Spring naar bijdragen

Professor: "Nieuwe testament is vervalst"


Aanbevolen berichten

[preview]Het Nieuwe Testament bestaat voor een groot deel uit vervalste teksten. Dat beweert een Amerikaanse professor in een nieuwe boek. Mogelijk zijn 11 van de 27 boeken in het Nieuwe Testament geschreven door vervalsers die zich hebben voorgedaan als één van de apostelen.[/preview]

Zo heeft de apostel Paulus waarschijnlijk slechts een fractie van de brieven geschreven die uit zijn naam zijn opgenomen in de Bijbel. Petrus zou zelfs helemaal geen bijdrage hebben geleverd aan het heilige boek.

Per ongeluk

Dat meldt Discovery News op basis van het nieuwe boek Writing in the Name of God van Bart Ehrman, professor aan de Universiteit van North Carolina. "De Bijbel bevat niet alleen onwaarheden door fouten die per ongeluk zijn gemaakt", aldus Ehrman. "Veel teksten zouden we vandaag de dag betitelen als regelrechte leugens."

De onderzoeker kwam tot zijn conclusies door de schrijfstijl, woordkeuze en argumenten in verschillende brieven van apostelen met elkaar te vergelijken. Uit het onderzoek blijkt dat er grote verschillen optreden in teksten die door dezelfde auteur zouden zijn geschreven.

Korte zinnen

Zo gebruikt Paulus meestal korte zinnen. Maar zijn brief aan de Efeziërs staat vol met lange, bloemrijke zinnen. Ook het gedachtegoed in die laatste brief komt niet overeen met de standpunten van Paulus, zo meldt Ehrman.

Verder is het volgens de professor aannemelijk dat de apostel Petrus niet kon schrijven, aangezien hij visser van beroep was. Ook Johannes was mogelijk analfabeet gezien zijn achtergrond. Hun teksten zouden volledig door anderen zijn geschreven.

Argumenten

Volgens Ehrman is het goed te verklaren dat er veel vervalste brieven van apostelen zijn opgenomen in de bijbel. Het christendom lag in de het begin van onze jaartelling sterk onder vuur en er was de aanhangers van het geloof veel aan gelegen om hun visie kracht bij te zetten.

Waarschijnlijk schreven Christenen brieven uit naam van de apostelen om hun argumenten en overtuigingen meer cachet te geven. "Ze vervalsten documenten en verzonnen complete teksten", aldus Ehrman.

Bron: Nu.nl

Link naar bericht
Deel via andere websites

Op zich weinig nieuws onder de zon, want van een aantal brieven weten we inderdaad al dat ze (mogelijk) niet door de apostelen zelf geschreven zijn. Ook het OT kent zulke geschriften uit de tweede en soms ook derde hand. In die tijd en cultuur was het namelijk veel gebruikelijker om je geschrift het auteurschap van een gezaghebbender persoon mee te geven, juist uit waardering voor die persoon. In onze westerse cultuur met de sterke nadruk op auteursrechten zouden we dat misschien liegen noemen, maar in die cultuur was dat gewoon een literair stijlmiddel.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Vind het wel grappig als er weer eens een nieuwsberichtje komt met spectaculair nieuws dat het christendom op zijn grondvesten zou kunnen doen schudden, wat bij de gemiddelde bijbelwetenschapper vervolgens al lang en breed bekend is en geen enkel probleem oplevert.

Aantoonbaar het menselijk lichaam van Jezus vinden of dat van Maria, dát zou pas nieuws zijn...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Vooral die van Jezus, van Maria zouden de gemiddelde protestant niet zo wakker liggen... Maarja, als je dan bekijkt hoeveel Rooms Katholieken er op de wereld zijn, zou het toch wel degelijk een behoorlijk opschudding veroorzaken...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Als het lichaam van Maria ineens toch gevonden zou worden, dan zou dat dus betekenen dat er een dogma niet klopt. En als één dogma niet klopt, dan kunnen alle andere dogma's ook betwijfeld worden, daar er blijkbaar zelfs op het allerhoogste niveau van geloofsverkondiging, namelijk door God zelf middels de paus, geen zekerheid te vinden is. Dus ook dogma's over de dood en verrijzenis van Christus, over de erfzonde en over God als schepper van hemel en aarde.

De hele Kerk valt dan in feite uit elkaar, omdat er dan geen basis is voor Godsvertrouwen. Dat zou zacht gezegd nogal een verandering teweeg brengen in vele culturen en landen die zo verstrengeld zijn met het katholieke geloof en de katholieke leefwijze. Ik kan me dan eigenlijk niet voorstellen dat het protestantisme daar niet ook een (beste) tik van zou meekrijgen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ach, de RKK overleeft dat wel hoor. Sterker nog, ik denk dat voor veel gelovigen de klap in de Maria-devotionele hoek groter is dan het feit dat een dogma minder onfeilbaar is dan werd geleerd.

Overigens, al zouden de lichamen van Jezus en Maria nooit naar de hemel gevaren zijn, dan acht ik nog de kans minuscuul klein dat ze in de 21ste eeuw nog eens gevonden zouden worden.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid