Spring naar bijdragen

Henriëtte

Members
  • Aantal bijdragen

    6.129
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door Henriëtte

  1. Denk je dat er een (andere) manier is om antwoorden te vinden op dat soort vragen?

    Anders dan door voor waar aan te nemen dat er geen God is weet ik het nog niet.

    Uiteindelijk is het zaak om met die vragen te leren leven en te geloven.

    Te geloven waarin?

    Goeie vraag. :) Te geloven in God is het simpele antwoord denk ik. Je kunt door deze vragen ook verbitterd raken, of de conclusie trekken dat God niet bestaat. Beide houdt in dat je je afzondert van God en Hem nog maar deels of niet in je leven betrekt. 'Geloven' is in dit geval het feit dat je God wellicht niet volledig snapt, maar dit niet in de weg laten staan en God zo op een afstand houden.

  2. Op de grote waarom-vraag is helaas geen bevredigend antwoord te vinden denk ik. Waarom laat God al het kwade toe? Waarom helpt God mij niet? Waar is God eigenlijk als ik Hem nodig heb? Begrijpelijke vragen waarvan het goed is om ze te stellen, maar niet voor het vinden van een antwoord er op. Wij zullen denk ik nooit weten waarom de dingen gaan zoals ze gaan, zeker niet als ze betrekking hebben op 'het bovennatuurlijke'. Uiteindelijk is het zaak om met die vragen te leren leven en te geloven.

    Dat gezegd hebbende, het is toch duidelijk dat lang niet alles goedkomt. Dat vind ik een stomme dooddoener waar ik al van kleins af aan niet tegen kan. Het bagatelliseert dat waar je moeite mee hebt, dat wat je meemaakt. Zou God zeggen 'alles komt goed', of zou Hij je helpen om te zorgen dat 'alles weer goed komt'?

  3. Hadden jullie niet gewoon de blijkbaar aanstootgevende passages kunne verwijderen ipv hele posts? Ik heb behoorlijk lange lapprn getypt, inhoudelijk, en lijken nu verdwenen te zijn?

    Ik heb zojuist alle verwijderde posts nog eens teruggelezen en ik zie erg weinig wat ik de moeite waard vind om nog terug te zetten (namelijk het inhoudelijke is verbloemd met terecht verwijderde opmerkingen of sneren). Wel zullen we hier een volgende keer rekening mee houden want ik kan me voorstellen dat het vervelend is om lange posts in rook op te zien gaan. Hier kun je jezelf ook bij helpen door wat meer aandacht te geven aan hoe je reacties overkomen.

  4. Ik kook altijd gluten-, lactose- en vleesvrij en het bevalt goed! Eigenlijk vind ik het wel een hele leuke uitdaging altijd, je bent eigenlijk gedwongen heel creatief te worden. Ondertussen krijg ik altijd de vraag 'maar wat eet je dan wél?!'. Die mensen mogen altijd even in mijn keukenkastjes kijken en komen veelal dingen tegen waarvan ze niet wisten dat het bestond. ;)

    Edit: een bijkomend voordeel vind ik (behalve als ik een luie dag heb...) dat ik dus nauwelijks opwarmmaaltijden kan eten. Daar zit altijd wel iets in wat ik niet mag hebben. Nu haat ik van die maaltijden dus dat scheelt weer. ;)

  5. Wel een beetje een cynisch stuk dit. Met érg veel vooroordelen en stereotypen, die erg negatief overkomen op mij. Jammer. "Hippies" of, zoals de schrijver het stelt "newage-achtige geitenwollensokken typen" zijn in mijn ervaring namelijk lang niet zo veroordelend over dat wat anders is en denkt dan zij. Het ons-kent-ons-cultuurtje, met afwijzing van alles wat daar niet inpast, is in mijn ervaring absoluut niet aanwezig in die kringen. De katholieke kluizenaar uit het stuk zou dus prima kunnen wonen in zo'n huis. Zeker aangezien het hier gaat om woningen van een woningstichting, zal er absoluut geen woongemeenschap-kibboetsj idee mogen ontstaan. De stichting zal bepalen wie er gaat wonen, niet de buren. Dat de buren hier toevallig hetzelfde gedachtengoed en dezelfde hobby's delen, maakt dat ze vanzelf naar elkaar toe trekken. Ik vind dit een artikel dat duidelijk geschreven is door iemand die geen ervaring heeft met "het cultuurtje" en het daarom maar niets vindt. Want ja, onbekend maakt onbemind en waar kennis ontbreekt wordt geïnterpreteerd en ingevuld, waardoor er foutieve (en soms zelfs kwalijke) stereotypen en vooroordelen ontstaan.

    Het is goed dat het verschijnsel van kliekjesvorming en (onbewust) buitensluiten belicht en besproken wordt, maar dan graag op een manier waarop niet een complete groep mensen negatief belicht wordt, puur omdat de schrijver zich niet verder heeft verdiept in "het cultuurtje". Dus hoe zeer ik het ook met de laatste alinea eens ben, vind ik dit geen fijn stuk om te lezen.

    Ik denk dat je het punt van Robert een beetje mist. Het gaat niet om de geitenwollensokken-hippies (waar we volgens mij beiden veel sympathie voor hebben :) ), maar om het accepteren van mensen in jouw 'cultuur' die er van de buitenkant niet bij lijkt te horen. Net als dat je bij een bepaald muziekgenre altijd bepaalde kledingstijlen verwacht, terwijl dat nogal eens niet klopt. Kunnen mensen die niet typisch bij jouw kerk passen zich er wel thuisvoelen?

  6. Trouwens, het maakt i.m.o. eigenlijk niet uit wat nu precies de waarheid is over de capaciteiten van het dier, zoals of het een ziel heeft of niet. Het maken van onderscheid tussen mens en dier (of mens en natuur beter gezegd) heeft in de geschiedenis namelijk vooral tot grote problemen geleid. De mens ziet zichzelf niet meer als onderdeel van de natuur maar als meester ervan en gaat geleidelijk steeds verder van de natuur af staan, onder andere door dit soort debatten waaraan vaak de conclusie werd verbonden dat de mens toch echt superieur is. Wellicht ís de mens superieur en is hij door God geschapen om over de natuur te 'heersen', maar deze positie zo uitvergroten lijkt me geen positieve gevolgen hebben...

  7. Ik weet niet wat de TS wil duidelijk maken, maar hersenen zijn heel goed te wegen en te meten en te opereren enz....maar je ziel is onzienlijk en is eigenlijk wie je bent.

    Zoiets als aan de vruchten kent men de boom.

    Als je hersenen ziek zijn dan heb je de ziekte van Parkinson of \Alzheimer of Korsakov en doorgaans zijn levende cellen onherstelbaar afgestorven en als je ziel ziek is ga je naar de Psychiater.

    Er is dus heel veel verschil.

    Dat er veel verschil tussen zit lijkt me eigenlijk vrij logisch, de vraag is volgens mij in hoeverre de hersenen en de ziel elkaar beïnvloeden. Heeft parkinson effect op de ziel, al is het een puur lichamelijke ziekte? En hoe veel invloed heeft de ziel op het lichaam?

  8. Waarom gaat het nu over evolutie, wetenschap en de vergelijking mens/dier? De vraag in de OP is of dieren ook een ziel hebben en of ze na de dood ook eeuwig leven hebben, zoals verondersteld wordt bij mensen. Het is begrijpelijk dat het onderwerp vraagt om meer discussie, maar houd er rekening mee dat er niet van het onderwerp afgeweken wordt.

  9. Dus eigenlijk is je vraag hoe je ziel je lichaam (= je hersenen) beinvloedt en andersom? Dat is namelijk vanuit allerlei verschillende hoeken te bekijken dus ik ben erg benieuwd!

    Zelf ben ik er nog lang niet over uit hoe de ziel en het lichaam met elkaar in verhouding staan. Wetenschappelijk gezien is er namelijk (nog?) geen ruimte voor de ziel, aangezien alles te verklaren is via natuurkundige wetten en de wereld volgens deze wetten volledig gedetermineerd is. Dus daar is het antwoord volgens mij niet te vinden. Dan blijft in mijn ogen over dat de ziel een onwetenschappelijk 'iets' is, dat buiten deze natuurwetmatigheid om werkt en dus eigenlijk extern het lichaam beïnvloedt via de natuurwetten. Maar of het lichaam ook invloed heeft op de ziel? Dan zou eerst duidelijk moeten zijn wat de ziel is. Zijn dat ook je emoties, je moreel besef, je (zelf)bewustzijn... Lastig vind ik het, maar reuze-interessant :)

  10. Over een ziel valt weinig zinnigs te zeggen. Je kunt erin geloven, je kunt het nooit aantonen.

    Waarover men niet praten kan, moet men zwijgen? :)

    Ik ben het met je eens als je zegt dat dieren, onder andere door toedoen van religie, ondergewaardeerd worden omdat de laatste decennia blijkt dat dieren wel degelijk 'menselijke' eigenschappen hebben. Dieren en mensen lijken helemaal niet meer zo veel te verschillen in hun basis, ook niet als je kijkt naar moraliteit en zelfbewustzijn, twee eigenschappen die toch nog nooit aan dieren zijn toegeschreven.

    Wat de ziel precies is, vind ik lastig te omschrijven. Het is daarnaast ook wetenschappelijk niet aan te tonen of er wel zoiets bestaat als een ziel dus wordt het per definitie een heel abstract begrip. Maar dat de mens een ziel heeft, staat voor mij vast. En aangezien het verschil tussen mens en dier dusdanig verkleind is door wetenschappelijke bevindingen én door wat ik onderzocht heb in de Bijbel, denk ik dat dieren wel 'zoiets als een ziel' hebben. Wat dat precies inhoudt? Geen idee, maar dat is zeker niet onzinnig om over na te denken.

    Edit: Het lijkt me voor deze discussie trouwens noodzakelijk om er vanuit te gaan dat de mens een ziel heeft. Anders verandert de discussie al snel in een welles-nietesspelletje, waar we volgens mij niet op zitten te wachten.

  11. Hoi Seth07, ik zou je willen aanraden om onze FAQ over de evolutieheorie eens te lezen. We merken dat bij veel discussies over evolutie het blijkt dat niet alle partijen evenveel kennis hebben over wat algemeen gedachtegoed is over evolutie. Door onze FAQ door te nemen en de links daarin door te nemen zul je denk ik wat beter begrijpen waar het om gaat.

  12. Hallo allemaal,

    Zoals in dit bericht te lezen is, komt de film Noah (zowel 3D als IMAX 3D) 10 april aanstaande uit in de Nederlandse bioscopen. Van Universal Pictures mogen wij een aantal prijzen weggeven, met als hoofdprijs twee vrijkaartjes voor de film Noah! Wil je kans maken op één van de prijzen, stuur dan een e-mail naar forum at credible punt nl met daarin jouw persoonlijke associatie met het levensverhaal van Noach. De crew verdeelt aan de hand daarvan de prijzen.

    Je kunt kans maken op de volgende prijzen:

    Twee vrijkaartjes voor de film Noah

    Een pen met doosje (2x)

    Een notitieboekje (2x)

    Een kaars (2x)

    De deadline is 10 april, op die dag zullen wij de prijzen verdelen.

    Filmposter.jpg

  13. Maar dat de ziel kan sterven zijn, jullie dat wel met de Bijbel eens?

    De ziel als - gezien de context van die teksten - synoniem voor persoon, wel ja. Maar dat betekent niet dat de ziel ook zou ophouden te bestaan.

    Maar dit gaat weer volstrekt offtopic en heeft niks meer te maken met het oorspronkelijke onderwerp.

    Er gaat inderdaad een aantal onderwerpen door elkaar hier; graag weer terug naar het onderwerp:

    Staat er ergens in de Bijbel waarom Jezus precies tóen op aarde gekomen is? Waarom heeft God Hem niet eerder, of later, gezonden? Verschillende bijbelse profeten hebben gepraat over de komst van de Messias maar nooit hebben ze in tijdsverband gesproken wanneer Hij zou komen (correct me if I'm wrong!), maar hebben ze het wel gehad over bijvoorbeeld in welke staat de wereld zou verkeren bij Zijn komst?
  14. Hallo allemaal,

    Wellicht weten jullie al af van het bestaan van de Facebookpagina van Credible.nl, waar je direct kunt volgen welke nieuwe topics zijn geopend. Maar er komt meer! De pagina zal binnenkort actueler en interessanter worden zodat je naast het forum in contact met andere christenen kunt blijven komen.

    Wat gaat er veranderen?

    Op de Facebookpagina zullen actualiteiten worden gepost, zoals aankonidigingen van evementen of interessante geloofsgerelateerde nieuwsberichten. Daarnaast zul je ook regelmatig verrast worden met onder andere blogs, inpsirerende teksten of overdenkingen. Op al deze berichten kan gereageerd worden zodat er op een luchtiger niveau met elkaar gepraat kan worden over het geloof.

    Wees welkom!

    De Facebookpagina wordt een plek waar iedereen aan mee kan doen. Het is gekoppeld aan Credible maar zeker niet alleen bedoeld voor forumgebruikers! Korte overdenkingen, mooie teksten maar ook ideeën en tips voor hoe we de Facebookpagina nog meer vorm kunnen geven, zijn zeer welkom en kunnen gemaild worden naar henriette at credible punt nl.

    (Ken je de Facebookpagina nog niet? Geef 'm snel een like!)

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid