorden om het belang ergens van te benadrukken. Daarnaast wordt ook de meervoudsvorm gebruikt om de grootsheid of uitgebreidheid van iets te benadrukken.
Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid