Spring naar bijdragen

Welk boek lees je?


Aanbevolen berichten

  • Antwoorden 358
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Aurelius Augustinus - Belijdenissen

Terry Pratchett - I shall wear midnight

Gillian Clark - Christianity and Roman society (studie-gerelateerd)

Hoewel het boek van Pratchett bedoeld is 'for younger readers' leest het best lekker weg - en komt er best wel zware thematiek in voor. Pratchetts typische humor blijft natuurlijk briljant.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 4 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Net uit, 'Een Kleine Geschiedenis Van Bijna Alles' van Bill Bryson.

Het boek beschrijft verschillende aspecten van de wetenschap. Bryson heeft zelf geen wetenschappelijke opleiding en schreef het boek omdat hij ontevreden was met de vaak ontoegankelijke wijze waarin -op zich heel interessante- wetenschap vaak wordt beschreven, waardoor niet-wetenschappers (zoals Bryson zelf) vaak afhaken. Bryson zei over een wetenschappelijk boek dat hij ooit las:

"het leek wel of de auteur van het tekstboek de leuke dingen geheim wilde houden door het in een onbegrijpelijke onleesbare vorm te gieten"

Bryson besteedde dan ook heel wat aandacht aan het schrijven van een boek dat ook voor totale leken toegankelijk is. Hij werkte bij het schrijven samen met verschillende wetenschappers om ervoor te zorgen dat de inhoud wel wetenschappelijk accuraat blijft, hoewel er een aantal foutjes zouden instaan.

In het boek komen diverse onderwerpen aan bod: van sterrenstelsels, het ontstaan van de aarde tot atomen. Hij besteedt heel wat aandacht aan bekende wetenschappers, zoals Edwin Hubble, Max Planck, Marie Curie, Sir Isaac Newton, Lord Kelvin en Albert Einstein. Hij zoomt daarbij vaak in op de wat excentrieke kanten van de beschreven personen waardoor het boek soms een komisch tintje heeft. Zo beschrijft hij dat mensen die de sociaal minder vaardige Henry Cavendish wilden aanspreken dit niet direct mochten doen omdat dit te bedreigend zou zijn, maar dat ze in zijn buurt hardop in het luchtledige moesten beginnen te praten, zodat hij de keuze had om erop in te gaan of niet.

Het boek werd een bestseller en werd in 2004 bekroond met de Averntis-prijs van de Royal Society Prizes for Science Books. In 2005 kreeg het de Descartesprijs voor wetenschapscommunicatie van de Europese Unie.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Een_kleine ... ijna_alles

Geweldig boek als je net als ik geen wetenschappelijke opleiding hebt gehad. Zeer begrijpelijk en enorm fascinerend.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik wel, maar was in het engels begonnen en stapte toen maar naar Nederlands over, het boek is toch best pittig, zeker met al die namen die je moet onthouden.

Het in z'n geheel lezen heeft wel grote voordelen omdat er door het boek in alle losse verhalen wel een grote verhaallijn verweven zit.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid