Spring naar bijdragen

gewoon Paul

Members
  • Aantal bijdragen

    4.945
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Berichten geplaatst door gewoon Paul

  1. Op 14-6-2020 om 21:49 zei Gaitema:

    Hoe kan je het beste met God in contact komen, als je tijd met Hem wilt door brengen?

    Stilte, al dan zonder meditatie. Al weet ik niet of stilte van zichzelf meditatie kan zijn, vooral als ik denk aan 'wees stil, en weet dat ik God ben'. (psalmen, weet niet precies waar.)

  2. Boojah! Ben ik weer. Ik verwacht vooral te gaan lurken(vooral meelezen, ter info). Hoe gaat het en wat heb ik gemist wat ik echt moet weten?

  3. 20 uur geleden zei Willempie:

    In het verhaal van Job laat God de satan toe om Job schade te berokkenen. Let er wel op dat het God zelf is die de aandacht op Job vestigt. Uiteindelijk werkt het blijkbaar toch uit ten goede. God zal niet toelaten dat wij door de satan boven ons vermogen beproefd worden. De macht van de satan is zeer beperkt. Voor zover wij worden beproefd dient dat ten goede, om ons te sterken, te vormen en te oefenen.

    Je gaat hierbij, net als ik, er van uit dat God wist dat Job desondanks trouw zou blijven aan Hem. (YY)

    19 uur geleden zei TTC:

    Luctor et emergo.

    Wat heeft 'Ik worstel en kom boven' hier mee te maken?

  4. 19 uur geleden zei Kaasjeskruid:

    Onaangetast door de effecten van de zondeval.

    Geen idee waarom jij meent dat ik je wijsmaak om met de meute mee te gaan. In veel gevallen raad ik dat zelfs af. Hoe kom jij aan het beeld dat God zou straffen zodra je Hem bevraagd met waaroms?

    Oke dank je.

    Je woorden 'Dat krijg je ervan als' lieten mij denken dat jij dit standpunt er op nahoudt. Kennelijk had ik dit niet goed, mijn excuses.

    19 uur geleden zei Naeva:

    Lees je dit verhaal letterlijk? 

    Job gebeurt elke dag. Er is heel veel ellende op de wereld en God laat dat gebeuren. Op dit moment creperen er mensen aan kanker, worden er kinderen verkracht, nemen mensen een overdosis drugs omdat ze het leven niet aankunnen. Overal zijn mensen die in opstand komen tegen God, boos worden, depressief en bitter worden. En het helpt allemaal niks. Je kunt je niet verzetten tegen God. God heeft er helemaal geen boodschap aan dat jij Hem dan niet zo'n goede God vindt. Het enige dat je kunt doen is breken en buigen. Erkennen dat je een mens bent en dat je het moet doen met wat je krijgt.

    Het hoopvolle is dat je, als je dat doet, een onmetelijke rijkdom vindt. Het leven, door de dood heen. Als je je zó kunt toevertrouwen aan God als Job, kan niets je meer kwaad doen. Dan is je ziel geborgen. Daar gaat het om.

    (Ja, ik weet hoe schizofreen dit klinkt. :#)

    Blij met dit antwoord! Ik begrijp dat verzetten tegen God geen zin heeft, dat ik uiteindelijk toch wel tegen God afleg. Betekent dit echter ook dat ik mijn verstand, voor wat het nu is, niet mag gebruiken om dingen uit de bijbel te bevragen? Zonder mijzelf in het gelijk te stellen, ik ben in de afgelopen jaren, in mijn ogen nogal in slaap gehouden, al dan niet door mijzelf. Ik probeer daar nu een stabiel tegengeluid aan te geven, sorry(in het algemeen!) als dit wat explosief uitoefen. 

     

  5. 3 uur geleden zei Kaasjeskruid:

    Je zult de eerste zijn die ik tegen kom en een gezond verstand zal hebben. Nee, die mensen bestaan niet.

    Dit maakt mij benieuwd naar jou definitie van gezond verstand?

     

    Mijn voorlaatste vraag iets anders gesteld: Wil jij mij wijsmaken dat ik maar doodleuk met de menigte mee moet en mij niets af mag vragen, uit angst voor whatever God me terug gaat geven?

  6. 20 minuten geleden zei Kaasjeskruid:

    Dat krijg je dus als je met beperkte verstandelijke en emotionele vermogens God gaat proberen te meten. God houdt Zich aan Zijn Woord als Hij zowel de vloek als de oplossing voor die vloek uitspreekt.

    Je bedoelt dat ik mijn gezonde verstand per definitie stil moet houden en met oogkleppen op achter de horde aan moet gaan?

  7. Op 1/24/2018 om 23:40 zei Kaasjeskruid:

    Ah ok, ik leefde in de veronderstelling dat je geloofde.

    Ik denk niet dat het wijs is om ervan uit te gaan dat men als gelovige het zo zwaar voor de kiezen krijgt als dat Job heeft gehad. Angst is een slechte raadgever.

    Dat doe ik ook, maar ik neem mijn vraagtekens serieuzer dan voorheen en ben, zoals je misschien doorhebt, wat aan het doordenken geraakt. Alhoewel dat soms met wat geweld kan gaan is het wel serieus.

     

    Ik heb het niet over dezelfde proporties aan vervolging verwachten die Job kreeg, als wel over een mogelijk gedachten- en gedragingenpatroon die tegenwoordig nog steeds aan de orde is. Makkelijk gezegd doel ik op een vor  van machtsmisbruik van God richting Job. Zo van, 'Ga je gang duivel. Job doorstaat de beproeving wel, daar vertrouw ik hem in.'

    Op 1/25/2018 om 07:21 zei TTC:

    Aan welke andere goden denk je hier? Er wordt wel gewag gemaakt van de oermonsters Behemot en Leviathan, hierover wordt in dit discours weinig gezegd.

    Niet specifiek aan een bepaalde god. Ik heb geprobeerd de invulling van het idee wat beschreven wordt(God die zijn macht lijkt te misbruiken tegen over Job) weg te halen en het punt waar ik over val(dat vermeeende misbruik) te laten zien.

    Op 1/25/2018 om 08:05 zei Dat beloof ik:

    Ik dat @gewoon Paul hier om het even welke god bedoelt, niet persé eentje uit dit verhaal. Wellicht zul je stellen dat er maar 1 god is, maar dat klopt niet met verschillende plaatsen in de bijbel waar God wordt vergeleken met andere goden (EX15:11, Ex 18:11, 2Kron 6:14, 2Kron 2:5, om er een paar te noemen) De kern van zijn betoog is dat de bijbelse God, almachtig en algoed, zijn trouwste volgeling in diepe ellende stort zonder dat deze iets fout had gedaan. Zijn vraag was dan ook 'vindt jij dat de god waarin je gelooft dit met je mag doen?'

     

    Op 1/25/2018 om 08:05 zei Dat beloof ik:

    Net antwoord van een aantal hier zal 'ja, geen probleem' zijn. Dat is erg vroom, maar in de ogen van de meeste mensen niet echt verstandig of redelijk.

    Dat laatste dus, en dan vooral dat redelijk. Als de kans er is dat God zijn macht richting mij gaat misbruiken, is er voor mij een reden minder om in hem te geloven en hem als een betered god dan andere goden. Verhalen zat waarin die andere goden het zelfde doen. 

  8. Ingewijdden! Kunnen jullie mij helpen? Ik heb net weer een paar muziekvideo's geluisterd waar begeleidt werd met orgel. Nou ben ik benieuwd, waar staat volgens jou het best klinkende Nederlandse orgel? Ik hoop die dan te gaan bewonderen dit jaar :)

  9. 19 uur geleden zei Kaasjeskruid:

    1.Deze vragen heb ik gemist, geen melding van gekregen.

    2.Wat maakt dat zelfs jij, als Godvrezend man, hier niet aan onderhevig zou moeten zijn? Wat maakt jou zo bijzonder ten opzichte van Job?

    3.Een heiden is een niet-jood. Mensen uit een ander volk dan Israël dus.

    1. Was getypt op mijn tablet, ging iets fout met quoten. Sorry.

    2. Deze situatie laat zien dat vanuit een derde positie uitgelegd 'de voorziener'(in dit geval God) zijn recht gebruikt, om al dan niet doodleuk, een van zijn trouwste volgelingen alsnog keihard de grond onder de voeten vandaan laat halen. In het begin staat duidelijk aangegeven dat Satan toestemming van God nodig had om het te doen. God legt Job op een weddenschap! Wil jij dat de God waar je in gelooft dit met je mag doen? Hiermee lijkt het mij dat hij niet beter zou zijn dan andere goden. 

    Aan de andere kant, terwijl ik dit zit te typen, zit ik het volgende te bedenken: Is deze situatie niet logischerwijs een negatieve kant van het volgeling zijn? Je bent afhankelijk van je voorziener, en die kan (en was in dit geval ook bereid) om daar 'goed gebruik'(misschien wel misbruik?) van te maken in zijn voordeel. Mag dit logisch gedrag genoemd worden van de voorziener zijn kant? In het geval tussen God en Job zal God zoiets kunnen hebben gehad van 'deze beproeving moet Job aankunnen'. 

    3. OK, dank je. Dit werdt in die tijd ook zo strak aangehouden?

    4. Sorry voor mijn informaliteit, ik ben hier een oude bekende. Je mag mij met 'je' aanspreken hier :)

  10. 32 minuten geleden zei Kaasjeskruid:

    Exact. U zou zich aan het lijntje hebben gevoeld. Job heeft deze emoties wellicht ook gekend, echter heeft zich er uiteindelijk niet door laten leiden. Hij is een held.

    Ik ga even  verder lezen bij aanwezige tijd. Dank je tot dusver(de anderen ook trouwens!)

  11. 5 uur geleden zei TTC:

    Ja, God in een onderonsje met Satan die Job op de proef stelt.

    Dat is dus een beetje mijn probleem; waarom zou de God waarin je gelooft, en waarvan jij wordt geacht een van de grootst godvrezende personen te zijn, zijn tegenstander de ruimte feven uitgerekend jou keihard onder handen te nemen? Is dat niet gewoon belachelijk? Ik persoonlijk zou mij erg aan het lijntje gehouden voelen.

  12. Ik breng wat te weeg merk ik (-S)

     

    Allereerst bedankt voor de antwoorden! @Kaasjeskruid, in je eerste antwoordenstroom geef je aan dat 'God hier in jou ogen laat zien wat hij van plan is met heidenen'. Wat maakt, dat zelfs Job, als Godvrezend(!) man, hieraan onderhevig was? Dit lijkt een beetje op discriminaties op grond van afkomst(of beter, overtuiging?) Weet even niet of ik het idee 'heidenen' als een overtuiging moet zien of een een leefgemeenschap.

  13. Menschen.

     

    Ik heb net een stuk uit het boek Job gelezen en daarbij valt mij op dat Job, volgens het verhaal, ondanks dat hij werd geacht de meest godvrezende persoon op aarde te zijn in die tijd, toch door de duivel flink onder handen is genomen.

    Door het boek Job heen lezende moet ik eerlijk zeggen dat de manier van omgaan van Job met God (en later ook andersom dacht ik) hierin best angst inboezemt bij me. Derhalve eugenlijk mijn vraag; was het echt nodig om Job in de bijbel toe te voegen?  Zo ja, waarom? Welke meerwaarde heeft het boek Job in de bijbel? Welke achtergrond heeft het boek? Iemand die mij hiermee kan helpen?

  14. 1 uur geleden zei Vleugeltje:

    Hahahaaa geniaal ja die foto herinner ik me wel ja geloof ik. En ik liep rond kerst inderdaad in zo'n outfit rond. Goeie ouwe tijd haha! De outfit heb ik helaas niet meer, maar mijn liefde voor kerst is nog altijd even groot, al dan niet groter. (-S)

    Hele jaar kerstliedjes? Ik luisterde ze al voor de pepernoten in de schappen lagen...

  15. 15 minuten geleden zei Vleugeltje:

    Maare... ik ben benieuwd wat jullie nog van mij weten eigenlijk, toen ik nog Benedictus17 was en iedereen dacht dat ik een jongetje was. :+

    Volgens mij een foto van jou met 'onderbroekenlol'. En jij was toch ook zo leuk om met kerst in een kersttenue door je middelbare school te lopen? 8-)(-S)

  16. 5 uur geleden zei Naeva:

    Bans waren een halve dagtaak. Levi kon er altijd iets moois van maken toen hij in de crew zat. 

    Ik heb gisteren dit topic terug zitten lezen: 

    huilen van het lachen. 

    Mijn laatste post in dat topic is een streling voor mijn oog. Helaas geen contact meer met de poster ervan.

  17. Dan weet ik het ook niet...

    17 uur geleden zei Vleugeltje:

    Zou best kunnen. Ik volgde de echt intens serieuze discussies eigenlijk nooit heel erg zo. Ik kwam meer voor de sensatie topics als "goede tijden, credible tijden" en 'help ik ben zwanger maar nog niet getrouwd' topics, enzo. :P En natuurlijk het spelletjes subforum. 8-)

     

    Hebben wij meer gemeen met elkaar dan ik dacht. Met uitzondering van de soap en zwangerschapsgesprekken...

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid