Spring naar bijdragen

Kind zelf een geloof laten kiezen


Aanbevolen berichten

Hi allemaal,

Ik heb een kwestie welk mij de laatste tijd bezig houd.

Ik en mijn vrouw hebben 7 maanden geleden een zoon mogen krijgen.

Mijn vrouw en ik zijn van huis uit allebei katholiek. In onze jeugd werd je zoals je eigenlijk geacht werd te doen gedoopt de communie en het vormsel.

We hebben op dit moment allebei weinig met de kerk. Persoonlijk zie ik de kerk en het geloof als twee aparte dingen. Het geloof zit naar mijn mening in je hart/ziel, de kerk is naar mijn mening alleen een instituut.

Ik ervaar de laatste jaren dat de kerk door zijn vertegenwoordigers een enorme hoop onzin uitkraamt (b.v. over abortus/aids/condooms wat wel en niet te doen e.d.). Wat er geroepen word als zijnde dat dit gods wils is en dat zijn zielen zo moeten leven, daar kan me absoluut niet mee vereenzelvige.

Verder ervaar ik in de media een hele hoop ellende in de wereld waarvan het geloof (voornamelijk christen/islam/joods) ten grondslag ligt. Ik zie daarom meer negatieve dingen dan positieve dingen door het geloof.

Door bovenstaande zaken hebben mijn vrouw en ik er voor gekozen om onze zoon niet te dopen. Wij willen graag dat hij op een moment in zijn leven er zelf bewust voor kiest om een geloof naar keuze (of geen geloof) te maken.

Op dit moment zit ik in tweestrijd of we een goede keuze gemaakt hebben wat betreft het niet dopen. Wellicht om dat ik er voormij zelf ook niet helemaal uit ben. Ontnemen we onze zoon wat of geven we hem een enorme vrijheid/openheid mee?

Via deze weg ben ik hier opzoek naar wat ruggespraak over deze kwestie.

groetjes Dokus

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 164
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Mijns inziens ontneem je je zoon iets door hem niet te dopen en lijkt deze keuze ingegeven door de media en niet door een eigen keuze daarin. De ellende in de wereld is niet het gevolg van geloven, maar van mensen die onder het mom van geloof ellende toebedelen aan anderen.

Als je stelt dat je niet wilt dopen nu en hem de keuze later te laten maken, wat ook in de evangelische kringen gebeurd met de doop op belijdenis (volwassendoop), maak je hem dan wel bekend met het Christendom. Zoals je het nu schrijft en overkomt ben je zelf nog niet los van de gemeente van Christus en lijkt het me goed om eens de lokale parochie te bezoeken en een gesprek aan te gaan met je geestelijk leidsman.

De kerk is het instituut om ons de leer van God te leren, zonder dat instituut zou er anders geen leer zijn en was het ieder voor zich. Probeer ook verder te kijken dan het extentiele van de kerk. Het is veel meer dan een instituut.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Je geeft hem een heleboel vrijheid. Ik zou zeggen, voed het mannetje op met alle liefde die je hebt, en jullie normen en waarden. Stuur hem naar een goede school (christelijke scholen zijn vaak erg goed) en als hij er de leeftijd voor heeft zal hij wel in aanraking komen met de verschillende levensbeschouwingen en zijn eigen weg vinden. Oh en nog gefeliciteerd!

Link naar bericht
Deel via andere websites

Bedankt voor jullie eerlijke antwoorden. Daar kan ik wel wat mee.

Maar om een antwoord te geven op jullie vragen.

Wij zelf gaan inderdaad niet meer naar de kerk.

Aangezien wij in een dorp wonen zal onze zoon naar een Katholieke school gaan en zo in aanmerking komen met het/een geloof.

Zoals ik begrijp worden er op de moderne basisscholen de kinderen verteld worden over verschillende soorten geloven. Dat vind ik ook wel een goede zaak voor zijn ontwikkeling.

Als onze zoon erom vraagt zullen wij hem informeren en vertellen over een geloof. Maar op dit moment denk ik niet dat wij straks als ouders het initiatief nemen om hem gelovig op te voeden

Maar wat is eigenlijk "gelovig" opvoeden of een katholieke opvoeding. Dat is denk ik voor een ieder zelf te bepalen.

Ons menneke zal van ons heel veel liefde krijgen en respect, eerlijkheid en openheid voor andere mensen in zijn opvoeding.

Dit zijn naar mijn mening ook de basis voorwaarde van vele geloven die er zijn op deze wereld.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Gefeliciteerd met jullie kindje.

Ik geloof dat je kindje gelovig opvoeden of katholiek opvoeden 2 verschillende dingen zijn.

Ikzelf zou niet weten hoe ik mijn kinderen moraal, openheid en respect kan bijbrengen zonder hen te vertellen waarom ik dat doe.

Omdat ik dat vind?

Maar mijn kinderen gaan zelf van alles vinden...

Omdat ik dat denk?

Maar mijn kinderen gaan zelf ook denken...

Of omdat ik dat geloof en omdat het in God's Woord staat en God het gezegd heeft en Hij zijn beloftes nakomt?

Je kinderen gaan je volgen, en niet alleen door wat je zegt, maar ook om wat je doet!

In de wereld gaan ze een hele andere moraal tegenkomen.

Hoe leg je dat uit?

Ik geloof dat het geloof loskoppelen van het lichaam van Christus, de kerk, nooit de bedoeling kan zijn.

Goede en waarheidsgetrouwe prediking zorgt voor een bedekking, die je nodig hebt in de wedloop van het leven.

Kijk eens in een andere kerk, luister eens naar een andere preek, want als God niet te vinden is in jouw kerk, zit Hij ergens anders op jou en je familie te wachten.

Laat je niet ontmoedigen door die groep onperfecte mensen, wat de kerk ook is.

Zoek eerst het Koninkrijk van God, an al het andere zal U bovendien gegeven worden!

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

Quote:

Aangezien wij in een dorp wonen zal onze zoon naar een Katholieke school gaan en zo in aanmerking komen met het/een geloof.

widegrin.gif daar zou ik niet op rekenen.

Quote:
Maar op dit moment denk ik niet dat wij straks als ouders het initiatief nemen om hem gelovig op te voeden

Dan is het héél goed dat jullie hem niet laten dopen. Je zou de doop er alleen maar belachelijk mee maken, en dat wil je duidelijk niet. Heel goed, dat jullie naar de inhoud kijken en niet naar de uiterlijkheden.

Quote:
Maar wat is eigenlijk "gelovig" opvoeden of een katholieke opvoeding.

Dat betekent dat je je kind de waarheid vertelt. Als je zelf niet katholiek gelovig bent, KAN je simpelweg niet gelovig opvoeden. Net zo min als je je kind bijvoorbeeld Frans kan opvoeden. Je kan het wel in de Franse taal opvoeden, maar als jullie niet Frans zijn, krijgt je kind geen Franse opvoeding. Simple, n'est pas?

Quote:
Dat is denk ik voor een ieder zelf te bepalen.

Nee, als het om katholiek opvoeden gaat is dat nu juist bij uitstek niet voor ieder om zelf te bepalen. Die visie is in zichzelf al niet katholiek.

Quote:
Ons menneke zal van ons heel veel liefde krijgen en respect, eerlijkheid en openheid voor andere mensen in zijn opvoeding.

Dit zijn naar mijn mening ook de basis voorwaarde van vele geloven die er zijn op deze wereld.

Nope. Maar het is wel wat de postmoderne westerling er van maakt. En dat is prima. Je gelooft niet katholiek, je voedt je kind niet katholiek op, en je doopt dus niet, dat is heel consequent en prima.

Succes met het opvoeden van je kind, en geniet er van!

Link naar bericht
Deel via andere websites

Helemaal met CvW eens.

Wanneer je niet veel hebt met het geloof en dus je kind niet gelovig wil opvoeden, MAG je niet dopen.

@ Michiel. Ik ben het met je eens dat het kind iets onthouden wordt, maar jij weet ook heel goed dat we binnen de gereformeerde traditie alleen maar kinderen mogen dopen van gelovige ouders die tevens beloven hun kind in de voorzijde leer op te voeden. Dat is in dit geval niet van toepassing.

Staat mij echter niets in de weg om Dorkus en echtgenote hartelijk te feliciteren met hun zoon. Ik wens ze vanaf mijn zonnige prairie dan ook veel wijsheid, liefde, maar boven alles toch ook heel veel zegen toe.

Cees

Link naar bericht
Deel via andere websites

Een hele goede keus van jullie, je schenkt het kind vrijheid, zodat het later niet zit opgescheept met het lidmaatschap van een kerk waar hij liever misschien zelf voor of tegen kiest. En als ik lees wat jullie hem voor waarden mee willen geven, zit het met die opvoeding wel goed als jullie daar in slagen. Liefde,veiligheid, respect, vertrouwen, rechtvaardigheid, dat zijn waarden die een kind mee hoort te krijgen, omdat een liefdevolle, veilige, respectvolle en rechtvaardige wereld de meest wenselijke wereld is om in te leven. Voeg daar duurzaamheid aan toe als waarde, gezien de uitdagingen waar we nu voor staan. En in welke levensbeschouwing hij later die waarden terugvind, dat is aan hem (of is het een haar? Ik heb over het geslacht heen gelezen merk ik) om te bepalen als het oud genoeg is om zelf afwegingen te maken.

P.S.: Ik schrijf dit vanuit het perspectief van een atheïstisch ex-katholiek. Ik zeg het maar even, dat je weet dat niet iedereen op dit forum vanuit het christendom antwoord, ik ben hier als het ware een gast.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Christelijke ouders krijgen de opdracht om hun kinderen van jongs af aan „de opleiding en het strenge onderricht en de raad en de vermaning van de Heer†bij te brengen

(2 Timotheüs 3:15)  en dat gij van kindsbeen af de heilige geschriften hebt gekend, die u wijs kunnen maken tot redding door middel van het geloof in verband met Christus Jezus. 

Link naar bericht
Deel via andere websites

ik ben zelf geen christen maar ik vind dit een hele goede keuze.

ik heb bij christenen in mijn omgeving wel dingen gezien.

oorlog in huis als het kind (als het wat ouder is) niet meer naar de kerk wil, of naar een andere kerk wil bijvoorbeeld.

mijn ouders zijn ook niet christelijk maar hebben mij ook de vrijheid gegeven. wel de kinderbijbel voorgelezen, eens met een tante mee naar de kerk, en ik kreeg de vrijheid om er mee te doen wat ik zelf wou.

ik denk dat, wanneer je je kind verteld over geloven, het laat weten wat het allemaal is en het dan de vrijheid geeft om zijn eigen keuze te maken je een hele goede stap hebt gezet.

maar dat is mijn mening.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Er wordt door sommige geopperd dat er omdat ik mijn zoon niet mag dopen omdat bewust niet het initiatief kies om mijn zoon gelovig op te voeden. Persoonlijk kan er daar weinig mee. Het zal vast wel ergens in de bijbel of geschrift staan. Maar ik vind het altijd zo multi interpertabel. Zelfs in onze huidige tijd lukt het ons niet om een wetboek eenduidig op te schrijven. De een leest het net wat anders, en hebben we een rechter nodig om dit per kwestie recht te spreken.

Er zijn naar mijn mening verschillende gradatie's wat betreft het geloven. Leef je volgens het geschrift, of doe je er weinig mee en geloof je in je hart. Naar mijn mening kan iemand met heel zijn hart geloven zonder naar de kerk te gaan of volgens de exacte letter van de bijbel te leven. Is zulk persoon dan minder..naar mijn mening absoluut niet.

Ik ben het er ook niet mee eens dat, omdat ik zelf twijfel, ik mijn zoon niet de "waarheid" kan vertellen. Als hij straks interesse heeft voor een geloof kan ik hem daarover vertellen. Als hij dan vind iets moois in zijn hart te kunnen sluiten dan is dat toch super mooi.

Dat zijn ouders zelf twijfelen (let op: ik heb nooit aangegeven dat ik niet geloof), doet dan toch niet ter zake?

Ik voel me nu wel gesterkt in onze keuze door de posters die aangeven dat ze vroeger de vrijheid hebben gekregen en dat ze daar nu blij mee zijn. Ook dat er een volwassen doop bestaat.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

Quote:

Er wordt door sommige geopperd dat er omdat ik mijn zoon niet mag dopen omdat bewust niet het initiatief kies om mijn zoon gelovig op te voeden.

Klopt. In gereformeerde kring is dat, zo te lezen, de regel. Maar je bent katholiek schreef je, en mocht je voor de kerk getrouwd zijn, dan heb je beloofd je kinderen katholiek op te voeden. Op die grond kan je je kinderen ook laten dopen. Maar als je niet van plan bent ze katholiek op te voeden, kan je ze dus ook niet laten dopen. In de praktijk trekt niemand zich daar iets van aan overigens.

Quote:
Persoonlijk kan er daar weinig mee. Het zal vast wel ergens in de bijbel of geschrift staan. Maar ik vind het altijd zo multi interpertabel. Zelfs in onze huidige tijd lukt het ons niet om een wetboek eenduidig op te schrijven. De een leest het net wat anders, en hebben we een rechter nodig om dit per kwestie recht te spreken.

In dit geval heet die rechter: de kerk. En die is vrij simpel hierin: als je voor de kerk getrouwd bent, heb je moeten beloven dat je je kinderen katholiek zou opvoeden, en dus kunnen je kinderen zonder enig probleem gedoopt worden.

Als je niet katholiek zou zijn en/of je niet getrouwd bent, dan zou degene die doopt moeten nagaan of jullie wel van plan zijn je kind katholiek op te voeden. Als daar geen sprake van is, zou eigenlijk niet gedoopt moeten worden. De praktijk is overigens dat kinderen vrijwel altijd wel gedoopt worden.

Nu je zelf nadrukkelijk aangeeft niet (katholiek) gelovig te zijn, en het vaste voornemen hebt je kind ook niet katholiek op te voeden, is een doop niet alleen onzinnig, maar ook ongeoorloofd. Je handelt dus volledig correct.

Quote:
Er zijn naar mijn mening verschillende gradatie's wat betreft het geloven. Leef je volgens het geschrift, of doe je er weinig mee en geloof je in je hart. Naar mijn mening kan iemand met heel zijn hart geloven zonder naar de kerk te gaan of volgens de exacte letter van de bijbel te leven. Is zulk persoon dan minder..naar mijn mening absoluut niet.

minder katholiek gelovig, ja. En dat is niet voorwerp van persoonlijke mening. Het katholieke geloof is niet 100% een kwestie van privé-meningen.

Quote:
Ik ben het er ook niet mee eens dat, omdat ik zelf twijfel, ik mijn zoon niet de "waarheid" kan vertellen.

Je kan, en moet, de waarheid vertellen zoals jij het ziet. Wat moet je anders? Toneelspelen?

Quote:
Als hij straks interesse heeft voor een geloof kan ik hem daarover vertellen.

Voorzover je kennis strekt. Vergeef me als ik je beledig zonder dat ik dat wil, maar uit wat je schrijft krijg ik sterk de indruk dat je geloofskennis uiterst beperkt is. Dat is geen waarde-oordeel! Alleen wijs ik je er op dat als je je kind iets wil vertellen, het goed zou kunnen zijn er bij te vertellen dat je eigen kennis niet zo groot is. Soms is het beter je kind te leren hoe een bibliotheek werkt, dan te doen alsof je de bibliotheek zelf kent smile.gif

(zeg ik als vader, die zelf ook bijzonder weinig weet over de zaken waarover zijn zoons hem vragen stellen)

Quote:
Als hij dan vind iets moois in zijn hart te kunnen sluiten dan is dat toch super mooi.

Dat zijn ouders zelf twijfelen (let op: ik heb nooit aangegeven dat ik niet geloof), doet dan toch niet ter zake?

Klopt!

Quote:
Ik voel me nu wel gesterkt in onze keuze door de posters die aangeven dat ze vroeger de vrijheid hebben gekregen en dat ze daar nu blij mee zijn. Ook dat er een volwassen doop bestaat.

Niemand krijgt meer of minder vrijheid. Ieder kind neemt in de eerste jaren alles als volstrekt waar aan wat de ouders als waar zien. En ieder kind dat opgroeit gaat zelf een beeld van de waarheid vormen. Of je wel of niet gedoopt bent heeft daar niets mee te maken.

Link naar bericht
Deel via andere websites

@Cornelius

Ik krijg er het gevoel dat zoals JIJ het geloof ziet de absolute waarheid is. Ik vind het jammer dat jij het zo verkondigd alsof jou visie ook absolute waarheid zoals de kerk en het geloof het ziet.

Ik vind het ook jammer dat je veronderstellingen aanneemt over mij persoonlijk.

Zoals meerdere malen aangegeven zie ik het geloof als iets puurs wat je voelt in je hart en ziel. Dit staat los van de bijbelkennis, geloofskennis e.d.

Ik krijg daarom erg het gevoel dat jij met oogkleppen/kokervisie kijkt naar het geloof, terwijl ik dat met een open vizier doe. Ik respecteer jou manier, maar ik vind het vervelend dat jij het vertelt alsof het de absolute waarheid is en er geen andere manier is zoals jij het vertelt. Het komt er bijna op neer dat als je niet zoveel kennis van de kerk en bijbel hebt zoals jou dat je het geloof dan niet waardig bent.

Jou manier van opstellen overtuigt mij niet, juist het tegendeel.

Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

Quote:

Ik krijg er het gevoel dat zoals JIJ het geloof ziet de absolute waarheid is. Ik vind het jammer dat jij het zo verkondigd alsof jou visie ook absolute waarheid zoals de kerk en het geloof het ziet.

Jouw gevoel is van jou. De feiten zijn echter anders. Ik beweer niets dat ik zelf bedacht heb. Als je het nuttig zou vinden, kan je controleren dat alles wat ik zeg volledig overeenstemt met de leer en de regels van de katholieke kerk.

Quote:
Ik vind het ook jammer dat je veronderstellingen aanneemt over mij persoonlijk.

Ik lees slechts wat je hier zelf schrijft.

Quote:
Zoals meerdere malen aangegeven zie ik het geloof als iets puurs wat je voelt in je hart en ziel. Dit staat los van de bijbelkennis, geloofskennis e.d.

Dat heb ik gelezen ja. En?

Quote:
Ik krijg daarom erg het gevoel dat jij met oogkleppen/kokervisie kijkt naar het geloof, terwijl ik dat met een open vizier doe.

Als jij je door dat soort oordelen beter voelt, dan is je dat van harte gegund. Het neemt niet weg dat wat ik hier geschreven heb volledig controleerbaar in overeenstemming is met de leer van de katholieke kerk, en dat ik op basis van wat je schrijft de stellige indruk heb dat je bijzonder weinig kennis van het katholieke geloof hebt. Daar verbind ik met grote nadruk geen enkel waardeoordeel aan. Dat jij dat beantwoordt met een waardeoordeel over mij, is voor je eigen rekening.

Quote:
Ik respecteer jou manier, maar ik vind het vervelend dat jij het vertelt alsof het de absolute waarheid is en er geen andere manier is zoals jij het vertelt.

Ik vertel wat de leer van de katholieke kerk is op dit punt, en inderdaad, die staat niet ter vrije interpretatie open. Dat jij daar niet mee overweg kan, zegt niets over mij.

Quote:
Het komt er bijna op neer dat als je niet zoveel kennis van de kerk en bijbel hebt zoals jou dat je het geloof dan niet waardig bent.

Welnee. dat is een grof beledigende foutieve weergave van wat ik zeg. Het zegt wederom alles over jou, en niets over mij. Ik heb niets gezegd van wat je nu op mij projecteert.

Quote:
Jou manier van opstellen overtuigt mij niet, juist het tegendeel.

Ik heb geen enkele interesse in het overtuigen van wie dan ook. Ik geef graag de feiten, en als mensen die terzijde leggen, en mij beledigen omdat de feiten niet bevallen, dan is dat niet mijn probleem.

Quote:
Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden.

Ongetwijfeld. Maar er is slechts één katholiek geloof.

Link naar bericht
Deel via andere websites

De juiste levenswijze zou eenvoudig herkenbaar zijn:

(Lukas 10:21) . . . zei: „Ik loof u in het openbaar, Vader, Heer van hemel en aarde, omdat gij deze dingen voor wijzen en intellectuelen zorgvuldig hebt verborgen en ze aan kleine kinderen hebt geopenbaard. . . .

(Johannes 13:35) . . . Hieraan zullen allen weten dat GIJ mijn discipelen zijt, . . .

(Mattheüs 7:20) . . . Aan hun vruchten zult GIJ die [mensen] dus waarlijk herkennen . . .

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Op dit moment zit ik in tweestrijd of we een goede keuze gemaakt hebben wat betreft het niet dopen. Wellicht om dat ik er voormij zelf ook niet helemaal uit ben. Ontnemen we onze zoon wat of geven we hem een enorme vrijheid/openheid mee?

Waarom zou je je kind wél willen laten dopen, als je niet gelooft in wat de kerk leert? Wat ben je bang hem te ontnemen?

Ik geloof bijvoorbeeld niet in wat de Islam leert. Daarom heb ik geen enkele reden om mijn eventueel toekomstige zoon te laten besnijden. Ik ben ook niet bang hem daarmee iets te ontzeggen wat ik geloof niet Islamitisch. Het feit of ik zelf wel of niet islamitisch opgevoed ben, doet daar niets aan af.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Je kan van alles zeggen over Cornelius, maar niet dat hij andermans visie niet wil bekijken. Dat wil hij wel, maar hij volgt zijn eigen rooms-katholieke geloof en is daar erg serieus in (in tegenstelling tot 95% van de Nederlanders die als katholiek te boek staan.) Of misschien is het wel 99%. Anyway ik beweer op geen enkele manier dat Cornelius gelijk heeft of dat op een andere manier geloven minder is. Cornelius schets slechts een beeld van het officiele katholieke geloof. Als je je daar niet echt in kan vinden, ben je vrij om niet bij dat clubje te (willen) horen.

Ik ben trouwens niet meer gelovig, maar dat terzijde...

Qua dopen: Ik zie niet in waarom je je kind zou willen laten dopen ALS je niet zelf ervan overtuigt bent dat dit een werkelijke waarde voor dat kind heeft die verder gaat dan een menselijk ritueel. Het kind heeft immers geen eigen wil op dit moment en er zijn geen aanwijzingen dat een beetje water op het hoofd enige invloed heeft op het natuurlijke verloop van het leven van dat kind. Als er dus een invloed is moet die bovennatuurlijk zijn, en daarin moet je geloven.

Volwassen doop is iets anders, want dat gaat vanuit de wil van de gedoopte en heeft dus wel invloed, al is het alleen maar als statement : "dit ben ik en hier wil ik bij horen." Bij een baby geldt dit niet.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

[knip]

Op zondag 23 augustus 2009 19:41:30 schreef Dubito het volgende:

ik beweer op geen enkele manier dat Cornelius gelijk heeft

Ook al heb ik dat simpel aantoonbaar wel. Ik heb namelijk NIETS anders gezegd dan hoe e.e.a. volgens de katholieke leer is.

Quote:
of dat op een andere manier geloven minder is.

Dat heb ik dan ook absoluut op geen enkele manier gezegd. Dat TS me dat nogal lasterlijk wel in de mond legt, zegt alles over TS.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Er zijn naar mijn mening verschillende gradatie's wat betreft het geloven. Leef je volgens het geschrift, of doe je er weinig mee en geloof je in je hart. Naar mijn mening kan iemand met heel zijn hart geloven zonder naar de kerk te gaan of volgens de exacte letter van de bijbel te leven. Is zulk persoon dan minder..naar mijn mening absoluut niet.

Ik leg deze "laster" niet in je mond. het staat er letterlijk achter als laatste zin: citaat: ..naar mijn mening absoluut niet. Dat Cornelius dit op zich zelf betrekt alsof ik hem deze laster in mond leg, daar kan ik niks aan doen. Het is puur mijn mening..het staat er letterlijk bij.

Verder heb ik aangegeven:

Quote:

Het komt er bijna op neer dat als je niet zoveel kennis van de kerk en bijbel hebt zoals jou dat je het geloof dan niet waardig bent.

Ik kom aan deze mening door onderstaande quote's van Cornelius:

Quote:

Dat betekent dat je je kind de waarheid vertelt. Als je zelf niet katholiek gelovig bent, KAN je simpelweg niet gelovig opvoeden. Net zo min als je je kind bijvoorbeeld Frans kan opvoeden. Je kan het wel in de Franse taal opvoeden, maar als jullie niet Frans zijn, krijgt je kind geen Franse opvoeding. Simple, n'est pas?

Quote:

Nee, als het om katholiek opvoeden gaat is dat nu juist bij uitstek niet voor ieder om zelf te bepalen. Die visie is in zichzelf al niet katholiek.

Quote:

Je kan, en moet, de waarheid vertellen zoals jij het ziet. Wat moet je anders? Toneelspelen?

Quote:

Voorzover je kennis strekt. Vergeef me als ik je beledig zonder dat ik dat wil, maar uit wat je schrijft krijg ik sterk de indruk dat je geloofskennis uiterst beperkt is. Dat is geen waarde-oordeel! Alleen wijs ik je er op dat als je je kind iets wil vertellen, het goed zou kunnen zijn er bij te vertellen dat je eigen kennis niet zo groot is. Soms is het beter je kind te leren hoe een bibliotheek werkt, dan te doen alsof je de bibliotheek zelf kent

Als met al punten die opgesomd worden waaruit IK eruit haal dat als je niet 100% gelovig bent, het laten dopen van je kind niet waard is en zelfs niet mag.

Misschien ligt het aan het begrijpend lezen van mij, of wellicht is het zo niet bedoeld. De waarheid zal in het midden liggen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Als met al punten die opgesomd worden waaruit IK eruit haal dat als je niet 100% gelovig bent, het laten dopen van je kind niet waard is en zelfs niet mag.

Wat hij zegt is dat als je niet katholiek gelooft jij je kind niet mag laten dopen in de katholieke kerk.

Daar is helemaal niks beledigends aan maar is juist heel begrijpelijk als een instelling zichzelf serieus neemt.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid