Spring naar bijdragen

Vroeg moeten kiezen


Aanbevolen berichten

Het begint al een beetje in de brugklas. Maar mensen op het V(M)BO/Mavo zullen uiteindelijk toch wel hun studie keuze moeten hebben gemaakt als ze 15 jaar zijn. Het begint al in het middelbaar onderwijs dat je profielen moet kiezen. Met je profielkeuze sluit je al keuzes voor je vervolgstudie uit. Als je geen exact pakket kiest is het lastig een exacte vervolgopleiding te kiezen. Dan ben je een VWO scholier 17a18 en ga je een vervolgopleiding kiezen, al is dat al aan de late kant. En Havo een jaartje eerder en VMBO nog een jaartje eerder.

Dan heb je 4 jaartjes basisbeurs voor je studie. Kom je na een jaar er achter dat de studie toch niks voor je is, dan heb je nog 3 jaar. Kom je van de Havo en wil je toch een universitair papiertje, dan kom je ook minstens een jaar tekort.

Dat mensen foute keuzes maken, of de papiertjes missen, het wel aankunnen en dus via een omweg hun studie gaan halen, lijkt me een feit. Ik ken meer mensen (waaronder ik zelf) die van studie gewisseld zijn of een studie er achteraan gedaan hebben, dan dat ik mensen ken die één studie gedaan hebben en toen voor hun gevoel ‘goed’ zaten. En dan heb ik het over voltijd studies.

Kennelijk kiezen veel scholieren voor de verkeerde richting, of zijn er scholieren die op een hoger niveau zijn gaan studeren dan de vervolgopleiding van het niveau wat ze op de middelbare school hadden.

Niet zo gek ook natuurlijk. Je beeld van de studie/werk kan toch anders zijn dan je op de middelbare school en met een opendag had gedacht. Maar als je daar dan achterkomt, ben je alweer een jaartje kwijt.

Misschien nog wel belangrijker: Het onderwijs vraagt aan kinderen/adolescenten die nog midden in hun ontwikkeling staan keuzes te maken voor hun toekomst. Keuzes met gevolgen. Dat zijn leerlingen die nog midden in hun geestelijke ontwikkeling zitten en niet alle rechten van volwassenen hebben. Wellicht ook andere interesses hebben dan die ze over vijf jaar hebben.

Ik ben nu zelf al wat jaartjes van de middelbare school af en weet nog steeds niet wat ik later wil worden, een 15 jarige scholier zou het dan wel al weten?

Ik vind het niet zo gek dat veel studenten hun studies afbreken of later nog een andere studie er achteraan plakken.

Zou het helpen als leerlingen pas later hoeven te kiezen?

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 59
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Quote:

Zou het helpen als leerlingen pas later hoeven te kiezen?

Dat weet ik wel zeker. In Denemarken is het heel normaal als je wacht met een studie tot je begin 20-jes bent en daar schijnt het goed te werken. Toen ik 18 was was ik niet bepaald een keuzewonder moet ik toegeven.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik heb na lang wikken en wegen een vervolgstudie voor na de middelbare school gevonden, maar ben niet direct naar mijn vwo begonnen. Eerst een tussenjaar en ondertussen zoeken naar wat je leuk lijkt.

Ik hoop dat ik in één keer de juiste studie te pakken heb. Mocht dat niet 't geval zijn dan zou ik écht niet weten wat dan wel een juiste studie is... knipoog_dicht.gif

Aan de andere kant.. later starten met je studie is ook alter op de arbeidsmarkt komen. En hoe doe je het in de tussengelegen jaren? Baantje bij de supermarkt?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Zou het helpen als leerlingen pas later hoeven te kiezen?

Ja! Nu zit ik nog maar op de middelbare school en hoef ik nog lang geen studie te kiezen knipoog_dicht.gif , ik heb wel een hele exacte richting gekozen (technasium, de naam zegt het al) terwijl dat matched als water en vuur. Ik ben heel goed in talen en geschiedenis/aardrijkskunde en ik ben juist ontzettend slecht in wiskunde en andere exacte vakken.

Nu moet ik ook een profiel kiezen, en daar doe ik expres een profiel die ik niet optimaal vind (wel met leuke keuzevakken), maar hiermee heb ik wel meer mogelijkheden later bij een studie kiezen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

moah ik weet niet of dat echt helpt, ik denk dat je het gewoon moet meemaken.. en ervaren dat het toch niet is wat je wilt, of dat het helemaal bij je past. Het maakt niet uit of dat nu op je 17e gebeurt of op je 22ste.. Keuzes maken is ook gewoon risico's durven nemen... dingen proberen. En als je voor februari stopt loop je geen jaar studiefinanciering mis toch?

En idd, wat moet je dan in de tussentijd doen? Langer naar de middelbare school of?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Hmmm, ik weet niet, ik kan wel inzien waarom vroeg moeten kiezen problematisch is voor jongeren die het nog niet zo goed weten, of die nog van gedacht kunnen veranderen. Je sluit sowieso een paar wegen af, en da's erg jammer als je later net een van die wegen op wilt.

Nu, langs de andere kant, voor jongeren die wél weten wat ze willen is vroeg kunnen kiezen echt wel een zegen. Ik was zelf zo iemand die altijd nogal goed wist wat ze wou, en ik vond het geweldig wanneer ik daar eindelijk voor mocht kiezen. Als twaalfjarige was ik het ZO beu om de gemeenschappelijke basisopleiding te krijgen en was ik erg blij om te mogen kiezen voor het hoge theoretische niveau van de Latijnse. Twee jaartjes later was ik dolblij dat ik eindelijk een aantal uren exacte vakken kon laten vallen en mocht kiezen voor een talenprofiel, waarbij ik Duits kreeg, extra uren Frans en Engels, en een uurtje drama. En aangezien ik al vanaf mijn zestiende zo'n beetje wist wat ik qua vervolgopleiding wou doen kon ik niet wachten tot ik eindelijk achttien was en naar de universiteit kon. Ik denk dat het voor mijn motivatie nefast zou zijn geweest als ik pas later had mogen kiezen, ik werd veel gemotiveerder en werkte ook veel beter naar gelang ik me meer mocht specialiseren.

Dus ja, ik vind het echt moeilijk om een antwoord te geven dat voor elke scholier/student een goede zaak kan zijn. Je kan misschien wel gaan voor een schoolsysteem waarin er een soort algemene basisopleiding is waarin wie niet wilt kiezen ook niet hoeft te kiezen, maar waarin mensen die wel een bepaalde richting op willen delen van het algemene pakket kunnen inruilen voor specialisatievakken. Maar dan vraag ik me af of je zo geen ongelijkheid creëert tussen leerlingen die zich vanaf vroege leeftijd in een bepaald gebied hebben gespecialiseerd, en leerlingen die dat niet hebben gedaan, ik kan me voorstellen dat die laatsten in het nadeel zijn wanneer ze een gespecialiseerde vervolgstudie willen volgen, of wanneer ze een beroep willen uitoefenen dat een tamelijk specifieke opleiding vereist.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

En als je voor februari stopt loop je geen jaar studiefinanciering mis toch?

Dan moet je er wel voor februari achter komen. Een half jaartje is best kort vind ik. En als je er achter komt, dan vind ik het ook nogal erg kort voor een weloverwogen besluit. En wat moet je vervolgens dan doen met het tweede deel van het jaar?

Quote:
En idd, wat moet je dan in de tussentijd doen? Langer naar de middelbare school of?

Ik meen dat je in de VS tot je 18e naar school gaat. Dat is twee jaar langer dan in Nederland op het vmbo.

En na je studie een jaartje gaan werken zou best kunnen. Ik meen dat in bepaalde landen dat ook best normaal is voor ex scholieren / studenten in spe, kun je geld sparen voor je studie.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik denk dat het ook erg aan de begeleiding ligt. Wij hadden echt een flutdecaan, die ik welgeteld één keer heb gesproken. En dan kun je zeggen dat je ook zelf uit moet zoeken wat je wilt gaan doen, maar ik had zelfs nog nooit gehoord van de opleiding die ik nu doe. Toen ik rechten deed hoorde ik ervan.

Op de middelbare vond ik het niet zo erg. Ik kon ook geen wiskunde en natuurkunde en kreeg er faalangst van. Toen ik kon gaan kiezen voor een talenpakket met muziek en aardrijkskunde en biologie was dat wel een uitkomst. het enige jammere is dat we (roostertechnisch) geen Beeldende vorming én muziek konden kiezen. Muziek had wel m'n voorkeur, maar bevo vond ik ook wel leuk. Maar er moet gezegd, voor de profielenkeuze hadden we meerdere gesprekken en zelfs infoavonden. De vervolgopleiding moesten we zelf maar vinden. Maar: nu zit ik wel op een geweldig fijne opleiding smile.gif

Oh en wat betreft die stufi: ik ben vorig jaar van november tot half januari ziek geweest. Toen ahd ik dus in februari welgeteld 2 maanden college gevolgd. Dan kan ik moeilijk kiezen he. In april was ik erachter dat het gewoon écht niets voor mij was. Zeg maar dag tegen de stufi...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik heb zelf een studie gekozen die zowel goed als fout was. InformatieTechnologie

Goed omdat ik als kind al aanvoelde dat de IT net zo belangrijk zou worden als de industriële revolutie en het internet werkelijk een revolutie is.

Goed omdat ik computers ook altijd erg leuk heb gevonden.

Goed omdat ik goed ben in wiskunde

Fout omdat ik helemaal geen IT-er ben en de bedrijfcultuur (consultancy, detacheren, lease auto's, overwerken, gebakken lucht verkopen (jaja dat is het óók) etc me erg tegenstaat.

Fout omdat programmeren iets heel anders is, en ook zit je steeds met die vervelende economie waar je maar rekening mee moet houden.

Maar dat weet je allemaal niet als je 18 bent.

Een optie was nog geweest om iets briljants uit te vinden zoals Linux of Google*, maar helaas, ik ben daarvoor zowel te dom als te lui.

Als ik het over mocht doen had ik voor archeologie, biologie of filosofie gekozen. Maar het mooi van Nederland is dat dat nog steeds kan, en in elk geval kan je je als amateur met wat je maar wilt bezig houden.

* Hé het had gekund, beide zijn begonnen met $0 op een jongenskamer/studentenkamer

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik vind dat je veel te vroeg moet kiezen. Veel scholieren zijn er nog helemaal niet aan toe om deze keuze te maken.

Ze breken idd de vervolgopleiding vroeg af of gaan iets doen waar ze niet echt achter staan.

Ikzelf heb het ook meegemaakt. Omdat ik het nog niet wist, ben ik de sportopleiding gaan doen. Na een jaar bleek dit geen goede keuze. Daarna de SPW, waarvan ik ook niet zeker wist of dat dat nu het juiste was

Link naar bericht
Deel via andere websites

ik heb op mn 14de een vakkenpakket in de vorm van een profiel moeten kiezen. ik zat op het vmbo. als je die keuze eenmaal gemaakt hebt is het examen doen en een vervolgopleiding kiezen aan de hand van je profiel, want als je voor bepaalde vakken geen examen hebt gedaan kun je bepaalde opleidingen ook niet doen.

ik was 16 toen ik moest kiezen wat is voor de rest van mn leven wou doen. ik had geen flauw idee. stel dat ik nu moest gaan studeren? ik zou het nog niet weten. (nouja, toen ik 17 was wist ik wat ik wou, dat wil ik nu nog. ik werd toen alleen niet aangenomen voor de opleiding en nu weet ik ook dat ik het niet kan en nooit zal kunnen)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik denk dat het nog wel meevalt met dat vroeg kiezen. Kijk eens hoe het pak 'm beet 35 geleden was, dan stond je soms op je 15e al een straat te maken of bejaarden te wassen. Daar werd je toen ook niet slechter van.

Goed, het is misschien geen faire vergelijking want ja, the times they are a'changing. Toch vind ik dat de keuzemomenten nu niet verkeerd getimed zijn. Als je 'verkeerd' (en wat is verkeerd) kiest, doe je op z'n minst ervaring op in hoe het academische wereldje (in het geval van HBO of WO) werkt, je doet daarnaast levenservaring op omdat je vanaf je 18e geacht wordt op eigen benen te kunnen staan, etc. Als je dan van studie switcht, is dat m.i. niet per se zo'n ramp. Ik heb het zelf ook gedaan, na twee jaar archeologie (@ Dubito, da's geen rozengeur en manenschijn hoor, die studie puh2.gif) ben ik overgestapt naar Duitse taal en cultuur. De BA is binnen en aan de MA wordt nu gewerkt, maar ik voel nu al dat ik niet terecht ga komen op een plek waar ik nu voor aan het studeren ben. Is dat erg? Hm, ik vraag het me af. Je leert een leven lang en elke dag is een nieuwe kans om te leren. Het is jammer dat het Nederlandse systeem zo vasthangt aan dat je in 1x goed moet kiezen en dat ook alleen dat beloond wordt wat betreft stufi en dergelijke.

Daarbij, sommige mensen zijn nooit klaar voor een keuze... waar leg je de grens? Sommigen weten pas op hun 50e wat ze leuk vinden qua baan!

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik ga hierna ook Havo doen omdat ik werkelijk geen ide heb wat ik zou moeten kiezen! Ik zit nu in mijn examenjaar VMBO maar ik heb zelfs een jongen in mijn klas zitten die een vervolgopleiding heeft gekozen waarbij hij het meest kan zitten en de school uitgekozen waar spijbelen het gemakkelijkst gaat. ik denk dat meer dan de helft gekozen heeft voor iets wat ze wel leuk lijkt maar geen id hebben wat het inhoud en of ze dit wel echt willen! ik denk toch dat het idd beter is als je later je keuze kan maken

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

ik denk dat meer dan de helft gekozen heeft voor iets wat ze wel leuk lijkt maar geen id hebben wat het inhoud en of ze dit wel echt willen! ik denk toch dat het idd beter is als je later je keuze kan maken

Hmmm, is dat ook niet een beetje een kwestie van de verantwoordelijkheid op te nemen om je fatsoenlijk te informeren, en na te denken over je keuze? Dat kan een ander niet voor jou doen, ze kunnen hoogstens manieren aanreiken.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik heb juist de ervaring dat het niet te vroeg was, maar eerder te slecht begeleid. Als ik de studiekeuze begeleiding bekijk tussen mij en mijn vriendin(ook al deed ze vwo) dan kreeg zij gewoon testen en advies om haar te helpen met het kiezen van een profiel. Ikzelf kreeg alleen het advies om geen Duits te kiezen omdat ik beter was in Frans. En mijn informaticadocent zei volgens mij in de tweede keer HAVO 4 of 5 dat hij geen programmeur in mij zag. Maarja, dan heb je al een N&T profiel.

Maar aan de andere kant mag ik niet klagen. Op de PABO ben je levensgevaarlijk met wiskunde B 1,2 en twee pogingen HBO wiskunde. Ook is de typische N&T mentaliteit een stuk handiger dan dat sentimenteler gedweil van andere profielen. widegrin.gif

Maar uitgebreider testen en oriënteren is volgens mij een beter idee. Maak er desnoods een wekelijks ingeroosterd uurtje van.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik ben het wel met je eens, een studie kiezen is heel moeilijk als je jong bent. Voor mij was het lastige dat ik heel veel mogelijkheden had (ik was niet een duidelijke Alfa of Bèta) en dat ik ook breed geïnteresseerd was. Probeer dan maar op je 18e een studie te kiezen :s.

Op zich kan het niet anders dat je vroeg moet kiezen, maar doordat je maar vier jaar stufi krijgt is het heel moeilijk te switchen. Dat mogen ze van mij wel veranderen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik denk dat het misschien ook zou werken als er op scholen nu meer naar de praktijk wordt gekeken.

Nu is het volgens mij zo( in ieder geval wel toen ik op school zat)

Dat je maar een weekje stage loopt in één richting.

Ik denk dat het al beter zou werken als de stage periode langer was en in verschillende richtingen zodat leerlingen een breder intressebeeld kunnen ontwikkelen en mede daardoor een makkelijkere keuze kunnen maken.

Link naar bericht
Deel via andere websites

wat deed jij dan ? WAs dat op het vmbo ? Want op mijn school hadden we niet van die stages smile.gif Op zich wel een goed idee.

Wat mij het meest is tegengevallen is dat de open dagen en scholierendagen op de uni toch echt een fout beeld hebben gegeven van mijn eerste studie. En ik heb toen één meeloopdag gedaan wat ik eigenlijk neit eens heel geweldig leuk vond, maar wel aardig zegmaar. Bij vragen werd gezegt dat het allemaal heus kon wat ik wou en dat het was wat ik verwachtte enzo, wat dus uiteindelijk niet zo was. Terwijl op een meeloopdag van m'n huidige studie er ook eerlijk verteld werd wat bijv. de mindere kanten waren enzo.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Ik denk dat het misschien ook zou werken als er op scholen nu meer naar de praktijk wordt gekeken.

Nu is het volgens mij zo( in ieder geval wel toen ik op school zat)

Dat je maar een weekje stage loopt in één richting.

Ik denk dat het al beter zou werken als de stage periode langer was en in verschillende richtingen zodat leerlingen een breder intressebeeld kunnen ontwikkelen en mede daardoor een makkelijkere keuze kunnen maken.

Mja, langs de andere kant, niet elke studierichting is specifiek praktijkgericht he. Ik had niet meteen geweten hoe een stage mij had kunnen duidelijk maken dat ik Latijn wou kiezen, zeg maar. knipoog_dicht.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Maar als je dit op VMBO doet tegen je 15e, da's een jaar voor het VMBO-examen, kan het je wel helpen kiezen in een vervolgstudie.

Profielen, richtingen of sectoren kiezen is inderdaad een stuk moeilijker.

Mijn school gaat vanaf volgend jaar voor HAVO/VWO bovenbouw trouwens eenzelfde soort stages als Tabitha beschreef opzetten. Ze zijn alleen iets minder lang, een halve week max.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

humm was altijd blij dat die stage mij bespaard is gebleven... dat vind ik maar onzin, wat je dan krijgt is toch vooral dat je maar op zoek gaat naar een stageplek ergens omdat je iets moet vinden .. niet omdat die richting je nu echt zo leuk lijkt.

@Karin; wat werd er dan niet verteld?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Dat het op z'n tijd ook wel saai was, dat je ook minder leuke vakken kreeg, dat je alléén in augustus kon herkansen (dus ook de tentamens van oktober!), dat het verre van een idealistische visie heeft (ja ik heb het gevraagd en daar een ander antwoord op gehad) etc.

Tis natuurlijk niet alleen hun schuld hoor, maar op het moment dat ik bijv. motieven gaf over studiekeuze, was het allemaal jubel en glorie, óók door de decaan, maar geen mens die mij verteld dat ik met zulk een instelling straal verkeerd zit bij een studie als Nederlands Recht.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 2 weeks later...

Quote:

Dat weet ik wel zeker. In Denemarken is het heel normaal als je wacht met een studie tot je begin 20-jes bent en daar schijnt het goed te werken. Toen ik 18 was was ik niet bepaald een keuzewonder moet ik toegeven.

Ik ben bijna 20 en mijn opleiding(EH traject) helpt mij met het maken van een keuze voor een opleiding. Gezien ik niet iets speciaals heb wat ik graag zou willen(ook geen vrachtwagenchauffeur meer op het moment) kan ik die hulp goed gebruiken. Toen ik op mijn 17e voor SPW3 koos, deed ik dat niet bepaald omdat ik het zeker wist, maar omdat ik niet wist wat ik anders wou doen. Kiezen voor je 18e, als je echt niet zeker weet wat je wilt worden, is als je het mij vraagt dan ook zeer niet aan te raden...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Dat het op z'n tijd ook wel saai was, dat je ook minder leuke vakken kreeg, dat je alléén in augustus kon herkansen (dus ook de tentamens van oktober!), dat het verre van een idealistische visie heeft (ja ik heb het gevraagd en daar een ander antwoord op gehad) etc.

Tis natuurlijk niet alleen hun schuld hoor, maar op het moment dat ik bijv. motieven gaf over studiekeuze, was het allemaal jubel en glorie, óók door de decaan, maar geen mens die mij verteld dat ik met zulk een instelling straal verkeerd zit bij een studie als Nederlands Recht.

hier ook een nederlans-recht-studente die er zwaar van baalt dat er maar twee kansen per vak per jaar zijn.. dat levert me zoooooveel vertraging op.. noparty.gif

maar studie blijf ik wel leuk vinden party.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid