Spring naar bijdragen

Bestaan er namen van God die niet uitgesproken mogen worden?


Aanbevolen berichten

Een Protestantse schooldominee heeft mijn dochter een naam van god meegegeven die bij uitspreken degene vervloekt die de naam uitspreekt. Ik kan mij als wedergeboren Christen zoiets niet voorstellen.

Ik vind het ook raar dat een School Dominee zoiets doet of zegt, kan hier iets van waar zijn? En als dat zo is, bedekt het bloed van Jezus dan ook deze "zonde"? Alvast bedankt voor jullie antwoorden.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 64
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

In het oude testament zijn er vele namen voor God, die eigenschappen of daden van Hem weergeven.

Als je een naam zoekt voor God die zijn Wezen samenvat kom je altijd te kort.

Als God zegt ik Ben, naar de schepping en universum kijkt, moet dat genoeg zeggen. Give it up, onze bevattingscapciteit als mensen kan God niet in een kader van de ratio zetten.

Als ik kijk naar je vraag/topic moet ik denken aan de angst voor de zonde tegen de Heilige Geest.

Maar dat is echt een heel ander onderwerp.

Als ik jou was zou ik wel even verhaal halen bij die leraar.

Vind zulke statements erg vreemd. Dan had deze meneer met mij een probleem.

Denk dat thuisscholing als christelijk gezin niet verkeerd is anno 2011.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Niet uitgesproken mag worden, betekend ook niet opgeschreven mag worden? Ik kan me ook geen naam voorstellen die bij uitspreken degene vervloekt die de naam uitspreekt, het lijkt dan alsof je het over magische toverspreuken hebt. En het christendom heeft absoluut niets met magie te maken dus ik zou die leraar om opheldering vragen. Zowiezo waarom hij het nuttig vindt of zich geroepen voelt andersmans kinderen een extra naam te geven en dan nog zo'n naam.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Had die dominee het niet gewoon over JHWH?

De Naam mocht slechts eenmaal per jaar worden uitgesproken: door de hogepriester (kohen gadol) in de Joodse tempel tijdens de offerdienst van Jom Kipoer. De juiste uitspraak was niet echt geheim, maar doordat de Naam zo zelden werd uitgesproken, zal het volk de uitspraak niet gekend hebben. Men veronderstelt dat de hogepriester de uitspraak aan zijn opvolger leerde. Aangezien de Tempel al bijna 2000 jaar niet meer bestaat en er al even lang geen hogepriester meer is, is de uitspraak van de Naam verloren gegaan.

Heeft je dochter dit vertelt of staat het op een papiertje? Ik ben trouwens niet bekend met het fenomeen 'schooldominee'. Is dat een dominee die het godsdienstonderwijs verzorgt?

Hoe dan ook, het is natuurlijk gewoon onzin.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Vreemd verhaal, ik kan me niet voorstellen dat er een naam is voor God, die een vloek is. Ik kan me wel voorstellen dat er een vloek is, met de naam van God, waarbij degene die hem uitspreekt God min of meer verzoekt hem/haar te verdoemen. Ons allen welbekend denk ik, die vloek.

Was dat niet wat die dominee bedoelde? En zo niet, dan zou ik maar eens met de schoolleiding gaan praten.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik heb een aantal video's van deze man gezien en hij komt op heel veel scholen en heeft het nooit over Jezus doet wel rituelen zoals de gordijnen dicht en kaarjses aansteken. Wat hij ook doet is de kinderen hun gebeden laten opschrijven waarin hun diepste zielenroerselen staan. Deze neemt hij dan mee om ze zgn. voor te lezen aan God en even later zie je hem dan ook voor een altaar in een kerk een paar gebeden oplezen van kinderen voor de camera. Wat hij met al die gebeden van al die duizenden kinderen doet die hij de opdracht heeft gegeven, door de jaren heen uit al die klassen waar hij zijn "levensbeschouwing" lessen heeft gegeven en de kinderen feitelijk allerlei wellicht gevoelige privégegevens over hun gezinssituaties heeft laten onthullen, dat weet niemand maar ik begin het hele verhaal behoorlijk pervers te vinden.

We horen de laatste tijd al veel rare zaken uit de Katholieke hoek stel je voor dat die dingen ook in Protestantse hoek gebeuren. Mijn dochter zegt dat deze man heel populair is onder jongeren met name jonge meiden. Op z'n Hyvesprofiel is hij dan ook lid van van alles, behalve van zaken die met het Christendom te maken hebben. Zelfs geen Hyve van een Protestantse beweging, wel is hij bv. lid van "Mooie & Sexy Billen " zouden we dan met iemand te maken hebben die middels religie jonge meiden in z'n macht wil krijgen?

Overigens de naam die hij voor haar had opgeschreven als niet uit te spreken naam van god die een vervloeking zou zijn wanneer je deze wel uitspreekt is "JHhe WHhe", komt ook op mij over als volslagen nonsens. Dit in het licht van wat het nieuwe testament ons zegt over de goedheid en barmhartigheid van onze heer die zijn zoon naar de Aarde heeft gestuurd om ons te redden.

Hij komt uit Indonesie, ik geloof de Molukken en groet de kids steevast met Salaam Aleikum en dan moeten de kinderen Aleikum Salaam terug zeggen. Dit voor een Protestantse Dominee die het Christendom moet vertegenwoordigen? Is Indonesie niet overwegend Moslim, gedeeltelijk Christelijk en de rest zwaar occult?

Ik heb wat informatie over de man verzameld, twee sociale profielen en wat uitzendingen van de NCRV waar ze hem belichten als iemand die door een overheidsprogramma om kids met de hogere zaken v/h leven kennis te laten maken in de vorm van levensbeschouwing door hem naar allerlei scholen sturen, hij geeft nu overwegend les op de 2e Daltonschool te Amsterdam http://www.2edalton.nl/

Het gaat hem zoals hij op mij overkomt heel erg om zichzelf, negeert vragen van kinderen in de klas, is volgens mijn dochter dus heel charismatisch met zijn boeddha-achtige gezicht, grote lach, witte tanden en zeer vlotte babbel, de scholen, leraren en de kinderen en lopen met hem weg.

Gedachten aan een soort van Raspoetinachtige Charlatan komen sterk bij mij op en hij komt even in moeilijkheden bij Soeterbeeck, als ze hem min of meer naar zijn zuivere beweegredenen vragen. Dan zie je hem in een kramp schieten alsof hij iets te verbergen heeft. Antoine Bodar de Khatolieke priester die ook aan tafel zit, kijkt zeer bedenkelijk zijn richting uit, let maar eens op.

Hieronder de informatie:

Hyves profiel http://ferdin02.hyves.nl/

Facebook profiel http://www.facebook.com/profile.php?id=1073027478

De volgende link gaat naar een documentaire-achtig programma van de NCRV, "Het derde testament" waar we hem kunnen zien optreden in klassen met kinderen http://player.omroep.nl/?aflID=9617143

En dan nog een programma van de NCRV: "Soeterbeeck" en dat is meer een praatprogramma http://www.katholieknederland.nl/soeter ... 82248.html

Link naar bericht
Deel via andere websites

Als ik opdrachten mee naar huis neem die kinderen gemaakt hebben en niet zelf mee naar huis nemen dan deponeer ik die thuis in de oud-papierbak.

Ik kan je garanderen dat misbruik ook in protestantse, atheïstische, hindoeïstische, communistische, liberale enz enz hoek voorkomt en is voorgekomen.

Veruit de meeste Molukkers die hier heen zijn getransporteerd na de val van Nederlands-Indië zijn protestants.

Hoe christelijk vind jij het om zo'n man zo te kijk te zetten? Indien je een probleem hebt met de man dan zou ik eens contact opnemen met de directeur van de school (of nog beter, met de leerkracht zelf) in plaats van hem te lasteren (verdachtmaking van pedofilie oa) op internet.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Als u problemen hebt met een leraar van uw kind moet u contact opnemen met hem of met de directie van uw school. Het lijkt me duidelijk dat de man een andere kijk op godsdienst heeft dan u, als u zich er niet prettig bij voelt dat deze man uw kind godsdienst of levensbeschouwing geeft kunt u dat ook aangeven. Daarnaast is het niet erg netjes om allemaal suggestieve verdachtmakingen rond te strooien zonder daar grondig bewijs voor te leveren.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Wat ik ook graag zou willen weten is wat voor een grondslag de school heeft (openbaar, of protestants of iets anders) en wat voor een vak de man geeft.

Indien hij levensbeschouwing geeft of godsdienst in breed perspectief op een openbare school dan denk ik dat je het er maar mee te doen hebt dat de man een ander kijk op godsdienst heeft dan jij.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Overigens de naam die hij voor haar had opgeschreven als niet uit te spreken naam van god die een vervloeking zou zijn wanneer je deze wel uitspreekt is "JHhe WHhe",

Zie je wel. Niks aan het handje hoor. Dat van die vloek heb ik nog nooit gehoord, maar als je dochter op jou lijkt begrijp ik denk ik wel hoe dit misverstand is ontstaan.

Mag die laster hierboven trouwens weg? Ik vind dat je echt véél te ver gaat.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Nou de kinderen een naam van god meegeven, die volgens hem een vloek wordt als je deze uitspreekt is nogal wat. Dat kan voor grote problemen zorgen. De Satan leest ook hier mee en zal hem natuurlijk uit alle macht beschermen als hij van kwader trouw zou zijn. Ik laster niemand, maar vraag slechts een mening als de consensus zal zijn dat er niets aan het handje is dan is dat voor mij ook een geruststelling. Als wedergeboren Christen kijk ik overigens wel op als kinderen thuiskomen met zo'n verhaal en dan gaan bij mij de alarmbellen rinkelen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
warningM.pngAdmod note:
Ongefundeerde en smadelijke post + reacties daarop verwijderd. Uit de FAQ:

6 - Roddel en smaad. We zien liever geen oncontroleerbare negatieve informatie over andere mensen, met name mensen die geen publieke figuren zijn. Het internet is minder veilig dan veel mensen denken. Geruchten gaan snel een eigen leven leiden en daardoor kunnen mensen beschadigd raken. Het kan gebeuren dat in meer persoonlijke topics anderen ter sprake komen, maar doe dat uitsluitend in de gesloten subfora en let ook daar op het verschil tussen een situatie schetsen/je hart luchten en roddelen.

Zie: faq.php#f1r1


Het heeft geen nut hier nog al te emotioneel op in te gaan. De beste man is gewaarschuwd en kan zelf reageren indien nodig.
Link naar bericht
Deel via andere websites

@ Sophielan: kan het niet zo zijn dat je dochter gewoon verkeerd begrepen heeft wat de man zei over de naam van God? Het is redelijk bekend dat de Naam, die wel eens vertaald wordt als JHWH of Jehova, consequent vertaald werd met 'Adonai', wat Heer betekent. Vandaar dat in huidige Bijbel nog vaak Heer, Here en HEER geschreven staat, voor de godsnaam. Dit vermijden van Gods werkelijke naam komt voort uit eerbied voor die naam. Men wilde het derde gebod ('gij zult de naam van de HEER uw God niet ijdel gebruiken') zo graag goed houden dat men maar vermeed de naam überhaupt te gebruiken, zodat men 'm ook niet kon misbruiken. Vandaar misschien de link met 'vervloeken'; het derde gebod wordt ook vaak aangehaald tegen vloeken. Het kan een misvatting zijn van de man zelf, dat hij de regel verabsoluteerd heeft, terwijl het gebruik van Gods naam niet tegen het derde gebod ingaat.

Misschien is dit voor jou een goede verduidelijking, en ik ben benieuwd of je dochter bovenstaand verhaal herkent.

Link naar bericht
Deel via andere websites
@ Sophielan: kan het niet zo zijn dat je dochter gewoon verkeerd begrepen heeft wat de man zei over de naam van God? Het is redelijk bekend dat de Naam, die wel eens vertaald wordt als JHWH of Jehova, consequent vertaald werd met 'Adonai', wat Heer betekent. Vandaar dat in huidige Bijbel nog vaak Heer, Here en HEER geschreven staat, voor de godsnaam. Dit vermijden van Gods werkelijke naam komt voort uit eerbied voor die naam. Men wilde het derde gebod ('gij zult de naam van de HEER uw God niet ijdel gebruiken') zo graag goed houden dat men maar vermeed de naam überhaupt te gebruiken, zodat men 'm ook niet kon misbruiken. Vandaar misschien de link met 'vervloeken'; het derde gebod wordt ook vaak aangehaald tegen vloeken. Het kan een misvatting zijn van de man zelf, dat hij de regel verabsoluteerd heeft, terwijl het gebruik van Gods naam niet tegen het derde gebod ingaat.

Misschien is dit voor jou een goede verduidelijking, en ik ben benieuwd of je dochter bovenstaand verhaal herkent.

x2

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid