Spring naar bijdragen

Levi

Members
  • Aantal bijdragen

    6.768
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Waarderingsactiviteit

  1. Like
    Levi reageerde op Tomega in Wat is de 'Rustdag'   
    Dat is met argumentatie en inlegkunde het tegengestelde brengen van wat er staat. 
    1. De ongelovige Joden gaan niet in, in de rust.
    2. Toch wordt er nog gesproken van rust.
    3. Daaruit volgt dat de rustdag van de wet niet ceremonieel is maar nog steeds een komende rust voorafschaduwt.
    1. De verharde en ongelovige christenen gaan niet in, in de rust.
    2. Toch wordt er nog gesproken van rust.
    3. Daaruit volgt dat de rust rustdag van de wet niet ceremonieel is maar nog steeds een komende rust voorafschaduwt.
    Jij zegt dan: Oh nee, hoor Christus is mijn rust, en die ben ik al ingegaan, of druk doende om die nog in te gaan.
    Waarmee op jou slaat wat Paulus zegt:

    Hebreeën 4:11
    Laat ons dan ons benaarstigen, om in die rust in te gaan; 
    opdat niet iemand in hetzelfde voorbeeld der ongelovigheid valle.
    Maar als je gelooft, dat je die rust verliezen kunt, en dat je ook gekomen in die rust nog steeds achterwaarts kunt wijken van de levende God,
    dan weet je dat je nog niet gearriveerd bent, en nog niet kunt spreken van de rust die je ingegaan bent.

    En de rust van de wet is derhalve niet ceremonieel, maar inhoudelijk:
    zie toe dat je de wet van God erkent wet van God te zijn.
    Want de wet van God leert het raamwerk van de liefde. van God.
    Maar, is dan je verweer, hebben wij dan niet de rust van Christus, en zijn wij niet verlost?
    Wees niet dwaas. Het volk Israël was ook in de rust van het het Koninkrijk van God ingegaan
    en leefde onder de meest rechtvaardige koning aller tijden, namelijk onder de zoon van David: Salomo.
    Zo is ook Christus' Koninkrijk de rust van het volk van God. Maar dwaasheid is om te denken
    dat wat je nu hebt, het eindstation is van het Koninkrijk van Christus.
    Zo geldt ook vandaag: er blijft nog een rust over voor het volk.
    Als er dan nog een rust over blijft, dan heb je de wet bewezen nog niet vervallen te zijn. 
    En de mens bevrijdde zichzelf van God en van de wet, die alleen goed was voor de ongelovigen en verharde nepgelovigen,
    en maakte zichzelf wetten, en hij zag dat die beter waren.
  2. Like
    Levi ontving een reactie van Dat beloof ik in Laatste dagen - Openbaring   
    ???
  3. Like
    Levi ontving een reactie van Plume in Het boek der Openbaring en haar betekenis   
    De idee van een jubeljaar is dat "het eigendom", weer in handen komt van de oorspronkelijke "eigenaar". En weliswaar wordt dat concept niet meer in het leven van alledag in de joodse gemeenschap toegepast, maar dat wil niet zeggen dat het niet bestaat. Want naar mijn idee houdt de Eeuwige zich er weldegelijk aan. 
  4. Like
    Levi ontving een reactie van Dat beloof ik in Bewijs leven na de dood   
    Je begrijpt me verkeerd. 
    Ik zeg dat je hier (1) met heel redelijke argumenten aannemelijk kan maken dag iets figuurlijk of overdrachtelijk gezien moet worden. 
    En daarna zeg ik dat ik niet begrijp dat je dát in dit geval (1) wél kan (dus dat je op basis van argumenten iets aannemelijk maakt), terwijl je in een ander topic (2) géén argumenten aandraagt zodat jouw visie aannemelijk is. 
    En toen schreef ik dat ik de vraag uit dat andere topic (2) dan misschien híer moet stellen. 
    Je hoeft dus niet hier te verduidelijken waarom je in dit topic (1) de dingen zo ziet, maar ik bedoelde dus te vragen waarom je het niet lukt om in het andere topic (2) argumenten aan weet te dragen die jouw visie aannemelijk maken. 
     
    Nota bene: met (1) bedoel ik je visie en argumentatie in dit topic, en met (2) het topic waarin aan jou gevraagd wordt waarom de 144.000 wél en bijvoorbeeld de 12.000 niet letterlijk gezien dienen te worden. 
  5. Like
    Levi ontving een reactie van thom in Laatste dagen - Openbaring   
    Mooie teksten en/of commentaren. Maar ik merk dat ik me dus steeds laat verleiden om wél in te gaan op wat jij schrijft (waarmee het onderwerp dus verlegd wordt), terwijl je niet inhoudelijk reageert op vragen van anderen, waaronder mijzelf. 
    En hier doe je dat heel aardig. Ik schrijf dat de datum nergens in de vier (in het NT opgenomen) evangeliën voorkomt, waarna jij het bovenstaande schrijft. 
    Je kan je ook beperken tot de conclusie dat ik gelijk heb: een datum wordt niet genoemd. 
    En dat ik iets zei over dat de datum niet genoemd staat, komt weer voort uit een commentaar of schrijfsel naar aanleiding van mijn vraag waarom de 144.000 wel letterlijk genomen zouden moeten worden, en de 12.000 uit de genoemde stammen niet. 
    En ziehier het gevolg. Zonder antwoord te geven op die vraag verzanden we in een gesprek over (zoals jij het samenvat) 'Indeling Pesach'. 
    Dus ik permiteer me de vrijheid om je uit te nodigen een apart topic te openen voor de indeling van pesach, of een al dan niet herleidbare datum daarvan, of een andere gebeurtenis. Én om je hier te vragen om terug te konen op de vraag: waarom zijn de 144.000 wél letterlijk, en de 12.000 niet? 
  6. Like
    Levi ontving een reactie van Plume in Laatste dagen - Openbaring   
    Het probleem is natuurlijk dat de Torah (niet een "ongrijpbare, geestelijke" wet, maar vastomlijnde aanwijzingen van de Eeuwige zelf) de vermenging van priesters en koningen verbiedt. Als er iets duidelijk niet mag, dan is het wel twee petten tegelijk op hebben. Dat laat op zichzelf al zien dat wanneer er van koningen die ook priesters zijn (of andersom) gesproken wordt, dit niet naar aardse maatstaven kan zijn. Dat er dus iets heel anders met dat "heersen" bedoeld wordt als letterlijk de baas spelen valt niet alleen af te leiden uit de woordkeuzes in deze tekst, maar ook - zoals @Robert Frans naar mijn idee terecht aandraagt - uit het voorbeeld wat we kennen uit het begin: de eerste mens in de tuin in Eden. Ook zij kregen de opdracht om te heersen... Waarover? De vogels, vissen, mieren, rupsen, luizen, wormen, enz. Wat is hét kenmerk van een aardse heerser? De wetgevende macht. Je vaardigt wetten en bevelen uit en anderen volgen ze op. Heeft de eerste mens dan allerlei wetten zoals verkeersregels voor wespen, mieren en muggen uitgevaardigd? Volstrekt niet. De opdracht van de Eeuwige was vruchtbaarheid! Leven brengen - het tegenovergestelde van dood. En misschien zit hier wel een puntje in wat betrekking heeft op de 144.000. De hele tekst met betrekking tot hen gaat tenslotte ook over de tegenstelling tussen leven en dood. Dat terzijde, want een ander voorbeeld van hem, die spottend de "koning van de joden" werd genoemd, en ook als koning gezien wordt door veel (zo mogelijk zelfs alle) christenen, zei zelf dat hij niet gekomen was om de wet af te schaffen. En hij hield er wel een heel vreemde manier van "heersen" op na... Voorbeelden in het NT te over waar hij mensen helpt, geneest, voor ze bid en ze troost. In de geschiedenis ben ik weinig (eigenlijk weet ik helemaal geen voorbeelden daarvan) heersers tegengekomen die zich zo opstellen. 
    Maargoed... jouw 144.000 JG leiders gaan lekker over de anderen heersen. Ik wens ze veel plezier. 
  7. Like
    Levi ontving een reactie van Plume in Laatste dagen - Openbaring   
    1. Ja, dus de vraag blijft waarom ik wel het getal van de 144.00o letterlijk moet nemen, maar niet de 4 dieren. 
    2. De tekst die je mij op laat zoeken in Thess. gaat over de dag waarop de doden opgewekt worden. Daar staat niets in wat "bewijst" dat het getal 144.000 letterlijk genomen moet worden en de 4 dieren, of de 24 oudsten niet. 
    De tekst uit Kronieken die je mij op laat zoeken steunt ook je bewering niet, dat de 144.000 letterlijk genomen moeten worden en de 4 dieren en 24 oudsten niet. En het gaat al helemaal niet over 24 afdelingen van het priesterschap. De bediening in de tempel en daarvoor het draagbare heiligdom bestaat uit 3 delen. De hogepriester en priesters, en de Levieten. Ooit was dat niet meer dan de stam van Levi en Aharon en zijn zonen, maar in dit boek lezen we dat ze geteld worden en dat het er zoveel duizenden zijn, dat David besluit om hen in een rooster te plaatsen. Ze hoeven dus niet allemaal tegelijk in de tempel te zijn, maar krijgen een worden ingeroosterd volgens een 24-delig rooster. Het is een mooi verhaal over een wijze beslissing, maar inhoudelijk bewijst het niet waarom je 144.000 letterlijk moet nemen en 4 dieren en 24 oudsten niet. 
    De 24 oudsten en 4 wezens in Openbaring 4 zingen de Eeuwige toe. Kennelijk is er dan nog geen sprake van 144.000. En ook uit deze tekstverwijzing blijkt niet waarom we de 144.000 letterlijk moeten nemen, en de 24 oudsten en 4 wezens niet. 
    3. Met het aanhalen van Openbaring 7 snijdt je jezelf in de vingers. Want als we per sé het getal van 144.000 letterlijk moeten nemen, dan moet je ook voor waarheid aannemen dat er letterlijk 12.000 uit de daar genoemde stammen van Israel genomen worden. Al die 12 keer dat het bepaalde getal  (en dit was volgens jou eerder dé reden waarom je het getal letterlijk moet nemen, omdat het "bepaald" is), wordt bij het opnoemen van de stammen waaruit de 12.000 komen die samen de 144.000 vormen, deze getallen bepaald genoemd. Het zijn er niet "veel uit de stam van...", maar "12.000 uit de stam van...". En volgens jouw eerdere verklaring betreft het hier dus letterlijk 12.000 Israelieten.
    Dus de 144.000 Jehova´s Getuigen die niet uit een van de stammen van Israel komen, zouden zich volgens jouw redenatie ernstig zorgen moeten gaan maken...
  8. Like
    Levi ontving een reactie van Plume in Laatste dagen - Openbaring   
    Jawel, in Openbaring 14 staat dat er een nieuw lied zal worden gezongen voor de Eeuwige, voor de 4 dieren en voor de 24 leiders. En omdat jij zegt dat de 144.000 letterlijk genomen moet worden omdat het een bepaald getal is, lijkt het mij niet meer dan logisch dat je ook de 4 dieren letterlijk neemt. 
  9. Like
    Levi ontving een reactie van Plume in Laatste dagen - Openbaring   
    Er staat ook een bepaald aantal dieren beschreven die toegezongen zullen worden, namelijk 4. 
    Dus omdat dit aantal bepaald is mag ik mag ik verwachten dat men aan het eind der tijden letterlijk een lied gaat zingen voor vier herkauwers? 
  10. Like
    Levi ontving een reactie van Modestus in Het sterven van de Heer Jezus   
    Wellicht is de 'Gan Eden' ofwel het paradijs dé plaats waar mensen na hun dood naartoe gaan? Of wellicht is het dodenrijk een paradijselijke situatie...
    Of wellicht beter: met het sterven van Jesjoea scheurde de parachot (het doek tussen het heilige en het heiligste van het heilige deel in de tempel. Op die parochet stonden volgens goddelijk voorschrift twee cherubiem afgebeeld. Dit lijkt te symboliseren dat de weg naar het paradijs, of de paradijselijke toestand weer ontsloten was, door zijn sterven. 
  11. Like
    Levi ontving een reactie van Lobke in Satire dmv cartoons/memes/plaatjes   
  12. Like
    Levi ontving een reactie van Thorgrem in Satire dmv cartoons/memes/plaatjes   
  13. Like
    Levi ontving een reactie van Thorgrem in Satire dmv cartoons/memes/plaatjes   
  14. Like
    Levi reageerde op Mullog in Satan is Lucifer   
    Dat is jou mening en voor zover ik kan overzien sta je daar bijna alleen in en wordt je hooguit omringd door een klein clubje malloten die rare filmpjes monteren om tijdens hun jeugd opgelopen trauma's te verwerken.
    Ik denk niet dat iemand zo'n boodschap van een eenzaam roepende Belg serieus gaat nemen behalve het eerder genoemde selecte groepje malloten. Er gaat niets gebeuren.
  15. Like
    Levi reageerde op Willempie in Zullen Joden in de hemel terechtkomen?   
    Ik ben het volledig met je eens maar als redelijk argument in gesprek met een agnost of atheïst kun je dit niet gebruiken. Je zult dan moeten aantonen waarom de Thora de waarheid is. Daar zijn overweldigend sterke argumenten voor maar dat is weer een ander onderwerp. 
  16. Like
    Levi reageerde op Willempie in Zullen Joden in de hemel terechtkomen?   
    Domme opmerkingen maken is geen kunst. God beproeft ons niet omdat Hij ons niet vertrouwt maar juist omdat Hij ons wel vertrouwt. Ik verwacht niet dat je hier iets van begrijpt maar plaats het voor de anderen die hier meelezen.
  17. Like
    Levi reageerde op Mullog in Geestig/Humor/grappig   
  18. Like
    Levi reageerde op Mullog in Een mens vanaf de conceptie vs de Bijbel   
    Je bent dus niet tegen de doodstraf. Dus de uitspraken die je doet
    is hypocriet gezwam. Als het je zo uitkomt ga je gewoon op de stoel van God zitten. Misschien moet je dan eerst eens nadenken voordat je anderen in een kwaad daglicht probeert te gaan stellen. Wie weet wat jouw God daarvan gaat vinden als je voor zijn zetel staat.
    Malloot.
  19. Like
    Levi ontving een reactie van Bastiaan73 in Satire dmv cartoons/memes/plaatjes   
  20. Like
    Levi ontving een reactie van The Black Mathematician in Een mens vanaf de conceptie vs de Bijbel   
    Sorry voor de late reactie. Ik moest de wedstrijd kijken. ?
    Als er staat: een oog voor een oog, of een tand voor een tand, dan wordt dit 'verstaan' of 'begrepen' als een compensatie. Dus als een van jouw ogen beschadigd wordt, terwijl jij als buschauffeur beide ogen nodig hebt voor je functie in het verkeer, dan moet degene die jouw dat aangedaan heeft overeenkomstig vergoeden. Als jij dus jouw beroep de rest van je leven niet kunt uitoefenen, moet de dader jouw van inkomsten voorzien. 
    Het gaat om een rechtvaardige samenleving. Dus om compensatie voor wat je een ander aangedaan hebt, en niet om wraak. Als twee mensen hun oog kwijt zijn, levert dat de samenleving niks dan ellende op en drukt het financieel op de samenleving. Terwijl als de dader opdraait voor de kosten van de veroorzaakte schade, de samenleving gewoon kan continueren. 
  21. Like
    Levi ontving een reactie van Dat beloof ik in Een mens vanaf de conceptie vs de Bijbel   
    Binnen het christendom is men wel aan meer dingen een andere invulling gaan geven. 
  22. Like
    Levi ontving een reactie van Peter79 in Een mens vanaf de conceptie vs de Bijbel   
    Dat lijkt niet echt consistent. Want ten eerste zegt Jesjoea niet dat hij maar enkele, of speciaal bepaalde geboden komt vervullen, maar hij spreekt in het algemeen. Dus hij komt óf de hele wet vervullen, óf niks. 
    Daarnaast is degene aan wie wordt toegeschreven dat hij het visioen krijgt dat alle dieren geschikt (en dus koosjer) zijn om te eten (Petrus), ook degene die door een andere apostel 'betrapt' wordt op het feit dat hij niet van de voedselwetten afwijkt en slechts koosjer eet met de joden, en niet aan de tafel van de heidenen plaatsneemt. Hoe serieus moet je dan de initiatiefnemer van die "NT wet van Christus" nemen, als hij er zelf niet aan mee doet? 
  23. Like
    Levi ontving een reactie van Peter79 in De ondertekenaars van het Manifest van Nashville moeten zwaar gestraft worden   
    Dat is onjuist. Jij hebt nog niets weg gekrast. Ik wel. Dat is niet erg, meningen mogen verschillen. En je mag ook gewoon inhoudelijk reageren op wat ik schrijf. Maar ik ben niet echt onder de indruk dat een kabbalist bevestigd dat er geen 'man' in de tekst staat. 
     
    Ik heb de zin aan twee Israëlische, seculiere vrienden voorgelegd, met de vraag om het voor mij te vertalen. Een zei: de zin klopt niet, waar heb je dat vandaan? Vervolgens appte hij me vrijwel direct: oh, dit is uit de Tora en is het verbod op sex tussen twee mannen. 
     
    De ander zei: deze zin is grammaticaal onjuist. De betekenis is afhankelijk van de context. Ik snap het niet, volgens mij is dit bijbels Hebreeuws.
     
    Deze reacties waren voor mij een eye opener. Degene die zijdelings bekend is met religie 'herkend' het als een verbod op sex tussen mannen. De ander zegt dat de betekenis afhankelijk is van de context. Mijn conclusie: de betekenis van deze tekst is dus niet vaststaand en aan interpretatie onderhevig. Bestudering van de woorden én omliggende teksten van de geboden biedt voldoende ruimte voor een andere interpretatie. En die heb ik uiteen gezet in mijn voorgaande post.
    Ook heb ik bij rabbijnen gecheckt of wat ik denk wel klopt. Je zal snappen dat progressieve rabbijnen het beamen, maar een Amerikaanse jewish renewel rabbijn was het oneens met me. Zijn voornaamste punt is niet dat ik geen gelijk zou hebben dat de tekst anders vertaald en geïnterpreteerd kan worden, maar dat de 'context' ook gelezen kan worden aan Adam en Chava die elkaar aanvullen en dat een (huwelijks)relatie dus alleen kan aangegaan worden tussen man en vrouw. En in die context leest hij deze tekst als verbod op sex tussen mannen.
    En ja: hoe orthodoxer je gaat, hoe meer rabbijnen díe verklaring voor het gebod zullen geven, simpelweg omdat dit zo in hun man-vrouw 'context' past. Volgens mij gaf ik dat ook al eerder aan in een reactie aan jou, dat orthodoxe rabbijnen het verbod op sex tussen mannen met name baseren op het gegeven dat de Tora en Tenach slechts de man-vrouw relatie behandelt.
     
    Anyhow, ik ben me ervan bewust dat met name de orthodoxie zich heftig zal verzetten tegen een andere uitleg van de tekst, maar ik denk dat deze dingen belangrijk genoeg zijn om te onderzoeken en te bediscussiëren. Want als je in naam van religie mensen wil ontzeggen zichzelf te zijn, dan moet je daar verdraaid goede argumenten voor hebben. Een tekst als deze uitleggen in de context van de normatieve man-vrouw relatie vind ik zelf niet afdoende. 
  24. Like
    Levi ontving een reactie van thom in Eindtijd   
    De politiek komt al sinds de democratie, maar ook ten tijde van koningen, keizerrijken en andere vormen nergens uit. Kun je me een voorbeeld geven uit het verleden van een land waar alles op rolletjes liep? En ja, ik weet dat er landen zijn waar heel veel goed is gegaan voor langere perioden, maar waarom ging het fout? Politiek.
    Vergrijzing brengt met zich mee dat mensen zelf minder vaak de dier uit gaan en minder vrienden of familie op kunnen zoeken. Het wegvallen van werk en sociale activiteiten ligt er mede aan ten grondslag. Dat brengt een stuk vereenzaming met zich mee, maar het wil niet zeggen dat kinderen ineens minder vaak op bezoek komen. 
    Misschien zou je even moeten googlen hoevaak de 11-stedentocht gereden is, sinds ´ie bestaat... En de extreme zomer van afgelopen jaar was echt overheerlijk. Ik ben op dat punt voorstander van climatechange, zou dat al bestaan. Maar over de zomers van de jaren daarvoor waarin we zelfs regen hadden bijna de hele maand juli twee jaar op rij, hoor je niemand. En dat het nu kouder is dan normaalgesproken in deze periode van het jaar, gaat ook iedereen aan voorbij. Het klimaatsprookje wordt je als waarheid door de strot geramd, mede gebaseerd op deskundigen van bedrijven die de regering informeren en adviseren op gebied van nieuwe technologie zoals de warmtepomp waarvan nu al vaststaat dat die niet genoeg capaciteit kan leveren per huishouden. 
    De hongersnoden en oorlogen zijn dus niet zo wereldwijd als schrijver het deed overkomen, wanneer je slechts naar het continent van Afrika kan wijzen. 
  25. Like
    Levi ontving een reactie van Dat beloof ik in Een mens vanaf de conceptie vs de Bijbel   
    De meeste christenen volgen de geboden zoals het hen uitkomt. Als ze menen te lezen dat een ander niet homoseksueel mag zijn gebruiken ze dergelijke teksten te pas en te onpas, maar als je dan vraagt waarom ze varkensvlees eten komt de dooddoener om de hoek dat Jesjoea de wet heeft vervuld zodat ze daarvan vrijgesteld zijn. 
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid