Spring naar bijdragen

Witwas verdenkingen Bank Vaticaan


Aanbevolen berichten

[preview]Justitie heeft beslag gelegd op 23 miljoen euro van de bank van het Vaticaan en is een onderzoek begonnen naar mogelijke witwaspraktijken door de voorzitter van de instelling. Dat meldde het Italiaanse persbureau ANSA dinsdag.[/preview]

Ettore Gotti Tedeschi en nog een manager van het Instituut voor Religieuze Werken (IOR), zoals de officiële naam van de bank luidt, worden ervan beschuldigd de wet te hebben overtreden die eist dat banken informatie openbaren over financiële activiteiten.

In een verklaring liet het Vaticaan weten "onthutst en verbaasd" te zijn en vertrouwen te houden in beide gearresteerde managers.

Volgens meldingen in de Italiaanse pers zouden personen die fiscaal geregistreerd staan in Italië de Vaticaan Bank gebruiken als een 'scherm' om handelingen zoals fraude en belastingontduiking te verbergen.

Het IOR beheert de rekeningen van de religieuze ordes en congregaties en katholieke verenigingen. De bank benoemde in september vorig jaar Tedeschi tot nieuwe topman. Hij kwam van de Spaanse bank Santander. De benoeming werd toegejuicht en gezien als een poging het IOR transparanter te maken.

De Vaticaan Bank was voor het laatst in 1982 in een schandaal verwikkeld toen topman en aartsbisschop Paul Marcinkus werd aangeklaagd wegens zijn rol in het faillissement van de Banco Ambrosiano, destijds de grootste particuliere bank van Italië. Twee hoge functionarissen van de Banco Ambrosiano onder wie Roberto Calvi werden later vermoord. De poltie trof Calvi hangend onder een brug in Londen aan.

Bron: ANP

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid