Spring naar bijdragen

Gert Jan

Members
  • Aantal bijdragen

    16
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Berichten geplaatst door Gert Jan

  1. Een tijdje terug was ik een gemeente en daar werd het avondmaal gevierd. Het viel me op hoe makkelijk de mens het Woord van God zo aan de kant schuift. Want de Here Jezus stelt het avondmaal in tijdens de paasmaaltijd. En Hij zegt: "ik heb er vurig naar verlangd dit Pascha met u te eten, voordat ik ga lijden." Luk 22:15.  Hij wilde heel graag deze maaltijd met hen houden, om vervolgens tijdens deze maaltijd het avondmaal in te stellen. En Hij zegt dan:
    Doe dit tot mijn gedachtenis.

    Het avondmaal is een instelling van de Here Jezus zelf.  Daarbij wordt brood gegeten en wijn gedronken. Brood staat voor het lichaam van Christus en de wijn staat voor Zijn vergoten bloed. Ik was daar in die gemeente en daar stond een tafel met bekertjes druivensap. En er stond een tafel met bekertjes wijn. En de pastor legde het uit en zei: de druivensap is voor mensen die niet tegen alcohol kunnen en de wijn is voor de mensen die er wel tegen kunnen.

    Maar Jezus zegt heel duidelijk dat het gaat om de vrucht van de wijnstok. In die tijd als je druiven perste dan werd het heel snel wijn, dat ging gisten. (Je had toen niet van die sap met allerlei chemische middelen om het gisten te voorkomen) Dat werd heel snel wijn doordat het warm was. Dus het gaat om wijn. Dat zie je al in het Oude Testament aan iets dat heen wijst naar het avondmaal. Als Abraham met Melchizedek de maaltijd dan nemen ze brood en wijn. Melchizedek hij was priester en diende daar als priester. En dit wees heen naar het offer van de Here Jezus. De Here Jezus is ook een priester naar de ordening van Mechizedek, zonder begin en zonder einde. Het was iets heel groots dat toen al gebeurde. Maar er werd brood en wijn genomen. Het gaat dus om wijn.
    Maar de mensen zeggen: “Wijn nemen we niet want er zijn mensen die alcohol verslaafd zijn geweest en die kunnen daar niet tegen. Omdat ze zwak zijn doen we dit niet. Het gaat om de liefde, uit liefde doen we dit niet.”  Zo denkt de mens met zijn verstand. Maar liefde gaat altijd samen met waarheid. Want de Bijbel zegt:
    Leg daarom de leugen af en spreek de waarheid, ieder tegen zijn naaste; wij zijn immers leden van elkaar. Ef 4:25
    Leg de leugen af en handel in de waarheid. Het idee van druivensap is leugen, dat moet je afleggen. Dat is niet in de waarheid. Want het ware probleem is niet de wijn, dat is niet het probleem van die persoon die dit niet kan drinken. Het ware probleem zit in zijn hart. Het ware probleem is hij zelf. Dan is er afhankelijkheid van alcohol. Dat is iets geestelijks. Dan moet hij opnieuw worden geboren. De Bijbel zegt ook: spreek de waarheid tegen elkaar. Met andere woorden: zeg dat tegen die persoon zodat hij vrij kan worden en opnieuw kan worden geboren. Dat is de ware liefde, dat zou je moeten zeggen en geen druivensap gaan schenken. Uiteindelijk draait het om redding. Een mens moet zich zien te redden. Hetzelfde geldt voor de bekertjes. Dat is niet vrijblijvend. Want die bekertjes worden genomen uit hygiënische overwegingen. Zo van: “Als we uit één beker drinken dan is dat gevaarlijk, dan kun je ziektes overdragen. Beter uit zo’n klein bekertje, dat is veiliger.” Zo denkt de mens met zijn verstand. De mens denkt aan de dokter of aan ziektes en niet aan de Here Jezus. Maar de Here Jezus:
    Hij nam de drinkbeker en nadat Hij gedankt had, gaf Hij hun die, en zei: Drinkt allen daaruit.   Matt 26:27.
    Dus de Here Jezus nam die beker met wijn. En Hij dankt voor die beker. En dan deelt Hij die beker zo onder Zijn discipelen. Moet je je voorstellen dat dan één van Zijn discipelen zou zeggen: “Ik neem die beker liever niet. Want ik ben bang dat ik ziek wordt. Ik heb smetvrees. Ik hoef dat niet.” Dat kun je je toch niet voorstellen, dat één van de discipelen uit smetvrees zou weigeren? Daar kun je toch niet bij? Daarbij komt ook nog: voor ons is het tweeduizend jaar terug dat de Here Jezus is gestorven. Maar bij God zijn het twee dagen geleden. Want voor God zijn duizend jaar als één dag. Het is nog heel erg vers. Moet je je voorstellen dat er dan iemand is die zegt: ik neem dit niet want ik heb smetvrees. Hoe denk je dat God tegen zo iemand aankijkt. Tegen zo’n ongelovige. Hoe dat is in de ogen van God. Want als je zo geloofd zo vol met smetvrees en angst dan ben je geen waardige gelovige. Dan ben je het bloed van Christus niet waard. De Bijbel spreekt nog vaker over waardigheid. Want de Bijbel zegt:
    Maar laat ieder mens zichzelf beproeven ….. Want wie op onwaardige wijze eet en drinkt, die eet en drinkt zichzelf een oordeel, omdat hij het lichaam van de Heere niet onderscheidt.
    1 Kor 11:28,29

    Laat ieder mens zichzelf beproeven. Over dit gedeelte zijn ook wel veel misverstanden. Sommige mensen denken dat het daarbij gaat dat je naar jezelf moet kijken. Dat je heel erg gericht moet zijn op jezelf. Je moet jezelf tenslotte beproeven. Zo van: ben ik het wel waard? Ben ik niet zondig? Ben ik niet dit of dat? Er zijn mensen die geloven dat ze heel erg zondig blijven en zijn zo heel erg bezig met zichzelf. Je moet jezelf ook beproeven. Maar waarin moet je jezelf beproeven. Het gaat daarom dat je jezelf beproefd dat je op een waardige manier eet en drinkt. Namelijk dat je denkt aan het offer van de Here Jezus denkt. Het gaat er niet om dat je aan jezelf denkt. Je moet juist aan Hem denken en aan Zijn offer denken. Je moet dus niet naar jezelf kijken maar naar Hem kijken, dat is op een waardige manier eten en drinken. Daar moet je jezelf op beproeven. Paulus sluit af:
    daarom zijn er onder u veel zwakken en zieken en velen zijn ontslapen. 1 Kor 11:30
    Er worden mensen ziek en er sterven mensen op het moment dat ze het avondmaal niet op een waardige manier nemen. En hier zit iets paradoxaals. Want de mens neemt van zo’n klein bekertje omdat hij bang is om ziek te worden. Je zult eerder ziek worden van zo’n klein bekertje dan dat je van een grote beker neemt. Want als je zo’n klein bekertje neem, dan neem je het avondmaal niet op een waardige manier.  En als je het avondmaal niet op een waardige manier neemt, dan kun je ziek van worden.

    Maar niet van die grote beker. Want dat is het bloed van Christus. Dat reinigt en heeft een reinigende werking. Daar word je niet ziek van. Het gaat er dus om dat je het avondmaal in alle opzichten op een waardige manier neemt. Als je het zo neemt, dan kun je het zo in dankbaarheid nemen. En denken aan het werk van de Here Jezus en aan wat Hij heeft gebracht. Zie ook onderstaande link

     

     

  2. Op 21-3-2021 om 21:24 zei Desid:

    Dat is geen redelijke opvatting. Het is een cirkelredenering. De Bijbel is waar want de Bijbel is waar. 

    Ten tweede is volgens jou 2 Timoteüs waarschijnlijk rond 60 ongeveer geschreven, toen een groot deel van het NT nog geschreven moest worden en eeuwen voordat de canon met 27 boeken er was. Dus kan deze tekst helemaal niet over de Bijbel gaan, hoogstens over de Joodse heilige Schriften.

    Ten derde is dit argument een voorbeeld van protestants fundamentalisme. Vanuit katholiek oogpunt is er altijd Schrift én traditie geweest.

    'De Bijbel is waar want het is waar' zo is het inderdaad. 'God is God omdat hij God is'. Dat is ook een cirkelredenering - maar daar is toch niets mis mee, of wel? Wie ben ik om het tegen God op te nemen? Door Zijn Woord is alles gemaakt en wie ben ik dan om het in twijfel te trekken?

    Ja natuurlijk is de brief aan Timotheus na Christus geschreven, dat is duidelijk.  Maar de boeken van het Nieuwe Testament zijn net zo goed de Schrift als het Oude Testmanent. Als de Heilige Geest zegt: 'Heel de Schrift.....' dan hoort daar het Nieuwe Testament ook bij. Wat God zegt en doet heeft altijd eeuwigheidswaarde.

    Ik ben niet protestant maar dat betekent niet dat alles wat de protestanten geloofden onzin is, als ze inderdaad zo fundamenteel waren dan hadden ze op dat punt iig 100% gelijk. 

    Op 22-3-2021 om 03:32 zei Dat beloof ik:

    Dat is niet vers 8 in andere woorden,  maar een volledig andere bewering. 

    Dat is een misvatting.  Die bewering in Timotheus slaat op datgene wat hij toendertijd onder de schrift verstond.  Daar hoorde het NT dus niet bij. 

    Ja natuurlijk was de Schrift in de tijd van Timotheus het Oude Testament, dat is me ook wel duidelijk. Maar als de Heilige Geest zegt: 'Heel de Schrift is door God ingegeven.....', dan hoort daar ook het Nieuwe Testament bij. Zo eenvoudig is dat. Of geloof je niet dat het Nieuwe Testament bij de Schrift hoort?

    Op 22-3-2021 om 03:32 zei Dat beloof ik:

    Dat is niet vers 8 in andere woorden,  maar een volledig andere bewering. 

    Dat is een misvatting.  Die bewering in Timotheus slaat op datgene wat hij toendertijd onder de schrift verstond.  Daar hoorde het NT dus niet bij. 

    Ja natuurlijk was de Schrift in de tijd van Timotheus het Oude Testament, dat is duidelijk. Alleen als de Heilige Geest zegt: 'Heel de Schrift is door God ingegeven.........' dan bedoelt Hij daarmee ook het Nieuwe Testament. Of geloof je niet dat het Nieuwe Testament bij de Schrift hoort? 

  3. Op 6-3-2021 om 17:35 zei Dat beloof ik:

    Het lijkt me toch vrij duidelijk elke punt ik wilde maken, maar ik zal het nog eens uitleggen.
    Jij stelde op basis van een citaat uit 1 Johannes 3 dat dat de wedergeboren mens niet zondigt.
    Terwijl in datzelfde 1 Johannes staat  "Als wij zeggen dat wij geen zonde hebben, misleiden wij onszelf en de waarheid is niet in ons (1 Johannes 1:8)"
    Als jij denkt dat 1 Johannes 'in perfecte harmonie' is, dan kijken we principieel anders tegen de brief aan.

     

    Ja het is in perfecte harmonie. Ik zal de hoofdlijn heel kort uitleggen. Het vers 1 Joh 1:8  staat in een bepaald verband geschreven en dat is allereerst goed om te doorzien. In 1 Joh 1 en ook hoofdstuk 2 staan licht en duisternis tegenover elkaar. In 1 Joh 2:11 staat: "maar wie zijn broeder haat is in de duisternis en wandelt in de duisternis".  Het gaat dus om licht en duisternis. Als je zo kijkt wordt 1 Joh 1 ook veel eenvoudiger om te begrijpen.
    Het eerste hoofdstuk gaat over gemeenschap en in het licht wandelen. In 1 Joh 1:5 staat: "God is licht en er is in Hem geen duisternis". Maar als iemand niet in het licht wandelt (zijn hart niet opent, dingen verbergt voor anderen) dan wandelt hij in de duisternis. In vers 6 staat: "Als wij zeggen dat wij gemeenschap met Hem hebben en wij toch in de duisternis wandelen, liegen wij en doen de waarheid niet." De echte zonde hier is in de duisternis wandelen. Als iemand in het licht wandelt dan krijgt de zonde (de duisternis) geen kans.
    Het in het licht wandelen is datgene dat nodig is om vrij te blijven van zonde, dat komt terug in vers 7. "Maar als wij in het licht wandelen, zoals Hij in licht is, hebben wij gemeenschap met elkaar en het bloed van Jezus Christus, Zijn Zoon, reinigt ons van alle zonde." Met andere woorden: de zonde krijgt geen kans op het moment dat iemand in het licht is, het licht reinigt meteen om het zomaar eens te zeggen.  Je zou ook kunnen zeggen: hoeveel plaats is er voor duisternis als er ergens licht is? In het volle licht krijgt duisternis geen kans.
    De reiniging van zonde die aan het einde van vers 7 wordt bedoeld zijn dingen die iedereen die pas tot geloof is gekomen af moet leggen, Petrus schrijft hierover in 1 Petr 2:1,2: "Leg dan af alle slechtheid, alle bedrog, huichelarij, afgunst, kwaadsprekerij en verlang vurig als pasgeboren kinderen naar de zuivere melk van het Woord opdat u daardoor mag opgroeien." Dat zijn de normale dingen waar iedereen doorheen moet groeien net zoals dat een gewoon kind ook op moet groeien en niet meteen volwassen is, dat verwacht ook niemand meteen van een kind. Dat wordt een kind ook niet als zonde toegerekend want we zijn niet onder de wet maar onder de genade (Rom 6:14). Zonde wordt niet toegerekend als je niet onder de wet bent en in het licht wandelt. Zo blijft iemand dus heilig maar moet alleen nog verder groeien.
    Dit is de aanloop naar vers 8 "Als wij zeggen dat wij geen zonde hebben, misleiden wij onszelf en is de waarheid niet in ons".  Met andere woorden: als iemand zegt: het licht heb ik niet nodig, ik heb geen verdere heiliging nodig dan misleid hij zichzelf en is zo in de duisternis. Maar iemand die wel in het licht wandelt blijft heilig en vrij van zonde omdat duisternis in het licht geen kans krijgt.
    God is licht en er is in Hem in het geheel geen duisternis!

     

  4. Op 6-3-2021 om 21:38 zei Desid:

    Ten eerste is de schrijver van 1 Johannes iemand anders dan Paulus. Het is dus heel goed mogelijk dat ze een andere visie hebben of van mening verschillen.

    Ten tweede is het niet aan te raden een losse tekst uit een groter geheel te halen. 1 Johannes is een best wel gesloten tekst, met een heel eigen stijl. 

     

     

    De Bijbel zegt over de Bijbel: "Heel de Schrift is door God ingegeven en is nuttig om daarmee te onderwijzen, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de rechtvaardigheid." (2 Tim 3:16). God zelf is de auteur en schrijver van de Bijbel, ik kan hier nog meer teksten citeren om dat te onderbouwen maar laat het even hierbij. Er is daarom geen verschil van mening tussen Paulus of Johannes. De eerste brief van Johannes is in perfecte harmonie. Je moet weten welke teksten je in welke context moet gebruiken. Als je dat doet dan kun je prima teksten uit een groter geheel halen, de apostelen deden dat zelf ook regelmatig.

  5. Op 2-3-2021 om 08:41 zei Desid:

    Wellicht heb je gelijk, maar feit is dat Paulus nergens over de wedergeboorte spreekt.

    Ten tweede waarschuwt Paulus de hele tijd om niet in zonde te vervallen. Dat was niet nodig geweest als jij gelijk had. Paulus maakt denk ik onderscheid tussen gedomineerd worden door de zonde, en leven in het sterfelijke bestaan dat kwetsbaar is voor de zonde. Het eerste is niet mogelijk voor christenen, het tweede is op aarde wel het geval. Kortom, er kan zeker vrijheid van de zonde als heersende macht zijn, maar op aarde blijft de mens zwak en blijft terugval in zonden mogelijk.

    Ja een mens kan zondigen en afvallen van het geloof, een voorbeeld is natuurlijk Dimas in het Nieuwe Testament. Dat ben ik wel met je eens.

    Maar hoe verklaar je dit vers? Heeft Johannes dan ook geen gelijk volgens jouw visie? Hij zegt tenslotte: 'Ieder die in Hem blijft, zondigt niet, ieder die zondigt heeft Hem niet gezien en niet gekend.' 1 Joh 3:6. Dat lijkt me toch vrij duidelijk.

  6. Op 2-3-2021 om 07:25 zei Dat beloof ik:

    Is dat niet uit dezelfde brief van Johannes waarin hij schrijft

    Als wij zeggen dat wij geen zonde hebben, misleiden wij onszelf en de waarheid is niet in ons (1 Johannes 1:8).......

    Ik weet niet precies wat je punt is en of je een vraag hebt, maar het eerste hoofdstuk van de brief van Johannes gaat over in het licht wandelen, vers 8 gaat over iemand die niet in het licht wandelt.  Mocht je hier een vraag over hebben dan verklaar ik dat graag. Als je er geen vraag over hebt dan zou ik jou willen vragen hoe je 1 Joh 1:8, 1 Joh 3:9 maar ook 1 Joh 5:18 uitlegt? Hoe moet je dat met elkaar verbinden? De eerste brief van Johannes is in perfecte harmonie maar alle teksten passen perfect samen - net zoals de rest van Gods Woord en ik ben benieuwd of je dit ziet. Alleen als je vrij bent van zonden dan kun je Christus ontmoeten bij zijn komst, zie Heb 9:28. 

  7. Op 28-2-2021 om 12:58 zei thom:

    Zo is dat Gert Jan, goede studie. Men kan geen 2 heren dienen is ook zo'n uitdrukking.

    Wat wedergeboren wordt is uit God.

    En daar heeft 'de boze' geen vat op, in die zin, dat het uit God is, of niet. En bij niet, is het dus van de wereld, ook al gedraagt het zich ''vroom''. Zeg maar; schijnheil.

    En dat is de strijd van de 2 naturen in de mens die tot geloof gekomen is; de goddelijke natuur van het Leven dat gewekt is, wordt niet geaccepteerd door de natuur waarin we leven dat ons tot dat moment heeft kunnen brengen (het leven onder de wet van oorzaak en gevolg).

    Wat wedergeboren wordt, is Christus in ons; de eersteling Christus.

     

    Dank voor je reactie. Maar mijn punt is toch echt heel anders en dit is een enorm belangrijk onderscheid. Voorafgaand aan de wedergeboorte is er innerlijke strijd. Maar na de wedergeboorte is een mens in vrede en is die innerlijke strijd gestopt, dan is Christus je vrede. De wedergeboren mens kent geen strijd tussen twee naturen in één mens. Licht (de nieuwe natuur) kan niet samengaan met duisternis (de oude natuur) in één mens. Een mens heeft maar één natuur: of de zondige natuur of de natuur van Christus en niet van allebei een beetje. Als het vermengd is, dan is het nog de oude natuur en dan heeft er nog geen wedergeboorte plaatsgevonden. Daarom zegt de Bijbel: "Ieder die uit God geboren is, doet de zonde niet, want Zijn zaad blijft in hem, en hij kan niet zondigen omdat hij uit God geboren is.".  Dit vers spreekt over de nieuwe natuur die de mens ontvangt na de wedergeboorte en die dan in zijn leven tot uiting komt, dan is Christus je leven geworden.

  8. 23 uur geleden zei Desid:

    Het is trouwens óók te direct te zeggen dat Paulus het hier over Adam heeft, @Gert Jan. Het is denk ik preciezer te zeggen dat Paulus het over 'de mens in eenheid met Adam' heeft, tegenover 'de mens in eenheid met Christus'. Maar ook Paulus zelf is, zolang hij op aarde leeft, op een bepaalde manier 'in Adam', dus kun je via een omweg ook weer zeggen dat Paulus zelf in de 'ik' van Romeinen 7 zit. Maar je hebt helemaal gelijk dat het in Romeinen 7 juist niet over het volle christelijke leven gaat, daarover gaat het pas in Romeinen 8.

    Ik ben het helemaal met je eens dat Rom 7:7-26 gaat over de mens in eenheid met Adam en dat is wellicht ook beter uitgedrukt. Paulus was voorafgaand aan zijn bekering ook in Adam. Te zeggen dat Paulus zelf zolang hij op aarde leefde 'op een bepaalde manier in Adam is' zie ik absoluut niet zo en dat is juist waarom ik dit stuk heb geschreven. Een mens is óf in Adam óf in Christus. Een mens is op de smalle weg óf is het niet. Een mens is in het licht of in de duisternis - één van beide. Egypte vergelijk ik met deze wereld in het stukje zoals je hebt kunnen zien, je kunt niet met één been in de wereld staan en met één been in het Koninkrijk van God. Het onderscheid tussen deze twee toestanden is de wedergeboorte, door de wedergeboorte is er vrijheid van zonden.

  9. Net zoals het volk Israël bevrijd werd uit Egypte zo heeft ook de Here Jezus de mens bevrijd uit de slavernij, bevrijd van de zonden. Vrijgekocht door het bloed van het Lam.  Het Egypte van toen dat staat voor deze wereld. Je sterft op Golgotha voor deze wereld en zo word je overgezet in een andere wereld, een andere Koninkrijk.  Je laat dan deze wereld achter en gaat dan door de smalle poort en dan ben je een nieuwe schepping en dan ben je vrij van zonden. In dit leven al. Als je vast staat in dat Woord dan verandert dat Woord je van binnenuit.

    Maar dan is daar Romeinen 7. Want Paulus zegt: ik ellendig mens, wie zal mij verlossen uit het lichaam van deze dood?   Als je bij Romeinen 7 komt en je staat niet vast in het Woord of als je altijd een verkeerde uitleg hebt gehoord, dan kun je in de war raken. Terwijl Romeinen 7 eigenlijk heel erg eenvoudig is. Wat bedoelt Paulus precies?

    Rom 7:9 Ik leefde nu voorheen zonder de wet, maar toen het gebod kwam, is de zonde weer levend geworden. Ik echter ben gestorven.
    Paulus schrijft hier: ik leefde voorheen zonder de wet. Terwijl hij op een ander plek zegt:
    Besneden op de achtste dag uit het geslacht van Israël van de stam Benjamin een Hebreeër uit de Hebreeën wat de wet betreft een Farizeeër......wat de rechtvaardigheid betreft die in de wet is onberispelijk. (Fil 3:4,5)  Paulus heeft de wet van jongs af aan juist gehouden, hij was daarin zelfs onberispelijk. Daaraan zie je al dat Paulus hier over iets anders spreekt, hij wil iets uitleggen. In datzelfde vers zie je daarom ook: ik echter ben gestorven
    Paulus zegt: ik echter ben gestorven? Wat is dat gestorven zijn?  De mens is gestorven door de zonde. Op een andere plek zegt Paulus dat
    door één mens de zonde in de wereld is gekomen, en door de zonde de dood en zo de dood over alle mensen is gekomen, in wie allen gezondigd hebben. (Rom 5:12)
    Dit gaat over adam in het paradijs. Daar, toen Adam en Eva het woord van de slang hebben geloofd, toen zijn ze gestorven. Iedereen die geboren wordt, wordt in deze toestand van de dood geboren. Niemand die geboren wordt heeft van nature het leven in zich. En de dood heeft geregeerd tot en met de komst van Christus. Christus heeft het leven gebracht en zo is de mens verlost van de dood. En als Paulus hier zegt: ‘ik echter ben gestorven’ dan bedoelt hij niet direct zichzelf maar dan heeft hij het over (de oude) Adam. En daarmee ook de nakomelingen van Adam die bij hun geboorte dezelfde toestand hebben. Een toestand van de dood. Iedereen is daarin begrepen – het is de toestand van vóór de wedergeboorte. 

    Ook als je verder leest in Rom 7 dan zie je dat Paulus hier niet direct over zichzelf spreekt maar hij spreekt in overdrachtelijke zin: Rom 7:14  Want wij weten dat de wet geestelijk is, maar ik ben vleselijk, verkocht onder de zonde.
    Paulus schrijft: ik ben vleselijk, verkocht onder zonde. Dit sluit heel goed aan op de eerdere verzen waarin spreekt over Adam die in zonde gevallen en met hem heel de mensheid. De mens die verkocht is onder de zonde, dat gaat dus over de oude mens van voor het kruis. Christus is juist gekomen om de mens te vrij te kopen van de zonde. Het is nu juist zo dat degenen die van Christus zijn, vrijgekocht zijn door Zijn bloed. Dus niet verkocht onder de zonde maar juist vrijgekocht door Zijn bloed net zoals dat Israël vrijgekocht was uit Egypte zo zijn wij vrijgekocht door zijn bloed. En te zeggen dat je verkocht bent onder de zonde past totaal niet bij een Christen en al helemaal niet bij een apostel. Ook hier zie je dat Paulus in geen geval over zichzelf spreekt. Hij was een apostel vol van de Heilige Geest en in geen geval verkocht onder de zonde. Ook hier zoals in heel Romeinen 7 spreekt Paulus in overdrachtelijk zin over de oude adam.

    Rom 7:18 Want ik weet dat in mij, dat is in mijn vlees, niets goeds woont. Immers het willen is er bij mij wel, maar het goede teweegbrengen, dat vind ik niet.
    Paulus schrijft dat er in zijn vlees niets goeds woont. Maar de mens is toch een tempel van de Heilige Geest? Paulus schrijft:
    Of weet u niet dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest, Die in u is en Die u van God hebt ontvangen, en dat u niet van uzelf bent 1 Kor 6:20
    Het lichaam van een Christen is een tempel van de Heilige Geest. De Heilige Geest zelf is in dat lichaam. Hoe zou het dan zo kunnen zijn dat er in dat vlees, in dat lichaam niets goed woont? Dat past totaal niet samen. Als je opnieuw wordt geboren, dan word je lichaam een tempel van de Heilige Geest.  Wat Paulus hier zegt dat past heel goed samen in dit gedeelte. Ook hier spreekt Paulus  over de oude mens van voor de wedergeboorte. Want na de wedergeboorte leeft er wel iets goeds in het vlees (het lichaam), God zelf woont dan in de mens. 

    Rom 7:19 Want het goede dat ik wil, doe ik niet, maar het kwade dat ik niet wil, dat doe ik.
    Waarom zou je het kwade doen wat je niet wil? Dit lijkt meer op een misdadiger dan de nieuwe schepping die Christus heeft gebracht met zijn offer. Hoe zou dit ooit betrekking kunnen hebben op de apostel Paulus? Dat hij het kwade deed wat hij niet wilde doen? Hoofdstuk 8 zegt Paulus: zovelen als er door de Geest van God geleid worden die zijn kinderen van God. (Rom 8:14) Als je het kwade doet wat je niet wil, dan wordt je niet door de Geest van God geleid. De Geest van God zet de mensen niet aan tot kwaad maar leid de mens in vrede. Ook dit vers past volledig in het beeld van de mens van voor het kruis die een zondige natuur heeft. Iemand die niet is wedergeboren.

    Sommige gebruiken de woorden van Paulus als rechtvaardiging van hun eigen toestand door te zeggen – ja als Paulus zo met de zonden moest worstelen dan is het niet vreemd dat ik dit ook heb.  Kijk maar naar Romeinen 7!  Maar zo te geloven is zeer gevaarlijk want Paulus spreekt hier in geen geval over zichzelf, zoals we net hebben gezien. Petrus schrijft daarom over de brieven van Paulus:
    2 Petr 3: 16 zoals ook onze geliefde broeder Paulus, naar de wijsheid die hem gegeven is, geschreven heeft. Zoals ook in alle brieven, wanneer hij deze dingen ter sprake brengt. Daaronder zijn sommige zaken die moeilijk te begrijpen zijn, die de onkundige en onstandvastige mensen verdraaien tot hun eigen verderf.

    Standvastig zijn in het woord en niet de dingen verdraaien. Het probleem dat een mens terugvalt in het oude zit hem daarin dat hij niet werkelijk met Christus is gestorven voor deze wereld. Dat je niet door de smalle poort heen bent gegaan en dat je deze wereld nog liefhebt. En als je niet werkelijk voor het aardse leven bent gestorven dan kan er ook geen wedergeboorte en nieuwe schepping komen. Maar als je werkelijk met Christus sterft en opstaat in een nieuwe schepping dan verandert dat woord je van binnenuit, en zo ben je een nieuwe schepping en vrij van zonden.  Ik ben benieuwd hoe jullie dit zien?

    Zie ook bijgaande link

     

  10. 8 uur geleden zei Dat beloof ik:

    Geweten heeft niets te maken met wedergeboren zijn.

    Geweten is dat waarbij je een situatie waarmee je wordt geconfronteerd, vergelijkt met een norm die je hebt.
    Overigens staat bij mijn weten nergens in de bijbel dat Jezus kwam om het geweten te reinigen.

    Dit is een letterlijke bewering. En waar zit die plek dan volgens jou ? Voor de duidelijkheid: ik denk dat het niet een bepaalde plek is. 

     

      Het is bewustzijn, maar niet vaag. Het gaat gewoon om een concrete norm die je hebt. 

     

    Heb 9:11-14. "Maar toen is Christus verschenen, de Hogepriester van de toekomstige heilsgoederen. Hij is door de meerdere en meer volmaakte tabernakel gegaan die niet met handen gemaakt is, dat is die niet van deze schepping is. Hij is niet door bloed van bokken en kalveren maar door zijn eigen bloed eens en voor altijd binnengegaan in het heiligdom en heeft daardoor een eeuwige verlossing teweeggebracht. Want als het bloed van stieren en bokken en de as van de jonge koe, op de verontreinigden gesprenkeld hen heiligt tot reinheid van het vlees, hoeveel temeer zal het bloed van Christus, Die door de eeuwige Geest Zichzelf smetteloos aan God geofferd heeft, uw geweten reinigen van dode werken om de levende God te dienen."

    De offers in het Oude Testament konden het geweten niet reinigen maar het offer van Christus heeft dat gedaan zoals je ziet in Heb 9:11-14. Wellicht kun je Heb 9 en 10 volledig te lezen daarin wordt eea heel goed uitgelegd. Het doel van de komst van Christus was om het geweten te reinigen zoals je ziet in Heb 9 en 10.  Het geweten moest gereinigd worden. In de wereld wordt het geweten inderdaad als een moreel kompas gezien (alsof het van nature goed is), maar het begrip geweten in de Bijbel heeft een andere betekenis dan het begrip geweten in de wereld. Christus is juist gekomen om het geweten te reinigen omdat het geweten slecht was. Het grootste onderscheid tussen een mens van voor en na de wedergeboorte is dat voor de wedergeboorte het geweten slecht is (Heb 10:22) en na de wedergeboorte is het geweten rein (Heb 9:14, 1 Tim 1:5,19). De volkomenheid van de mens (de vrijheid van zonden) kan alleen plaatsvinden als het geweten wordt gereinigd en dat vindt dus plaats bij de wedergeboorte.

    In het eerste stuk heb ik al uitgelegd wat die plek is.

  11. Op 17-1-2021 om 17:32 zei Wesley:

    Je hebt gelijk. Ik moet voor mezelf denk ik even nagaan wat "geweten" inhoudt. De bijbel vertelt inderdaad over een goed of slechte geweten. Moraal kompas is dan niet je geweten, maar kennis dat we van God hebben ontvangen?
    (Geweten is dan een soort bewustzijn? Goed geweten = rechtvaardig, gehoorzaam aan God. Slecht geweten = ongehoorzaam aan God? Denken en typen tegelijkertijd)

     

    Als je Heb 9 en 10 goed bestudeert dan zie je dat het geweten iets is dat gereinigd moet worden. Het is een bepaalde plek in de mens die gereinigd moet worden. Die plek - die kamer wordt vergeleken met het allerheiligste (het heilige der heilige), voorafgaand aan de komst van Christus was dit afgesloten (zie Heb 9:1-9). Maar met de komst van Christus is het voorhangsel weggenomen en is er vrije toegang tot het allerheiligste. (Heb 10:19, 20). Jezus was gekomen om die plek te reinigen (Heb 9:14). Alleen vanuit een rein geweten kan een mens toegang krijgen tot God en het eeuwige leven krijgen. Daarom schrijft Paulus: En behoudt het geloof en een goed geweten (1 Tim 1:19). Het is dus niet een of ander vaag bewustzijn maar de Heilige Geest zelf die de mens concreet leidt vanuit het geweten.

    Je kunt alleen een goed geweten door geloof in het zuivere woord van de waarheid. Een mens moet daarom uit het Woord van de Waarheid worden geboren. Alleen zo kun je een zuiver geweten krijgen, anders ga je aan je doel voorbij.

  12. 7 uur geleden zei Wesley:

    Ons geweten is Gods gift aan de mens. (conscience = with knowledge = met weten)
    Ik heb het altijd gezien als een moraal kompas dat God aan de mens heeft gegeven.
    Wij hebben in onze zondige staat altijd het kompas genegeerd wanneer het ons niet uitkomt om het te volgen. En onszelf verheerlijkt wanneer het ons wel uitkomt om deze kompas te volgen. Gods wetten staan namelijk reeds in onze harten gegrift. (Rom 2:14-15)
     

    Hoi Wesley - dank voor je reactie. Ik ben het met je eens dat er een interessante relatie is tussen  het woord weten en geweten, in het Duits is dat er ook. Maar dat is niet direct waar ik op doel. Door veel mensen wordt het geweten inderdaad gezien als een moreel kompas dat van nature goed is. Dat is ook wel begrijpelijk gezien het taalgebruik waarin het geweten wordt gebruikt. Maar van nature is er niets goeds aan het geweten volgens de Bijbel.

    In de Bijbel wordt het geweten van de oude mens als slecht gezien (Heb 10:22) en de Here Jezus is juist gekomen om het slechte geweten te reinigen. Als het geweten werkelijk een (goed) moreel kompas zou zijn, waarom is de Here Jezus dan gekomen om juist dat te reinigen? Zie Heb hoofdstuk 9 en 10 in totaliteit met name 9:14. 

    Het doel van de komst van Jezus was om het geweten te reinigen. Een knagend geweten is een geweten dat aanklaagt, dat knagende (het aanklagen) komt van de duivel want hij is een aanklager (zie openbaring 12:10), dat is zijn natuur. Dat knagende is niet van God, God klaagt niet aan want het is nu de dag van de genade (2 Kor 6:2)- zolang Jezus nog niet teruggekomen is. 

    Ook Rom 2:14, 15 spreekt ook over dat aanklagen (beschuldigen), daarvoor geldt eigenlijk hetzelfde. Dat beschuldigen komt door het onreine geweten want God beschuldigt zijn kinderen niet. Overigens en voor alle duidelijkheid spreekt Rom 2:14,15 niet over wedergeboren christenen maar over heidenen (zie Rom 2:29). Het gaat me ook niet direct om Romeinen 2 maar vooral om wat in Hebreeen 9 en 10 staat geschreven: Christus is gekomen om het onreine geweten te reinigen


  13. Hoe functioneert het geweten? Het nieuwe testament noemt de mens een tempel van God. En de tempel in Oude testament dat is een beeld van de mens met de voorhof, het heilige en heilige der heilige. Zo bestaat de mens uit lichaam ziel en geest, ook drie delen. Het heilige der heilige was het belangrijkste deel van de tempel, van het heilige der heilige kwam je in contact met God. En het heilige der heilige dat staat voor de geest van de mens. Want met je geest kom je in contact met God - want God is Geest.  Paulus schrijft:
    "mijn geweten getuigt mee door de Heilige Geest." Rom 9:1
    Je ziet hier dat het geweten en de geest hier zo samen worden genoemd in het Nieuwe Testament. Het geweten dat is als een kamer waar de geest van de mens in woont. Het is een aparte ruimte in het hart net zoals het heilige der heilige een apart ruimte in de tempel was. Het is dus de diepste kern van de mens.  En je kunt het geweten dus goed vergelijken met het heilige der heilige.

    De Bijbel zegt over het heilige der heilige in het oude testament: daarmee maakte de Heilige Geest duidelijk dat de weg naar het heiligdom nog niet openbaar was gemaakt zolang de eerste tabernakel nog in gebruik was. Heb 9:8
    Het was zo dat de hogepriester éénmaal in het jaar in het heilige der heilige ging om verzoening te doen voor de zonden van het volk, dat gebeurde op de grote verzoendag. Het was verreweg het belangrijkste deel van de tempel. Het was niet zomaar toegankelijk – alleen de hogepriester mocht er 1x per jaar komen. De andere priesters en andere mensen mochten daar niet komen. Het was ontoegankelijk terrein, bedekt zou je kunnen zeggen.  Zo is ook het geweten in de tijd voorafgaand aan Christus ontoegankelijk terrein. Het oude testament kent het woord geweten helemaal niet. Pas in het nieuwe testament komt het geweten aan de orde.

    Het geweten is onbekend terrein als je niet bent wedergeboren. Natuurlijk heeft de mens altijd al een geweten gehad en in het taalgebruik hoor je wel dat ongelovige mensen zeggen: ik heb een zuiver geweten. Terwijl ze God niet kennen. Hoe zit het nu?  Kun je wel een zuiver geweten hebben als je God niet kent? De Here Jezus kwam namelijk om het geweten te reinigen. In de wereld is het begrip van het geweten vaak anders dan het begrip van het geweten in de Bijbel. Hoe werkt het geweten eigenlijk? Als iemand niet opnieuw is geboren dan klaagt het onreine geweten de mens aan als hij iets verkeerd heeft gedaan. Dat komt door de duivel. Want de duivel is een aanklager en geeft de mens een schuldgevoel – dat schuldgevoel komt van het onreine geweten dat komt van de duivel. God geeft de mensen geen schuldgevoel of een knagend geweten. Want God oordeelt niet. Want het is de genadetijd. Die manier van aanklagen of een knagend geweten, dat komt dus niet van God.

    Als de mens zonder God zich netjes gedraagt om het zomaar te zeggen, dan is er geen aanleiding om aangeklaagd te worden door de duivel. En dan heeft de mens het gevoel dat zijn geweten zuiver is omdat hij netjes leeft, dan wordt het geweten niet belast. In de spreektaal zeggen de mensen dan: ik heb een zuiver geweten en dat is natuurlijk begrijpelijk. Maar in werkelijkheid, volgens de Bijbel, is het geweten natuurlijk helemaal niet zuiver. De Bijbel noemt het geweten slecht.  Want een mens kan zichzelf door zich goed te gedragen niet reinigen.  Die diepste kamer die moet nog gereinigd worden. Het geweten kan alleen zuiver worden door het bloed van Christus!

    Als het geweten rein is, als Christus daar is, dan kan de duivel daarna de mens niet meer aanklagen.  Want dan ben je niet meer onder de wet. Dat is de vrijheid die Christus heeft gebracht.  Hoe vindt die reiniging van het geweten plaats? De Bijbel zegt:
    "hoeveel temeer zal het bloed van Christus, Die door de eeuwige Geest zichzelf smetteloos aan God geofferd heeft, uw geweten reinigen van dode werken om de levende God te dienen" Heb 9:14
    Christus is ingegaan in die hemelse tabernakel, in het heilige der heilige, met zijn eigen bloed en heeft zo verzoening gebracht. Als je jouw dood met Christus aanvaard aan het kruis, dan sterf je met hem en dan sta je op met hem in een nieuwe schepping en zo word je geweten door zijn bloed gereinigd.

    Maar er is meer, want de Bijbel zegt verder:
    "Omdat wij nu, broeders, vrijmoedigheid hebben om in te gaan in het heiligdom door het bloed van Jezus, langs een nieuwe en levende weg die Hij voor ons heeft ingewijd door het voorhangsel, dat is door Zijn vlees" Heb 10:19
    Toen Jezus stierf, toen scheurde het voorhangsel van boven naar beneden. En zo ontstond er vrije toegang tot het heilige der heilige. Het voorhangsel dat staat voor de oude vleselijke mens, die God diende in eigen kracht onder de wet. Dit weten wij toch dat onze oude mens met hem gekruisigd is. Doordat het voorhangsel weg is er vrije toegang voor iedereen tot God om te gaan dienen in geest en in waarheid. De bedekking is weggenomen, de mens is niet meer onder de wet en heeft zo vrije toegang tot het allerheiligste, de mens heeft vrije toegang tot God door middel van het geweten. Het geweten is zo tot leven gekomen. 

    Voorafgaand aan de wedergeboorte deed de mens alles in eigen kracht met zijn ziel - de ziel is daarbij dominant. Daarbij wilde de mens natuurlijk ook voorkomen dat hij iets verkeerd deed zodat het geweten hem niet kan aanklagen.  Na de wedergeboorte is de volgorde veranderd. Want de Bijbel zegt:
    Zovelen als er door de Geest van God geleid worden, die zijn kinderen van God. Rom 8:14
    Na de wedergeboorte wordt mens geleid door de Geest van Christus vanuit een zuiver geweten. Je hebt het lichaam en de ziel en die worden geleid door de geest. Het geweten is niet meer onder de invloed van de duivel maar Christus spreekt zo door Zijn geest. En natuurlijk is daar oefening voor nodig, want de mens is altijd gewend dat het geweten aanklaagde. Maar met de komst van Christus klaagt het geweten niet meer aan maar leidt het de mens door de geest van Christus. Zo functioneert de nieuwe mens die een tempel is van de Heilige Geest. 

    Het geweten is echt iets heel dieps en grootst om te doorgronden, dit is gekomen met het nieuwe testament. Ik ben benieuwd hoe jullie dit zien. Zie ook bijgaande link naar een video over hetzelfde onderwerp.

    https://www.youtube.com/watch?v=RLN3dXmLuM8

     

  14. Bernard: Aan het woord “ Dood” geeft de Bijbel steeds dezelfde betekenis . Het is een toestand waarbij het levend wezen (de levende ziel) terug ontbonden wordt in zijn oorspronkelijk ( onbewuste) componenten.

    Rom 5:14: "Toch heeft de dood geregeerd van Adam tot Mozes toe."

    Hoe past de dood die beschreven wordt in Rom 5:14 in je verhaal over dood? Is wat je daarboven stelt werkelijk zo? Alleen als je dood werkelijk begrijpt kun je ook het leven begrijpen.

  15. 19 uur geleden zei Foppe1986:

     

    Dus je gelooft niet in amsterdammertjes (die paaltjes) maar wel in onzichtbare kaboutertjes die de afwas doen?

    Foppe -> Voor amsterdammertjes is geen geloof nodig inderdaad. Als je iets al ziet of waarneemt heb je er geen geloof meer nodig. Daarom is de uitspraak 'eerst zien en dan geloven' in tegenspraak met Gods woord. Hoe simpel kan het zijn! Als geloof niet eenvoudig is, is het niet in waarheid. Je moet worden als een kind.

  16. Ik geloof wat de bijbel zegt en dan is het heel eenvoudig: Ga binnen door de nauwe poort, want wijd is de poort en breed is de weg die naar het verderf leidt, en velen zijn er die daardoor naar binnen gaan; maar de poort is nauw en de weg is smal die naar het leven leidt, en weinigen zijn er die hem vinden (Matt 7:13, 14)

    Volgens de bijbel is er dus wel een hel (het verderf) als je de Bijbel gelooft - geloof je dus ook in de hel.

    Ten aanzien van bijna dood ervaringen zou ik zeggen: het ware geloof is juist niet door zien (of bepaalde ervaringen) want er staat geschreven: "het geloof is een bewijs van de zaken die men niet ziet". De waarneming van iemand die bijna dood is geweest is dus geen goede grond voor een geloof - het geloof is namelijk iets wat je niet ziet. Komt herhaaldelijk terug in de Bijbel.

    Gert Jan

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid